Zoekresultaten 1 - 10 van 132 resultaten
- Externe link: Verbranden van afvalstoffen in een IPPC-installatie
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Als u IPPC-installatie beheert voor het verwijderen of het nuttig toepassen van afvalstoffen in een afvalverbrandingsinstallatie of afvalmeeverbrandingsinstallatie, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
Het gaat hier om installaties voor het verbranden van:
- ongevaarlijke afvalstoffen met een capaciteit van meer dan 3 ton per uur
- gevaarlijke afvalstoffen met een capaciteit van meer dan 10 ton per dag
Via het Omgevingsloket vraagt u een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Verbranden van afvalstoffen in een IPPC-installatie.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-04-15
- Natuur en milieu
- Externe link: Complexe minerale industrie
Deze actviteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
U vraagt omgevingsvergunning aan voor de activiteit Complexe minerale industrie als uw bedrijf zich bezighoudt met een of meer van de volgende activiteiten:
- het maken van:
- cement
- cementklinkers
- ongebluste kalk
- magnesiumoxide
- asbestproducten
- glas
- glasvezels
- mineraalvezels
- glazuren
- emailles
- koolstof of elektrografiet door verbranding of grafitisering
- het winnen van asbest
- het smelten van minerale stoffen
Daarnaast gelden voor chemiebedrijven algemene milieuregels over onder andere:
- beheer van afvalstoffen
- een jaarlijkse milieurapportage (RPTR-verslag)
- emissies naar de lucht
- lozingen op het oppervlaktewater
- zeer zorgwekkende stoffen (bijv. carcinogenen en mutagenen)
- verduurzaming van het energiegebruik
U vindt deze algemene regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-26
- Natuur en milieu
- het maken van:
- Externe link: Subsidie Versnelling Natuurinclusief isoleren aanvragen
Gedeputeerde Staten van Flevoland ondersteunen activiteiten van Flevolandse gemeenten die gericht zijn op soortenmanagementplannen die ten minste het stedelijk gebied van de gemeente beslaan en bijdragen aan een doelmatige versnelling van de isolatie van gebouwen of activiteiten die alternatieve verblijfplaatsen realiseren.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-30
- Externe link: Plaatsen of aanleggen van objecten in een beperkingengebied met betrekking tot een burgerluchthaven van regionale betekenis
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Uit veiligheidsoverwegingen mogen gebouwen en objecten in de buurt van luchthavens maximaal een bepaalde hoogte hebben. Daarnaast mogen uw activiteiten geen belemmeringen vormen voor het goed functioneren van een luchthaven. Tenslotte moet er voldoende ruimte rondom een luchthaven blijven voor eventuele uitbreiding.
Om deze redenen moet u een vergunning aanvragen wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven.
Nu kent Nederland luchthavens van nationale betekenis en luchthaven van regionale betekenis. Schiphol en de vliegvelden Eelde, Lelystad, Maastricht en Rotterdam gelden als luchthavens van nationale betekenis. Kleinere vliegvelden in Nederland gelden als luchthavens van regionale betekenis.
Wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven van nationale betekenis moet u een vergunning aanvragen bij het Rijk.
Wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven van regionale betekenis moet u een vergunning aanvragen bij de provincie.
U vraagt in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Plaatsen of aanleggen van objecten in een beperkingengebied met betrekking tot een burgerluchthaven van regionale betekenis.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-30
- Externe link: Ongewoon voorval bij een Natura 2000-activiteit
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Een ongewoon voorval is alles wat afwijkt van de normale bedrijfsactiviteiten en waardoor nadelige gevolgen ontstaan voor de natuur, de veiligheid of de gezondheid van mens, dier of plant. Zelfs als er door een incident slechts een dreiging ontstaat voor nadelige gevolgen is er al sprake van een ongewoon voorval.
Bij een Natura 2000-gebied kunt u denken aan een berg afval dat illegaal is gestort, een ernstig olielek van de graafmachine waarmee u in het gebied werkt, de luchtwasser van uw emissiearme stal werkt niet goed waardoor meer stikstof vrijkomt dan de bedoeling is etc.
Voert u een Natura 2000-activiteit uit, dan bent u verplicht direct aan ons te melden wanneer er zich een ongewoon voorval voordoet.
Bent u iemand anders die een ongeval voorval constateert in of nabij een Natura 2000-gebied, dan willen wij ook graag dat u dit direct bij ons meldt. Wij kunnen dan zo snel mogelijk actie ondernemen.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-26
- Natuur en milieu
- Externe link: Plaatsen borden landschap
Let op
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.Vergunning aanvragen
Het kan zijn dat u een bord wilt plaatsen op een woning, een bedrijfspand, een scheidingsmuur, een boom of ander onroerend goed.Wilt u in het buitengebied van Flevoland een bord plaats op of aan onroerend goed, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen. U vraagt dan in het Omgevingsloket een vergunning aan voor de activiteit Geluid maken in stiltegebied.
Uitzonderingen vergunningplichtIn
In een aantal gevallen hoeft u géén vergunning aan te vragen. De belangrijkste uitzonderingen op de vergunningplicht zijn:- uw bord is niet zichtbaar vanaf een openbare weg of vaarweg
- uw bord heeft betrekking op werkzaamheden die ter plaatse worden uitgevoerd
- uw bord heeft betrekking op verkoop van het onroerend goed waar het bord op of aan is geplaatst
- uw bord dient als bewegwijzering naar een natuurgebied of minicamping
- met uw bord uit u een maatschappelijke mening die beschermd wordt door artikel 7 van de Grondwet
De volledige lijst met uitzonderingen vindt u in artikel 8.4 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland.
Binnen de bebouwde kom
Wilt u een bord plaatsen binnen de bebouwde kom, dan bepaalt de gemeente de regels. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar u uw bord wilt plaatsen.- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-30
- Natuur en milieu, Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Subsidie IJsselmeergebied aanvragen
Recent bent u door Nanou Beekman (Directeur Visserij en Grote Wateren) namens de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geïnformeerd over de Subsidieregeling permanente reductie rechten op de inzet van staand net en zegen in het IJsselmeergebied. U heeft één of meer van deze rechten en komt daarom in aanmerking voor deze subsidieregeling. In deze brief is ook een aankondiging gedaan over het bijbehorend flankerende beleid. In deze brief informeren wij u over de twee voucherregelingen waarvan u gebruik kunt maken en wat u moet doen om hiervan gebruik te kunnen maken.
In 2019 is het Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied vastgesteld. Het Actieplan heeft tot doel om in een gezamenlijk traject met alle stakeholders toe te werken naar een duurzame visserijsituatie op het IJsselmeer per 2026. Daarbij richt het programma zich op de visserij op schubvis (snoekbaars, baars, brasem en blankvoorn) met als doel om toe te groeien naar een situatie waarbij onttrekking van vis en aanwas van de bestanden met elkaar in evenwicht zijn.
Om de beoogde duurzame visserijsituatie te realiseren is het nodig om een reductie van de visserijdruk op het IJsselmeer door te voeren door middel van een subsidieregeling. Deze subsidieregeling ‘permanente reductie rechten op de inzet van staand net en zegen in het IJsselmeergebied’ wordt door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur uitgevoerd.Aanvullend op deze subsidieregeling wordt door de Provincie Flevoland zorggedragen voor de uitvoering van sociaaleconomisch flankerend beleid. Uitgangspunt van dit beleid is dat deze voorziet in de behoefte bij de beroepsvissers in het IJsselmeergebied, zodat dit samen met het uitkopen visrechten een aanbod vormt dat in zijn totaliteit aantrekkelijk genoeg is om te aanvaarden en helpt om te komen tot een andere bron van inkomsten of ander werk.
Dit houdt in dat IJsselmeervissers in aanmerking kunnen komen voor deze subsidieregelingen indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.Er zijn twee voucherregelingen waar u gebruik van kunt maken.
Voucher 1: Mogelijkheden voor financiële en fiscale ondersteuning bij de oriëntatie voor de inschrijving
Voucher 2: Mogelijkheden voor loopbaanbegeleiding of scholing- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2024-10-02
- Externe link: Seveso-inrichting
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
In 1976 vond er in de Italiaanse plaats Seveso een ongeval plaats in een chemische fabriek waardoor er een grote gaswolk vrijkwam. Er kwamen geen mensen om het leven, maar door de gifwolk krijgen wel veel mensen gezondheidsklachten. Daarnaast stierven veel kleine dieren de gifdood zoals pluimvee en lammetjes. Een aantal families moesten verhuizen omdat de omgeving te zeer was verontreinigd.
Naar aanleiding van deze ramp in Seveso heeft de Europese Gemeenschap de Externe link: Seveso-richtlijn opgesteld. Bedrijven die onder deze richtlijn vallen noemen wij een Externe link: Seveso-inrichting. Een Seveso-inrichting is een bedrijf met veel gevaarlijke stoffen of waar gevaarlijke stoffen kunnen ontstaan als men controle over de processen verliest.
Als u een Seveso-inrichting beheert, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. U vraagt dan in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Seveso-inrichting.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-04-15
- Natuur en milieu
- Externe link: Oprichten geitenhouderij
Let op
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet.Verbod
Het is verboden om op het grondgebied van de provincie Flevoland een nieuwe geitenhouderij op te richten.Wilt u in Flevoland een bestaande geitenhouderij wijzigen, dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Kijk hiervoor op de pagina Wijzigen geitenhouderij op onze website.
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-26
- Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Bezwaar tegen beslissing provincie
Als u het niet eens bent met een besluit van de provincie, dan kunt u bezwaar maken. Uw bezwaarschrift wordt behandeld in een onafhankelijke commissie.
Meestal krijgt u de mogelijkheid uw bezwaar mondeling toe te lichten in de commissie rechtsbescherming provincie Flevoland. Als dat zo is, krijgt u daarvoor een uitnodiging.
Het indienen van een bezwaar betekent niet dat een besluit niet uitgevoerd wordt. Als de uitvoering van het besluit op korte termijn wilt tegenhouden, moet u bij de rechter een apart verzoek om een "voorlopige voorziening" indienen. In de beslissing waartegen u bezwaar maakt, staat vermeld of u een voorlopige voorziening kunt aanvragen, bij wie u dat moet doen en binnen welke termijn. Aan het indienen van het verzoek zijn kosten verbonden (griffierecht).
- Bron: Flevoland (Provincie)
- 2025-03-31
- Recht