Zoekresultaten 1 - 10 van 132 resultaten

  • Externe link: Saneren grondwaterverontreiniging

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend of een melding gedaan? Dan behandelen wij uw aanvraag of melding volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Risicobeoordeling
    Voorafgaand aan een grondwatersanering moet u eerst een risicobeoordeling doen. Zie hiervoor de tekst over 'Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater' op onze website.

    Vergunning
    Als uit de risicobeoordeling blijkt dat er onaanvaardbare verplaatsingsrisico’s bestaan, dan moet u voor de grondwatersanering een omgevingsvergunning aanvragen bij de provincie.

    Melding
    Als u een grondwatersanering wilt uitvoeren, dan moet u altijd een melding indienen bij de provincie. Het maakt hierbij niet uit of er wel/niet sprake is van onaanvaardbare verplaatsingsrisico.

    Een vergunningaanvraag en melding voor grondwatersanering kunt u doen in het Omgevingsloket bij de activiteit Saneren grondwaterverontreiniging.

  • Externe link: INTERREG programma's

    Het Europese programma INTERREG is bedoeld voor grensoverschrijdende innovatieve en duurzame projecten die Europa sterker maken.
    INTERREG bestaat uit drie programma's. Deze richten zich op:

    1. samenwerking in de grensregio’s (INTERREG A)
    2. samenwerking tussen regio’s in verschillende EU-landen (INTERREG B North West Europe en North Sea Region) en
    3. interregionale samenwerking tussen de EU-landen.

    De provincie Flevoland neemt in het kader van INTERREG A deel aan het samenwerkingsprogramma 'INTERREG Deutschland-Nederland’. Aan Duitse zijde gaat het om regio’s in de deelstaten Nordrhein Westfalen en Niedersachsen. Aan Nederlandse zijde participeren naast Flevoland de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

  • Externe link: Versterken en Vernieuwen, subsidie

    Provincie Flevoland wil Flevolandse professionele culturele instellingen de mogelijkheid bieden om te professionaliseren of te innoveren en zo te kunnen bijdragen aan het versterken van de Flevolandse culturele infrastructuur en het makersklimaat. 

    De regeling stopt eind 2024, de aanvraagronde voor 2024 is eind oktober 2023 gesloten aanvragen is dan ook niet meer mogelijk.

  • Externe link: Natura 2000-activiteit

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Een Natura 2000-gebied is een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van een Europees netwerk aan beschermde natuurgebieden.

    Als u iets wilt doen dat mogelijk een belangrijke impact heeft op een Natura 2000-gebied dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Het kan dan gaan om activiteiten in het gebied zelf, maar het kan ook gaan om activiteiten in de buurt van een Natura 2000-gebied (bijv. als door uw activiteit stikstof vrijkomt).

    U hoeft geen vergunning aan te vragen als:

    • uw activiteit maar een kleine, onbelangrijke impact heeft op een Natura 2000-gebied;
    • uw activiteit nodig is voor het beheer van een Natura 2000-gebied.   

    Heeft uw activiteit mogelijk impact op een Natura 2000-gebied, dan vraagt u in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit: Natura 2000-activiteit.

  • Externe link: Voorval in stiltegebieden

    Let op:
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Melden verplicht
    Een stiltegebied is een natuurgebied of een deel van een natuurgebied waar wilde dieren rust kunnen vinden. Alleen geluiden die bij dit gebied horen, zijn toegestaan. Naast geluiden van flora en fauna kunt u dan bijvoorbeeld ook denken aan een tractor die over een akker rijdt van een nabijgelegen landbouwbedrijf.

    Merkt u dat er activiteiten in een stiltegebied plaatsvinden die storend geluid produceren die niet in een stiltegebied thuishoren, dan moet u dit direct bij ons melden. U kunt hierbij denken aan een crossmotor, luide muziek, luide groep mensen etc.

  • Externe link: Ongewoon voorval bij het vellen en beheren van houtopstanden

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Een ongewoon voorval is alles wat afwijkt van de normale bedrijfsactiviteiten en waardoor nadelige gevolgen ontstaan voor de natuur, de veiligheid of de gezondheid van mens, dier of plant. Zelfs als er door een incident slechts een dreiging ontstaat voor nadelige gevolgen is er al sprake van een ongewoon voorval.

    Bij het vellen en beheren van houtopstanden kunt u daarbij denken aan een lekkende tank van een kraanmachine voor bomenkap waardoor benzine in een natuurgebied beland, een ongeluk met ernstig lichamelijk letsel, een boom valt op een gebouw etc.

    Bent u degene die zich bezighoudt met het vellen en beheren van houtopstanden, dan bent u verplicht direct aan ons te melden wanneer er zich een ongewoon voorval voordoet.

    Bent u iemand anders die een ongeval voorval constateert, dan willen wij ook graag dat u dit direct bij ons meldt. Wij kunnen dan zo snel mogelijk actie ondernemen.

  • Externe link: Plaatsen herdenkingstekens langs vaarweg

    Let op:
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Omschrijving
    Nabestaanden van verdrinkingsslachtoffers hebben soms de behoefte om een herdenkingsteken te plaatsen bij de plaats van het ongeval. U mag een herdenkingsteken plaatsen langs een provinciale vaarweg zolang u zich houdt aan een aantal algemene regels.

    Daarnaast moet u een melding doen voordat u een herdenkingsteken plaatst. U doet dan een melding via het Omgevingsloket voor de activiteit Plaatsen herdenkingstekens langs vaarweg.

    Na 5 jaar moet u het herdenkingsteken weer weghalen.

  • Externe link: Grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar)

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Mestverwerkingsbedrijven die meer dan 50.000 m3 mest per jaar verwerkt, hebben een omgevingsvergunning nodig. U vraagt dan bij de provincie een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar).

    Behandelt u mest op locatie als onderdeel van uw veehouderijbedrijf? Of verwerkt uw bedrijf minder dan 50.000 m3 mest per jaar? Het gaat dan om de activiteit Bedrijven voor mestbehandeling. Hiervoor is de gemeente bevoegd gezag. Mogelijk moet u dan bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Doe hiervoor de vergunningcheck.

  • Externe link: Complexe minerale industrie

    Deze actviteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    U vraagt omgevingsvergunning aan voor de activiteit Complexe minerale industrie als uw bedrijf zich bezighoudt met een of meer van de volgende activiteiten:

    • het maken van:
      • cement
      • cementklinkers
      • ongebluste kalk
      • magnesiumoxide
      • asbestproducten
      • glas
      • glasvezels
      • mineraalvezels
      • glazuren
      • emailles
      • koolstof of elektrografiet door verbranding of grafitisering
    • het winnen van asbest
    • het smelten van minerale stoffen

    Daarnaast gelden voor chemiebedrijven algemene milieuregels over onder andere:

    • beheer van afvalstoffen
    • een jaarlijkse milieurapportage (RPTR-verslag)
    • emissies naar de lucht
    • lozingen op het oppervlaktewater
    • zeer zorgwekkende stoffen (bijv. carcinogenen en mutagenen)
    • verduurzaming van het energiegebruik

    U vindt deze algemene regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

  • Externe link: Vuurwerk opslaan en verkopen

    U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Wilt u minder dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk opslaan? Doe een 'Melding vuurwerkbesluit' via Infomil. Consumentenvuurwerk is het vuurwerk dat inwoners tijdens oud en nieuw zelf afsteken.

    Slaat u meer dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk op? Of wilt u professioneel vuurwerk opslaan? U moet een omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning vraagt u aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). De provincie is bevoegd gezag als de opslag onder de regels van het BRZO valt.

    Wilt u vuurwerk verkopen? Op de 3 laatste verkoopdagen voor oud en nieuw mag u consumentenvuurwerk aan particulieren verkopen.

    Kijk voor meer informatie over het afsteken van vuurwerk bij: Vuurwerk, ontbrandingsmelding of ontbrandingstoestemming.