Zoekresultaat 311 - 317 van 317 resultaten

  • Bedrijf aan huis

    Wilt u een bedrijf aan huis starten? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Niet alle beroepen kunnen zomaar in een woning worden uitgeoefend. U mag alleen een bedrijf aan huis starten als voor uw bedrijf maar een klein deel van de woning nodig is. Wonen moet de hoofdbestemming zijn. Het hangt van het bestemmingsplan af of u een bedrijf aan huis kunt starten. Bestemmingsplan Welke bestemming er op uw huis rust kunt u inzien bij ‘inzien bestemmingsplannen’ of u maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente. Kies hierbij voor ‘informatie bestemmingsplan’. Het aanvragen van een ontheffing kunt u met het omgevingsloket doen. Hier zijn kosten aan verbonden. Kamer van Koophandel KVK biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers bij de belangrijke thema's op ondernemersgebied. Kijk op hun webpagina Eigen bedrijf starten vanuit huis. Meer informatie Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel met 14 - 0115.  

  • Vooroverleg voor een omgevingsvergunning aanvragen

    Een aanvraag voor een omgevingsvergunning kost tijd en geld. Daarom is het een goed idee om eerst uw plannen met de gemeente te bespreken. Zeker als uw aanvraag ingewikkeld is. Bijvoorbeeld omdat u uitgebreide bouw- of verbouwplannen heeft. U kunt dan een vooroverleg met de gemeente aanvragen. 

    Een vooroverleg is niet verplicht. Het is een informeel en informatief gesprek. De gemeente laat in het vooroverleg weten hoe groot de kans is dat u de vergunning krijgt. 

  • Exploitatieovereenkomst

    Een exploitatieovereenkomst is een afspraak tussen de gemeente en projectontwikkelaars, bouwondernemingen of woningcoöperaties. In de overeenkomst worden de kosten geregeld voor het treffen van openbare voorzieningen. Voorwaarden De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van openbare voorzieningen, zoals riolering, wegen en verlichting. Ook is zij verantwoordelijk voor het bouwrijp en of woonrijp maken van de grond. Bij het aanleggen van bijvoorbeeld een nieuwe wijk moet de gemeente kosten voor deze voorziening maken. Deze worden verhaald op de exploitanten van de grond. De verdeling van de kosten kan geregeld worden voordat het exploitatieplan is vastgesteld. Dit kan in een anterieure exploitatieovereenkomst. Komen de partijen er niet uit, dan moet de gemeente in het bestemmingsplan een exploitatieplan opnemen, waarin de kosten alsnog worden geregeld. De gemeente kan ook na het opstellen van een exploitatieplan een exploitatieovereenkomst sluiten. In dat geval is de gemeente bij het maken van afspraken gebonden aan het exploitatieplan. Dan spreekt men van een posterieure exploitatieovereenkomst. Meer informatie De procedure verschilt per project. Neem voor informatie over de voorwaarden en de procedure contact op met Ruimtelijke ontwikkeling van de BEL Combinatie. Telefoonnummer: 14 035.  

  • Bestemmingsplan inzage

    De gemeente regelt in bestemmingsplannen waar mag worden gebouwd en hoe grond en gebouwen mogen worden gebruikt. Op de website Ruimtelijkeplannen.nl staan alle bestemmingsplannen en beheersverordeningen. U zoekt op adres, plannaam of plannummer. U vindt uitleg over de status en welk plan u nodig hebt. Een expert kan u ook begeleiden om het bestemmingsplan te toetsen. Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan wordt 6 weken ter inzage gelegd, zowel in gedrukte vorm als digitaal. Alle bestemmingsplannen die ter inzage liggen, worden bekend gemaakt via de website Overheid.nl - Berichten over uw buurt. U kunt de ontwerpbestemmingsplannen ook zien op een plattegrond.

  • Exploitatieovereenkomst

    Een exploitatieovereenkomst is een afspraak tussen de gemeente en projectontwikkelaars, bouwondernemingen of woningcoöperaties. In de overeenkomst worden de kosten geregeld voor het treffen van openbare voorzieningen. Voorwaarden De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van openbare voorzieningen, zoals riolering, wegen en verlichting. Ook is zij verantwoordelijk voor het bouwrijp en of woonrijp maken van de grond. Bij het aanleggen van bijvoorbeeld een nieuwe wijk moet de gemeente kosten voor deze voorziening maken. Deze worden verhaald op de exploitanten van de grond. De verdeling van de kosten kan geregeld worden voordat het exploitatieplan is vastgesteld. Dit kan in een anterieure exploitatieovereenkomst. Komen de partijen er niet uit, dan moet de gemeente in het bestemmingsplan een exploitatieplan opnemen, waarin de kosten alsnog worden geregeld. De gemeente kan ook na het opstellen van een exploitatieplan een exploitatieovereenkomst sluiten. In dat geval is de gemeente bij het maken van afspraken gebonden aan het exploitatieplan. Dan spreekt men van een posterieure exploitatieovereenkomst. Meer informatie De procedure verschilt per project. Neem voor informatie over de voorwaarden en de procedure contact op met Ruimtelijke ontwikkeling van de BEL Combinatie. Telefoonnummer: 14 035.  

  • Planschade

    Er kan sprake zijn van planschade door een planologische maatregel uw woon- of bedrijfsomgeving verandert. Een planologische maatregel kan zijn: een nieuw bestemmingsplan zijn of een aan de buren verleende omgevingsvergunning waarbij is afgeweken van het bestemmingsplan. Hierdoor kan u schade hebben door waardevermindering van een onroerende zaak (bijvoorbeeld uw woning) of inkomensderving. Regels hiervoor staan in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Als er sprake is van planschade in de vorm van een waardevermindering van uw woning of een andere onroerende zaak, is tenminste de eerste 2% van deze waardedaling of inkomensderving voor uw eigen rekening. Dit normaal maatschappelijk risico komt volgens de Wro namelijk niet voor vergoeding in aanmerking. Aanvraag tegemoetkoming De eigenaar van een woning, een stuk grond of bedrijfspand of degene die een onder­neming heeft in de nabijheid van de planologische maatregel kan een aanvraag om tegemoetkoming in planschade indienen. Een huurder van een woning komt niet in aanmerking voor een vergoeding. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om tegemoetkoming in planschade wordt het wettelijk drempelbedrag van € 300,-- bij u in rekening gebracht. Het indienen van de aanvraag kan tot maximaal vijf jaar vanaf de datum dat de planologische maatregel rechtens onaantastbaar is. Een aanvraag om tegemoetkoming in planschade kunt u indienen per brief. Bij de brief voegt u een kopie van het eigendomsbewijs van het perceel waarop uw aanvraag betrekking heeft. In uw aanvraag moet tenminste motiveren en onderbouwen wat de aard van de planschade is en de hoogte van de gevraagde tegemoetkoming. Procedure Voor het beoordelen van uw aanvraag wijst de gemeente een onafhankelijke adviseur aan. Deze maakt een planologische vergelijking. De adviseur kijkt daarbij naar de bouw- en gebruiksmogelijkheden voor en na de planologische maatregel. Als er sprake is van een verandering bekijkt de adviseur of dit de oorzaak van de schade is en waar deze uit bestaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om beperking van het uitzicht of privacy, of toename van geluidshinder. Voor die waardebepaling schakelt de adviseur vaak een taxateur in. De adviseur kijkt ook of u, toen u de woning of een andere onroerende zaak kocht, had kunnen weten dat de omgeving zou veranderen en de schade dus voor u voorzienbaar was. De werkwijze van de adviseur staat in de gemeentelijke procedureverordening Als de adviseur concludeert dat u planschade lijdt en deze schade ook voor vergoeding in aanmerking komt, neemt het college in de regel dat advies over en ontvangt u een tegemoetkoming in planschade. In dat geval wordt het drempelbedrag terugbetaald. Over het te betalen schadebedrag ontvangt u wettelijke rente. Het duurt een aantal maanden voordat er een besluit van het college is op uw aanvraag om tegemoetkoming in planschade.  

  • Klimaatadaptatie in Hellendoorn

    Beleid
    Waar het kan, worden verharde oppervlakken ontsteend en vergroend. Afstromend schoon regenwater wordt zoveel mogelijk direct of anders via voorzieningen in de bodem geleid, zodat het vertraagd kan afstromen en in perioden van droogte een buffer vormt. We willen hemelwater zoveel mogelijk vasthouden, daar waar het valt. Zowel op openbaar als op privaat terrein. Bij stedelijke (her)ontwikkelingen streven we naar minimaal 10% meer openbaar groen in vergelijking met de uitgangssituatie. Daarnaast is het mogelijk om via een subsidieverordening ook de privé terreinen klimaatadaptiever in te richting.

    Subsidie
    Voor inwoners, bedrijven en scholen in de gemeente Hellendoorn is het tot en met 2025 mogelijk subsidie te ontvangen voor het vergroenen van de tuin, afkoppelen hemelwater, groene daken en de aanschaf van een regenton. Op deze pagina kunt u hiervoor alle informatie vinden.

    Lopende projecten

    Een aantal voorbeeldprojecten die voortvloeien uit het klimaatprogramma vindt u hieronder.

    Wadi’s

    Afgelopen jaar hebben we al een aantal wadi’s aangelegd: Willem de Clerqstraat, Meester Ponsteenlaan, Vroegeling, Anemoon, Zandsteeg, Kasteelstraat en de Tolhuis. Hierdoor hebben we een waterberging gerealiseerd van bijna 1500 m3.

    Ook in 2022 gaan we aan de slag met het realiseren van nieuwe wadi’s. Door de realisatie van nieuwe wadi’s zorgen we voor minder wateroverlast en meer biodiversiteit.

    Kruispunten Constantijnstraat

    In de loop van 2022 worden de kruising Constantijnstraat – Grotestraat – G. van der Muelenweg en de kruising Constantijnstraat – Parallelweg aangepakt. Dit project bestaat uit rioolvervanging waarbij hemelwater ontkoppelt wordt en herinrichting vanwege verkeersveiligheidsmaatregelen.  Onderdeel in dit project is de realisatie van een waterberging van 1000 m³ onder het marktplein. Het hemelwater kan hier in de grond infiltreren. Ingeval van zeer extreme buien is voorzien in een overloop die zorgt dat het water nog ondergronds verder richting de Regge stroomt.

    Op deze pagina kunt u meer informatie vinden, inclusief het ontwerp.

    Noetselerweg

    De riolering, trottoirs en rijbaan in de Noetselerweg zijn in slechte staat en moeten worden vernieuwd. De openbare verlichting wordt voorzien van LED lampen. Samen met aanwonenden is gekeken hoe we met een andere inrichting de straat leefbaarder kunnen maken. Dit heeft geresulteerd in een inrichtingsvoorstel waarbij veel groen in terug komt. Groen zorgt voor een fijne leefomgeving met minder hittestress en meer biodiversiteit. Om wateroverlast tegen te gaan wordt een wadi gerealiseerd op de hoek van de Ericaweg. Ook in de ondergrond zorgen we voor extra infiltratiemogelijkheden voor regenwater door het aanbrengen van infiltratieriolen. Naast het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte worden dakoppervlakten van particuliere woningen afgekoppeld en stimuleren we het vergroenen van de tuinen in dit project.

    De werkzaamheden starten rond de zomer 2022.

    Gerealiseerde projecten

    Stadsbeek
    Woensdag 4 maart 2020 is Stadsbeek de Brake officieel geopend. Deze beek vormt het laatste deel van de afvoer van het hemelwater uit het centrum van Nijverdal naar de Regge. Eerst ondergronds en vanaf het Hoge Dijkje zichtbaar en beleefbaar in de beek. Het Nijverdalse centrum is hiermee klimaatbestendig geworden en kan ook grote hoeveelheden regen goed verwerken. Het riool wordt niet extra belast en mensen in het centrum houden droge voeten.  
    De inrichting van de beek en de directe omgeving biedt kansen aan allerlei planten en dieren. Door het inzaaien van kruidenmengsels, een uitgekiend beplantingsplan en nestvoorzieningen voor vogels en vleermuizen wordt de biodiversiteit rond de beek belangrijk gestimuleerd.
    Behalve nuttig is de Stadbeek ook aangenaam om te zien. Wandelpaden, bruggen en een vlonder maken het mogelijk om de natuur in en rond de beek van heel dichtbij te beleven.

    Grotestraat
    De revitalisering van het centrumgebied van Nijverdal en het omgaan met klimaatverandering zijn in dit project hand in hand gegaan. De herinrichting van de 800 meter lange Grotestraat is bijzonder vanwege haar groenblauwe structuur met een klimaatadaptieve wadi en waterbergende plantvakken rondom de bomen. Het watersysteem in de Grotestraat is afgestemd op het natuurlijk aanwezige forse reliëf van meer dan dertig meter tussen Sallandse Heuvelrug en Reggedal. Op het hoge deel van de straat wordt het water van de verharding afgekoppeld op de groeiplaatsen van de bomen. Dit water wordt vervolgens gebufferd in regenwaterkratten onder de beplanting, waarbij het water uiteindelijk via het bladerdak van de bomen weer verdampt. Op het lage deel van de straat zijn verschillende wadi’s gerealiseerd met een bergend vermogen van ruim 750 m3. Bij extreme hoosbuien vangt een wadi het afstromende regenwater van de berg op dat vertraagd wordt afgevoerd naar de beekloop van de Regge. Een wadi vormt zowel een ruimtelijk zwaartepunt als een ontspannen en schaduwrijke verblijfsplek. De wadi’s met hun kleurrijke vegetatie dragen bij aan een aantrekkelijke verblijfsruimte en biodiversiteit. Door de klimaatwadi te koppelen (Water, groen, biodiversiteit, ruimtelijke kwaliteit centrum) ontstaat er dubbelgebruik voor zowel het watersysteem als gebruikers van de openbare ruimte.


    Denk mee!

    Heeft u opmerkingen, bijvoorbeeld omdat in uw straat regelmatig wateroverlast voorkomt of heeft u ideeën over uw wijk of straat, laat het ons weten. De komende jaren hebben we budget beschikbaar om klimaatadaptieve initiatieven op te pakken!


    Meer informatie

    Mochten er vragen zijn over water, klimaat en riolering dan kunt u contact op nemen met:
    Mareen Leferink (Beleidsmedewerker water en natuur): m.leferink@hellendoorn.nl
    Marcel Brinks (Beleidsmedewerker openbare ruimte): m.brinks@hellendoorn.nl

    Meer informatie over het huidig GRP “Samen leven met water’ is op deze pagina te vinden.