Zoekresultaten 1 - 10 van 12 resultaten

  • Externe link: Woning tijdelijk verhuren

    Als u een pand leeg heeft staan, kunt u het tijdelijk verhuren. U kunt hiervoor gebruik maken van de Leegstandwet. Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbescherming te geven.

    Wilt u uw pand verhuren op basis van de Leegstandwet? Dan heeft u een vergunning nodig. Hoelang u het pand mag verhuren ligt aan de situatie.

    Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt

    U krijgt de vergunning voor 2 jaar. De gemeente kan de vergunning steeds met 1 jaar verlengen. De totale lengte van de vergunning is maximaal 7 jaar.

    Woning die te koop staat

    U krijgt een vergunning voor 5 jaar. De vergunning wordt niet verlengd.

    Gebouw zonder woonbestemming

    U krijgt een vergunning voor maximaal 10 jaar. Heeft u voor het gebruik als woonruimte een tijdelijke ontheffing van het omgevingsplan nodig? Dan is de vergunning voor verhuur net zolang geldig als de duur van de ontheffing van het omgevingsplan (met een maximum van 10 jaar).

    Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan kunt u het pand tijdelijk onderverhuren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw verhuurder.

  • Externe link: Spandoek ophangen

    Het is verboden om op, in, over of boven de weg voorwerpen of stoffen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard te plaatsen, aan te brengen of te hebben indien deze gevaar opleveren voor de veiligheid en bruikbaarheid van de weg of indien het beheer en onderhoud hierdoor wordt belemmerd. 

  • Externe link: Inschrijven voor een sociale huurwoning

    Als u op zoek bent naar een sociale huurwoning, kunt u contact opnemen met één van de sociale verhuurders in de gemeente Oosterhout. Daar kunt u zich inschrijven. De sociale verhuurders in de gemeente zijn:

    De gemeente Oosterhout kent een systeem van vrije vestiging. Vrije vestiging wil zeggen dat u in de gemeente Oosterhout kunt wonen zonder een sociale en/of economische binding. Deze vrije vestiging geldt ook voor de kerkdorpen Den Hout, Dorst en Oosteind.

  • Externe link: Warmtepomp, airco plaatsen

    Voor het plaatsen van een warmtepomp/airco buiten, bijvoorbeeld aan de gevel, vrijstaand of in de grond dient u rekening te houden met het volgende:

    Ten eerste is er sprake van een bouwwerk. In het besluit bouwwerken leefomgeving (bbl) wordt gesproken over bouwwerken met een dak (artikel 2.25 bbl) en bouwwerken zonder een dak (artikel 2.26 bbl). Een warmtepomp/airco zal gezien worden als een bouwwerk zonder dak.

    Voor het plaatsen van de warmtepomp/airco is dan ook alleen een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit nodig als deze wordt gerealiseerd bij een bestaande woning en deze hoger is dan 5 m of ondergronds wordt gebouwd (artikel 2.26.1 bbl).

    De 5 meter hoogte moet worden gemeten vanaf het aansluitend afgewerkt terrein (artikel 2.23 bbl) en niet van onderkant warmtepomp/airco tot bovenkant warmtepomp/airco.

    Verder is voor het plaatsen van een warmtepomp/airco in een gebouw de technische bouwactiviteit vergunningsvrij.

    Tevens zal ook nog gekeken moeten worden of voor het plaatsen van een warmtepomp/airco een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit bouwwerken nodig is.

    In het bbl (artikel 2.29.r) is een uitzondering opgenomen (vergunningsvrije omgevingsplanactiviteit) voor een ander bouwwerk in voor- of achtererfgebied, m.u.v. de inperkingen met betrekking tot bouwwerken vanwege cultureel erfgoed (artikel 2.30 bbl) als wordt voldaan aan de volgende eisen:

    1. niet hoger dan 1 m; en
    2. de oppervlakte niet meer dan 2 m2 bedraagt.

    Indien niet aan bovenstaande wordt voldaan zal nog getoetst moeten worden of de warmtepomp/airco past binnen de regels van het omgevingsplan. Deze check kunt u doen via regels op de kaart

    Verder is voor het plaatsen van een warmtepomp/airco in een gebouw de omgevingsplanactiviteit bouwwerken vergunningsvrij, behalve bij monumentale gebouwen of anderszins gebouwen die bescherming hebben.

    Geluidseisen

    Verder zal aan de volgende geluidseisen moeten worden voldaan:                                                                                                                                                                                                                                                                Voorschriften geluid Besluit bouwwerken leefomgeving:

    In art. 4.107 van het Besluit bouwwerken leefomgeving zijn voorschriften opgenomen voor het geluid dat een  installatie voor warmte- koudeopwekking (bijvoorbeeld een buitenunit) mag veroorzaken. Het geluidniveau mag:

    1. op de perceelgrens met een bouwwerkperceel voor een andere woonfunctie;
    2. ter plaatse van een te openen raam of deur van een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied van een aangrenzende op hetzelfde bouwwerkperceel gelegen woonfunctie niet meer zijn dan 40 dB.

    De wijze waarop dat wordt bepaald is geregeld in de Omgevingsregeling. Voor een tijdelijk bouwwerk (max. 10 jaar) geldt een norm van maximaal 50 dB.

    In het geval van verbouw (van de installatie) geldt op de installatie het rechtensverkregen niveau als bedoeld in art. 5.5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving. Dat niveau is de geluidnorm die voor de verandering was toegestaan.

    Let op! Bovengenoemde geluidsnormen kunnen van grote invloed zijn op de plaatsingsmogelijkheden voor uw buitenunit. Informeer bij uw leverancier / installateur goed naar deze voorschriften. U kunt de installateur vragen de voor een installatie bedoelde Rekentool vooraf te laten invullen en toetsen aan de geldende regels.

    Steeds vaker ondervindt men geluidsoverlast van buitenunits. Indien de gemeente hierover klachten ontvangt dienen wij dit te onderzoeken. Bij overschrijding van de geluidsnormen kunnen wij u als gemeente verplichten passende maatregelen te treffen of de installatie te laten verplaatsen, af te sluiten of te verwijderen.

  • Externe link: Monument verbouwen of slopen

    Een monument is een beschermd bouwwerk. Wilt u een monument verbouwen, herstellen, aanpassen of slopen? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Dit is een omgevingsvergunning voor een monument.

    Uw aanvraag wordt voorgelegd aan de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. In deze commissie zitten experts op het gebied van onder andere historische bouwkunst.

  • Externe link: Gebruik woning aanpassen

    Wilt u een woning veranderen in een bedrijf? Of wilt u een woning slopen of twee woningen samenvoegen? Dan heeft u een onttrekkingsvergunning nodig. U onttrekt dan een woning uit het woningaanbod. De vergunning vraagt u schriftelijk aan.

  • Externe link: Tijdelijk bouwwerk plaatsen en gebruiken

    Een tijdelijk bouwwerk is een bouwwerk dat maximaal 15 jaar op één plek staat. Voorbeelden van tijdelijke bouwwerken zijn: een noodlokaal bij een school, een bouwkeet, een noodwinkel, een strandpaviljoen en een noodwoning. Een bouwwerk moet passen in de omgeving en het moet voldoen aan technische eisen. Dit geldt ook voor een tijdelijk bouwwerk. 

    Tijdelijk bouwwerk plaatsen

    Meestal moet u alleen een melding doen als u een tijdelijk bouwwerk gaat plaatsen. Soms moet u een vergunning aanvragen. U moet bijvoorbeeld een vergunning aanvragen in de volgende gevallen:

    • Het bouwwerk is hoger is dan 5 meter.
    • Het bouwwerk past volgens het omgevingsplan niet op de plek.

    Tijdelijk bouwwerk gaan gebruiken

    In sommige gevallen moet u ook een melding doen voordat u een tijdelijk bouwwerk gaat gebruiken. Dit geldt in de volgende gevallen:

    • Er gaan mensen wonen in het bouwwerk vanwege kamerverhuur of zorg.
    • Bij normaal gebruik zijn er meer dan een bepaald aantal mensen in het bouwwerk.

    Controle technische eisen

    Gaat u een nieuw tijdelijk bouwwerk bouwen? Dan moet u misschien een kwaliteitsborger inhuren. Een kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk technisch goed genoeg is. Een kwaliteitsborger is verplicht bij bijvoorbeeld een tijdelijke:

    • woning
    • veestal
    • fabriekshal
    • brug voor voetgangers of fietsers
    • zendmast

  • Externe link: Asbest verwijderen

    In de regel mag asbest alleen verwijderd worden door een gecertificeerd verwijderingsbedrijf. In bepaalde gevallen mag u als particulier kleine oppervlakken asbest zelf verwijderen. U moet deze verwijdering of sloop wel melden bij de gemeente. Dit doet door een sloopmelding in te dienen in het Omgevingsloket.

    Asbest kan voorkomen in:

    • vlakke platen (gevels dakbeschot, rondom schoorstenen)
    • vlakke gevelplaten met coating (decoratieve buitengevels, galerijen)
    • schoorstenen of luchtkanalen (bij kachel of cv-installatie, ventilatiekanaal)
    • bloembakken
    • golfplaten (daken van schuren en garages)
    • standleiding (afvoer toilet)
    • brandwerend board (onder cv-ketels, wanden cv-kast, trapbeschot, plafonds)
    • vinylzeil of oude vloerbedekking (asbesthoudende onderlaag)
    • oude huishoudelijke apparaten

  • Externe link: Woning splitsen

    Als u een bestaande woning wilt splitsen in meerdere woningen of meerdere appartementen, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen om af te wijken van het Omgevingsplan.

    Verder moeten de gesplitste woondelen voldoen aan de eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Zo moet u een bouwtechnische vergunning aanvragen als door de verbouwing de draagconstructie verandert of als de indeling verandert van de brandcompartimenten. Dit kan tegelijkertijd met de omgevingsvergunning voor woningsplitsing.

  • Externe link: Mobiele puinbreker gebruiken

    U heeft vaak veel afval als u gaat slopen, bouwen of verbouwen. U kunt een mobiele puinbreker gebruiken om het afval klein te maken. Omdat een mobiele puinbreker overlast kan geven, meldt u het gebruik bij de gemeente.