Zoekresultaten 1 - 18 van 18 resultaten
- Externe link: Toestemming vragen voor een strokenbord
Een strokenbord is een bord langs de weg dat een gebouw of terrein aangeeft. Het gebouw of terrein ligt aan of vlakbij een provinciale weg. Er zijn 2 soorten borden:
- bruin-witte borden verwijzen naar een toeristische of recreatieve bestemming
- blauw-witte borden verwijzen naar:
- een bedrijf
- een bedrijventerrein
- een instelling
Wilt u een met een strokenbord verwijzen naar uw bedrijf of instelling langs de weg? U heeft daar toestemming van de provincie voor nodig.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Verkeer
- Externe link: Openbaar vervoer aanbieden (concessie)
U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.
U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).
U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.
De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.
U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.
U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen.
U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Verkeer
- Externe link: Opstijgen of landen buiten een vliegveld
Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, paragliders en zweefvliegtuigen. U heeft een 'tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) ontheffing nodig als u ontheffing van dit verbod wilt. U dient een aanvraag in bij RUD Zeeland.
Vliegt u met een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig als de drone zwaarder is dan 250 gram. Hiervoor moet u eerst online een kennistest doen bij een erkende vliegschool. Bent u eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitatienummer nodig.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-03-24
- Verkeer
- Externe link: Graven in de provinciale weg
U mag alleen in, onder of naast een provinciale weg graven als u hiervoor een vergunning of ontheffing van de provincie heeft. Voorbeelden van graafwerkzaamheden zijn:
- kabels en leidingen onder de weg aanleggen of verplaatsen
- bouwwerken naast de weg plaatsen
- naast de weg naar archeologische vondsten of sporen graven
- proefsleuven en dergelijke maken
Voor graafwerkzaamheden gelden regels. Deze zijn er onder andere om een goede doorgang van het verkeer en onderhoud aan de wegen te garanderen. U vindt de regels in de provinciale wegenverordening.
Voor graafwerkzaamheden in provinciale wegen kunnen ook nog andere vergunningen of meldingen nodig zijn. Zo moet u voor mechanische graafwerkzaamheden in provinciale wegen ook een graafmelding (KLIC-melding) doen bij het Kadaster. Verder heeft u misschien een ontgrondingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij 'Ontgrondingsvergunning'.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Verkeer, Huisvesting
- Externe link: Onttrekking weg aan het openbaar verkeer
De overheid beheert de meeste wegen in Nederland. Zowel het Rijk, de provincies, de gemeenten als de waterschappen kunnen wegen in eigen beheer hebben. De overheid die een weg onderhoudt kan die weg voor het openbaar verkeer afsluiten. Dit noemt men ‘onttrekken aan het openbaar verkeer’ en betekent dat die weg (of een deel daarvan) niet langer toegankelijk is.
Meestal gebeurt dit:
- als de weg wordt hersteld of opnieuw wordt aangelegd
- vanwege het milieu, of
- vanwege de veiligheid van het verkeer
Bij het besluit moet een afweging plaatsvinden tussen de (algemene) veiligheids- en bereikbaarheidsbelangen en andere belangen.
Vindt u het noodzakelijk dat een bepaalde weg afgesloten wordt voor het openbaar verkeer? Doe dan een verzoek bij de overheid. Als de overheid het met u eens is, wordt de weg ontoegankelijk gemaakt voor het verkeer.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Verkeer
- Externe link: Evenementen op of aan het water, toestemming
Bent u van plan om op of aan het Kanaal door Walcheren een evenement te organiseren? Dan moet u dit aanvragen bij de provincie.
Evenementen kunnen zijn zwem-of roeiwedstrijden.- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Kabels en leidingen aanleggen en beheren in of bij provinciale (vaar)weg
Als u kabels of leidingen wilt aanleggen, onderhouden of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale weg of vaarweg, dan heeft u daarvoor toestemming nodig. U moet een melding doen of u moet een omgevingsvergunning aanvragen. U doet uw verzoek bij de eigenaar of beheerder van de (vaar)weg.
U doet een melding als u onder, boven of dicht bij een provinciale (vaar)weg aanlegt, wijzigt of verwijdert:
- een huisaansluiting met bijbehorende leidingen
- leidingen en kabels voor telecommunicatie
- laag- en middenspanning elektriciteitskabels
In alle andere gevallen moet u een omgevingsvergunning aanvragen wanneer u kabels of leidingen wilt aanleggen, wijzigen of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale (vaar)weg.
De provincie voert soms werkzaamheden uit waarvoor er kabels of leidingen worden verlegd. Bent u eigenaar van deze kabels? Dan kunt u nadeel hebben van deze werkzaamheden. U heeft dan misschien recht op een vergoeding. De vergoeding is onder andere afhankelijk van de tijd dat de kabels of leidingen er al liggen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Economie, Verkeer
- Externe link: Evenementen op of aan het water
U mag korte (sport)evenementen in, aan, op of boven een provinciale vaarweg organiseren, zolang u zich houdt aan enkele algemene regels:
- Uw evenement heeft geen gevolgen voor de veiligheid en de doorstroming van het scheepvaartverkeer.
- Uw evenement kan niet (per ongeluk) leiden tot beschadiging van kades, bruggen, sluizen, oevers enzovoorts.
Deze regels gelden voor vaarwegen die de provincie beheert. Maar de waterschappen beheren de meeste vaarwegen en sommige vaarwegen beheert het Rijk. Als u daar een evenement wilt organiseren, dan informeert u bij het waterschap of het Rijk.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Uitrit aan provinciale weg aanleggen of aanpassen
Bent u eigenaar van een terrein of heeft u er direct mee te maken? Dan vindt u het misschien nodig dat uw terrein via een uitrit aansluit op een provinciale weg. Of u wilt een bestaande uitrit aanpassen. U moet daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Huisvesting, Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Basisregistratie ondergrond
Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien. Dit is een centrale bron van duidelijke basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. In de BRO staan gegevens over:
- de geologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond
- de gebruiksrechten op de ondergrond
Hierdoor krijgt u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond. Bijvoorbeeld als u een bodemwarmte-installatie wilt aanleggen en vooraf wilt weten hoe de samenstelling van de ondergrond is.
De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-04-24
- Economie, Verkeer
- Externe link: Vergunning voor bouwen of werken aan openbare weg
Als u op, over, onder of dicht bij een weg werk wilt uitvoeren of een evenement wilt organiseren, controleer dan eerst wie de eigenaar van deze weg is. Is de provincie eigenaar van de weg, dan moet u bij de provincie een omgevingsvergunning aanvragen.
Bij werk kunt u bijvoorbeeld denken aan het bouwen van een viaduct, plaatsen van ondergrondse kabels, archeologische opgravingen, gedenkteken plaatsen enzovoort.
Bij evenementen kunt u bijvoorbeeld denken aan een wielrenwedstrijd, een marathon, een carnavalsoptocht, een bloemencorso enzovoort.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Huisvesting, Verkeer
- Externe link: Ontheffing van verkeersregels op een provinciale weg aanvragen
Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.
Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.
Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-02-20
- Verkeer, Financiën
- Externe link: Verkeersbesluit, verzoek
In verkeersbesluiten staan regels waar weggebruikers zich op de openbare weg aan moeten houden. Iedereen mag een verzoek tot een verkeersbesluit indienen. Denkt u hierbij aan het instellen van een maximumsnelheid of een parkeerverbod. Meestal vraagt de beheerder van de weg om de verkeersbesluiten. Ook u kunt een verzoek indienen. Als een verkeersbesluit eenmaal genomen is, wordt het gepubliceerd en rechtstreeks verzonden naar de aanvrager.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-25
- Verkeer
- Externe link: Vergunning voor bijzonder transport over provinciale vaarweg aanvragen
Als u over water vervoert, dan gelden er regels voor wat u op uw schip mag vervoeren. Ook gelden er regels voor de grootte van uw schip. Wilt u iets bijzonders vervoeren? Of is uw schip groter dan volgens de regels is toegestaan? Dan moet u een ontheffing van die regels aanvragen. U krijgt dan toestemming van de beheerder van de vaarweg om over het kanaal of de rivier te varen.
Vaak vaart u over meerdere vaarwegen. Als deze vaarwegen verschillende beheerders hebben, moeten deze allemaal een ontheffing geven.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Verkeer
- Externe link: Geluidsoverlast sportmotoren
Een sportmotor is een motorrijtuig op minder dan 4 wielen. De motor heeft geen (normaal) kenteken en is bedoeld voor de motorsport. Sportmotoren mogen niet meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau.
Wilt u een evenement organiseren met sportmotoren die meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau? Dan heeft u een ontheffing nodig. U vraagt deze ontheffing aan bij de provincie.
De provincie Zeeland verstrekt geen ontheffing gebruik sportmotoren. Voor gebruik sportmotoren in verband met de geluidsproductie, dient men wél een vergunning aan te vragen volgens de Wet Milieubeheer.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Verkeer
- Externe link: Wedstrijden op de weg
U bent verplicht om een ontheffing aan te vragen als u wedstrijden wilt houden op de openbare weg. U vraagt de ontheffing aan bij de beheerder van die weg. De ontheffing wordt alleen verleend als er aantoonbaar maatregelen zijn getroffen om deelnemers en organisatoren te verzekeren. Hierbij geldt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-01-07
- Verkeer
- Externe link: Vaststelling grens bebouwde kom
De bebouwde kom is aansluitende bebouwing in de vorm van een stad of een dorp. Een verderop gelegen bedrijventerrein kan er ook bij horen.
De provincie kan besluiten de grens van de bebouwde kom van een gemeente vast te stellen. Het gaat om de bebouwde kom volgens de Wegenwet. Er zijn namelijk meerdere vormen van bebouwde kom mogelijk:
- Wegenwet
Bebouwde kom volgens de Wegenwet geeft de grenzen aan waarvoor een gemeente wel of niet een wegenlegger moet vaststellen. Een wegenlegger is een document waarin staat wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een weg. Daarnaast staat in een wegenlegger de openbaarheid van een weg. Een gemeente hoeft alleen een wegenlegger vast te stellen voor alle wegen buiten de bebouwde kom.
Deze bebouwde kom stelt de provincie vast. - Wegenverkeerswet
Bebouwde kom volgens de Wegenverkeerswet 1994 geeft de grenzen aan waarbinnen verschillende verkeersregels gelden. Het gaat dan vooral om de maximale snelheid. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km per uur. Buiten de behouwde is de maximale snelheid 80 km/u, 100 km/u of 120 km/u afhankelijk van het type weg.
Deze bebouwde komstelt de gemeente vast. - Omgevingsplan
In een omgevingsplan kan de gemeente een bebouwde kom vaststellen waarbinnen andere regels gelden dan buiten die bebouwde kom. Bijvoorbeeld als het gaat om het lozen van huishoudelijke afvalwater.
Deze bebouwde kom stelt de gemeente vast. - Bebouwingscontour houtkap
De gemeente neemt in het omgevingsplan een bebouwingscontour houtkap op. Binnen dit gebied gelden de regels van het Besluit
In de praktijk zijn deze verschillende vormen van bebouwde kom grotendeels hetzelfde gebied, maar er kunnen dus verschillen zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2025-02-24
- Verkeer
- Wegenwet
- Externe link: Bijzonder transport provinciale vaarweg, ontheffing
Wilt u bijzonder transport vervoeren over het Kanaal door Walcheren? Of wilt u varen met een schip waarvan de toegestane afmetingen niet voldoen aan de gestelde eisen?
In deze gevallen dient u ontheffing aan te vragen van de Waterverordening Zeeland bij de provincie.- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-09-18
- Verkeer
- 1