Zoekresultaat 61 - 70 van 70 resultaten

  • Kind erkennen ná de geboorte

    Als u uw kind erkent, wordt u juridisch ouder. Zodra het kind is geboren, wordt de erkenning rechtsgeldig. Dit betekent dat u de wettelijke ouder van uw kind bent. Dit hoeft niet altijd de biologische ouder te zijn. Als juridisch ouder hebt u rechten en plichten. Zo hebt u er recht op om uw kind te zien. En bent u verplicht om voor het kind te zorgen. Erkenning van uw ongeboren kind doet u bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak. Bij een eerste kind moet de moeder mee naar de gemeente. Bij volgende kinderen mag de moeder ook via onderstaand DigiD-formulier toestemming geven.

  • Verhuizen naar Nederland

    Als u in Nederland komt wonen, dan schrijft u zich in bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond. Maak hiervoor een afspraak op het Stadskantoor.

  • Marktplaats aanvragen

    Wilt u een plaats op de markt innemen? Dan heeft u een marktvergunning nodig. Dit kan voor een dag- of weekmarkt zijn maar ook voor een tijdelijke markt zoals een kerstmarkt. Naast de (éénmalige) legeskosten moet u marktgeld en kraamhuur betalen. Een plaats vraagt u schriftelijk aan. Heeft u hierover vragen? Bel of mail ons dan.

  • Huishoudelijk restafval

    U kunt uw huishoudelijk restafval kwijt in huisvuilzakken, een grijze rolcontainer of in een (ondergrondse) container bij u in de buurt. Als er geen ondergrondse container bij u in de buurt is, zet u uw afval op een vaste dag aan de weg. Is het huisvuil, grofvuil, of GFT-afval niet opgehaald? Geef dit dan door via de meldingenapp of de link hieronder.

  • Verhuizen naar buitenland

    Voordat u vertrekt uit Nederland, geeft u uw vertrek (emigratie) door aan de gemeente. U emigreert als u minimaal acht maanden binnen 1 jaar in het buitenland bent. Deze acht maanden hoeven niet aan te sluiten op elkaar. Doe hier digitaal aangifte van uw vertrek.

  • De Raad: werkwijze, toelichting

    De gemeenteraad heeft de verantwoordelijkheid voor alle belangrijke beslissingen die de gemeente aangaan. De raad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De griffier ondersteunt de raad procesmatig, inhoudelijk en secretarieel in zijn werk. De raad besluit bijvoorbeeld over de hoogte van de belastingen, welke gebieden aangewezen worden voor woningbouw of bedrijvenvestiging, De gemeenteraad stelt ook verordeningen (gemeentelijke wetten) vast. Daarnaast stelt de gemeenteraad het budget vast, dat het dagelijks bestuur (het college van burgemeester en wethouders) mag gebruiken voor de uitvoering van haar diverse taken.

  • Melden onduidelijke regels

    Loopt u tegen onduidelijke formulieren aan of onlogische, omslachtige procedures? Geef het dan hier door. We willen het graag weten!

  • Milieuvervuiling melden

    U kunt een melding doen als een persoon of bedrijf zorgt voor luchtvervuiling, bodemvervuiling, stankoverlast of geluidsoverlast. Maar bijvoorbeeld ook als iemand illegaal afval stort of beschermde dieren illegaal houdt.

  • Inspreken bij een raadsplein of bijwonen van een vergadering

    Het raadsplein bestaat uit een of twee bespreekrondes. Daarin worden de raadsvoorstellen besproken en voorbereid die op de agenda staan van de raadsvergadering. Na een pauze begint de raadvergadering. U kunt tijdens een bespreekronde van het raadsplein gebruik maken van uw spreekrecht. Dit betekent dat u aan het begin van de bespreekronde uw standpunt over een bepaald onderwerp kunt toelichten. De raadsleden kunnen vervolgens vragen aan u stellen en u krijgt de tijd die te beantwoorden. U kunt ook iemand het woord laten voeren namens uzelf.

  • Melden beëindiging geregistreerd partnerschap

    Wilt u een geregistreerd partnerschap beëindigen? Afhankelijk van de situatie doet u dat via de rechtbank, een advocaat of notaris. U schrijft de beëindiging binnen zes maanden na de uitspraak in bij de gemeente waar het partnerschap werd geregistreerd. Pas dan is de beëindiging definitief.