Zoekresultaten 1 - 20 van 31 resultaten

  • Externe link: Scooter (huur) in het water

    Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Voorkom dat afval op het land of in het water terecht komt.

  • Externe link: Watersysteemheffing ingezetene

    Waterschapsbelasting moet betaald worden voor het gebruik van de waterschapvoorzieningen in de regio waar je woont. Alle bewoners en eigenaren van gebouwen en terreinen in Nederland betalen mee aan het beheer en onderhoud van de Nederlandse watersystemen. De waterschapsbelasting wordt officieel geïnd door de waterschappen. Regionale Belasting Groep (RBG) int voor Delfland de belastingen.

  • Externe link: Olie in het water? Bel direct 015-260 81 08

    Olie en water mengen niet. dat komt omdat olie niet van water houdt. Om te bepalen of je olie in het water ziet, binnen de regio van Delfland, steek je een stokje in het water. Ontstaan er slierten die weer snel samenvloeien  dan is het olie. Bel dan direct met het Klantcontact Centrum van Delfland: (015) 2608101

  • Externe link: Aanvragen vergunning melding activiteit

    Heb je plannen in de buurt van water? Bijvoorbeeld het aanleggen van een steiger, het organiseren van een evenement of het onttrekken van grondwater? Dan hoef je hier soms alleen een melding van je activiteit te doen. Maar soms heb je een vergunning nodig. Controleer voordat je met een activiteit begint altijd of je een vergunning nodig hebt of een melding moet maken.

  • Externe link: Water in kruipruimte of kelder

    Wateroverlast in je kelder of kruipruimte kan ontstaan door stijgend grondwater.Als grondeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de opvang en afvoer van overtollig grondwater. Wat overtollig is en hoe je dit kunt opvangen en afvoeren kun je overleggen met de gemeente. De gemeente zal zo nodig maatregelen nemen om te hoge grondwaterstanden in openbaar terrein te beperken

  • Externe link: Kruikius kaart

    De Kruikius kaart is de kaart waar alle perceelsgrenzen (sloten) zijn ingetekend. De Kruikius kaart is van het Hoogheemraadschap (1712) en bestaat uit 25  gegraveerde kaartbladen.

  • Externe link: Legger

    De Legger Delfland is een juridisch instrument en is gebaseerd op de Waterschapwet, die 1 januari 2024 overgaat naar de Omgevingswet. In de Legger is omschreven waaraan waterstaatswerken moeten voldoen. Waterstaatswerken zijn onder andere: dijken, vaarten, sloten, bergingsgebieden, natte ecologische zones, gemalen en stuwen. Samen met de Omgevingswet en de Waterschapsverordening  geeft de Legger aan waar welke regels gelden.

  • Externe link: Waterkwaliteitsrapportage

    Delfland beschermt en stimuleert een hoge kwaliteit van het water. Delfland meet de waterkwaliteit om te controleren of de waterkwaliteit op orde is en of de maatregelen die we nemen juist zijn. Elk jaar rapporteert Delfland de resultaten via een waterkwaliteitsrapportage.

  • Externe link: Laag water

    Een sloot die (bijna) droog staat is niet goed voor de waternatuur. De droogte kan veroorzaakt zijn door een storing aan het gemaal of waterinlaat, een kapotte stuw of bijvoorbeeld vuil in de sloot. Bij een melding van een droge sloot doet Delfland onderzoek naar de oorzaak hiervan en lost dit graag zo snel mogelijk op.

  • Externe link: Wat is de stand van het waterpeil?

    De actuele hoogte van de waterstand wordt vaak ook wel 'waterpeil' genoemd. Het kan betrekking hebben op zowel oppervlaktewater als grondwater. In sloten en vaarten kan het waterpeil worden afgelezen op een peilschaal. De waterstand wordt gerelateerd aan het Normaal Amsterdams Peil (NAP).

  • Externe link: Kaarten

    Op de website van Delfland staan meerdere kaarten. Er zijn kaarten per thema, losse kaarten en storymaps te vinden. Voorbeelden hiervan zijn baggerkaarten, de vaarkaart, een monumentenkaart, een kaart over droogte-inspectie en peilkaarten . Ook staat er een kaart met interessante plekken, objectinformatie, cijfers en feiten binnen het gebied van Delfland.

  • Externe link: Melden onderhoud

    Goed onderhoud zorgt ervoor dat watergangen (zoals rivieren, sloten en vaarten) voldoende water kunnen blijven aan- en afvoeren. Soorten onderhoud zijn:Maaien: dit is gewoon onderhoud en dat doen we twee keer per jaar.Baggeren: dit is buitengewoon onderhoud en doen we één keer keer in acht jaar.Snoeien: bomen, takken en planten die over of boven het water hangen moeten worden gesnoeid. Dat doen we zo vaak als nodig.

  • Externe link: Onderhoud van de Berm

    Bermen zijn vaak begroeid met grasachtige en kruidachtige planten.In het bermbesluit is vastgesteld dat het maaien van bermen tussen 15 juni en 15 augustus plaatsvindt. Eventueel nog een  keer vanaf 15 september tot 1 november.

  • Externe link: Maaien melden

    Delfland heeft veel taken op en rond het water zodat gemalen het regenwater snel kunnen afvoeren. Zoals maaien en het riet, waterplanten, takken, afval en andere materialen verwijderen die de doorstroming van een watergang kunnen belemmeren. Welke watergangen Delfland onderhoud zie je op de Legger, links op deze pagina.

  • Externe link: Verstopte duiker

    Een oorzaak van hoog water kan zijn dat de verbindingsbuis  of duiker verstopt isZie je dat, binnen het werkgebied van Delfland, het water aan de ene kant van duiker laag staat en aan de andere kant veel hoger? En zie je bovendien geen stroming meer? Meld dit bij Delfland

  • Externe link: Fiets in het water? Bel je gemeente.

    Er belandt veel afval, zoals fietsen, op plaatsen waar het niet hoort. Fietsen worden door de gemeentes uit het water gehaald. Tijdens het baggerwerkzaamheden verwijdert Delfland ook de fietsen. Delfland vernietigt uit het water verwijderde fietsen.

  • Externe link: IBA storing

    Als er geen aansluiting op het riool is kan water gezuiverd worden met eenIndividuele Behandeling van Afvalwater (IBA). Er zijn verschillende IBA-systemen. Het bekendste IBA-systeem is de septic tank.  Andere systemen zijn bijvoorbeeld de biorotor, het oxidatiebed en het helofytenfilter.

  • Externe link: Zienswijze ontwerpbesluit Legger

    Een legger is een kaart met wateren of waterkeringen die Delfland in beheer heeft, en waar de regels van de keur voor gelden. Op de leggers kan je dus zien of je wel of niet aan de keur moet voldoen. Als er iets in de legger wordt gewijzigd wordt dat in het Waterschapsblad en de website van Delfland gepubliceerd.

  • Externe link: Wateronttrekkingsactiviteiten Grondwater

    Het onttrekken van grondwater is het oppompen van dit water om het te gebruiken voor speciale doeleinden. Bijvoorbeeld om landbouwgewassen te beregenen of om de bodem droog te maken voor bouwwerkzaamheden. Hierdoor kan droogte en schade in de omgeving ontstaan.Grondwater is een essentieel onderdeel van het watersysteem en kan verschillende functies hebben.

  • Externe link: Wateronttrekkingsactiviteiten oppervlaktewater

    Oppervlaktewater is al het water dat zich boven de grond bevindt, zoals het water in rivieren, sloten, beken, kanalen en meren. Uit het  oppervlaktewater kan water worden onttrokken.Het onttrekken van oppervlaktewater moet voldoen aan voorwaarden, die afhankelijk zijn van het doel. Voor het onttrekken van oppervlaktewater gelden regels. Soms moet je ook een melding doen of een vergunning aanvragen.