Zoekresultaat 31 - 40 van 44 resultaten

  • Activiteiten uitvoeren op en in een voormalige stortplaats, ontheffing of melding

    U mag niet zomaar een activiteit uitvoeren op of in een voormalige stortplaats. Er kunnen namelijk risico's zijn voor het milieu of de gezondheid. Daarom zijn er regels gemaakt. Alleen als u een ontheffing heeft of geaccepteerde melding, mag u activiteiten uitvoeren op of in een voormalige stortplaats. De melding geldt voor de kleine handelingen zonder gevolgen voor de nazorg zoals verbetering deklaag op een landbouwperceel. De ontheffing geldt voor grotere of ingrijpendere plannen. Een ontheffing is ook noodzakelijk als alle stortmateriaal verwijderd wordt.

    U kunt deze ontheffing aanvragen als u een hergebruikplan maakt voor de provincie. In uw hergebruikplan kijkt de provincie naar de gevolgen voor het milieu. In dit plan staan de volgende onderwerpen:

    1. Hoe de verontreiniging van de stortplaats is (hoeveelheid en soort verontreiniging);
    2. Welke risico's er zijn als u de nieuwe activiteiten uitvoert op en in de stortplaats;
    3. Wat u eraan gaat doen om de risico's onder controle te houden;
    4. Hoe u ervoor zorgt dat de grond hetzelfde blijft ook als de activiteit afgelopen is;
    5. Hoe u uw activiteit gaat betalen en organiseren;
    6. Wat u doet als er misschien problemen komen.

    Hierboven staan zes onderwerpen. Als u alle onderwerpen beschreven heeft, stuurt u deze naar de provincie. Hierna duurt het maximaal twee maanden voordat u de ontheffing krijgt. Als er extra informatie nodig is kan het langer duren. Ook als anderen het niet eens zijn met uw activiteit, kan het langer duren. De proceduretermijn voor een melding is maximaal 8 weken.
    Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant geven de ontheffing of accepteren de melding.

  • Evaluatieverslag bodemsanering

    Tot 1 januari 2024 waren de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg en ’s-Hertogenbosch bevoegd gezag Wet bodembescherming. Met de komst van de Omgevingswet vervalt de Wet bodembescherming en zijn de individuele gemeenten het bevoegd gezag over de verontreinigingen in de vaste bodem. Uitzondering hierop zijn de locaties die onder het Overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet vallen (zie Notitie overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet).

    Onder de Omgevingswet worden bestaande bodemverontreinigingen aangepakt bij ontwikkelingen. De voorgenomen activiteit of gebiedsopgave staat dan voorop, in plaats van de verontreiniging. Het verrichten van de melding en het aanleveren van gegevens en bescheiden voorafgaand aan of na afloop van de activiteit, vindt plaats via het Omgevingsloket.

    Als een bodemsanering wordt uitgevoerd op een locatie die onder het overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet valt dan blijft het oude recht gelden. Betreft het bodemsanering in de gemeente Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg of ’s-Hertogenbosch dan moet u deze melden bij de betreffende gemeente. Voor verontreinigingen elders in Brabant is de provincie het bevoegd gezag. De uitvoering gebeurt door de omgevingsdienst. 

    Als u van plan bent (een deel van) de bodem te saneren of verontreinigde grond te verplaatsen, moet u dit melden. Zie 'Eenvoudige bodemverontreinigingen melden (BUS)' voor meer informatie. In bepaalde gevallen moet u instemming van de provincie vragen

    Na afloop van de sanering schrijft u een evaluatieverslag. Soms is ook een nazorgplan nodig. Bijvoorbeeld als na de sanering verontreiniging is achtergebleven in de bodem en in het evaluatieverslag staat dat maatregelen nodig zijn om de bodem te beschermen. Het evaluatieverslag moet u ter beoordeling naar de provincie sturen.

  • Transitie landbouw - Brabantse biodiversiteitsmonitor melkveehouderij, subsidie

    Melkveehouders kunnen meedoen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkvee door hieronder aan te melden voor 1 april. Er is ruimte voor 200 nieuwe deelnemers.

    De subsidieregeling maakt het nu ook mogelijk dat melkveehouders hun deelname met twee jaar kunnen verlengen, die mogelijkheid is er nu voor melkveehouders die in 2021 mee zijn gaan doen. Daarin zit een mogelijkheid voor extra (prestatie)beloning. Melkveehouders die al meedoen hoeven zich niet opnieuw aan te melden, de gebiedsmedewerkers van BoerenNatuur Brabant nemen contact op met de melkveehouders die nu hun deelnameperiode kunnen verlengen.

    Subsidie op grond van deze paragraaf kan worden aangevraagd door:

    • een agrarisch collectief; of
    • een samenwerkingsverband van twee of meer agrarische collectieven

    Indien een samenwerkingsverband geen rechtspersoonlijkheid bezit wordt subsidie aangevraagd door een agrarisch collectief en draagt het project de instemming van alle deelnemers van het samenwerkingsverband, blijkend uit een samenwerkingsverklaring.

     

  • Activiteiten uitvoeren in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied

    De gebieden waar ons drinkwater vandaan komt, moeten schoon blijven. Ook de gebieden eromheen moeten schoon blijven. Daarom gelden er regels voor activiteiten in deze gebieden.

    In gebieden waaruit een waterleidingbedrijf grondwater haalt, mogen alleen activiteiten plaatsvinden die daarmee rechtstreeks te maken hebben. Alle andere activiteiten zijn verboden.

    In de gebieden eromheen mogen ook andere activiteiten plaatsvinden, maar deze mogen de zuiverheid van het grondwater niet bedreigen. U mag in deze gebieden bijvoorbeeld niet:

    • stoffen in de bodem brengen die de bodem kunnen vervuilen
    • installaties bouwen die de bodem kunnen vervuilen
    • ondergrondse bodemenergiesystemen aanleggen

    Hiervoor kunt u een omgevingsvergunning aanvragen of vooraf een melding doen. De provincie weet of alleen een melding voldoende is of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen.

    In de vergunning staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder omgevingsvergunning of melding mag u geen activiteiten uitvoeren.

  • Zwemmen in open water

    Als u informatie wilt over zwemmen in open water, kunt u tijdens het zwemseizoen terecht bij de provincie. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. De provincie toetst de hygiëne en de veiligheid van het zwemwater. De uitkomsten hiervan plaatst de provincie op een informatiebord in de buurt van elke zwemlocatie.

    Tijdens het zwemseizoen maakt de provincie de resultaten van haar onderzoeken bekend via de volgende media: www.zwemwater.nl, een informatiebord bij de zwemlocatie, de lokale media bij directe problemen met het zwemwater. Klachten over open water meldt u bij de zwemwatertelefoon: (073) 680 80 58.

  • Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting

    U meldt vervuiling of beschadiging van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. U doet een melding bij de gemeente of bij de provincie als:

    • u een omgevingsvergunning van de provincie heeft, en
    • het gaat om een vervuiling of beschadiging van de bodem in:
      • een waterwingebied
      • een grondwaterbeschermingsgebied, of
      • een Natura 2000-natuurgebied

    In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.

    Komt het door u dat de bodem vervuild of beschadigd is? Dan moet u de vervuiling of beschadiging van de bodem terugdraaien. Hiervoor moet u bij de gemeente of bij de provincie een plan van aanpak indienen.

  • Omgevingsvergunning voor het milieu wijzigen

    Als de provincie voor een activiteit van uw bedrijf een omgevingsvergunning heeft afgegeven en u verandert iets aan die activiteit, dan moet u in bepaalde gevallen een veranderingsvergunning aanvragen.

    Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan heeft deze misschien gevolgen voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Schrijf dit duidelijk op in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals begeleiding door een adviesbureau op het gebied van natuur.

    Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen voor de natuur heeft. Dan vraagt de gemeente de provincie om toestemming. Geeft de provincie deze toestemming niet? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.

  • Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen

    Zonder vergunning mag u geen activiteiten uitvoeren die effect kunnen hebben op de kwaliteit van een Natura 2000-gebied. Dit geldt dus ook voor het beschadigen, verslechteren of verstoren van de leefgebieden van plant- en diersoorten in het gebied.

    In een aantal gevallen hoeft u geen vergunning aan te vragen. Er is geen vergunningsplicht voor bijvoorbeeld:

    • visserijactiviteiten
    • activiteiten die onderdeel zijn van het beheerplan van een Natura 2000-gebied
    • activiteiten die onderdeel zijn van een programma met het doel om:
      • schade aan een Natura 2000-gebied te verminderen
      • wilde dieren en wilde planten te beschermen en hun leefgebied te verbeteren

    Het is dan wel belangrijk dat de impact op een Natura 2000-gebied zo klein mogelijk blijft. Is er toch een grote impact, dan moet u wel een vergunning aanvragen.

    Heeft uw activiteit impact op een Natura 2000-gebied, maar zijn er verder geen andere gevolgen voor de omgeving, dan vraagt u bij de provincie een omgevingsvergunning aan voor een 'Natura 2000-activiteit'.

    Beïnvloedt uw activiteit ook op andere manieren de omgeving? Dan vraagt u meestal een vergunning aan bij de gemeente. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bouwen in de buurt van een Natura 2000-gebied. De gemeente vraagt dan om advies met instemming bij de provincie voor het deel van uw vergunning dat gaat over de invloed op een Natura 2000-gebied.

  • Stimuleringsregeling landschap, subsidie

    Voor grondeigenaren en beheerders in het (agrarische) buitengebied is subsidie aan te vragen op de locaties zoals aangegeven in de Viewer landschaps- en themagebiedskaarten (www.brabant.nl/kaartlandschap)

    Het Brabantse landschap is onderverdeeld in 8 landschapstypen. De gemeente of het waterschap heeft bepaald waar ze welke doelen wil bereiken. Op de kaart zijn deze thema’s in de gebieden aangegeven. Op de digitale kaart ziet u in welk landschapstype en thema uw perceel ligt. En volgt de keuze voor de geschikte landschapselementen, waterelementen, kruidenranden of een wandelpad over boerenland. 

  • Zwembad openen, wijzigen of uitbreiden

    Als u een zwembad wilt openen, moet u dat melden bij de provincie. Ook een wijziging of uitbreiding moet u melden. Onder de meldingsplicht vallen:

    • openbare zwembaden
    • semi-openbare zwembaden in bijvoorbeeld hotels, campings en sauna's
    • peuterbaden
    • medische baden
    • zwembaden in de open lucht, bijvoorbeeld een deel van een vijver, meer of rivieroever

    U doet een melding in het Omgevingsloket voor een van de volgende activiteiten:

    • Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin voor eenmalig gebruik
    • Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin waarin het water wordt gedesinfecteerd
    • Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een zwemvijver
    • Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in overige badwaterbassin

    Het gaat nu over de activiteit zwemmen en baden en daarbij wordt niet langer aangesloten bij het begrip badinrichting. Voorafgaand aan de start van de activiteit dient het bevoegd gezag op de hoogte te worden gebracht van het feit dat op een bepaalde locatie gelegenheid tot zwemmen of baden wordt geboden. (Desgewenst kan een initiële controle van de voorgenomen activiteit worden uitgevoerd om te beoordelen of maatwerk voorschriften nodig zijn)

    Een melding is pas compleet als alle gegevens zijn verstrekt.

    De volgende gegevens zijn verplicht:
    a de aanduiding van de activiteit;
    b de naam en het adres van degene die de activiteit verricht;
    c het adres waarop de activiteit wordt verricht; en
    d de dagtekening.

    Ten minste 4 weken voordat de activiteit wordt verricht, worden de gegevens verstrekt.
    Indien de activiteit door een ander zal worden verricht, worden de gewijzigde gegevens verstrekt ten minste 4 weken voordat de activiteit wordt verricht.