Zoekresultaat 291 - 300 van 302 resultaten

  • Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

    Een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is een parkeerbewijs met speciale rechten voor gehandicapte weggebruikers. Met een GPK kunt u op de volgende plaatsen parkeren:

    • op een algemene gehandicaptenparkeerplaats;
    • op openbare parkeerplaatsen;
    • voor onbepaalde tijd in een parkeerzone (u hebt geen parkeerschijf nodig).

    De parkeerkaart is overal in Nederland geldig (en ook in de meeste Europese landen).

    Let bij het parkeren van het voertuig op betaald parkeren. Het verschilt per gemeente of u met gebruik van de parkeerkaart moet betalen of niet. Vanaf 1 januari 2024 moet u betalen, ook als u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de binnenstad parkeert.  

    SOORTEN GEHANDICAPTENPARKEERKAARTEN

    Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

    • voor bestuurders
    • voor passagiers
    • voor instellingen

    Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders

    Hebt u een geldig rijbewijs en bestuurt u zélf een auto? En kunt u met uw gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen? Dan vraagt u een “Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders” aan.

    Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers

    Rijdt u met iemand anders mee en bent u van deur tot deur continu afhankelijk van de begeleiding van de bestuurder? En kunt u met uw gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen? Dan vraagt u een “Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers” aan.

    Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen

    Instellingen die hun bewoners met een auto/bus vervoeren, kunnen een “Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen” aanvragen. Deze kaart wordt ook wel instellingskaart genoemd. Met deze parkeerkaart kunnen instellingen meerdere bewoners tegelijk vervoeren, zonder dat de bewoners (ieder apart) een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebben. De instelling is toegelaten als zorginstelling volgens de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg. Deze kaart kan alleen via een fysiek formulier worden aangevraagd. Dit formulier kunt u ophalen bij de info-balie of het kan u worden toegestuurd. 

  • Jongerenrijbewijs aanvragen

    Door de proef 2toDrive kunnen jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs halen. U kunt al rijles nemen als u 16,5 jaar oud bent. Rijexamen doen kan vanaf uw 17e verjaardag.

    Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Vraag dan bij de RDW een begeleiderspas aan. Hierop staat wie uw coaches zijn. U mag maximaal 5 coaches kiezen. Elke coach moet toestemming geven om uw begeleider te zijn. Tot u 18 bent, mag u alleen autorijden als 1 van uw coaches meerijdt. Let op dat u altijd uw rijbewijs én uw begeleiderspas meeneemt. Vanaf uw 18e verjaardag mag u zonder coach rijden.

  • Wilde dieren en hobbydieren houden

    Het is verboden om wilde dieren te houden die bij ontsnapping gevaarlijk kunnen zijn voor mens of dier. Het is mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor het houden van een wild dier. U moet dan voldoende huisvestings- en beveiligingsmaatregelen nemen. Doe dit voordat u de aanvraag doet. U krijgt geen ontheffing voor beschermde diersoorten.

    Houdt u dieren als schapen of kippen? U mag zulke hobbydieren in een kleine hoeveelheid houden. Het is belangrijk dat u uw hobbydieren laat registeren. Dan zijn de dieren en hun plaats van herkomst snel te achterhalen als er een besmettelijke dierziekte uitbreekt, zoals Mond- en klauwzeer (MKZ).

  • Bijzondere bijstand

    Bijzondere bijstand is een vergoeding voor 'bijzondere noodzakelijke (onvermijdbare) extra kosten', die u niet (of niet helemaal) uit uw inkomsten, andere financieringsvormen of regelingen kunt betalen. Denk hierbij aan:

    • eigen bijdrage rechtsbijstand;
    • bewindvoeringskosten;
    • reiskosten (bijvoorbeeld in verband met het bezoeken van een partner of een kind in een ziekenhuis verder dan 10 kilometer vanuit Oosterhout);
    • woonkosten, in het geval van een flinke daling van het inkomen;
    • kosten voorschool;
    • kosten zwemlessen
    • indirecte schoolkosten zoals woordenboeken, rekenmachine, werkkleding, ouderbijdragen, schoolreizen of gereedschap

    De gemeente kijkt altijd naar uw persoonlijke, sociale en financiële omstandigheden en houdt daarmee rekening in de beoordeling van uw aanvraag. De bijzondere bijstand kan om niet (zonder terugbetaalverplichting) of als lening worden betaald.

  • Reclame aanbrengen aan pand

    Momenteel geen abstract beschikbaar

  • Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen

    Als u Nederlander bent en in het buitenland woont, kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dat doet u bij 1 van de 12 grensgemeenten in Nederland. Of u gaat naar een ambassade of consulaat in het land waar u woont.

    Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

    Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

  • Auto wegslepen bij fout parkeren

    De gemeente mag uw auto weg (laten) slepen als u verkeerd geparkeerd staat. Uw auto wordt bijvoorbeeld weggesleept wanneer u geparkeerd staat op een plek waar werkzaamheden zijn. Of u staat op een gehandicaptenparkeerplaats of voor een in- of uitrit. Dit staat altijd op een bord aangegeven.

  • Tijdelijk bouwwerk plaatsen en gebruiken

    Een tijdelijk bouwwerk is een bouwwerk dat maximaal 15 jaar op 1 plek staat. Voorbeelden van tijdelijke bouwwerken zijn: een noodlokaal bij een school, een bouwkeet, een noodwinkel, een strandpaviljoen en een noodwoning.

    Een bouwwerk moet passen in de omgeving en het moet voldoen aan technische eisen. Dit geldt ook voor een tijdelijk bouwwerk. De regels zijn wel minder streng voor een nieuw tijdelijk bouwwerk dan voor een nieuw blijvend bouwwerk.

    Tijdelijk bouwwerk plaatsen

    Meestal moet u alleen een melding doen als u een tijdelijk bouwwerk gaat plaatsen. Soms moet u een vergunning aanvragen. U moet bijvoorbeeld een vergunning aanvragen in de volgende gevallen:

    • Het bouwwerk is hoger is dan 5 meter.
    • Het bouwwerk past volgens het omgevingsplan niet op de plek.

    Tijdelijk bouwwerk gaan gebruiken

    In sommige gevallen moet u ook een melding doen voordat u een tijdelijk bouwwerk gaat gebruiken. Dit geldt in de volgende gevallen:

    • Er gaan mensen wonen in het bouwwerk vanwege kamerverhuur of zorg.
    • Bij normaal gebruik zijn er meer dan een bepaald aantal mensen in het bouwwerk.

    Controle technische eisen

    Gaat u een nieuw tijdelijk bouwwerk bouwen? Dan moet u misschien een kwaliteitsborger inhuren. Een kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk technisch goed genoeg is. Een kwaliteitsborger is verplicht bij bijvoorbeeld een tijdelijke:

    • woning
    • veestal
    • fabriekshal
    • brug voor voetgangers of fietsers
    • zendmast

  • Alcohol verkopen in supermarkten

    Supermarkten mogen bier, wijn en andere zwak-alcoholische dranken verkopen. De dranken mogen niet meer dan 15% alcohol hebben. Ook andere winkels die levensmiddelen verkopen, mogen zwak-alcoholische dranken verkopen. U heeft hier geen vergunning voor nodig.

    U mag geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren onder de 18 jaar zijn zelf ook strafbaar als ze alcohol kopen of bij zich hebben.

  • Woning splitsen in aparte zelfstandige woningen

    Als u een bestaande woning wilt splitsen in meerdere woningen of meerdere appartementen, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen om af te wijken van het Omgevingsplan.

    Verder moeten de gesplitste woondelen voldoen aan de eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zo moet u een bouwtechnische vergunning aanvragen als door de verbouwing de draagconstructie verandert of als de indeling verandert van de brandcompartimenten. Dit kan tegelijkertijd met de omgevingsvergunning voor woningsplitsing.