Zoekresultaat 41 - 48 van 48 resultaten

  • Jongeren tot 27 jaar

    Ben je tussen de 16 en 27 jaar? Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan kan de Jongerenacademie je misschien helpen om een baan of opleiding te vinden. In de tussentijd heb je mogelijk recht op een uitkering. Maar eerst moet je een afspraak maken bij de Jongerenacademie.

  • Schuldhulpverlening

    Heeft u schulden? En komt u er niet zelf uit? Zoek dan direct hulp bij Verder (voorheen PLANgroep). Hulp van Verder is gratis. De gemeente werkt samen met Verder en andere organisaties, zoals maatschappelijk werk en Meerwaarde.

  • Studietoeslag

    Kunt u naast uw school of studie niet bijverdienen en komt dit door een medische beperking? Misschien kunt u dan Studietoeslag krijgen. De Studietoeslag is een maandelijkse inkomensaanvulling naast de studiefinanciering (WTF) of tegemoetkoming scholieren (WTOS) die u al krijgt.

  • Ooievaarspas aanvragen

    Ooievaarspas aanvragen Luister De Ooievaarspas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen. Met de Ooievaarspas kunt u gratis of met korting leuke dingen doen. Bijvoorbeeld sporten, naar een concert of een cursus volgen. De pas is voor het hele gezin. Voorwaarden U heeft een inkomen tot 130% van de Begin externe link: bijstandsnorm(Externe link), einde externe link. als…

  • Bijzondere bijstand voor kosten verhuizing of woninginrichting aanvragen

    U moet door een noodsituatie verhuizen. Bijvoorbeeld door een scheiding of een ziekte. Kon u niet sparen voor de verhuizing? Of hebt u door de noodsituatie opeens geld nodig om uw woning in te richten? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

  • Melden bijstand

    Heeft u te weinig inkomen om van te leven en zijn er geen andere voorzieningen? Dan kunt u mogelijk een bijstandsuitkering krijgen. Leest u deze pagina eerst goed. Als u hierna de bijstandsuitkering wilt aanvragen dan kunt u klikken op onderstaande groene knop.

  • Individuele inkomenstoeslag

    Leeft u al 3 jaar of langer van een uitkering of een laag loon? En verwacht u geen verbetering van uw inkomen? Dan kunt u mogelijk individuele inkomenstoeslag van de gemeente krijgen. De individuele inkomenstoeslag hangt af van uw inkomen en leefsituatie.

  • Uitkeringsfraude

    Ontvangt u een bijstandsuitkering? Geeft u informatie die van belang is op het recht op deze uitkering niet correct en tijdig door? Dan pleegt u uitkeringsfraude. 
     
    Voorbeelden van uitkeringsfraude:
    • niet doorgeven van een verandering in uw inkomen of vermogen;
    • niet doorgeven van uw verblijf in detentie;
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling veranderd is (bijv. gehuwd, gescheiden, net doen of u gescheiden bent);
    • een vals adres opgeven.
    Bij fraude wordt ten onrechte bijstand aan u uitbetaald. U moet de teveel ontvangen uitkering terugbetalen en de bijstandsuitkering kan (tijdelijk) worden verlaagd. Ook kunt u een boete van maximaal 100% van het benadelingsbedrag krijgen. Bij zeer ernstige fraude (boven de € 50.000,--) komt de zaak zelfs voor de rechter.
     
    Uitkeringsfraude voorkomen
    U kunt uitkeringsfraude voorkomen door informatie op tijd èn volledig door te geven. Hiervoor gebruikt u het wijzigingsformulier. Weet u niet zeker of bepaalde veranderingen in uw situatie gevolgen hebben voor uw uitkering? Neem dan gerust contact op met de gemeente.
     
    Vermoeden van fraude
    De gemeente kan op verschillende manieren het vermoeden krijgen dat u fraude pleegt, namelijk door:
    • het (laten) controleren van uw gegevens;
    • het voeren van 'vervolggesprekken' met u;
    • informatie van andere instanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst);
    • (anonieme) tips.
    Bij een vermoeden van fraude zal de gemeente eerst zelf een onderzoek opstarten. De gemeente vraagt informatie op en gaat met u in gesprek. Er kunnen (onaangekondigd) gesprekken bij u thuis worden gevoerd. Blijft na een onderzoek het vermoeden van fraude bestaan, dan schakelt de gemeente een sociaal rechercheur in.
     
    Sociaal rechercheur
    De sociaal rechercheur is een specialist in het onderzoeken van fraudezaken, zoals: koppelbaaspraktijken, 'zwart' werken, werken zonder inkomsten te melden, onderzoek naar postadressen en onofficieel samenwoning. Deze specialist mag onderzoeksmethoden gebruiken, zonder u hiervan van te voren op de hoogte te stellen. Deze onderzoeksmethoden lijken veel op die van de politie. Het kan voorkomen dat de rechercheur een getuigenverhoor afneemt. De rechercheur vraagt ook informatie op bij andere instanties.