Zoekresultaten 1 - 20 van 134 resultaten
Externe link: Nadere regels Erfgoedbeleving en publieksbereik
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-06-04 | Thema:
Provincie Flevoland heeft tot doel met deze regels om de beleving van Flevolands erfgoed en het publieksbereik te vergroten.
Let op!
Externe link: Ga naar website
Voor het jaar 2025 is het subsidieplafond bereikt, subsidieaanvragen die betrekking hebben op dit kalenderjaar kunnen niet meer worden gehonoreerd.
Vanaf 1 september kunnen aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2026 worden ingediend.Externe link: Beperkingengebiedactiviteit lokale spoorweg
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema:
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Het is belangrijk dat treinverkeer veilig kan plaatsvinden. Daarnaast moet er voldoende ruimte blijven voor eventuele uitbreidingen van het spoor. Om deze redenen gelden er beperkingen in het gebied direct naast een spoorweg. Zo'n gebied noemen wij een beperkingengebied spoorweg.
Als u werkzaamheden wilt verrichten binnen een beperkingengebied lokale spoorweg, dan moet u vooraf een vergunning aanvragen bij de provincie Flevoland. U kunt hierbij denken aan leidingen en kabels aanleggen, bouwen, slopen, objecten plaatsen of verwijderen etc.
U vraagt dan in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor een Beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Incidentele subsidie aanvragen
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-11-15 | Thema: Bestuur
Bij provincie Flevoland kunt u incidentele subsidie aanvragen, specifiek bedoeld voor aanvragen die niet voorzien zijn.
Wij adviseren u om de Algemene Subsidieverordening Flevoland te lezen als u een aanvraag indient.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Nadere regels Voucher circulaire economie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-02-13 | Thema: Economie
Provincie Flevoland heeft tot doel met deze voucher het stimuleren van de circulaire economie in Flevoland en duidelijkheid te verschaffen aan de potentiële aanvragers over de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor deze voucher.
De regeling is gesloten per 31 december 2024. U kunt geen aanvraag meer indienen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Ongewoon voorval bij een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema: Natuur en milieu
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Een ongewoon voorval is alles wat afwijkt van de normale bedrijfsactiviteiten en waardoor nadelige gevolgen ontstaan voor de veiligheid, het milieu en de gezondheid van mens en dier. Zelfs als er door een incident slechts een dreiging ontstaat voor nadelige gevolgen is er al sprake van een ongewoon voorval.
Bij een ongewoon voorval nabij een lokale spoorweg kunt u dan bijvoorbeeld denken aan:
- Een obstakel is op het spoor belandt.
- Een stuk gereedschap is tussen een wissel beland en zit vast.
- Een boom naast een spoorweg dreigt om te vallen (bijv. als gevolg van een storm).
- Een spoorwegovergang die niet goed werkt (bijv. slagbomen gaan niet dicht als er een trein aankomt).
- Ontsnapt vee is vlakbij het spoor beland.
Etc.
Voert u een activiteit in een beperkingengebied van een lokale spoorweg, dan bent u verplicht direct aan ons te melden wanneer er zich een ongewoon voorval voordoet.
Bent u iemand anders die een ongeval voorval constateert, dan willen wij ook graag dat u dit direct bij ons meldt. Wij kunnen dan zo snel mogelijk actie ondernemen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Toekomstbestendig Maritiem Cluster Urk, subsidie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-06-30 | Thema:
Het Maritiem Cluster Urk draagt bij aan de structuurversterking van de regio op het gebied van nautische en maritieme diensten en producten.
Het cluster is de motor van de brede welvaart op Urk en in de regio, een hefboom voor een sterkere economie en een vliegwiel voor meer innovatiekracht. Het Maritiem Cluster Urk staat onder druk vanwege externe invloeden zoals de Brexit, het verbod op pulsvisserij en de aanlandplicht. Ook is er de noodzaak om te verduurzamen.Omdat groei, verbreding en vernieuwing van het cluster cruciaal zijn om in de toekomst concurrentiekrachtig te blijven, zijn hierover afspraken gemaakt in de Regio Deal Noordelijk Flevoland, in 2019 ondertekend door het Rijk en de Regio. Voor het onderdeel duurzame inrichting bedrijventerrein heeft provincie Flevoland de subsidieregeling ‘Toekomstbestendig Maritiem Cluster Urk – duurzame inrichting Port of Urk’ ingesteld.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Provinciale besluiten, inzage
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2022-06-03 | Thema: Bestuur
Iedereen die dat wil, mag besluiten van het provinciaal bestuur met algemeen verbindende voorschriften inzien. Dit is gratis. U kunt de stukken bekijken via internet, op het provinciehuis of op een andere door de provincie te bepalen plaats. U kunt een afschrift van de provinciale besluiten tegen betaling aanvragen.
Op deze website geeft de provincie inzage in ondermeer:
- verleende vergunningen en ontheffingen
- openbare aanbestedingen
- verzoeken Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)
- verordeningen en beleidsregels
Externe link: Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Flevoland 2021, subsidie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-06-30 | Thema: Natuur en milieu
Provincie Flevoland heeft van het ministerie van LNV een beschikking ontvangen voor het programma Natuur. Provincie Flevoland richt zich hiermee op versterking van de voor Flevoland relevante (inter)nationale natuurwaarden. De Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Flevoland 2021 ofwel SKNL wordt als instrument gebruikt om afspraken te maken met de uitvoerende organisaties. Uitvoering van projecten vindt plaats in de periode 2024 tot en met 2030.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: COVID-19 maatregelen Flevolandse Balkonsceneregeling 2021, subsidie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2023-12-06 | Thema: Bestuur
HET SUBSIDIEPLAFOND IS BEREIKT.
U kunt geen subsidie meer aanvragen, het beschikbare bedrag is bereikt.Nu de coronacrisis voortduurt, wil de provincie de culturele sector ook in 2021 extra ondersteunen.
Externe link: Ga naar website
Met deze tijdelijke regeling kunnen (podium)kunstenaars een bijdrage vragen voor het voorbereiden en realiseren van kleinschalige live-uitvoeringen voor publiek in Flevoland.
Dit binnen de geldende coronamaatregelen.
Voor deze regeling is in totaal €200.000 beschikbaar.Externe link: Zienswijze op afstoten cultuurgoed of verzameling
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-04-23 | Thema: Cultuur en recreatie
Soms wil de provincie cultuurgoed afstoten. Bijvoorbeeld door het te verkopen. Denk aan een schilderij uit de 17e eeuw, een archeologische vondst of een verzameling antieke munten. Bent u het hier niet mee eens? Dien dan uw zienswijze in bij de provincie.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Kappen van houtopstanden (buiten de bebouwde kom)
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema: Natuur en milieu
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Een houtopstand is een zelfstandige eenheid van bomen, boomvormers, struiken, hakhout of griend. Als u buiten de bebouwde kom een houtopstand wil vellen, dan moet u vooraf een melding doen bij de provincie. Daarnaast moet u na het vellen het gebied herplanten.
U doet in het Omgevingsloket een melding voor de activiteit Kappen van houtopstanden (buiten de bebouwde kom).
Vrijstellingen
Voor zowel de meldplicht als de herplantplicht gelden er vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat u in bepaalde situatie niet verplicht bent om een melding te doen of om een gebied te herplanten.Welke vrijstellingen er allemaal zijn, kunt u vinden in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en in de Omgevingsverordening Provincie Flevoland.
Let op: Als u bomen wilt kappen binnen de bebouwde kom, dan valt dit onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Echter vaak heeft u dan ook een Omgevingsvergunning Flora- en Fauna-activiteit nodig. Dit valt dan weer onder de provincie.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Werkzaamheden kabels en leidingen langs weg
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-01-21 | Thema: Economie, Verkeer
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u kabels of leidingen wilt aanleggen of wijzigen langs of onder een provinciale weg.
Als kabels of leidingen die in uw beheer zijn niet meer worden gebruikt, dan bent u verplicht om deze te verwijderen. Ook hiervoor moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden kabels en leidingen langs weg.
KLIC-melding
Externe link: Ga naar website
Daarnaast moet u tijdig een KLIC-melding doen. Een KLIC-melding is een melding waarin u aangeeft waar u wilt gaan graven. U krijgt dan van het kadaster informatie over de ondergrond. Zo wordt voorkomen dat u per ongeluk kabels of leidingen beschadigt omdat u geen informatie had over de ondergrond.Externe link: Borden plaatsen langs weg
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema: Natuur en milieu, Openbare orde en veiligheid
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Misschien wilt u een bord plaatsen langs een provinciale weg om reclame te maken voor uw bedrijf, organisatie of evenement. U moet dan een omgevingsvergunning aanvragen bij de provincie. Hetzelfde geldt als u een ander object met een boodschap langs een provinciale weg wilt plaatsen. U kunt hierbij denken aan spandoeken, vlaggen, voertuigen met opdruk etc.
Uitzondering zijn borden ten behoeve van recreatieve bewegwijzering en objecten als spandoeken, vlaggen en borden met een maatschappelijke mening. Om deze te plaatsen hoeft u geen vergunning aan te vragen.
U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Borden plaatsen langs weg.
KLIC-melding
Daarnaast moet u tijdig een KLIC-melding doen. Een KLIC-melding is een melding waarin u aangeeft waar u wilt gaan graven. U krijgt dan van het kadaster informatie over de ondergrond. Zo wordt voorkomen dat u per ongeluk kabels of leidingen beschadigt omdat u geen informatie had over de ondergrond.Een KLIC-melding doet u bij het Externe link: kadaster.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Impuls Klassieke Muziek, subsidie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-08-15 | Thema:
De doelstellingen van de (nadere regels) Impuls Klassieke Muziek zijn:
- Het versterken van het aanbod en de kwaliteit van klassieke muziek in Flevoland;
- het vergroten en verbreden van het publieksbereik voor klassieke muziek;
- Het versterken van de infrastructuur rond klassieke muziek in Flevoland;
- Het verbinden van de Flevolandse infrastructuur aan de landelijke infrastructuur klassieke muziek;
- Het versterken van het netwerk rond klassiek muziek en de verdere professionalisering.
Externe link: Werkzaamheden langs weg
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-01-21 | Thema: Huisvesting
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u in een beperkingengebied provinciale weg een werk wilt plaatsen, wijzigen of verwijderen.
U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden langs weg.
Wat is een beperkingengebied provinciale weg?
Een beperkingengebied provinciale weg bestaat uit de provinciale weg en alles in de directe omgeving van deze weg.Wat geldt als een werk?
Een werk is een bouwwerk, een wegenbouwkundig werk, een waterbouwkundig werk of een grondwerk.Melding
Naast een omgevingsvergunning aanvragen, moet u ook een melding doen. U moet een melding doen minimaal 4 weken voordat u begint met uw werkzaamheden langs een provinciale weg.U doet een melding via het Omgevingsloket.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Afvalbeheer in een IPPC-installatie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema: Natuur en milieu
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Als u een IPPC-installatie heeft, dan moet u bij de provincie een omgevingsvergunning aanvragen voor het opslaan, verwerken, verbranden, uitstoten en lozen van afvalstoffen. Dit geldt voor zowel gevaarlijke als ongevaarlijke afvalstoffen.
U vraagt dan in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Afvalbeheer in een ippc-installatie.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Plattelandsontwikkeling (POP3)
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-10-16 | Thema:
De Europese Unie stelt budget beschikbaar voor de ontwikkeling van het platteland via het programma POP3. In het programma staat de agrarische onderneming centraal, het richt zich op voor landbouw relevante thema’s zoals innovatie agrofood, water, natuur, milieu en plattelandsontwikkeling. Er is daarbij aandacht voor agrarisch natuurbeheer, verdere duurzame innovatie van de agrarische sector en jonge boeren.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Dwangsom aanvragen bij een te laat besluit
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2024-04-17 | Thema: Recht
Nemen wij te laat een beslissing op uw aanvraag of bezwaarschrift? Dan kunt u recht hebben op een bedrag (dwangsom). Deze dwangsom is een boete die wij aan u moet betalen. De boete wordt opgelegd per dag dat de beslissing te laat is (maximaal 42 dagen). De hoogte van de boete is voor de eerste 14 dagen € 20 per dag. De 14 dagen daarna € 30 per dag en de overige dagen € 40 per dag. De maximale totale dwangsom is € 1260.
Is er meer dan 1 aanvrager? Dan wordt het verschuldigde bedrag gelijk verdeeld over de aanvragers.
Externe link: Complexe minerale industrie
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-26 | Thema: Natuur en milieu
Deze actviteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
U vraagt omgevingsvergunning aan voor de activiteit Complexe minerale industrie als uw bedrijf zich bezighoudt met een of meer van de volgende activiteiten:
- het maken van:
- cement
- cementklinkers
- ongebluste kalk
- magnesiumoxide
- asbestproducten
- glas
- glasvezels
- mineraalvezels
- glazuren
- emailles
- koolstof of elektrografiet door verbranding of grafitisering
- het winnen van asbest
- het smelten van minerale stoffen
Daarnaast gelden voor chemiebedrijven algemene milieuregels over onder andere:
- beheer van afvalstoffen
- een jaarlijkse milieurapportage (RPTR-verslag)
- emissies naar de lucht
- lozingen op het oppervlaktewater
- zeer zorgwekkende stoffen (bijv. carcinogenen en mutagenen)
- verduurzaming van het energiegebruik
U vindt deze algemene regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Externe link: Ga naar website- het maken van:
Externe link: Plaatsen nieuwe windmolen
Bron: Flevoland (provincie) | Datum: 2025-03-30 | Thema:
Let op
Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een projectplan ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.Gekozen beleid windenergie
Windenergie is belangrijk voor het bereiken van klimaatdoelen. Tegelijkertijd hebben windmolens ook nadelen. Zo hebben windmolens een grote impact op het landschap. Verder kunnen omwonenden last hebben van de slagschaduw van de draaiende wieken. Daarnaast kunnen windmolens de vliegroute van trekvogels beïnvloeden.Om deze redenen heeft de provincie Flevoland gekozen voor een beleid dat is gericht op meer windenergie door minder molens. Dit willen wij bereiken door opschalen en saneren.
Opschalen en saneren
Uitgangspunt is dat nieuwe windmolens meer energie produceren dan oude windmolen. Dat maakt het mogelijk om met minder windmolens toch meer energie te produceren.Daarom mag u in Flevoland alleen nieuwe windmolens plaatsen (opschalen) wanneer u oude windmolens weghaalt (saneren).
Daarnaast mag u alleen nieuwe windmolens plaatsen binnen het Externe link: windgebied van de provincie Flevoland.
Projectplan
Als u nieuwe windmolens wilt plaatsen, dan moet u tijdig een projectplan indienen bij de provincie. In dit projectplan moet onder andere staan:- waar u de nieuwe windmolens wilt plaatsen
- welke windmolens u gaat saneren
- hoe u omwonenden financieel laat participeren aan uw project
In Titel 14.1 van de Externe link: Omgevingsverordening provincie Flevoland vindt u alle regels die de provincie stelt met betrekking tot het opschalen en saneren van windmolens.
Een projectplan voor plaatsen nieuwe windmolens kunt u indienen via het Omgevingsloket.
Externe link: Ga naar website