Zoekresultaten 1 - 10 van 45 resultaten

  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen

    Voor sommige beroepen hebt u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Dit is een bewijs van goed gedrag. Een VOG vraagt u aan bij Dienst Justis, daarvoor moet de organisatie de aanvraag eerst klaarzetten in het systeem. Kan de organisatie de aanvraag niet digitaal klaarzetten? Dan geven zij u een aanvraagformulier mee en kunt u op afspraak bij het raadhuis terecht.

  • Geboorteaangifte doen

    Als uw kind geboren is, moet u dit aangeven bij de gemeente waar het is geboren. U komt daarvoor persoonlijk langs, binnen 3 dagen na de dag van de geboorte. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een geboorteakte op waarin de geboorteplaats van uw kind staat en hoe uw kind heet. Maak online een afspraak voor een bezoek aan het raadhuis.

  • Bewijs van in leven zijn aanvragen

    Een bewijs van in leven zijn is een schriftelijk bewijs dat u in leven bent. Dit vraagt u aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Een bewijs van in leven zijn gebruikt u voor Nederlandse instanties.

  • Bezwaar maken tegen besluit

    Als u het niet eens bent met een gemeentelijk besluit kunt u daar bezwaar tegen maken en uitleggen waarom u dat doet. Dan wordt de zaak nog eens bekeken. Een besluit is bijvoorbeeld het wel of niet verlenen van een omgevingsvergunning voor uzelf of uw buren of het wel of niet krijgen van een uitkering of subsidie.

  • Andere achternaam gebruiken

    Wilt u dat de gemeente en andere overheidsorganisaties u aanspreken met een andere achternaam? Dan kunt u hiervoor een verzoek bij ons indienen. Uw officiële achternaam verandert niet, maar wij gebruiken dan de achternaam van uw keuze om u aan te schrijven.

  • Nadeelcompensatie aanvragen

    Als u of uw bedrijf schade lijdt als gevolg van een besluit of actie van de gemeente, hebt u mogelijk recht op nadeelcompensatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verlies van winst of (huur)inkomsten, vermindering van de waarde van een bedrijf of woning, of schade of tijdelijke overlast tijdens bouwwerkzaamheden.

  • Vreemdelingenpaspoort aanvragen

    Woont u in Nederland, maar hebt u niet de Nederlandse nationaliteit en ook geen vluchtelingenstatus? En kunt u geen paspoort krijgen uit uw eigen land? Dan hebt u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor de aanvraag komt u naar het raadhuis. Hiervoor maakt u een afspraak.

  • Levenloos geboren kindje registreren in de BRP

    U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren bij uw persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje is geboren, en ook niet hoe lang geleden dit was. Maak telefonisch een afspraak voor een bezoek aan het raadhuis.

  • Briefadres aanvragen

    Een briefadres is een adres waar u uw officiële post ontvangt, maar niet woont. Dit kan het adres van een vriend, kennis of familielid zijn. Het is een tijdelijke oplossing voor als u geen vast woonadres heeft door bijvoorbeeld een scheiding of als u in een zorginstelling verblijft. U moet zich inschrijven op het adres waar u verwacht de meeste tijd te verblijven. Dit hoeft dus niet uw eigen (huur)huis te zijn.

  • Registratie bij gemeente Amstelveen

    Vluchtelingen zijn verplicht zich in te schrijven bij de gemeente waar ze wonen. Zo komt u in de Basisregistratie Personen (BRP) en krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is nodig om een bankrekening te openen of gebruik te maken van voorzieningen zoals medische zorg en onderwijs. Voor inschrijving is een afspraak nodig, deze kunt u telefonisch maken.