Zoekresultaten 1 - 10 van 10 resultaten

  • Externe link: Individuele inkomenstoeslag

    Als u een laag inkomen heeft moet u proberen om uw inkomen te verhogen. Heeft u er alles aan gedaan om uw inkomen te verbeteren? En toch heeft u geen uitzicht op een hoger inkomen? Dan kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen.

    De 'individuele inkomenstoeslag' is een geldbedrag waar u één keer per 12 maanden recht op kunt hebben.

    Na toekenning van deze toeslag, kunt u het geld vrij besteden aan spullen die u met een minimuminkomen soms moeilijk kunt betalen (zoals een nieuwe koelkast of wasmachine).

  • Externe link: Hulp bij werk zoeken

    Het is soms moeilijk om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat u al een tijd geen werk meer heeft. Het helpt dan om een cursus of training te volgen. Of u gaat vrijwilligerswerk doen. De gemeente kan u hierbij helpen.

  • Externe link: Woonkostentoeslag

    De woonkostentoeslag is een tijdelijke regeling voor als uw inkomsten plotseling dalen en u daardoor uw woonlasten niet meer kunt betalen.

    Uw inkomsten kunnen ineens dalen als er sprake is van een echtscheiding, werkeloosheid of ziekte.

     

  • Externe link: Uitkeringsfraude

    Ontvangt u een bijstandsuitkering? Geeft u informatie die van belang is op het recht op deze uitkering niet correct en tijdig door? Dan pleegt u uitkeringsfraude. 
     
    Voorbeelden van uitkeringsfraude:
    • niet doorgeven van een verandering in uw inkomen of vermogen;
    • niet doorgeven van uw verblijf in detentie;
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling veranderd is (bijv. gehuwd, gescheiden, net doen of u gescheiden bent);
    • een vals adres opgeven.
    Bij fraude wordt ten onrechte bijstand aan u uitbetaald. U moet de teveel ontvangen uitkering terugbetalen en de bijstandsuitkering kan (tijdelijk) worden verlaagd. Ook kunt u een boete van maximaal 100% van het benadelingsbedrag krijgen. Bij zeer ernstige fraude (boven de € 50.000,--) komt de zaak zelfs voor de rechter.
     
    Uitkeringsfraude voorkomen
    U kunt uitkeringsfraude voorkomen door informatie op tijd èn volledig door te geven. Hiervoor gebruikt u het Externe link: wijzigingsformulier. Weet u niet zeker of bepaalde veranderingen in uw situatie gevolgen hebben voor uw uitkering? Neem dan gerust contact op met de gemeente.
     
    Vermoeden van fraude
    De gemeente kan op verschillende manieren het vermoeden krijgen dat u fraude pleegt, namelijk door:
    • het (laten) controleren van uw gegevens;
    • het voeren van 'vervolggesprekken' met u;
    • informatie van andere instanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst);
    • (anonieme) tips.
    Bij een vermoeden van fraude zal de gemeente eerst zelf een onderzoek opstarten. De gemeente vraagt informatie op en gaat met u in gesprek. Er kunnen (onaangekondigd) gesprekken bij u thuis worden gevoerd. Blijft na een onderzoek het vermoeden van fraude bestaan, dan schakelt de gemeente een sociaal rechercheur in.
     
    Sociaal rechercheur
    De sociaal rechercheur is een specialist in het onderzoeken van fraudezaken, zoals: koppelbaaspraktijken, 'zwart' werken, werken zonder inkomsten te melden, onderzoek naar postadressen en onofficieel samenwoning. Deze specialist mag onderzoeksmethoden gebruiken, zonder u hiervan van te voren op de hoogte te stellen. Deze onderzoeksmethoden lijken veel op die van de politie. Het kan voorkomen dat de rechercheur een getuigenverhoor afneemt. De rechercheur vraagt ook informatie op bij andere instanties. 
     

  • Externe link: Kinderopvang starten

    Ondernemers die kinderopvang willen verzorgen, moeten een aanvraag indienen bij de gemeente. De gemeente regelt uw inschrijving in het Externe link: Landelijk Register Kinderopvang (LRK). U moet een aanvraag doen als u de volgende onderneming start:

    • buitenschoolse opvang
    • gastouderbureau
    • kinderdagverblijf

    De opvang van kinderen moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. De GGD beoordeelt of u aan deze eisen voldoet. Bij een positief oordeel schrijft de gemeente u in. U krijgt hiervan bericht. Heeft u gastouders die voor u werken? De gastouders moeten ook in het LRK geregistreerd staan. Hiervoor moet het gastouderbureau zorgen. U moet zich ook inschrijven in het personenregister kinderopvang. Dit geldt voor iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen.

    Ga voor meer informatie over het starten van kinderopvang naar Externe link: de website van Dienst Uitvoering onderwijs (DUO).

  • Externe link: Bijzondere bijstand

    U kunt een beroep doen op bijzondere bijstand voor:

    De gemeente Oosterhout kijkt altijd naar uw persoonlijke, sociale en financiële omstandigheden en houdt daarmee rekening in de beoordeling van uw aanvraag. De bijzondere bijstand kan om niet (zonder terugbetalingsverplichting) of als lening worden betaald.

  • Externe link: Bijstand voor zelfstandigen

    Bent u zelfstandig ondernemer en ervaart u financiële problemen? Ontvangt u een bijstandsuitkering en heeft u plannen om een zelfstandige onderneming op te starten of wilt u juist uw zelfstandige onderneming beëindigen? Dan heeft u mogelijk recht op een bijstandsuitkering op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer een bijstandsuitkering voor zelfstandigen krijgt.

  • Externe link: Loonkostensubsidie aanvragen

    Als werkgever kunt u loonkostensubsidie aanvragen als u iemand met een bijstandsuitkering in dienst neemt. Het gaat om werknemers met een arbeidsbeperking die niet volledig inzetbaar zijn.

    Werkt er een jongere in uw bedrijf die door een beperking niet het minimumloon kan verdienen? Ook voor die werknemer kunt u loonkostensubsidie aanvragen.

    De hoogte van de subsidie hangt af van de loonwaarde van de werknemer. De gemeente bepaalt de loonwaarde.

  • Externe link: Subsidie voor volwasseneneducatie aanvragen

    Onderwijsinstellingen kunnen subsidie krijgen van de gemeente voor het inkopen van opleidingen en trainingen. U krijgt de subsidie voor volwassenenonderwijs.

  • Externe link: Bewindvoering

    Kunt u door bepaalde omstandigheden (tijdelijk of blijvend) niet meer uw financiën op de juiste manier organiseren? Heeft u hierbij professionele hulp nodig?

    Het is mogelijk om u hiervoor onder bewindvoering te laten zetten door de rechtbank.

    De rechtbank stelt daarbij een bewindvoerder aan, om u te helpen met uw financiële zaken.

    Voor zijn / haar werkzaamheden brengt de bewindvoerder kosten in rekening. Als u deze kosten niet kunt betalen, kan de gemeente u daarbij helpen.