Resultaten 181 - 185 van 185 resultaten

  • Evenement melden

    Als u een klein evenement organiseert dat voldoet aan onderstaande voorwaarden, dan kunt u volstaan met een melding.

    • Het aantal aanwezigen bedraagt niet meer dan 100 personen, waarvan maximaal 50 personen tegelijkertijd in een tent of ander bouwwerk aanwezig mogen zijn;
    • Het evenement vindt tussen 8.00 en 0.30 uur plaats;
    • Er wordt geen muziek ten gehore gebracht vóór 08.00 uur of na 24.00 uur;
    • Het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of vormt anderszins een belemmering voor het verkeer en de hulpdiensten;
    • Er worden maximaal 3 objecten geplaatst, waarvan slechts 1 tent met een oppervlakte van maximaal 50 m2 en de andere 2 objecten hebben een oppervlakte van maximaal 10 m2;
    • Er is een organisator;
    • Ook is geen vergunning vereist voor het houden van wandel- en/of fietstochten die plaatsvinden bij daglicht, zonder wedstrijdelement, waarbij geen verkeersmaatregelen worden genomen en waarbij niet meer dan 250 deelnemers zijn.

    Als u voldoet aan de voorwaarden voor een melding, dan kunt u het meldingsformulier invullen.

    Als er alcohol wordt geschonken en wordt verkocht, moet naast deze melding ook een ontheffing art. 35 Alcoholwet worden aangevraagd

    Wanneer u niet kunt volstaan met een melding, dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. 

  • Reclame maken of plaatsen

    Wilt u reclame maken voor een evenement of voor commerciële activiteiten, dan heeft u geen vergunning nodig. Reclame is toegestaan, zolang dit voldoet aan de regels in het Reclamebeleid 2011. Dit beleid ziet toe op het plaatsen van zowel tijdelijke als permanente reclame. Het kan zijn dat u voor het plaatsen van het reclameobject een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig heeft. U kunt hiervoor een vergunningscheck doen in het omgevingsloket.

    Om u het zoeken in het reclamebeleid gemakkelijk te maken kunt u een vragenboom doorlopen op pagina 34 van de hiernaast te downloaden folder Reclamebeleid 2011. U weet dan meteen bij welk hoofdstuk u moet zijn. 

    U kunt uw evenement ook promoten op evenementenportaalborden van de gemeente.

  • Aangifte van overlijden

    Als iemand in Nederland overlijdt, moet dat worden aangegeven bij de gemeente. De aangifte is kosteloos en doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal geeft de begrafenisondernemer het overlijden door (overlijdensaangifte). Een familielid of kennis van de overledene kan dat ook doen. In Nederland moet een overledene binnen 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Hiervoor moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof afgeven. U kunt daarom het beste binnen 5 werkdagen aangifte (laten) doen bij de burgerlijke stand. De aangifte doet u persoonlijk in de publiekshal.

  • Veel gestelde vragen eikenprocessierups

    De eikenprocessierups zorgt net als elders in Nederland in Hof van Twente regelmatig voor overlast. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden. Dat doen we het liefst op een biologisch verantwoorde manier. Onder aan deze pagina, na de algemene informatie, vindt u de meest gestelde vragen over de eikenprocessierups. 

    Bestrijding in het voorjaar

    We bestrijden de rupsen preventief met hele kleine aaltjes (nematoden). Gildebor voert  de bestrijding uit voor de gemeente. De nachttemperatuur mag dan niet onder de 5 graden zijn. De aaltjes worden als een nevel in de kronen van eikenbomen gespoten. Het bespuiten van de eiken moet in de avonduren gebeuren omdat de aaltjes niet tegen zonlicht (UV-straling) kunnen. De aaltjes eten de heel jonge rupsen en zorgen ervoor dat de rupsen sterven vóór ze brandharen krijgen.

    Er wordt vaak gevraagd of de bestrijding dan ook geen andere vlinderrupsen aantast. Dat is nauwelijks het geval omdat de rups van de eikenprocessievlinder vroeger is dan de meeste andere soorten. Daarom is de timing van de bestrijding, die door experts in de gaten wordt gehouden, cruciaal en kunnen onze inwoners niet dagen voor aanvang tijdig over de nachtelijke werkzaamheden geïnformeerd worden.

    Dit jaar bestrijden we, in tegenstelling tot 2023,  de eikenprocessierups alleen met nematoden in probleemgebieden. Als gemeente willen we de biodiversiteit stimuleren door het aantal locaties te verminderen en het gebruik van agressievere biologische preparaten achterwege te laten. 

    Bestrijding in het hoogseizoen

    Wanneer de eikenprocessierups brandharen krijgt, wordt verder gecontroleerd op de aanwezigheid van rupsen. Dat is ongeveer vanaf half mei tot eind juli. De rupsen op eiken in de kernen van de gemeente worden dan weggezogen. We gaan daarbij eerst naar de plaatsen waar veel mensen komen.

    Biodiversiteit belangrijk bij bestrijding

    Als gemeente stimuleren we ook de inzet van biodiversiteit bij bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer we meer bloeiende plantensoorten zaaien of planten komen daar insecten op af die de natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Ook vleermuizen en mezen eten de eikenprocessierups.

  • Gemeentearchief

    Het gemeentearchief is ondergebracht in het gemeentehuis in Goor. In de bezoekersruimte van het archief kunnen op afspraak archiefstukken worden ingezien. 

    Archiefinventarissen

    Van de voormalige gemeente Goor zijn de volgende archieven door middel van inventarissen toegankelijk gemaakt. 

    Met behulp van deze inventarissen kunt u de archiefstukken raadplegen en de cultuurhistorie van Goor in vroegere tijden beleven.

    Wat is een inventaris?

    Een inventaris bevat een korte omschrijving van de onderwerpen die zich in het archief bevinden. Het betreft een uitgebreide index op de onderwerpen over de betreffende periode. Iedere inventaris is opgedeeld in rubrieken. Een rubriek kan weer opgedeeld zijn in sub-rubrieken. Binnen een (sub)rubriek zijn de onderwerpen chronologisch gerangschikt van oud naar jong.

    (Beperking) openbaarheid

    Overheidsarchieven vallen onder de Archiefwet. Artikel 15.1 van deze wet schrijft voor dat wanneer een overheidsinstantie haar archief overbrengt naar een archiefbewaarplaats, er een aantal redenen kunnen zijn om de openbaarheid van archiefbestanddelen in dat archief te beperken. De overheid mag echter de openbaarheid van een archiefstuk niet langer beperken dan 75 jaar.

    Het overgrote deel van de archieven die in het gemeentearchief worden bewaard is volledig openbaar en daarmee zonder meer ter inzage in de studieruimte. Een klein deel van de archieven is echter nog niet openbaar. Daarom zijn beperkingen gesteld aan de openbaarheid van die archiefstukken.

    Voor de inventaris van het archief van de gemeente Goor 1924-2000 zijn door het college van burgemeester en wethouders beperkingen gesteld aan de openbaarheid.

    Archief bezoeken

    Wilt u informatie uit het gemeentelijk archief, bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de gemeente of heeft u documenten nodig voor onderzoek? De gemeente Hof van Twente heeft een archief dat teruggaat tot ongeveer 1200 na Christus. U kunt het archief bezoeken en documenten inzien of kopiëren. Op uw verzoek kan een medewerker van de gemeente nasporingen doen van documenten die zich in het gemeentearchief bevinden. Het is mogelijk om op afspraak archiefstukken in te zien in de bezoekersruimte van het gemeentearchief.

    U kunt een afspraak maken via info@hofvantwente.nl of telefonisch via 0547 - 85 85 85.