Zoekresultaten 1 - 14 van 14 resultaten

  • Externe link: Onroerendezaakbelasting betalen

    Als eigenaar van een onroerende zaak betaalt u onroerendezaakbelasting (ozb). Voorbeelden van onroerende zaken zijn woningen, winkels, kantoorgebouwen en garageboxen. Bij een bedrijfspand betaalt ook de gebruiker van het gebouw onroerendezaakbelasting. Dit is bij woningen niet het geval. De gemeente bepaalt de hoogte van de ozb op 1 januari. Dit doet zij aan de hand van de WOZ-waarde van uw pand. Heeft u halverwege het jaar een nieuwe woning gekocht? Dan betaalt u de ozb voor dat hele jaar voor de oude woning. Voor de nieuwe woning betaalt u in dat jaar nog geen ozb. De notaris verrekent deze bedragen vaak.

  • Externe link: Toeristenbelasting

    Als u gelegenheid biedt aan mensen die niet in de gemeente Elburg wonen om te kunnen overnachten (tegen een vergoeding), zoals een camping, hotel, chalet, b&b of een extra (recreatie)woning, dan moet u toeristenbelasting betalen. U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen.  U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen registreren in een nachtregister. Dit kan door de gemeente gecontroleerd worden. Alle voorwaarden en regels zijn opgenomen in de verordening toeristenbelasting 2024.

  • Externe link: Taxatieverslag

    U kunt bij de gemeente een taxatieverslag van uw woning of bedrijf opvragen. Dit kan alleen als u de eigenaar of huurder bent. Met een taxatieverslag kunt u zien hoe de gemeente aan de WOZ-waarde van uw woning of bedrijf komt. Heeft u een account op MijnOverheid? Dan kunt u het taxatieverslag op uw persoonlijke pagina bekijken. Hier kunt u inloggen met uw DigiD. Geen account bij MijnOverheid? Dan kunt u uw taxatieverslag opvragen. Hiervoor kunt u het 'Reactieformulier aanslag gemeentelijke belastingen' invullen. Bedrijven kunnen het taxatieverslag hieronder bekijken. De gebruikersnaam is uw aanslagnummer en het wachtwoord is het totale aanslagbedrag. Uw aanslagbedrag is bijvoorbeeld € 348,16. Dan kunt u op één van de volgende manieren uw wachtwoord ingeven: 348.16 348,16 34816 Opvragen taxatieverslag voor bedrijven

  • Externe link: Reclamebelasting

    De gemeente kan reclamebelasting heffen als u reclame langs de weg plaatst. Belangrijk om te weten: de gemeente maakt geen onderscheid tussen particuliere en openbare grond u heeft meestal ook een omgevingsvergunning nodig om reclame te plaatsen u betaalt ook precariobelasting voor reclame op of boven gemeentegrond

  • Externe link: Rioolheffing betalen

    Rioolheffing is een gemeentelijke belasting die u betaalt voor bijvoorbeeld het gebruik van het riool. Eigenaren van woningen en bedrijven moeten deze belasting betalen. U ontvangt een aanslag van de gemeente. De gemeente gebruikt het geld van de rioolheffing voor: de inzameling, afvoer en zuivering van afvalwater de afvoer van bijvoorbeeld regen het onderhoud van bijvoorbeeld sloten en greppels. De gemeente Elburg heft alleen rioolheffingen van de gebruiker.

  • Externe link: Forensenbelasting

    Forensenbelasting is belasting die u betaalt als u een tweede huis heeft. Ook een vakantiehuis of caravan kan een tweede woning zijn. Misschien moet u naast forensenbelasting ook toeristenbelasting betalen. Bijvoorbeeld als u uw huis verhuurt aan andere mensen. Of als u het huis alleen gebruikt voor vrijetijdsbesteding of ontspanning.

  • Externe link: Betalingsregeling

    Als u niet op tijd kunt betalen, kan de gemeente een regeling met u afspreken. U kunt bijvoorbeeld vragen of u de belasting, de legesnota, pacht of het leerlingenvervoer in termijnen mag betalen.  Betalingsregeling aanvragen

  • Externe link: Precariobelasting betalen

    Precario is de belasting die u betaalt voor gebruik van openbare gemeentegrond. U betaalt precariobelasting als u een terras, container, uithangbord of bouwsteiger op grond van de gemeente heeft staan. Bijvoorbeeld op de stoep. Soms moet u ook precario betalen als u kabels of leidingen onder de openbare gemeentegrond wilt aanleggen. In de gemeente Elburg wordt alleen precariobelasting geheven voor het hebben van een terras.

  • Externe link: Grafrechten verlengen, overschrijven of afstaan

    Een graf op een begraafplaats huurt u voor een bepaalde termijn. U kunt kiezen voor een particulier graf of een algemeen graf. Als eigenaar van een eigen graf kunt u: de grafrechten verlengen; de grafrechten overschrijven naar iemand anders; afstand doen van de grafrechten. Bij een algemeen graf kan dit niet. Is de eigenaar van het graf overleden? Dan moet u de grafrechten overschrijven naar een familielid. Gebeurt dit niet, dan krijgt de gemeente het grafrecht.

  • Externe link: Afvalstoffenheffing betalen

    De gemeente haalt afval op of zorgt voor containers waar u uw afval kunt inleveren. De gemeente verwerkt het afval. Hiervoor betaalt u jaarlijks afvalstoffenheffing aan de gemeente. U moet de afvalstoffenheffing ook betalen als u geen gebruik maakt van de ophaaldienst van de gemeente. Of als u weinig of geen afval aanbiedt. Bedrijven en instellingen regelen zelf de inzameling van hun afval.

  • Externe link: Samen met uw hond in een schone wijk

    Honden horen bij de samenleving. Ze zorgen voor gezelligheid en vrolijkheid bij hun baasjes. Samen met uw hond maakt u waarschijnlijk dagelijks een heerlijke wandeling door uw wijk. De hond lekker buiten laten lopen, dat hoort erbij. Wel zorgen loslopende honden voor overlast en vormt hondenpoep ergernis nummer één. Vandaar dat de gemeente binnen de bebouwde kom speciale hondenuitlaatroutes en losloopgebieden heeft aangewezen, welke vermeld staan op de overzichtskaart. U kunt hier tot op straatniveau inzoomen. Bekijk de overzichtskaart hondenuitlaatroutes en losloopgebied Samen maken we gebruik van de openbare ruimte, hondenbezitters en niet-hondenbezitters. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen heeft de gemeente Elburg enkele regels opgesteld. De regels gelden binnen de bebouwde kom. Honden mogen alleen op de daarvoor bestemde losloopgebieden loslopen mits deze onder appèl staan, verder moeten ze worden aangelijnd; Binnen de hele gemeente Elburg zijn hondenuitlaatstroken aangelegd. Hier mag een hond zijn of haar behoefte doen. Deze worden eens per twee weken geruimd; Honden mogen niet komen op begraafplaatsen, sportcomplexen en speelplaatsen. Buiten de uitlaatstroken en de losloopgebieden geldt een opruimplicht voor de hondenpoep. Wanneer iedereen zich houdt aan deze regels, blijft de buitenruimte leefbaar voor hondenbezitters en voor niet-hondenbezitters. De gemeente ruimt op Op de hondenuitlaatroutes kunt u de hondenpoep laten liggen. De gemeente Elburg ruimt hier eens in de twee weken op. De uitlaatroutes zijn te herkennen aan onderstaand bordje. Ook buiten de bebouwde kom mag u de hondenpoep laten liggen. Hondenuitlaatroute Lekker laten rennen In de hondenlosloopgebieden mag uw hond loslopen. Binnen de bebouwde kom zijn dit de enige plaatsen waar dit mag, buiten deze gebieden moet uw hond aangelijnd zijn. De losloopgebieden zijn aangegeven met onderstaand bordje. Ook hier mag u de hondenpoep laten liggen. Deze gebieden worden periodiek gemaaid. Hondenlosloopgebied Voorkom een boete Buiten de hondenuitlaatroutes en de losloopgebieden moet u zelf de hondenpoep opruimen. Daarnaast moet u de hond altijd aanlijnen, behalve wanneer uw hond zich in het losloopgebied bevindt. Op speelplaatsen, trapveldjes en begraafplaatsen mogen geen honden komen. Uiteraard geldt dit niet voor hulphonden. Voorkom dat u een boete ontvang voor: het niet aanlijnen van uw hond; het niet opruimen van uitwerpselen; uw hond op speelplaatsen,trapveldjes en begraafplaatsen laten lopen. Let op! Koeien worden ziek van hondenpoep. Gooi daarom geen hondenpoep in het weiland en laat uw hond daar niet uit; De afvoer van regenwater verslechtert als u de hondenpoep in de goot of in het riool gooit. Gooi daarom de hondenpoep altijd in de afvalbak! Heeft u nog vragen, bel dan met de gemeente, (0525) 688 688 of mail naar gemeente@elburg.nl.

  • Externe link: WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken)

    Eigenaren van een woning, pand of perceel krijgen een WOZ-beschikking toegestuurd. In deze beschikking staat de waarde van uw pand of uw stuk grond. WOZ staat voor waardering onroerende zaken. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait te berekenen. Ook huurders krijgen een WOZ-beschikking. De hoogte van de WOZ-waarde heeft namelijk invloed op de hoogte van de huurprijs. De waarde van uw huis of stuk grond kan veranderen. Bijvoorbeeld door een verbouwing of door afbraak. Wilt u weten hoe wij de WOZ-waardering vasttstellen Vraag dan een taxatieverslag aan. Wanneer er veranderingen aan de woning plaatsvinden hebben deze pas gevolgen voor de volgende waardering.

  • Externe link: Kopie aanslag gemeentebelastingen

    Gemeentelijke belastingen zijn bijvoorbeeld rioolheffing, afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Hiervoor krijgt u een aanslag van de gemeente. U kunt een kopie van de aanslag aanvragen. Aanvraag kopie gemeentebelasting Termijn De gemeente neemt de aanvraag na binnenkomst binnen 3 werkdagen in behandeling. Als u de kopie via DigiD aanvraagt krijgt u een bevestiging via email. Als u de kopie telefonisch of via de de mail aanvraagt krijgt u geen bevestiging.

  • Externe link: Kwijtschelding heffingen

    Als u de gemeentelijke heffingen niet kunt betalen, kan de gemeente misschien uw heffing kwijtschelden. U hoeft de heffing dan niet te betalen. Soms krijgt u alleen kwijtschelding voor een deel van de heffing. U betaalt dan minder. De gemeente houdt rekening met uw inkomen, uitgaven en bezittingen. Na ontvangst van uw aanslag kunt u de kwijtschelding binnen 6 weken aanvragen. Als u ZZP-er bent of een eigen bedrijf heeft en uw inkomen ligt op bijstandsniveau of lager, dan kunt u kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding kan alleen voor privéaanslagen aangevraagd worden en niet voor zakelijke aanslagen. Kwijtschelding aanvragen Automatische kwijtschelding Heeft u dit jaar recht op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en blijft uw (financiële) situatie gelijk? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor automatische kwijtschelding. U hoeft dan niet elk jaar een aanvraag in te dienen. U moet de gemeente wel toestemming geven om uw gegevens automatisch te controleren. Het gaat dan om de gegevens van het UWV, RDW en Belastingdienst. Er wordt geen kwijtschelding toegekend: Als u een auto of motor bezit die meer waard is dan € 3.350,-. Tenzij de auto of motor om medische redenen of beroep onmisbaar is. Als u een eigen woning bezit waarvan de waarde hoger is dan de verschuldigde hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 wordt er geen kwijtschelding meer verleend voor een extra container. Kostendelersnorm Bij het beoordelen van uw aanvraag is de kostendelersnorm van toepassing. De reden is dat u de woonkosten met meerdere personen kunt delen. Op Rijksoverheid.nl leest u meer over de kostendelersnorm. Door de kostendelersnorm kan het zijn dat u niet in aanmerking komt voor volledige of gedeeltelijke kwijtschelding. Beslissing op uw aanvraag Als uw aanvraag in behandeling is, ontvangt u automatisch uitstel van betaling. We proberen om binnen 3 maanden op uw aanvraag te beslissen. Lukt het niet om uw aanvraag binnen deze termijn te beoordelen, dan mag de gemeente de termijn één keer verlengen.