Zoekresultaat 71 - 80 van 96 resultaten

  • Vrijstelling van leerplicht aanvragen

    De gemeente mag voor uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat het niet naar school hoeft. Dit kan bijvoorbeeld als uw kind door psychische of lichamelijke klachten geen onderwijs kan volgen. Of als uw kind naar een buitenlandse school gaat.

    Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Misschien kan uw kind in dat jaar een afwijkend programma volgen. Dit is de vervangende leerplicht.

    Het programma van de vervangende leerplicht bestaat uit algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs. Daarnaast bevat het praktijktijd. Dit is licht werk.

    Als uw kind dit traject ingaat, schrijft u het in bij een instelling waar het dit aangepaste onderwijs kan volgen.

     

    Samen verantwoordelijk

    Ouders, scholen en gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor de handhaving van de Leerplichtwet. Met elkaar dienen wij ervoor te zorgen dat uw kind zoveel mogelijk gebruik maakt van zijn recht op onderwijs. Dit recht geeft betere kansen in de samenleving. Maar het recht op onderwijs geeft ook zijn verplichtingen. Deze zijn geregeld in de Leerplichtwet. Zo moet u als ouders of verzorgers ervoor zorgen dat uw kind vanaf zijn vijfde jaar tot en met het jaar waarin het zeventien wordt, naar school gaat. U bent er ook verantwoordelijk voor als uw kind, om welke reden dan ook, niet naar school gaat. Dit moet u melden aan de school. De school is verantwoordelijk voor het registreren van de afwezigheid van uw kind. Het verzuim dat ongeoorloofd is, wordt bij de gemeente gemeld. De school geeft in haar schoolplan aan hoe binnen de eigen school het verzuim wordt teruggedrongen. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanpak van het schoolverzuim.

    Vrijstellingsgronden

    De Leerplichtwet kent een aantal vrijstellingsgronden. Dat zijn omstandigheden waaronder een leerling geoorloofd afwezig mag zijn. De school kan, al dan niet in overleg met de leerplichtambenaar, vrijstelling van onderwijs geven in de volgende gevallen:

    • De school is gesloten. Vanzelfsprekend kan er dan voorlopig geen onderwijs worden gegeven. Ook kan het voorkomen dat het gebouw niet mag worden betreden, bijvoorbeeld na een brand.
    • De leerling is geschorst.
    • De leerling moet in schooltijd voldoen aan verplichtingen vanwege godsdienst of levensovertuiging.
    • De leerling kan door het beroep van beide ouders slechts op vakantie buiten de schoolvakantieperiode.
    • Als er andere gewichtige omstandigheden zijn.
    • De leerling is ziek.

  • Gezondheidsverklaring

    Iedereen die rijexamen doet bij het CBR moet een Verklaring van geschiktheid hebben. Een Verklaring van geschiktheid wordt aangevraagd door het insturen van een formulier Eigen verklaring naar het CBR. Dat is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
    Het formulier is te koop bij het CBR en op het gemeentehuis. Voor de rijbewijzen C, D, CE en DE moet dit een Eigen verklaring zijn met een ingevuld Geneeskundig Verslag.

    Voor aanvragers van 75 jaar en ouder blijft de al bekende Eigen verklaring met Geneeskundig verslag gewoon bestaan. Aangezien daar vrijwel geen beroepschauffeurs bij zitten mogen zij deze Eigen verklaring ook gebruiken als zij tevens de categorieën C, D, CE en/of DE aanvragen.

    Onderzoek door een arts

    Als u één of meer vragen op de Eigen verklaring met 'ja' beantwoordt, is onderzoek door een arts nodig. Deze arts moet dan een aantekening op de Eigen verklaring zetten. Bij bepaalde medische aandoeningen kan het CBR naast de aantekening van een arts ook vragen om een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Op de Eigen verklaring CDE staat vermeld dat het Geneeskundig verslag moet worden ingevuld door een arts van een arbodienst. Aanvragers mogen zelf een arts uitzoeken en kunnen gecertificeerde arbodiensten vinden op het internet.
    Uit de aantekening van de arts op de Eigen verklaring of het onderzoek van de specialist zal vaak blijken dat u geschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen. In een enkel geval worden aanvullende voorwaarden of beperkingen opgelegd.

    Aanvragen

    Een aantal producten kunt u op verschillende manieren bij de gemeente Oosterhout aanvragen. Persoonlijk aan de balie met een geldig legitimatiebewijs, een schriftelijk verzoek of email voorzien van een handtekening en een  geldig legitimatiebewijs of via het digitale loket met uw DigiD.
    Als u ervoor kiest om via DigiD een product aan te vragen, kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode.
    U gaat hierbij een transactie met de overheid aan. Na het invullen van het electronisch  formulier (uw naam/adres/woonplaats/BSN zijn al ingevuld) ontvangt u altijd  een bevestiging van uw aanvraag/bestelling van een product via email. Een product dat via DigiD is aangevraagd wordt binnen 4 werkdagen aan u toe gezonden. De (eventuele) betaling verloopt tijdens uw aanvraag via DigiD door middel van creditcard of iDEAL. Klik hier voor meer informatie over DigiD,  het digitaal aanvragen en betalen via DigiD.

  • Meldpunt goed verhuurderschap

    Wat kunt u melden

    Er zijn 7 punten waar een verhuurder zich volgens de wet aan moet houden:

    1. niet discrimineren
    2. niet intimideren
    3. maximaal 2 maanden kale huur aan borg vragen
    4. geen onredelijke servicekosten vragen
    5. een schriftelijk huurcontract maken 
    6. de huurders schriftelijk informeren over:
      • rechten en plichten
      • de hoogte van de borg en wanneer huurders die terugkrijgen als het huurcontract stopt
      • contactgegevens van de verhuurder
      • informatie over het meldpunt ongewenst verhuurgedrag
      • de servicekosten
    7. verhuurbemiddelaars mogen geen bemiddelingskosten aan de huurder vragen

  • Verklaring omtrent het gedrag aanvragen

    Wanneer u solliciteert naar een functie, waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen (bijvoorbeeld kinderen), kan uw werkgever vragen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
    Voor sommige functies zoals onderwijzer en taxichauffeur is de verklaring zelfs bij wet verplicht gesteld.

    Een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) wordt afgegeven als er over de aanvrager in de afgelopen vier jaar geen informatie in de justitiële documentatie terecht is gekomen. Daarop zijn twee uitzonderingen. De aanvrager heeft in die vier jaar enige tijd in de gevangenis doorgebracht of er is in het verleden sprake geweest van een zedendelict. Indien een aanvrager in de vier jaar voor de aanvraag wel in de justitiële documentatie voorkomt, vindt er vervolgonderzoek plaats.

    Een VOG kan worden gevraagd voor werkrelaties of daarmee gelijkstaande contacten. Onder een werkrelatie wordt ook verstaan het verrichten van werkzaamheden voor een vereniging of vrijwilligersorganisatie. Dit kan zowel betaald als onbetaald zijn. Bij een zogenoemde VOG-aanvraag wordt onderzoek gedaan naar het strafrechtelijk verleden van een natuurlijk persoon of een rechtspersoon.
    Of er sprake is van relevante antecedenten waardoor een VOG niet kan worden afgegeven, wordt bepaald door de relatie die er is tussen de strafbare feiten en de werkzaamheden of functie die de betrokkene gaat vervullen.

    Waar vraag ik een VOG aan?

    U kunt een VOG op drie manieren aanvragen.

    U kunt een afspraak maken om een Verklaring omtrent het Gedrag aan te komen vragen.

    Termijn van beslissing
    Binnen twee tot maximaal vier weken na ontvangst van uw aanvraag wordt een beslissing op uw aanvraag genomen. Met vragen over de voortgang van uw aanvraag kunt u contact opnemen met COVOG.

    COVOG
    Postbus 16115
    2500 BC Den Haag
    Telefoon: (088-9982200)
    E-mail: frontdesk.dbz@minjus.nl
    Internet: justitie

  • Precariobelasting betalen

    Wanneer u als burger, bedrijf of instelling gemeentegrond in gebruik wilt nemen, dan dient u dat bij de gemeente aan te vragen. Meer informatie over het gebruik van gemeentegrond kunt u vinden bij 'gebruik gemeentegrond'.

  • Alcoholvrije dranken schenken

    Als u in uw horecabedrijf alleen alcoholvrije dranken verkoopt, heeft u een exploitatievergunning nodig. Ook verenigingen en stichtingen hebben dit nodig. Bijvoorbeeld een sportvereniging of een kerkelijke vereniging.

     

    Vaak moeten horecabedrijven daarnaast nog andere vergunningen aanvragen, zoals een alcoholwetvergunning?

  • Gladheidsbestrijding

    Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers.
    De gemeente zorgt voor de gemeentelijke wegen. Dus niet voor bijvoorbeeld rijkswegen of provinciale wegen.

  • Collecteren

    Om te collecteren heb je niet altijd een vergunning nodig. In de volgende gevallen hoef je de collecte alleen bij ons te melden:

    • Als je instelling of niet-commerciële organisatie een CBF-erkenning heeft. Deze collectes kunnen alleen gehouden worden in roostervrije weken (zie het collecterooster van het CBF op CBF.nl).
    • Als je instelling of niet-commerciële organisatie een CBF-erkenning heeft en de collecte houdt volgens het door het CBF vastgestelde collecterooster (zie het collecterooster van het CBF op CBF.nl).

    Houd je een inzameling in besloten kring, dan heb je geen vergunning nodig en hoef je niets te melden.

     

  • Honden uitlaten

    Om overlast te voorkomen, moet uw hond vast aan een hondenriem. Op sommige plekken mag uw hond loslopen.

    U mag ook niet overal uw hond uitlaten. Als u uw hond uitlaat, moet u de hondenpoep zelf opruimen. Er zijn speciale hondenpoepzakjes verkrijgbaar, of u gebruikt een boterhamzakje. Het zakje gooit u in de vuilnisbak of een speciale afvalbak. Zo helpt u de straten en speelpleinen schoon te houden. De gemeente vertelt u waar u hondenpoepzakjes kunt krijgen.

  • Baggeren, verwijderen slib uit sloten

    Bij bouwplannen voor huizen, kantoren en fabrieken is een bodemtoets nodig voor de vergunning. Een bodemtoets is een onderzoek naar vervuiling in de grond. Als uit het onderzoek blijkt dat de bodem vervuild is, kan de gemeente eisen dat sanering moet plaatsvinden. Dit hangt af van de ernst van de verontreiniging.
    Bij een niet-ernstig geval van bodemverontreiniging kan de gemeente besluiten dat bouwen mag. Bij een ernstige bodemvervuiling kan de gemeente saneringsmaatregelen verplichten. Dit betekent dat de vervuilde grond moet worden afgevoerd. Sanering kan bijvoorbeeld nodig zijn bij de verwijdering van een ondergrondse huisbrandolietank.