Filters
Geselecteerde filters (2)
Zoekresultaten 1 - 20 van 150 resultaten
Externe link: Festiviteit horeca organiseren
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-05-08 | Thema: Openbare orde en veiligheid
Geluid
Op grond van artikel 4.1.3 van de Algemene plaatselijke verordening mogen in een inrichting maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar worden gehouden, waarbij de geluidswaarden als bedoeld in de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het Activiteitenbesluit en artikel 4.1.4A van de APV niet van toepassing zijn.Licht
Daarnaast is het mogelijk om tijdens maximaal 6 incidentele festiviteiten per kalenderjaar de verlichting langer aan te houden ten behoeve van sportactiviteiten, waarbij artikel 4.113, eerste lid van het Activiteitenbesluit van toepassing is. Hiervan dient u minimaal 2 weken voor aanvang het college in kennis te stellen.Evenement
Externe link: Ga naar website
Vaak wordt een incidenteel festiviteit georganiseerd in combinatie met een evenement. Vaak dient u dan tevens een evenementenvergunning aan te vragen of een 'melding evenement' te doen. Via onze Externe link: online vergunningenchecker komt u er direct achter wat er nodig is.
Ontheffing sluitingsuur
Indien u de inrichting tevens langer geopend wilt hebben dan is toegestaan, dient u hiervoor tevens een ontheffing aan te vragen van het sluitingsuur bij de burgemeester.Externe link: Leerlingenvervoer aanvragen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-29 | Thema: Onderwijs en wetenschap
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die niet zelf naar school kunnen. Bijvoorbeeld door een beperking of doordat de school ver weg ligt. De gemeente regelt dan leerlingenvervoer. Leerlingenvervoer kan op verschillende manieren:
- U krijgt van de gemeente een vergoeding voor het zelf wegbrengen en ophalen van uw kind.
- U krijgt van de gemeente een vergoeding voor een fiets, openbaar vervoer of aangepast vervoer.
- De gemeente zorgt voor vervoer met een bus of taxi.
Externe link: Geregistreerd partnerschap beëindigen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2023-02-08 | Thema: Recht
Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat u naar een notaris of advocaat. In sommige gevallen moet u met uw advocaat naar de rechter. Het geregistreerd partnerschap is pas beëindigd nadat het is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Een geregistreerd partnerschap eindigt ook als:
- u het geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk
- 1 van beiden komt te overlijden of langdurig wordt vermist
Als u uw naamgebruik wilt aanpassen, dan vindt u onder "overig" het formulier wijziging naamgebruik.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Volledige leerplicht en kwalificatieplicht
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-23 | Thema: Onderwijs en wetenschap
Alle kinderen in Nederland van 5 tot en met 16 jaar oud zijn leerplichtig. Zij moeten dan verplicht naar school. Dit heet volledige leerplicht.
De leerplicht begint op de eerste dag van de maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Is uw kind bijvoorbeeld op 15 februari jarig, dan moet het op 1 maart naar school. De volledige leerplicht stopt aan het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. Of als uw kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest.
Op sommige dagen hoeft uw kind niet naar school. Bijvoorbeeld omdat het ziek is, of omdat er een feest of begrafenis is. U moet dit wel melden bij de school.
Een kind kan al naar school gaan als het 4 jaar oud is. Het is dan nog niet leerplichtig.
Na de volledige leerplicht begint de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht verlengt de leerplicht:
- totdat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of
- tot de dag dat hij of zij 18 jaar wordt.
Een startkwalificatie is een vwo-diploma, een havo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4. De jongere mag school combineren met werk, zoals bij de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Grond verplaatsen of afvoeren melden (grondverzet)
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-24 | Thema: Ruimte en infrastructuur
Grondverzet (het verplaatsen van grond)
Particulieren
Heeft u als particulier een kleine hoeveelheid grond over, dan kunt u dit onder andere brengen naar firma Externe link: Veldhuis aan de Brinkenweg 36 in Klarenbeek, of naar een Externe link: ander BRL 9335 gecertificeerd bedrijf. Deze grond mag niet verontreinigd zijn. U kunt bij de gemeente navragen of er iets bekend is over bodemverontreiniging op uw adres. Particulieren hoeven dit grondverzet niet te melden.
Bedrijven
Grondverzet door bedrijven (aannemers, hoveniersbedrijven) moet vooraf gemeld worden op het Omgevingsloket. De gemeente Voorst kan u meer informatie geven over de bodemkwaliteit van de herkomstlocatie en de toepassingseisen op de toepassingslocatie. De Nota Bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart Voorst zijn hier te vinden. De digitale kaarten staan ook Externe link: hier (tijdelijk).
De Omgevingsdienst Veluwe doet voor de gemeente Voorst het toezicht en handhaving op toepassing en transport van grond.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Samenvoegen of onttrekken van een woning
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-23 | Thema: Huisvesting
U heeft een onttrekkingsvergunning nodig als u een woning voor iets anders wilt gebruiken dan voor wonen.
Bijvoorbeeld:
- de woonruimte omvormen tot bedrijfsruimte of winkel
- meerdere woonruimten samenvoegen
- een woning splitsen in meerdere woonruimtes
- een woning slopen
Kijk ook of uw plannen passen binnen het omgevingsplan. Is dit niet zo? Dan heeft u ook een omgevingsvergunning nodig.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Een klein evenement organiseren
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-06-03 | Thema: Openbare orde en veiligheid
Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op een klein evenement zijn weinig mensen aanwezig. Een klein evenement zorgt voor weinig overlast voor bewoners en verkeer. U moet een klein evenement melden bij de gemeente.
Misschien moet u aan de gemeente een vergunning vragen voor activiteiten op het evenement. Of u moet een aparte melding doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
- het plaatsen van tijdelijke bouwsels (bijvoorbeeld een podium, tribune of feesttent)
- het plaatsen van reclameborden of routeborden
- het organiseren van een feest in uw (horeca)bedrijf
- het tijdelijk schenken van alcohol
- het organiseren van een evenement in of bij een natuurgebied
Externe link: Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-26 | Thema: Zorg en gezondheid
Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.
Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.
Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Koopzondagen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-26 | Thema: Economie
Een winkel hoeft op koopzondagen niet open te gaan. De winkelier mag dit zelf bepalen.
Externe link: Object plaatsen onder een hoogspanningsleiding
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2023-11-23 | Thema: Openbare orde en veiligheid
Het is verboden om in de buurt van hoogspanningslijnen voorwerpen, bomen of andere objecten hoger dan 2 meter te plaatsen. Bouwwerken die bij de hoogspanningsleiding zelf horen, kunnen hierop een uitzondering zijn. Wilt u toch een hoog object plaatsen? Dan heeft u een vergunning nodig.
Daarnaast heeft u schriftelijke toestemming nodig van Externe link: Tennet. Dit bedrijf is de beheerder van het hoogspanningsnetwerk in Nederland.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Onroerendezaakbelasting betalen (woning)
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-23 | Thema: Financiën
De onroerende-zaakbelastingen zijn een tijdstip belasting. Dat betekent dat de situatie op 1 januari van het belastingjaar bepalend is voor het opleggen van de aanslag onroerende-zaakbelastingen.
Wie ontvangt een aanslag onroerende-zaakbelastingen?
De aanslag onroerende-zaakbelastingen wordt opgelegd aan:- eigenaren van woningen en niet-woningen. Iedereen die op 1 januari 2015 van een object het genot heeft krachtens eigendom, bezit of beperkt recht (onder andere recht van erfpacht of recht van gebruik en bewoning) is belastingplichtig voor de eigenarenbelasting en betaalt de onroerende-zaakbelastingen voor het hele jaar 2015;
- gebruikers van niet-woningen. Iedereen die op 1 januari 2015 een niet-woning (onder andere bedrijfspanden maar ook boerderijen, onbebouwde grond, enzovoort) in gebruik heeft is belastingplichtig voor het gebruikersdeel van de onroerende-zaakbelastingen voor het hele jaar 2015.
Externe link: Gevonden of verloren voorwerpen melden
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-17 | Thema: Recht
Als u een voorwerp heeft gevonden, moet u dit melden bij de gemeente. U kunt het voorwerp daarna bij de gemeente afgeven of thuis goed bewaren.
Als u zelf iets kwijt bent, kunt u dit ook melden bij de gemeente. Externe link: Kijk regelmatig op Verloren of gevonden of uw voorwerp al gevonden is.
Geef gevonden voorwerpen als tassen, sleutels, sieraden en portemonnees altijd aan bij de gemeente. U kunt het voorwerp bij de gemeente afgeven of thuis bewaren.
De gemeente bewaart voorwerpen die goedkoper zijn dan € 450,- drie maanden. Daarna worden ze verkocht, vernietigd of hergebruikt. Wanneer u het voorwerp thuis heeft bewaard, mag u het houden. De gemeente bewaart voorwerpen die duurder zijn dan € 450,- een jaar. Als er binnen een jaar geen eigenaar is gevonden, dan wordt u de eigenaar. U krijgt hiervan bericht.
Gevonden sleutels en fietsen worden afgegeven in het gemeentehuis van de plaats waar ze zijn gevonden. Gevonden sleutels worden 3 maanden bewaard. Voor verloren sleutels en fietsen kunt u kijken of ze zijn afgegeven in het gemeentehuis van de plaats waar u ze vermoedelijk bent verloren.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bezwaarschrift indienen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-17 | Thema: Financiën, Recht
De gemeente kan een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: uw aanvraag voor een subsidie of vergunning is afgewezen. Of u bent het niet eens met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Afvalwater lozen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-24 | Thema: Natuur en milieu
Afvalwater is water dat u kwijt wilt. U kunt afvalwater lozen in de bodem, het oppervlaktewater of het riool. U moet zich daarbij houden aan de regels. Er zijn algemene regels. U mag bijvoorbeeld geen olie wegspoelen. Externe link: Lees meer over de algemene regels op de website van Iplo.
Er zijn speciale regels voor:
- afvalwater uit een particulier huishouden. Bijvoorbeeld toiletwater of ander huishoudelijk afvalwater
- afvalwater van een bedrijf. Bijvoorbeeld afvalwater van een industrieel bedrijf, agrarisch bedrijf, restaurant, garage, laboratorium enzovoorts
- afvalwater van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteit in de openbare ruimte (bijv. bouwen)
- afvalwater van een vaartuig
- afvalwater van reinigingswerkzaamheden zoals schoonmaken voertuigen, vaartuigen, dierverblijven, buitenmuren enzovoorts
Externe link: Opnieuw inschrijven in Nederland
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2023-12-11 | Thema: Recht
U woonde vroeger in Nederland. Nu verhuist u vanuit het buitenland weer naar Nederland. U schrijft zich dan opnieuw in bij een gemeente.
Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan laat u zich niet opnieuw inschrijven. U doet dan een ‘eerste inschrijving’.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Glas inleveren
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2023-09-17 | Thema: Natuur en milieu
Klik op deze Externe link: link om een glasbak bij u in de buurt te zoeken. .
Let op: alleen verpakkingsglas hoort in de glasbak. Serviesglas, vlakglas van vensters en aquaria horen in de grijze container of kunnen naar een Externe link: recycleplein van Circulus gebracht worden.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Huishoudelijke apparaten weggooien
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2022-02-05 | Thema: Natuur en milieu
Koopt u een nieuw apparaat ter vervanging van een oude? Dan kan de winkel het oude apparaat innemen. Daar betaalt u niets extra's voor, want u heeft daarvoor de verwijderingsbijdrage bij de aankoop van het nieuwe product al betaald.
Alle huishoudelijk, elektrische apparaten (voorheen wit- en bruingoed), elektronica, communicatiemiddelen en alle apparaten die op batterijen werken kunt u gratis naar een kringloopwinkel brengen.
Alle wit- en bruingoedapparaten worden (ook als ze kapot zijn) gratis opgehaald door Externe link: Kringloopwinkel Twello (0571-260183).
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Landmeetkundige gegevens inzien
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-23 | Thema: Ruimte en infrastructuur
Landmeetkundige gegevens zijn topografische gegevens. Bijvoorbeeld:
- de oppervlakte van een stuk grond
- waar water is
- waar de grenzen liggen van stukken grond (erfgrens)
Deze gegevens heeft u nodig voor bijvoorbeeld de aanvraag van een vergunning. Of om te bepalen waar uw erfgrens ligt.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Starterslening aanvragen
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-07-05 | Thema: Huisvesting
U bent een starter als u voor het eerst een woning wilt kopen. Als starter kan de koopsom van uw woning hoger zijn dan het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen. U kunt dan geld lenen naast uw hypotheek. Zo vangt u het verschil op tussen uw maximale hypotheekbedrag en de koopsom.
Voor de Starterslening staat de rente 15 jaar vast. De eerste 3 jaar betaalt u geen rente en aflossing.
Afhankelijk van uw inkomen bedraagt de lening maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning, tot maximaal € 30.000.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Verkeerd huisnummer melden
Bron: Voorst (gemeente) | Datum: 2024-04-24 | Thema: Ruimte en infrastructuur
Huizen en bedrijfspanden krijgen een adres met huisnummer van de gemeente. Vaak krijgen stand- en ligplaatsen ook een adres. Alle adressen zijn opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.
De gemeente kan niet zomaar huisnummers gebruiken of wijzigen. Als uw huisnummer niet klopt, kunt u dit melden bij de gemeente.
Wilt u een nieuw pand bouwen of een pand opsplitsen? Dan heeft u daar een omgevingsvergunning voor nodig.
Externe link: Ga naar website