Zoekresultaat 421 - 428 van 428 resultaten

  • Evenement organiseren

    U wilt een evenement organiseren. Van een klein evenement doet u melding bij de gemeente. Voor een groter evenement vraagt u een evenementenvergunning aan. Een klein evenement is een kleinschalige activiteit in de openbare ruimte die niet langer duurt dan één dag en er komen (naar verwachting) niet meer dan 100 personen. Dit kan bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue zijn. U doet een melding van een klein evenement. Organiseert u een groter evenement? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan. Heeft u vragen of weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft? Vraag ons dan eerst om meer informatie.

  • Gladheidbestrijding

    In de winterperiode neemt de gemeente maatregelen om gladheid op openbare wegen te bestrijden. De gemeente strooit niet altijd alle openbare wegen en fietspaden. Er is een onderscheid in wegen met hoge en lage prioriteit. Het strooien van trottoirs is een verantwoordelijkheid van inwoners en instellingen. Wilt u weten wanneer de gemeente gaat strooien? Volg dan ons Twitteraccount. We plaatsen een Tweet wanneer er een strooiactie is. Gladheidbestrijding De gemeente heeft alle openbare wegen en fietspaden verdeeld in strooiroutes: A-routes, B-routes en subroutes. Iedere route heeft een andere prioriteit bij de gladheidbestrijding. A-routes: dit zijn de belangrijke wegen in en tussen de dorpskernen van de gemeente. Deze routes hebben de hoogste prioriteit bij de gladheidbestrijding. Deze routes kunnen uit voorzorg worden gestrooid. Als het nodig is, gebeurt het strooien verdeeld over de hele dag en nacht.  B-routes: deze wegen worden gestrooid bij gladheid die langdurig aanhoudt. Het strooien gebeurt tussen 05.00 uur en 24.00 uur.  Subroutes: deze wegen worden alleen gestrooid bij uitzonderlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld bij ijzel en zware sneeuwval. En wanneer A-routes en B-routes helemaal schoon zijn. Strooien gebeurt dan tussen 07.00 en 18.00 uur. Strooien trottoirs De gemeente strooit de trottoirs niet. Inwoners en instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het begaanbaar houden van de trottoirs. Verkoop strooizout Strooizout is te koop bij verschillende lokale winkeliers. De gemeente verstrekt geen strooizout aan particulieren. Meer informatie Voor meer informatie over gladheidbestrijding kunt u contact opnemen met de gemeente via tel. 0525 63 82 00

  • Evenementenvergunning

    Vaak is voor een evenement een vergunning nodig. Evenementen zijn activiteiten waar publiek naar toe kan komen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Andere voorbeelden en uitzonderingen vindt u in de Algemene plaatselijke verordening . Voor het ene evenement is alleen een melding al voldoende en voor een ander evenement kan een vergunning nodig zijn. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen en in te kunnen staan voor de veiligheid is een evenementenvergunning nodig, ook als het evenement op eigen terrein plaatsvindt. In sommige gevallen kunt u subsidie aanvragen voor een evenement. Daarnaast is er een overzicht gemaakt van belangrijke aandachtspunten omtrent het organiseren van een evenement. Deze vindt u hieronder:

  • Parkeren in een blauwe zone

    In een blauwe zone mag u maximaal 2 uur gratis parkeren met gebruik van een parkeerschijf. Draai bij aankomst uw parkeerschijf naar het tijdstip van aankomst. U kunt de blauwe zone herkennen aan de blauwe streep langs de stoeprand of op de weg. Wanneer geldt de blauwe zone Maandag t/m zaterdag tussen 09.00 uur en 13.00 uur. Blauwe zones gelden niet op feestdagen en op feestdagen die als zondag gelden: Nieuwjaarsdag 1e en 2e Paasdag Koningsdag Hemelvaartsdag 1e en 2e Pinksterdag 1e en 2e Kerstdag Parkeervergunning voor blauwe zones Er zijn 2 blauwe zones waarvoor een parkeervergunning kan worden aangevraagd: Kerk en Zanen Anna van Burenlaan (en omgeving) Woont u in een van deze blauwe zones of heeft u hier uw bedrijf? Dan kunt u een parkeervergunning aanvragen bij Parkeerservice. Voor andere blauwe zones in de gemeente zijn geen parkeervergunningen verkrijgbaar. Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u onbeperkt parkeren in een blauwe zone. U moet de kaart goed zichtbaar achter uw voorruit leggen. Of u start een parkeeractie met de 'GPA gehandicaptenparkeerapp'. Deze kunt u downloaden in de Google Play Store (Android), Appstore (Apple).

  • Evenementenverkeersregelaar aanstellen

    Om verkeersregelaars aan het werk te zetten, heeft u toestemming nodig. De gemeente waar het evenement plaats vindt, stelt een verkeersregelaar aan. Dit gaat via de organisatie van het evenement. De organisator van een evenement meldt de verkeersregelaars aan bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Daar kunnen ze ook de instructie volgen. Ze krijgen  een aanstelling voor 12 maanden. Dit kan dus voor meer dan 1 evenement zijn. Is een evenementenverkeersregelaar jonger dan 18 jaar? Dan mag hij of zij alleen werken op wegen waar niet harder dan 50 km per uur wordt gereden. En alleen als er bij duisternis of slecht zicht voldoende openbare straatverlichting is.

  • Gladheid

    In de winterperiode zet de gemeente in op sneeuw- en gladheidbestrijding. Tijdens ijzel, sneeuwval of vorst worden er maatregelen getroffen. Zowel actief als preventief om de weggebruiker op een zo veilig mogelijke manier gebruik te laten maken van de weg. Echter: bij extreme weersomstandigheden blijft het risico van het deelnemen aan het verkeer primair voor de weggebruiker. Strooien De gemeente Pekela probeert zoveel mogelijk het opvriezen van natte weggedeelten te voorkomen. Dit door te strooien voordat het gaat sneeuwen en ijzelen. Als het glad wordt of kan worden de hoofdwegen, busroutes, de wijkontsluitende wegen, fietspaden, bruggen en het centrumgebied gestrooid. Het uitgangspunt daarbij is dat iedereen binnen een redelijke afstand een bestrooide weg kan bereiken. Strooiroutes Een overzicht van de strooiroutes in de gemeente Pekela: Strooiroutes 2021 - 2022 Geen gladheidsbestrijding in woonstraten In principe wordt niet aan gladheidbestrijding in de woonstraten gedaan. Dit vanwege: Het bestrijden van de gladheid op de wegen is alleen effectief bij intensief weggebruik. Daarom wordt er in de woonstraten spaarzaam omgegaan met het strooien. De weggebruiker dient daar dus altijd rekening te houden met mogelijk gladde weggedeelten en het rijgedrag daarop aan te passen.  Geparkeerde auto's maken het haast onmogelijk om te strooien en/of sneeuw te ruimen.  Het strooizout brengt schade toe aan het milieu; de gemeente wil deze schadelijke invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken Inzet personeel en voertuigen Voor de gladheidbestrijding heeft de gemeente 24 uur per dag, zeven dagen per week mensen en auto's klaar staan. Zij rukken uit als er gladheid wordt verwacht. Voor haar strooiacties zet de gemeente een drietal strooi-eenheden in, waarop of waaraan een sneeuwploeg en zoutstrooier zijn bevestigd. Als er veel sneeuw geruimd moet worden, wordt nog eens een extra voertuigen ingezet. Wij verzoeken u in smalle straten waar normaal gesproken gestrooid wordt om in geval van sneeuwval uw auto zo te parkeren dat er ruimte ontstaat voor ons materieel.

  • Gladheidbestrijding

    Gedurende het winterseizoen strooit de gemeente op een aantal wegen binnen de gemeentegrens zout tegen gladheid. Het winterseizoen loopt van november tot en met maart. Het doel is onveilige verkeerssituaties die bij gladheid op kunnen treden zoveel mogelijk te voorkomen. Strooiroutes In het Gladheidsbestrijdingsplan ligt de prioriteit vast die de gemeente tijdens het strooien hanteert. Deze prioriteit is als volgt: doorgaande verbindings- en busroutes; wijkontsluitingswegen; doorgaande fietsroutes. De officiële strooiroutes voor de 3 strooivoertuigen van de gemeente (die ten opzichte van de strooiroutes in het voorgaande jaar niet zijn gewijzigd) zijn aangegeven op een tekening die u hieronder op deze pagina kunt raadplegen. Evenals in voorgaande jaren kan bij lang aanhoudende gladheid worden besloten om ook buiten de strooiroutes de gladheid te bestrijden. Verantwoordelijkheden Uit het voorgaande is duidelijk dat niet overal gladheidbestrijding door de gemeente plaatsvindt. Woonstraten en voetpaden bijvoorbeeld zijn geen onderdeel van de centrale strooiroutes. Van weggebruikers wordt vanzelfsprekend verwacht, dat zij hun weggedrag aanpassen aan de omstandigheden. Dit houdt in dat weggebruikers onder winterse omstandigheden goed opletten en met voorzichtigheid aan het verkeer deelnemen. Daarnaast doet de gemeente graag een beroep op haar burgers om zelf 'het eigen stukje' van het voetpad voor de woning bij gladheid schoon te houden. Hierbij kunt u standaard keukenzout gebruiken, zoals u dat in de winkel aanschaft. Manier van gladheidbestrijding De gemeente strooit indien mogelijk 'preventief' ('nat'). Het voordeel van “preventief” strooien is, dat bij gladheid eerder kan worden uitgerukt. Hierdoor ligt het zout op de weg, voordat het glad wordt. Als de omstandigheden daarom vragen kan ervoor worden gekozen om 'curatief' ('droog') te strooien. Routes gladheidbestrijding (pdf, 1592 kB) Gladheidbestrijdingsplan (pdf, 834 kB)

  • Gladheidsbestrijding

    Bij (verwachte) sneeuwval en gladheid strooit de gemeente hoofdwegen, busroutes en de belangrijkste fietspaden. De gemeente strooit preventief en gebruikt hiervoor de natzout strooimethode. Wanneer de gemeente strooit De gemeente strooit volgens een jaarlijks draaiboek (PDF) op basis van prioriteiten De gemeente baseert zich op de weersverwachting van Meteo Consult Soms is het te koud om te strooien, bij te lage temperaturen werkt zout niet, dan wordt gewacht tot de weersomstandigheden wijzigen. Berggierslanden Het regenwater in deze wijk vloeit via de openbare weg naar sloten en vijvers. Om verontreiniging van het water te voorkomen, strooit de gemeente in deze wijk beperkt met zout. Sneeuwval Bij sneeuwval worden de normale strooiroutes aangepast. Alleen de doorgaande wegen worden sneeuwvrij gemaakt. Dit doen we omdat: Sneeuwruimen erg arbeidsintensief is en er onvoldoende menskracht beschikbaar is om de volledige strooiroutes te schuiven. Er met name in de woonwijken vaak geen ruimte is om de sneeuw te bergen. Denk hierbij aan geparkeerde auto’s en inritten. In geval van “zware” sneeuwval worden alleen de hoofdwegen en hoofdfietspaden sneeuwvrij gemaakt. Als het mogelijk is wordt sneeuw op parkeerterreinen en winkelcentra geruimd en/of afgevoerd. Pas op: glad! Ondanks de gladheidbestrijding blijft het natuurlijk oppassen. Let daarom goed op de weersomstandigheden en de verkeersinformatie. Pas uw rijstijl en snelheid aan! Houd er rekening mee dat het een paar uur duurt voor doorgaande wegen zijn gestrooid. Contact Mail naar postbus@meppel.nl of bel Klantcontactcentrum, telefoonnummer 140522.