Zoekresultaten 1 - 10 van 21 resultaten

  • Externe link: Winkelcentrum De Clinckhoeff

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? Op 26 januari 2024 is een nieuw plan met winkelplein door de stuurgroep vastgesteld . De initiatiefnemer heeft met Cazas Wonen afspraken gemaakt over het woningbouwprogramma. De initatiefnemer probeert samen met de winkeleigenaren tot overeenstemming te komen. De gemeenteraad wordt  in de tussentijd met een Raadsinformatiebrief geinformeerd over de voortgang.  Als er overeenstemming is met de partijen, zal er verder gewerkt worden aan de herziene nota van uitgangspunten en hierover zal participatie plaats vinden. Als partijen niet tot overeenstemming komen, dan zal het college een aantal alternatieve scenario’s aan de  gemeenteraad voorleggen. Wat? Het plan is om winkelcentrum De Clinckhoeff klaar te maken voor de toekomst. Door de binnen- en buitenkant van het winkelcentrum te vernieuwen en de indeling van het winkelcentrum te veranderen. Er wordt overwogen om de Jumbo te verplaatsen en uit te breiden. Als het plan wordt uitgevoerd, komen er een extra supermarkt, ongeveer 70 appartementen en extra parkeerplaatsen. De Libra-flat blijft, maar er worden wel 4 appartementen verwijderd. Het idee is om de vierkante meters van de Jumbo aan de Televisiebaan te verplaatsen naar de Clinckhoeff, waardoor de nieuwe Jumbo groter zou worden. Het gebouw aan de Televisiebaan wordt dan gesloopt. De vrijgekomen grond zou samen met het stuk grond van de oude Jenaplanschool kunnen worden gebruikt voor de nieuwbouw van ongeveer 35 koopwoningen met tuin. Waarom? De Clinckhoeff is gebouwd in de jaren '70 en verouderd. Het overdekte winkelcentrum is belangrijk voor de wijk IJsselveld. Veel buurtbewoners doen hier hun dagelijkse boodschappen. Het winkelcentrum biedt ook een sociale rol: veel mensen ontmoeten elkaar voor een gezellig praatje. Vernieuwing van De Clinckhoeff komt de wijk economisch ten goede. Hoe? Projectontwikkelaar Rialto IJsselstein B.V. heeft afspraken gemaakt met de Collectieve Vereniging van Eigenaren winkelcentrum Clinckhoeff (CVvE) en de gemeente om van dit project een succes te maken. Architectenbureau Grosfeld Bekkers van der Velde heeft het ontwerpplan gemaakt. Het winkelcentrum ziet er straks anders uit dan de omgeving. Met simpele aanpassingen zorgen we ervoor dat het straks allemaal bij elkaar past. De passage (doorgang tussen verschillende delen van het winkelcentrum) blijft, maar de ingangen worden makkelijker te herkennen. Wanneer? Sinds 2010 zijn er ideeën om het Winkelcentrum De Clinckhoeff op te knappen. De plannen hiervoor zijn in voorbereiding. 

    Ga naar website
  • Externe link: NK Tegelwippen

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-21 | Thema:

    Wat is het NK Tegelwippen? Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd. Gemeenten in heel Nederland doen mee en proberen samen met hun inwoners zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. In 2022 werd IJsselstein tweede in het klassement van kleine gemeenten. Doe ook mee en krijg gratis plantjes in ruil voor uw oude tegels! Hoe werkt het? Verwijder uw tuintegels en meld de tegels aan op de website van het NK Tegelwippen. Zo telt uw bijdrage mee voor IJsselstein, en maken we samen kans op de winst! Lever de tegels gratis in bij het recyclestation van RMN, of laat ze gratis ophalen door de tegeltaxi. U krijgt een voucher voor gratis vaste plantjes bij Intratuin of Welkoop in IJsselstein. Nieuw in IJsselstein: de Tegeltaxi Speciaal voor deze actie is er nu de Tegeltaxi IJsselstein. De Tegeltaxi komt uw tegels gratis bij u thuis ophalen. Zo maken we het makkelijker voor iedereen om mee te doen.  Lees meer over de Tegeltaxi Lever uw tegels in bij het Recyclestation van RMN! Geen zin om te wachten op de tegeltaxi? Rijd zelf naar het Recyclestation met uw gewipte tegels. Hier kunt u de tegels gratis inleveren. Let op! U moet minimaal 1 vierkante meter aan tegels hebben. Dit zijn ongeveer 9 stoeptegels van 30 bij 30 centimeter.  Neem mee:  Uw ID kaart of geldig legitimatiebewijs. Een poststuk met uw naam en adres erop. De bevestigingsmail van uw aanmelding bij het NK Tegelwippen. Dit mag uitgeprint of via uw telefoon. Als alles in orde is ontvangt u bij de poort een waardebon voor gratis vaste plantjes bij de Intratuin of Welkoop in IJsselstein!  Kosten uw planten meer dan het bedrag op de waardebon? Dan moet u het verschil zelf bijbetalen. Als u voor een lager bedrag aan planten koopt wordt het verschil niet uitbetaald.   Doe mee voor een gezonder, mooier en groener IJsselstein! Iedere tegel telt. Of u nu één tegel vervangt of uw hele tuin, u helpt mee aan een groener en gezonder IJsselstein. Groen gaat voor goud: doet u ook mee?

    Ga naar website
  • Externe link: Kromme IJsselgebied

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? Op 5 juni 2025 is het gebiedsperspectief+ vastgesteld. Op 6 juni 2025 heeft de gemeente een bestuurlijk overleg gehad met de provincie Utrecht. Hier is besproken dat de mobiliteit rondom de ontwikkeling een uitdaging is. Samen met de provincie Utrecht wordt de mobiliteit verder onderzocht. Verder wordt in de rest van 2025 onderzoek gedaan naar mobiliteit, stikstof en bekostiging. De verwachting is dat begin 2026 wordt gestart met het opstellen van een wijziging van de Omgevingsvisie en een Masterplan. Voor het opstellen van deze plannen zal opnieuw een participatieproces worden gestart. Op deze pagina zal dit proces begin 2026 helder worden weergegeven. Belangrijkste conclusies gebiedsperspectief+ De gemeenteraad heeft 4 bouwstenen vastgesteld: Natuur en recreatie Kromme IJsselzone Open velden en lijnverbindingen in het stedelijk gebied maken Versterken duurzame mobiliteit en ontsluiten Kromme IJsselgebied Een cultuurhistorisch woonlandschap Op basis van deze bouwstenen is een visiekaart (pdf, 5,05 MB) gemaakt. Op de visiekaart is goed te zien dat rond de Kromme IJssel wordt ingezet op natuurontwikkeling. Een nieuwe stedelijke rand is ingetekend tussen de Lage Dijk Zuid en de Biezendijk. Door het hele gebied worden recreatieve routes toegevoegd voor fietsers en wandelaars. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? De gemeente heeft samen met Witteveen+Bos aan de aanscherping van het gebiedsperspectief gewerkt. Om de aanscherping te maken is een vorig jaar een participatietraject doorlopen. Dit traject is een vervolg op het eerdere participatieproces en de inzichten en informatie die we toen kregen. Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden hebben we de verschillende onderdelen van het gebiedsperspectief, zoals het buitengebied en het stedelijke gebied, verder uitgewerkt in drie gebiedsateliers. De verslagen van deze bijeenkomsten zijn hiernaast te vinden. Het gebiedsperspectief+ is op 5 juni 2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Wat gaan we de komende tijd doen? In 2025 wordt onderzoek gedaan naar mobiliteit, stikstof en bekostiging. De verwachting is dat begin 2026 wordt gestart met het opstellen van een wijziging van de Omgevingsvisie en een Masterplan. Voor het opstellen van deze plannen zal opnieuw een participatieproces worden gestart. Op deze pagina zal dit proces begin 2026 helder worden weergegeven. Wilt u reageren? Wilt u iets kwijt of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar info@ijsselstein.nl.  

    Ga naar website
  • Externe link: Paardenveld-Noord

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? Na de vaststelling van de Visie Paardenveld Noord, heeft de gemeente onderzocht hoe de visie uitgevoerd kan worden. Eind 2023 heeft de raad de Wet voorkeursrecht gemeente op het plangebied gevestigd. Op basis van de uitgevoerde onderzoeken is er een nieuwe variant ontstaan die uitgaat van maaiveld parkeren. Deze variant houdt zoveel als mogelijk het campusmodel en groene karakter van de visie vast, maar dan zonder mobiliteitshub. In de raad van 10 juli is besloten om verder te gaan met de variant met maaiveld parkeren als basis voor de verdere ontwikkeling. Momenteel werkt de gemeente het ontwikkelingsplan (plan van aanpak) uit. De planning is dat in de loop van 2025 het opstellen van de Nota van Uitgangspunten met participatie gestart zal worden. Wat? Op 20 mei 2021 heeft de gemeenteraad de visie Paardenveld-Noord goedgekeurd. Dit is de eerste stap naar een nieuwe woonwijk in IJsselstein. De visie laat zien hoe we het gebied willen ontwikkelen. Het gebied ligt dichtbij de historische binnenstad van IJsselstein en grenst aan de Hollandse IJssel. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer, de fiets en de auto. Het gebied ligt tussen de karakteristieke Paardenlaan, Utrechtseweg, Beneluxweg en Hogebiezen.  In Paardenveld-Noord bouwen we voor toekomstige generaties in IJsselstein. Het wordt een duurzame en autoluwe wijk met veel groen en ruimte voor kinderen om te spelen. In totaal is er plek voor ongeveer 500 appartementen en stadswoningen. De woningen worden gebouwd met de nieuwste technieken voor energie, warmte, water en milieu.   Er komen levensloopbestendige woningen voor senioren, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Het woonzorgcentrum Ewoud blijft in het gebied. Er wordt onderzocht of dat parkeren op een centrale plek mogelijk is, een ‘Mobiliteitshub’. De bushalte is op loofafstand. Waarom? In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen. Dat staat in onze Woonvisie. Dit is een document beschrijft het beleid voor woningmarkt. Door meer woningen te bouwen, kunnen we het aantal inwoners in onze stad behouden. Ook blijven zo voorzieningen zoals winkels, het theater en zwembad behouden. Hoe? Paardenveld-Noord is verdeeld in drie gebieden. De gemeente richt zich op het middengebied, tussen de Beneluxweg, Panoven, Paardenlaan en de Jan van der Heydenweg (aangevuld met de brandweerkazerne en de aanliggende brandweerwoningen). Hier staan nu de praktijkschool Baanbreker, de voormalige basisschool De Wenteltrap, een politiebureau en een (oud) uitvaartcentrum en verschillende bedrijfsgebouwen. Deze gebouwen worden gebruikt door het leerwerkbedrijf WerkwIJSS, een sportschool en huisvesting voor culturele activiteiten. Sinds de visie Paardenveld Noord is goedgekeurd, onderzoekt de gemeente actief hoe deze uitgevoerd kan worden. We kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen in het gebied.  Wanneer? Rond de zomer van 2025 verwachten we meer te kunnen zeggen over de plannen voor het project. De gemeente wil in 2025 inwoners betrekken bij het maken van de nota van uitgangspunten. Netcongestie In de Provincie Utrecht is er netcongestie. Hierdoor kunnen projecten vertraging oplopen. Dit probleem blijft waarschijnlijk tot 2029. De nieuwbouw start waarschijnlijk niet voor medio 2028. Veelgestelde vragen Wat betekent een visie Paardenveld Noord/Hazenveld? In de nabije toekomst gaan er veranderingen plaatsvinden in Paardenveld Noord. Op 20 mei 2021 heeft de gemeenteraad de visie Paardenveld Noord goedgekeurd. Deze visie laat zien wat we willen bereiken met het gebied.  Hoe zeker is het dan dat Paardenveld Noord / Hazenveld ook daadwerkelijk een woonwijk wordt? Er wordt verder onderzocht hoe de visie uitgevoerd kan worden. Hieruit kan komen dat niet alles uitgevoerd kan worden zoals bedacht. Er moeten ook verschillende procedures gevolgd worden, dit kost tijd. Het doel blijft om de visie zoveel mogelijk uit te voeren, rekening houdend met wetgeving op het gebied van klimaat, energie en gezondheid. Het plan moet realistisch zijn. Marktomstandigheden kunnen de haalbaarheid beïnvloeden. Hoe zeker is het dat het Campusmodel gerealiseerd wordt? We hebben gekozen voor het Campusmodel, omdat we denken dat dit het meest aantrekkelijk is. Bij het uitwerken van de visie volgen we dit model zoveel mogelijk. Maar we staan ook open voor andere ideeën. Wanneer is het zeker dat het een woonwijk wordt? De gemeenteraad heeft de Woonvisie goedgekeurd. Hierin staat dat er in de komende 10 jaar 2.500 woningen gebouwd moeten worden. Ook is de visie voor Paardenveld-Noord, een gebied voor woningbouw, goedgekeurd. Nu wordt er gewerkt aan de uitwerking van plannen, zodat de gemeenteraad deze kan goedkeuren. Staat de indeling van de wijk vast? In de visie is de hoofdlijn bepaald, dit vind je terug op de visiekaart en in de uitgangspunten. Hierbinnen wordt verder onderzoek gedaan voor de uitvoering. Komen er ook eengezinswoningen? In de visie is bedacht hoe de wijk eruit kan komen te zien. Door onderzoek te doen wordt dit verder uitgewerkt. Hierbij zijn stadswoningen bedacht als eengezinswoningen. Maar vanwege de grote vraag naar woningen, wordt vooral uitgegaan van appartementen. Hoelang duurt het voordat de bouw kan starten? We verwachten niet voor 2028 te kunnen starten met de bouw. Eerst moeten de onderzoeken klaar zijn en procedures doorlopen worden.  Hoeveel sociale huurwoningen komen er? Volgens de Woonvisie zal 30% van de woningen sociale huur zijn. Wat gaat er gebeuren met de bedrijven en scholen die nu op de locatie staan? Bij het maken van de visie is gesproken met belanghebbende(eigenaren, huurders, woningbouwcorporatie). Zij zijn enthousiast. We overleggen nog met schoolbesturen over de toekomst van de scholen. We onderzoeken de mogelijkheden om bestaande functies opnieuw in het gebied onder te brengen of een nieuwe locatie te vinden. Hierbij houden we rekening met de wensen en mogelijkheden van de bedrijven. Wat gaat er gebeuren met de Jan van der Heydenweg die nu toegang geeft tot de binnenstad? Voorlopig blijft de Jan van der Heydenweg bestaan. Er wordt verder onderzocht of de Jan van der Heydenweg kan blijven. Wat wordt de toegangsweg naar de binnenstad? De route van en naar de binnenstad wordt verder onderzocht. Hierbij kijken we naar het gebruik van de Overtoom, zwaar verkeer door de Benschopperpoort en de brug over de stadsgracht bij de Mr. Abbink Spainkstraat. Welke bebouwingshoogte krijgt de bebouwing langs rand met de Paardenlaan? Op dit moment gaan we uit van 4 bouwlagen met accenten van 5 bouwlagen. Hoe gaat u de kwaliteit bewaken? We willen de kwaliteit van de bebouwing en het buitenterrein bewaken. Dit doen we door adviezen van de welstandcommissie te volgen en een stedenbouwkundige in te zetten. Daarnaast nemen we kwaliteitsbepalingen op in een nota van uitgangspunten, die door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Blijft het woonwagencentrum gehandhaafd? We kunnen hier nog geen uitspraak over doen. We gaan dit verder onderzoeken, omdat er een beperkte uitbreiding van plaatsen nodig is. Blijft de brandweerkazerne gehandhaafd? Ja. Blijven de woningen naast de brandweerkazerne gehandhaafd? In ieder geval zal dit voorlopig nog wel het geval zijn.

    Ga naar website
  • Externe link: Mr. Abbink Spainkstraat

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? De omgevingsvergunning voor de ontwikkeling is na de zomer van 2024 afgegeven en onherroepelijk geworden. 1 november 2024 heeft de overdracht van het pand van de gemeente naar de ontwikkelaar plaatsgevonden. De ontwikkelaar werkt momentaal hard aan de transformatie van het pand. De ontwikkelaar verwacht rond de jaarwisseling de sleutel over te dragen aan de nieuwe bewoners.  Wat? De oude LTS aan de Meester Abbink Spainkstraat 36-38 wordt niet meer gebruikt als school. De gemeente heeft eind 2024 het pand overgedragen aan de projectontwikkelaar Claver Real Estate. De ontwikkelaar is ondertussen begonnen met de verbouwing van het pand tot 25 huur woningen. Belangrijke punten voor dit plan zijn: Het gaat om herinrichting. Waardevolle onderdelen zoals de gevelversiering op de zijkant van het gebouw en bij de ingang blijven bewaard. Er komen 25 woningen in de vorm van studio's, appartementen en grondgebonden woningen (woningen op straatniveau). De bestaande herkenbare gangen, trappenhallen en klaslokalen blijven bewaard. Veilig wonen voor iedereen (levensloopgeschikt). Op de begane grond komt een ruimte waar u samen gebruik van kunt maken, met uitzicht over de groene voortuin. Hier kunnen bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten. De buitenruimte wordt ingericht als ontmoetingsplek voor de buurt en bewoners. Afbeeldingen: sfeerimpressie herontwikkeling voormalige LTS school Waarom? In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen. Dat staat in onze 'Woonvisie'. Dit is een document waarin het beleid op het gebied van de hele woningmarkt of een deel daarvan is uitgewerkt. Door uitbreiding van het aantal woningen kunnen we het aantal inwoners in onze stad behouden. Maar ook voorzieningen zoals winkels en het theater. Wanneer? De verwachte planning is: Najaar 2025: verwachte sleuteloverdracht nieuwe bewoners Eind 2024: start verbouwing

    Ga naar website
  • Externe link: Detailhandel- en horecastructuurvisie

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-25 | Thema:

    Geef jou mening over het winkel- en horeca-aanbod in IJsselstein Wat vind u van het winkelaanbod in uw buurt? Mist u een gezellige lunchplek of juist een praktische winkel? De gemeente IJsselstein nodigt alle inwoners uit om hun mening te geven via een vragenlijst over winkels en horeca in IJsselstein.  Deze input is van groot belang voor de nieuwe Detailhandel- en Horecastructuurvisie: een plan dat bepaalt waar winkels en horecagelegenheden mogen komen en hoe winkelgebieden zich mogen ontwikkelen. Het doel? Een aantrekkelijke, bereikbare en leefbare stad, nu en in de toekomst. Vul de vragenlijst in Wat? Een detailhandel- en horecastructuurvisie is een plan over waar winkels en horeca mogen komen en hoe winkelgebieden zich mogen ontwikkelen. In dit plan staat welke plekken geschikt zijn voor winkels en horeca en waar geen nieuwe winkels of bepaalde typen horeca meer gewenst zijn. Voor bewoners betekent dit dat de dagelijkse boodschappen dichtbij en gemakkelijk bereikbaar blijven en dat winkelstraten er verzorgd uitzien. Het plan helpt ook om keuzes te maken als winkels verdwijnen of als er nieuwe functies, zoals wonen of zorg, in lege panden komen. Met deze visie zorgt de gemeente voor een goede verdeling tussen winkels, woningen en andere voorzieningen. Zo blijft de omgeving prettig om in te wonen, nu en in de toekomst. Deze visie is verbonden aan de Economische visie die in 2024 is vastgesteld. Waarom? De detailhandels structuurvisie is in 2017 gemaakt en verouderd door onder andere de vergrijzing en alle ontwikkelingen op het gebied van webwinkels. Een Horecastructuurvisie die richting geeft aan horeca in IJsselstein is er nog niet. Omdat detailhandel soms gecombineerd wordt met horeca is ervoor gekozen om een Detailhandel- en Horecastructuurvisie te maken. Hoe? We bundelen onze krachten en hechten veel waarde aan participatie. Samen met een werkgroep (circa 15 ondernemers uit verschillende branches en wijken) denken we na over de toekomst van winkels (detailhandel) en horeca in IJsselstein. Daarnaast organiseren we voor alle ondernemers in IJsselstein twee inloopavonden. Ook inwoners krijgen de kans hun mening en hun behoeften met betrekking tot winkels en horeca te laten horen. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Houd dan deze pagina in de gaten. Wanneer? Mei-juli - Fase 1: De huidige situatie wordt in kaart gebracht. Er vinden interviews plaats met ondernemers, we gaan in gesprek met de werkgroep en roepen inwoners op om een vragenlijst in te vullen. Augustus-september - Fase 2: Alle informatie wordt samengebracht. Daarnaast betrekken we ondernemers tijdens ondernemersavond. Hou deze pagina in de gaten voor data in september 2025.  Oktober-november - Fase 3: De eerste versie van de (concept) detailhandel- en horecastructuurvisie wordt gemaakt. Deze bespreken we met de werkgroep en de ondernemers tijdens een ondernemersavond. November-december - Fase 4:  Detailhandel- horecastructuurvisie wordt afgemaakt en behandeld door het college en de raad.

    Ga naar website
  • Externe link: Randdijk

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? Het bestemmingsplan voor de woningbouw is onherroepelijk. De initiatiefnemer werkt aan een onderbouwing voor een omgevingsvergunning. De onderzoeken die de intiatiefnemer heeft aangeboden waren nog niet voldoende, hierdoor is de planning vertraagd. Aanvraag van de omgevingsvergunning wordt begin 2026 verwacht. Naast de bouwplannen gaat de gemeente het groen in het noordelijke deel van de Randdijk verbeteren. Hiervoor is een apart participatietraject gestart waarbinnen de buurt in Q2/Q3 2025 kan meedenken. Wat? In het zuidelijke deel van de Randdijk (de plek van de boerderij en het erf) zijn er plannen voor de bouw van een appartementencomplex met 145 appartementen. De belangrijkste punten in dit plan zijn: De woningen komen in het zuidelijke deel van de Randdijk. Het uitzicht vanaf de balkons van de Cape Kennedy flat verandert bijna niet. Het ontwerp is in dezelfde stijl als de Cape Kennedy flat en heeft 4 verdiepingen met hoektorens van 7 en 9 verdiepingen. De toegang tot het gebouw is via de bestaande toegangsweg (Randdijk-Ruimtevaartbaan). Parkeren kan onder het gebouw. Voor het noordelijke deel van de Randdijk komt een groenverbeterplan. Hier willen we de landschappelijke kwaliteiten van het gebied houden. De natuur blijft bestaan: we verkennen de mogelijkheden voor half verharde wandelpaden en speelruimtes, en het groen dat er al is wordt verbeterd. Deze onderwerpen worden behandeld in een apart participatietraject. Waarom? In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral door jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen, dat staat in onze Woonvisie. Door uitbreiding van het aantal woningen kunnen we het aantal inwoners in onze stad houden. Maar ook winkels en het theater. Hoe? We voeren verschillende onderzoeken uit en schreven samen met buurtbewoners een Nota van Uitgangspunten. De belangrijkste punten binnen dit plan zijn opgesomd onder het kopje 'Wat?'. De raad stelde de Nota van Uitgangspunten vast op 3 februari 2022. De ontwikkelaar stelde een ontwerpbestemmingsplan op met informatie uit de Nota van Uitgangspunten. Het college heeft dit ontwerpbestemmingsplan vastgesteld. Het plan kon u inzien van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Tijdens deze periode kon u het plan bekijken en een reactie (zienswijze) geven. Bekijk de vastgestelde versie van het plan via https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart (vul in bij document zoeken:IJsselstein Randdijk 21 – 21a of NL.IMRO.0353.BPRANDDIJK21A-VA01). Of kijk op officielebekendmakingen.nl. Wanneer? 28 november 2024: bestemmingsplan in werking getreden 3 oktober 2024: Vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad 21 december tot en met 31 januari 2024: het ontwerpbestemmingsplan was te bekijken via ruimtelijkeplannen.nl (zoek op plannummer NL.IMRO.0353.BPRANDDIJK21A-0001). 6 september 2023: buurtbewoners en andere geïnteresseerden konden tijdens een inloopbijeenkomst van de ontwikkelaar meedenken over het bouwontwerp. 3 februari 2022: de raad stelde de Nota van Uitgangspunten vast. Participatie Projectonteikkelaar Vabo Ontwikkeling B.V. nodigde buurtbewoners en andere geïnteresseerden uit om mee te denken over het appartementencomplex. Apart participatietraject voor groen Naast de bouwplannen gaan we het groen in het noordelijke deel van de Randdijk verbeteren. Hiervoor is een apart participatietraject gestart waarbinnen de buurt in Q2/Q3 2025 kan meedenken.

    Ga naar website
  • Externe link: Begraven

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Hoe werkt het Er moeten minimaal 3 volledige werkdagen zitten tussen het moment van reserveren en de begrafenis of het bijzetten van een urn. Die tijd hebben we nodig voor administratieve voorbereidingen en het plannen van de buitendienst. Voor de begrafenis krijgt u in totaal 2 uur de tijd. Als u meer tijd nodig heeft, kunt u tegen extra kosten een verlenging aanvragen. Dag van reservering Dag van begrafenis of bijzetten urn Maandag Vrijdag Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Donderdag Woensdag Vrijdag Donderdag Zaterdag Donderdag Zondag Donderdag Feestdagen tellen niet als werkdag. Online begraafplaatsagenda De stappen die u moet volgen staan in de gebruikershandleiding (pdf, 1,45 MB) van de webagenda. Heeft u geen eigen inlogcodes? Maak dan gebruik van de algemene inlogcodes: Gebruikersnaam: Ondernemer01 Wachtwoord: Uitvaart030? Tevens dient u ook een e-mail te sturen naar info.bpa@ijsselstein.nl voor verdere afhandeling van de reservering met onderstaande gegevens: De naam van de begrafenisonderneming; Naam contactpersoon; Adres van de begrafenisonderneming; Het e-mailadres waarop we u kunnen bereiken; Het telefoonnummer waarop we u kunnen bereiken. Ontheffing Overtoom aanvragen In de binnenstad van IJsselstein zijn op verschillende plaatsen afsluitingen geplaatst die in de grond kunnen zakken (deze afsluitingen worden bollards genoemd). Rouwstoeten naar en vanuit de Basiliek kerk kunnen bij de heer P. van der Wielen ontheffing aanvragen voor de bollard op de Overtoom via p.vanderwielen@p1.nl. Kosten Soort kosten 2025 *Begraven in een algemeen (huur) graf voor 10 jaar € 1.467,75 Gebruik van de aula op begraafplaats De Hoge Akker tijdens een begrafenis € 209,70 Gebruik van een voorloper van Gemeente IJsselstein tijdens een begrafenis € 158,55 Verstrooien van as op het strooiveld van begraafplaats De Hoge Akker € 107,40 *U betaalt dan namelijk alleen de begraafkosten volgens de verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten gemeente IJsselstein 2025. De kosten van de uitvaart worden, als dit mogelijk is, betaald uit de nalatenschap van de overledene. Als dit niet toereikend is, worden de nabestaanden in de eerste graad aangesproken het (resterende) bedrag te betalen. Mocht er in uw omgeving iemand zijn overleden waarbij het bovenstaande van toepassing is, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Terugvordering en Verhaal van WIL-Lekstroom, via telefoonnummer 030 - 702 23 00. Bezwaar belasting Heeft u bezwaar tegen de leges ? Dien binnen zes weken na de dagtekening van de door u ontvangen belastingaanslag bezwaar in. Het bezwaarschrift moet de redenen van uw bezwaar bevatten. Stuur ook de aanslag waar het om gaat als bijlage mee. Online bezwaar indienen Of schriftelijk (niet per e-mail) bij de heffingsambtenaar van de gemeente. Meer informatie hierover staat op de aanslag. Bereikbaarheid feestdagen Het stadhuis is op feestdagen gesloten. Tussen het moment van reserveren en de daadwerkelijke begrafenis moeten minimaal 3 werkdagen zitten. Feestdagen tellen niet als een werkdag! Begrafenissen kunt u 24/7 online op www.begraafplaatsagenda.nl vastleggen. Klik hier (pdf, 1,45 MB) voor meer informatie en de gebruikershandleiding. Begraafplaatsen De gemeente IJsselstein heeft twee begraafplaatsen in haar beheer. Begraafplaats de Hoge Akker en begraafplaats Eiteren. Op Eiteren vinden alleen nog bijzettingen plaats. Op begraafplaats De Hoge Akker worden de graven op volgorde uitgegeven. De nabestaanden kunnen kiezen voor begraving op het Rooms Katholieke gedeelte, het Algemene gedeelte of het Islamitische gedeelte. Op deze begraafplaats kan de aula gebruikt worden voor een afscheidsdienst. Indien u gebruik maakt van de aula op De Hoge Akker, dient u zelf te zorgen voor de catering/bediening. oor de aula hebben wij een vergunning brandveilig gebruik voor maximaal 75 personen (waarvan er 50 personen kunnen zitten). De begraafplaatsen zijn dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het college kan besluiten tot sluiting van de begraafplaats onder specifieke omstandigheden. Begraafplaats De Hoge Akker Noord IJsseldijk 57 3402 PG IJsselstein Begraafplaats Eiteren Eiteren 19 3401 PS IJsselstein Grafrechten Particuliere graven in de gemeente IJsselstein worden uitgegeven voor 20 jaar. Deze graven bestaan uit twee lagen en hebben ook de mogelijkheid om telkens met tien jaar verlengd te worden. De rechthebbende bepaalt wie er in het graf begraven mag worden. Ongeveer één jaar voordat de termijn verstreken is, ontvangt de rechthebbende een brief van de gemeente waarin dit staat aangegeven. De rechthebbende kan dan laten weten of hij/zij het grafrecht wilt verlengen of dat hij/zij er afstand van wilt doen. Kiest de rechthebbende ervoor de grafrechten niet te verlengen dan vervallen de rechten op het graf. Het graf wordt dan geruimd en de gemeente kan de plek dan opnieuw uitgeven. Bij algemene graven beschikt de belanghebbende tien jaar (wettelijke grafrust) over de grafrechten. Algemene graven bestaan ook uit twee lagen, maar kunnen niet verlengd worden. Bij algemene graven bepaalt de Gemeente IJsselstein wie er in het graf begraven wordt. Eén jaar voordat de termijn van tien jaar is verstreken ontvangt de belanghebbende van de gemeente een brief dat de grafrechten beëindigd worden. Islamitisch begraven Op begraafplaats De Hoge Akker is een deel gereserveerd voor Islamitische graven. De meeste moslims die niet in Nederland geboren zijn, maar er wel wonen en overlijden, worden begraven in hun geboorteland. Maar de moslims die in Nederland geboren zijn, willen niet altijd in het geboorteland van hun ouders begraven worden. De gemeente heeft daarom een islamitisch gedeelte op de begraafplaats De Hoge Akker gerealiseerd. De graven zijn dusdanig gesitueerd dat de overledene met het hoofd richting Mekka begraven wordt. Ruimen van graven Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat werkt volgens een vastgesteld ruimingsprotocol. Hierbij is een respectvolle ruiming het uitgangspunt. Tijdens het ruimen wordt het betreffende deel van de begraafplaats afgeschermd zodat de werkzaamheden niet zichtbaar zijn. Het kan voorkomen dat een deel van de begraafplaats tijdelijk wordt afgesloten. Als er tijdens de werkzaamheden een begrafenis is worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd zodat de begrafenis op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden. Ruimen van graven vinden meestal plaats het jaar volgend op dat de grafrechten zijn afgelopen. Nabestaanden worden hier niet meer van op de hoogte gebracht. Tot het moment van ruimen worden de graven niet door de gemeente onderhouden. As uitstrooien op begraafplaats de Hoge Akker Op begraafplaats De Hoge Akker heeft de gemeente een strooiveld. Hier kan de as van een overledene uitgestrooid worden. Als gemeente moeten wij registreren van wie er as wordt uitgestrooid. Gedenktekens zijn niet toegestaan op het strooiveld. Nabestaanden kunnen online een datum en een tijdstip plannen voor het verstrooien van as. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 15.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot en met 13.00 uur. Hoe werkt het: Vul het formulier in Houd rekening met minimaal 2 weken verwerkingstijd vanaf het moment van invullen en het daadwerkelijke uitstrooien; Na de bevestiging kunt u op de dag en het tijdstip waarvoor de afspraak is gemaakt met de urn/asbus naar begraafplaats De Hoge Akker komen; U kunt ervoor kiezen om zelf de as uit te strooien of de begraafplaatsbeheerder kan dit doen in uw bijzijn; Voor het uitstrooien van de as heeft u maximaal een ½ uur de tijd. Meer weten Heeft u vragen? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030. Begrafenis online vastleggen Begrafenissen kunt u 24/7 online vastleggen. Tussen het moment van reserveren en de daadwerkelijke begrafenis moet minimaal 3 werkdagen zitten. Ondernemer Ondernemers zonder eigen inlogcodes kunnen gebruikmaken van de algemene inloggegevens: Gebruikersnaam: Ondernemer01 Wachtwoord: Uitvaart030? Daarnaast mailt u naar de gemeente voor verdere afhandeling van de reservering. Gebruik hiervoor het e-mailadres: info.bpa@ijsselstein.nl. U vermeldt in de e-mail de volgende gegevens: De naam van de begrafenisonderneming Naam contactpersoon begrafenisonderneming Adres van de begrafenisonderneming Het e-mailadres waarop we u kunnen bereiken Het telefoonnummer waarop we u kunnen bereiken

    Ga naar website
  • Externe link: Lagebiezen 4 en 6

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-24 | Thema:

    Wat is er de afgelopen tijd gebeurd? Na de zomer van 2025 wordt het ontwerp van de wijziging van het omgevingsplan ter inzage gelegd. Het is de bedoeling om de wijziging omgevingsplan in Q1 2026 in de vergadering van de gemeenteraad te behandelen. Na vaststelling start de aanbestedingsprocedure naar een partij die de grond wil kopen en de woningen wil ontwikkelen. Sloop van de gebouwen zal nog in 2025 plaats vinden. Wat? Deze plek is perfect voor woningbouw, omdat het dichtbij het centrum ligt. Ook zijn er voorzieningen zoals dagbesteding en een fietsenwinkel in de buurt. Het openbaar vervoer is op loopafstand. De belangrijkste uitgangspunten voor het plan zijn: Een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Maximaal 3 bouwlagen. Bestaand groen blijft zo veel mogelijk behouden. Aantal parkeerplaatsen volgens de parkeereisen van de gemeente. Wens voor een gezondheidscentrum waar de huidige fysiopraktijk onderdeel van wordt (hierover lopen gesprekken). In de nieuwsbrief hiernaast leest u alles over de laatste ontwikkelingen.  Onderstaand ziet u om welk gebied het gaat.  Waarom? In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen, dat staat in onze Woonvisie. Door uitbreiding van het aantal woningen kunnen we het aantal inwoners in onze stad behouden. Maar ook voorzieningen zoals winkels en het theater.  Hoe? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan. Samen met buurtbewoners is een Nota van Uitgangspunten (pdf, 64,8 MB) geschreven. Hierin staan de voorwaarden voor het toekomstige ontwerpplan. Op 11 mei 2023 heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten vastgesteld. Nu werken wij aan het omgevingsplan. Hierin staan de regels voor de fysieke leefomgeving. Dit doen we op basis van de Nota van Uitgangspunten. Tijdens het proces is het mogelijk om uw mening te geven. Hiervoor ontvangen omwonenden een uitnodiging.  Wanneer? Na de zomer 2025: ontwerp omgevingsplan ter inzage Na de zomer 2025: een informatieavond/inloopavond Na de zomer 2025: vaststellen Omgevingsplan In de tussentijd wordt gewerkt aan de voorbereiding voor de aanbestedingsprocedure. Zodra er meer informatie bekend is, werken we deze pagina bij.

    Ga naar website
  • Externe link: Grondwaterloket

    Bron: IJsselstein (gemeente) | Datum: 2025-07-21 | Thema:

    Wat is grondwater? Grondwater is al het water dat zich in de bodem bevindt. Bij het graven van een gat in de grond stroomt er na enige tijd water toe, tussen de gronddeeltjes door. Dit is grondwater en bestaat uit regen- en/of rivierwater dat in de bodem is gezakt. Als de kuil vol met water blijft staan, dan heeft u het grondwater bereikt. Dit wordt ook wel de grondwaterstand (het grondwaterpeil) genoemd. De grondwaterstand wordt onder andere bepaald door het peil van de sloten in de omgeving. Het grondwater wordt aangevuld door regen dat de bodem insijpelt. Het grondwater is erg nuttig want bomen, planten en andere gewassen voeden zich ermee. Een teveel of een tekort aan grondwater kan overlast geven. Grondwaterstand Regenwater infiltreert in de bodem en zakt tot het niet verder kan; namelijk tot een laag grond die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond 'verzadigd'. Dit houdt in dat de grond geen water meer kan opnemen. De hoogte waarop deze verzadiging optreedt, is de grondwaterstand (of grondwaterpeil). Veel factoren beïnvloeden de grondwaterstand, zoals: Hoeveel regen er valt Hoeveel (regen)water verdampt Uit welke lagen de bodem bestaat (bijvoorbeeld veen-, klei- of leemlagen) en hoeveel water deze lagen doorlaten De afstand tot het oppervlaktewater (sloot, rivier) en het waterpeil van het oppervlaktewater De waterdruk uit diepere bodemlagen Zetting bodemdaling. Hierdoor komt het grondwater steeds dichter aan de oppervlakte Doordat de grondwaterstand afhankelijk is van zoveel factoren, is het niet te beheren en is er dus geen (overheids)instantie verantwoordelijk voor het beheer van de grondwaterstand. Het grondwatersysteem zit dus ingewikkeld in elkaar. Het is (meestal) onzichtbaar en houdt zich niet aan gemeentegrenzen. We kunnen het zelf lastig beïnvloeden, terwijl het wel grote invloed kan hebben op de functies van de grond. Wat kunt u doen om grondwaterproblemen te voorkomen? Als het grondwater te hoog staat, kan dit overlast geven. Wat kunt u zelf doen om overlast te beperken? U leest hier meer. Oorzaken problemen thuis De 3 belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in huis zijn vaak: te weinig ventilatie, lekke riolen of regenpijpen of een te hoge grondwaterstand. Ventileren kan heel gemakkelijk door eens per dag de ramen even open te zetten. Dit is belangrijk om het vocht in huis, van het koken of wassen, te verdrijven. Ook met het ventileren van de kruipruimte kunt u soms een muffe lucht in huis voorkomen. Door een lekke regenpijp kan vocht door de buitenmuur naar binnen komen. Daarnaast kan ook het riool in uw huis lekken of verstopt zijn. Dit zorgt ook voor vochtoverlast. Schakel een installateur in als u dit soort problemen ervaart. Grondwater in de kruipruimte Grondwater in de kruipruimte hoeft geen probleem te zijn, immers de kruipruimte heeft geen functie. Maar als gevolg van het water in de kruipruimte kunnen er wel problemen in uw woning ontstaan. Als u grondwater in de kruipruimte hebt en daarvan hinder ondervindt (bijvoorbeeld vocht in de muren) adviseren wij u om de situatie bij uw woning door een adviesbureau te laten onderzoeken. Een oplossing kan zijn om gaten en kieren in de begane grondvloer te dichten en het kruipluik vochtdicht te maken. Hiermee voorkomt u dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte naar de woonruimte stroomt. Een andere oplossing kan zijn om te diepe kruipruimten op te hogen/vullen met goed doorlatend materiaal. Het effect is dat het grondwater minder goed kan optrekken. Water wegpompen Wij adviseren u om het grondwater uit uw kruipruimte niet weg te pompen. Dat is slechts een tijdelijke oplossing, waardoor schade aan uw woning en omliggende gebouwen kan ontstaan. Door het wegpompen van het grondwater wordt het evenwicht in de ondergrond verstoord en kan de bodem zakken. Als uw huis, of dat van uw buren, op houten palen is gebouwd, is grondwater nodig om te voorkomen dat deze palen gaan rotten. Kijk voor meer informatie en tips op: http://www.riool.info/home Grondwater in de gemeente IJsselstein De gemeente IJsselstein ligt deels in een nat gebied, waarbij het land nauwelijks hoger ligt dan het water in de sloot. De grondwaterstand is hierdoor in de gemeente hoog. Om de grondwaterstand te meten heeft de gemeente IJsselstein een grondwatermeetnet ingericht. Hier ziet u een overzicht van de meetpunten in de gemeente IJsselstein. De grondwaterstanden worden meerdere keren per dag automatisch gemeten en zijn online te bekijken via het grondwaterportaal van IJsselstein. Wilt u weten hoe hoog het grondwater bij u in de buurt staat, dan kunt u ook contact opnemen met de afdeling Civiele Techniek. Deze is bereikbaar via het algemene nummer van de gemeente IJsselstein: 14 030. Waar bent u zelf verantwoordelijk voor? De gemeente treft alleen maatregelen in de openbare ruimte. Particulieren (zoals huiseigenaren) zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen tegen grondwaterproblemen op hun eigen terrein/perceel. Dit geldt ook voor funderingsproblemen, lekkende kelders en voor bijvoorbeeld begane vloeren die niet dampdicht zijn. Ondergrondse gebruikruimtes van panden, zoals een kelder of een souterrain, moeten volgens de bouwregelgeving waterdicht zijn. Als dat niet het geval is, is er sprake van een bouwkundig probleem waarvoor de eigenaar verantwoordelijk is. Eventuele bouwtechnische aanpassingen om grondwaterproblemen tegen te gaan, zijn dan ook voor uw eigen rekening. Bij overlast door een te hoge grondwaterstand kunt u een aantal maatregelen (laten) uitvoeren. Denk hierbij aan het waterdicht maken van uw vloer, het opvullen van de kruipruimte of het aanleggen van een drainage in uw tuin. Ook is het belangrijk om uw woning en kruipruimte goed te ventileren. Wat doet de gemeente? De gemeente heeft de zorgplicht voor het grondwater. Dit houdt in dat de gemeente in het openbaar gebied maatregelen moet treffen om structurele grondwateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Deze zorgplicht heeft het karakter van een inspanningsverplichting. Dit houdt in dat de gemeente alleen maatregelen in de openbare ruimte hoeft te treffen als er sprake is van structurele grondwateroverlast en alleen als dit doelmatig is. Doelmatig wil zeggen dat de gemeente per situatie een afweging moet maken van kosten en baten. Als er in uw wijk sprake is van een structureel grondwaterprobleem zal de gemeente bekijken of er en zo ja welke maatregelen in de openbare ruimte genomen kunnen worden om het grondwaterprobleem te verhelpen. De aanleg van een drainageleiding in de openbare ruimte die het grondwater afvoert kan een mogelijkheid zijn. Op grond van doelmatigheid legt de gemeente alleen een drainageleiding aan als dit samengaat met het vervangen van het riool. Naast de zorgplicht voor het grondwater is de gemeente verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van riolering op openbaar terrein. Via de riolering wordt ook overtollig grondwater, afvalwater en hemelwater afgevoerd. In het Water- en rioleringsprogramma (pdf, 2,72 MB) kunt u hier meer over lezen.  

    Ga naar website