Zoekresultaten 1 - 20 van 26 resultaten

  • Externe link: Aanwijzen van monument

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2022-01-21 | Thema:

    Soms kan een woning of bouwwerk een monument worden. U kunt de gemeente vragen uw pand als gemeentelijk monument aan te wijzen. U kunt als eigenaar niet aanvragen uw pand als rijksmonument aan te wijzen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Accountmanager bedrijven

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-31 | Thema:

    Hallo (nieuwe) ondernemers van de gemeente Hardinxveld-Giessendam! Mijn naam is Xanthine Jut. Bij mij kunt u terecht met vragen en ideeën. Ik hoor graag waar u mee bezig bent en hoe ik u kan helpen! Ik ben sinds februari 2015 in dienst als accountmanager bedrijven van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Wat houdt deze functie in? Ik vervul een brugfunctie tussen de gemeente en de ondernemers. Mijn taak is ervoor te zorgen dat beide partijen tevreden zijn of (nog beter:) blijven. Ik probeer (startende) ondernemers goed van dienst te zijn. Tegelijk moet ik hem of haar ook duidelijk maken dat niet alles 'gisteren' geregeld kan zijn. Een gemeente moet zich aan de regels houden en iedereen gelijk behandelen. Wederzijds begrip opent vele deuren! Mijn voornaamste doel is bereikbaar te zijn voor u als ondernemer; u kunt bij mij terecht met al uw vragen. Ik zorg ervoor dat uw vraag bij de juiste medewerker in het gemeentehuis terecht komt. Dat scheelt u een hoop uitzoekwerk en daarmee kostbare tijd. Daarnaast kunt u mij ook om advies vragen. Ik denk graag mee en zal er alles aan doen om te komen tot een goede oplossing. Ik maak me graag sterk voor u als ondernemer en probeer niet in problemen te denken, maar in oplossingen. Misschien treffen we elkaar binnenkort tijdens een van de vele ondernemersbijeenkomsten in dit dorp, zoals die van de Ondernemersvereniging Hardinxveld-Giessendam, de Bedrijfskern, de Stichting Beveiliging Bedrijven Hardinxveld-Giessendam (SBBHG) of het Centrummanagement. Stelt u prijs op een bezoekje of een gesprek? Heeft u informatie nodig over vergunningen, vestigingen, uitbreidingen of andere zaken? Neem dan contact met mij op! Ik kom graag langs om me door u te laten informeren en/of rondleiden en neem uw vragen vervolgens mee terug om er antwoorden op te vinden. Graag tot ziens! Contactgegevens accountmanager bedrijven Mevrouw X.O. (Xanthine) Jut Telefoon 14 0184 (donderdag en vrijdag) Mail mij voor een afspraak

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Wijktafels

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-02 | Thema:

    De Wijktafel is een platform voor bewoners van Hardinxveld-Giessendam en organisaties. Soms zichtbaar in de wijk met een tent en vaak actief op de achtergrond. Doelstelling De doelstelling is de gemeente mooier, gezelliger en veiliger te maken en naar elkaar om te zien. Een initiatief voor, door en van bewoners. Ambassadeurs Per buurt zijn actieve bewoners  het gezicht van de Wijktafels. De ambassadeurs zoeken contact, signaleren, vinden, verbinden en motiveren in de wijk. Ambassadeurs zijn geen hulpverleners maar brengen mensen bij elkaar om elkaar in de buurt te helpen. Waar nodig is, wijzen ze de weg naar professionele hulp en/ of openbare instanties. Ook ondersteunen ze initiatieven of activiteiten voor de buurt. Samenwerking Aan de wijktafels hebben de volgende partijen zich verbonden: Wijkbeheer van woningstichting Omnivera, de politie, Wijkbeheer van de gemeente Hardinxveld-Hardinxveld, zorgcentrum De Lange Wei, zorgstichting Waardeburgh en Stichting Welzijn Servanda. Zij pakken de signalen op en lossen knelpunten zo snel mogelijk op. Contact Om de ‘wijktafels’ van de buurtbewoners te laten zijn, zijn wij altijd opzoek naar mensen die zich in willen zetten voor hun wijk. Dit kan als ambassadeur maar ook als betrokken buurtbewoner. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor uw wijk of wilt u zich aanmelden als ambassadeur? Neem dan contact op met de begeleider van de Wijktafel, Ellen Vissers. Dit kan via telefoon 0184 - 61 27 71 of via het e-mailadres e.vissers@servanda.nl.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Toezicht en handhaving openbare ruimte

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2023-08-09 | Thema:

    Veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte is voor de gemeente van groot belang. De handhavers van de gemeente leveren een belangrijke bijdrage aan het realiseren hiervan. Handhavers zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en worden ingezet bij de handhaving van o.a. de Wegenverkeerswet, Openbare Orde en Veiligheid, Wet Milieubeheer, Drank- en Horecawet, de Visserijwet, Precario en de Algemene Plaatselijke Verordening. Ze houden bijvoorbeeld controles op het foutief parkeren, loslopende en poepende honden, wijkveiligheid, verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval, reclame en uitstallingen. Bij overtredingen zijn zij bevoegd een boete op te leggen. De boa’s treden niet alleen handhavend op. Op straat zijn ze de oren en ogen van de politie en stellen zich dienstverlenend op en vormen een direct aanspreekpunt voor burgers, winkeliers en horeca-exploitanten. Hierdoor kunnen zij klachten, indien mogelijk, direct verhelpen of doorzetten naar de juiste instantie.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Commissie voor de bezwaarschriften

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2024-06-26 | Thema:

    De commissie bezwaarschriften adviseert het college van burgemeester en wethouders. Vergaderingen zijn openbaar, belangstellenden kunnen geen spreekrecht aanvragen. Bent u het niet eens met een besluit van het college van burgemeester en wethouders? Dan kunt u bezwaar maken. De commissie voor de bezwaarschriften behandelt alle bezwaarschriften die burgers en bedrijven bij de gemeente indienen. De commissie werkt onafhankelijk van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders over de afhandeling van het bezwaar. Er is een informatiepagina over de bezwaarschriftprocedure beschikbaar. De commissie voor de bezwaarschriften bestaat uit: De Heer N. (Nico) van Eck (voorzitter) De heer mr. R.T.J. (Remco) van Halen (lid + plv voorzitter) De heer mr. J. (Jörgen) Geelhoed (lid) De heer mr. G. (Gerard) Zwerus (lid)  

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-09-30 | Thema:

    Uw echtscheiding of de beëindiging van uw geregistreerd partnerschap moet ingeschreven zijn bij de gemeente. U of uw advocaat moet de inschrijving regelen. Gaat het om echtscheiding? Dan regelt u dit bij de gemeente waar u getrouwd bent. Gaat het om de beëindiging van een geregistreerd partnerschap? Dan regelt u dit bij de gemeente waar uw geregistreerd partnerschap ingeschreven is. U hebt een uitspraak van de rechter nodig of een verklaring van uzelf en uw partner waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. De scheiding is pas definitief als deze stukken zijn ingeschreven bij de gemeente in de registers van de burgerlijke stand. Een huwelijk eindigt officieel als de rechter de echtscheiding uitspreekt. Uw advocaat kan hiervoor een verzoek indienen bij de rechter. Vragen u en uw partner samen de scheiding aan? Dan kunt u dezelfde advocaat kiezen. Bent u het niet met elkaar eens? Dan moet u ieder een eigen advocaat kiezen. Een geregistreerd partnerschap eindigt officieel door een uitspraak van de rechter of een verklaring van u en uw partner. Dit laatste kan alleen als u en uw partner het eens zijn. Een advocaat of notaris moet de verklaring ook ondertekenen. Hebt u samen gezag over minderjarige kinderen? Dan moet u het geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter. Afspraak maken Deze aanvraag maken we voor u in orde tijdens een afspraak. Voor het maken van de afspraak neemt u telefonisch contact op met de gemeente of mailt u naar info@hardinxveld-giessendam.nl. Ons telefoonnummer is 14 0184.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Stuurgroep Economische Visie

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2020-09-24 | Thema:

    Deze groep Stuurgroep Economische Visie is samengesteld nadat er groot aantal ondernemers en vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties van gedachten wisselden over de toekomstvisie op de economie in Hardinxveld-Giessendam. Deze aanpak heeft geresulteerd in een Economische Visie. De samenwerking met ondernemers en andere gemeenten in de regio is een belangrijke voorwaarde voor de succesvolle implementatie van deze visie. Vandaar dat samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven de ambities uit de economische visie vertaald zijn in een concreet uitvoeringsprogramma. Hierin staat niet alleen wat ondernemers van de gemeente mogen verwachten, maar ook welke bijdrage het bedrijfsleven voor zichzelf ziet. Op die manier werken we samen aan het creëren van een duurzaam en concurrerend vestigingsklimaat in de gemeente én de regio. Door middel van deze commissie kan het bedrijfsleven haar stem laten horen en een constructieve bijdrage leveren aan het economische beleid van de gemeente. Omgekeerd kunnen vraagstukken die op de gemeente afkomen en het bedrijfsleven raken, via een vast platform op de agenda worden gezet. Daarnaast is er een economische visie opgesteld welke als doel heeft Samenwerking met ondernemers is een randvoorwaarde voor een succesvolle uitvoering van de economische visie. De stuurgroep komt in ieder geval 4 keer per jaar bij elkaar. Vanuit een georganiseerd netwerk kan dan tevens inhoud worden gegeven aan de profilering van het bedrijfsleven door middel van vaste communicatiemomenten. Hierbij kan worden gedacht aan de economische nieuwsbrief. De Stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit Ondernemend Hardinxveld, de Bedrijfskern, de Stichting Bedrijfsbeveiliging Hardinxveld-Giessendam, de Rabobank en het gemeentehuis. Leden stuurgroep Wethouder Jan Nederveen Roelf Polman (Rabobank) Peter Huizer (Bedrijfskern/ Bouw) Jan van Hunnik (ondernemend HG/ architect ) Teus Boerman (SBBHG/ logistiek) Jeroen van Woerkum ( Damen Shipyards / Maritiem) Gerard de Jong (gemeente Hardinxveld-Giessendam) Xanthine Jut (gemeente Hardinxveld- Giessendam) De Economische visie van de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Melding exploitatie bedrijf (milieumelding)

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-08-01 | Thema:

    Een bedrijf valt onder de Wet milieubeheer als het een inrichting is en als de activiteit is opgenomen in het inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer. Voor grote groepen bedrijven, die qua bedrijfsuitvoering en milieubelasting gelijksoortig zijn, heeft de rijksoverheid algemeen geldende voorschriften opgesteld. Een dergelijk voorschrift wordt ook wel Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) genoemd. Bedrijven die onder de algemeen geldende voorschriften vallen zijn onder meer detailhandelbedrijven, herstelinrichtingen voor motorvoertuigen, houtbewerkende bedrijven, horecabedrijven etc. U kunt volstaan met een melding, wanneer uw bedrijf onder een activiteiten besluit valt. U hoeft dan geen milieuvergunning aan te vragen. Waar kan ik checken of een melding nodig is? Doormiddel van het beantwoorden van de vragen in de Activiteitenbesluit Internet Module kunt u: checken of een vergunning of melding nodig is, inzicht krijgen in milieuregels en maatregelen, en online een melding Activiteitenbesluit indienen. Hoe dien ik een melding in? Een melding Voor het doen van een melding milieubeheer in door het formulier Meldingen Activiteitenbesluit in te vullen. Of u stuurt uw schriftelijke melding op aan: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Postbus 550 3300 AN Dordrecht Telefoon 078 770 85 85 Fax  078 770 85 84 Website www.ozhz.nl Wanneer heb ik een meldingsplicht milieubeheer? U dient een melding in als u: een bedrijf wilt oprichten dat onder de werking van de Algemene Maatregel van Bestuur valt (AMvB) een bedrijf wilt veranderen dat onder de werking van de AMvB valt werkzaamheden, die onder een AMvB vallen, wilt wijzigen Voor bedrijfsmatige activiteiten is soms een milieuvergunning nodig. Valt u niet onder een AMvB, dan heeft u een vergunningsplicht. Hoe lang duurt het voor mijn melding is verwerkt? De doorlooptijd van een melding is 6 weken. Wat kost het indienen van een melding milieubeheer? Het indienen van een melding is gratis. Welke wetgeving is van toepassing? De volgende wetgeving is van toepassing: Wet Milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Waar kan ik meer informatie krijgen? Meer informatie vindt u op de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Sportaccommodaties

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2024-01-03 | Thema:

    Sportaccommodaties De Appelgaard en De Wielewaal De Appelgaard Bellefleur 1 3371 NA Hardinxveld-Giessendam De Wielewaal Cornelisweer 2 3371 PH Hardinxveld-Giessendam Contactpersoon voor de sportaccomodaties: De sporthalbeheerders. Telefoon: 0184-616320 E-mail: sporthal@hardinxveld-giessendam.nl Sportzaal reserveren Via het reserveringssysteem kunt u online een sportzaal huren.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Duurzaam bouwen

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-01 | Thema:

    Bij het bouwen van een woning kunt u te maken krijgen met duurzaam bouwen. Dit houdt in dat u bouwt op een milieuvriendelijke manier. Bijvoorbeeld door zuinig gebruik van energie, grondstoffen en ruimte en door beperking van afval. De gemeente wil graag dat er duurzaam wordt gebouwd, maar stelt het niet verplicht. Ze sluit hiervoor contracten af met de ontwikkelaars van nieuwe plannen. Gaat u zelf bouwen? Dan kan de gemeente eisen voor duurzaam bouwen in het koopcontract zetten.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-09-30 | Thema:

    Wilt u afstand doen van uw Nederlandse nationaliteit? Dat kan als u 18 jaar of ouder bent en nog minstens één andere nationaliteit heeft. Afspraak maken Deze aanvraag maken we voor u in orde tijdens een afspraak. Voor het maken van de afspraak neemt u telefonisch contact op met de gemeente. Ons telefoonnummer is 14 0184. Kosten Gratis. Afhandeling Uw afstandsverklaring is meestal dezelfde dag afgehandeld.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bezwaar maken

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-31 | Thema:

    U kunt bezwaar maken tegen schriftelijke besluiten. Meestal staat het besluit in een brief die u hebt ontvangen. Voorbeelden van besluiten zijn: subsidie-besluit, omgevingsvergunning of het weigeren van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kunt u bezwaar maken wanneer het te lang duurt voordat de gemeente een beslissing neemt op uw aanvraag. Niet iedereen kan zomaar bezwaar maken. U moet belanghebbende zijn. Onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken. Hoe kunt u bezwaar maken? U moet schriftelijk en op tijd bezwaar maken. Uw bezwaarschrift moet binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt bij de gemeente binnen zijn. Bij een brief moet het bezwaarschrift zijn ingediend binnen zes weken na de verzenddatum. De verzenddatum staat op de brief. In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan: uw naam en adres de datum van het bezwaarschrift waarom u het niet eens bent met het besluit (de motivering) een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar maakt. Voor een snelle afhandeling stuurt u een kopie, scan of foto van dit besluit mee. uw handtekening uw telefoonnummer U heeft een bezwaarschrift ingediend Meer informatie over wat er gebeurt na binnenkomst van uw bezwaar leest u in de folder Bezwaarafhandeling Drechtsteden (pdf, 2.482 kB). De folder is gemaakt door het Juridisch Kenniscentrum, waar het secretariaat zit voor behandeling van bezwaarschriften voor alle Drechtstedengemeenten. Mogelijkheid tot beroep Als de belanghebbenden het niet eens zijn met de beslissing op bezwaar kunnen zij daartegen beroep instellen bij de Rechtbank Rotterdam.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Predikaat Hofleverancier en Koninklijk, en Koninklijke erepenning

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-18 | Thema:

    Het predicaat 'Koninklijk' is een onderscheiding voor een vereniging, stichting, instelling of onderneming. Dit predicaat kunt u aanvragen bij de burgemeester. U mag dan de titel 'Koninklijk' toevoegen aan de naam van uw organisatie. Ook mag u de Koninklijke kroon gebruiken, bijvoorbeeld op briefpapier. Voorwaarden aanvraag Het predicaat 'Koninklijk' kunt u krijgen als u voldoet aan de volgende eisen: Uw organisatie moet minimaal 100 jaar bestaan. Uw organisatie is van oorsprong Nederlands. Uw organisatie heeft een belangrijke positie binnen uw vakgebied. Uw organisatie is helemaal zelfstandig. Uw organisatie voert goed beleid en heeft een sterke financiële positie. Bestuurders en managers zijn van onbesproken gedrag. Het predicaat 'Koninklijk' mag u alleen bij de naam van uw organisatie gebruiken. U mag het predicaat maximaal 25 jaar gebruiken. Wordt uw organisatie overgenomen of zijn er grote structurele wijzigingen? Dan mag u het predicaat niet meer gebruiken. U kunt het predicaat niet krijgen voor een vereniging met als doel het verspreiden van politieke, commerciële, religieuze of levensbeschouwelijke opvattingen. Gang van zaken Dien een aanvraag in bij de burgemeester. Doe dit in de gemeente waar uw organisatie gevestigd is. Leg duidelijk uit waarom uw organisatie het predicaat verdient. Voeg documenten bij die uw uitleg ondersteunen. U krijgt vanzelf bericht of uw organisatie het predicaat krijgt. Meestal krijgt u de bijbehorende oorkonde tijdens een speciale feestelijke bijeenkomst.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Uw status volgen van aangevraagde producten & diensten

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-19 | Thema:

    Voor bijna alle aanvragen, vragen en meldingen die u bij de gemeente indient leggen wij een digitale dossiers aan. Ook een groot deel van de brieven die u aan de gemeente stuurt, slaan wij digitaal op. U kunt uw aanvraag, vraag of melding daarna zelf volgen via ons zakensysteem. Ook uw vragen of aanvullende informatie over die zaak, kunt u via dat digitale dossier aan ons doorgeven. Volgen van / reageren op uw aanvraag, vraag of melding U kunt op 2 manieren de afhandeling van uw aanvraag volgen: Via automatische berichten naar uw e-mailadres of telefoon U ontvangt bericht als er iets verandert in de voortgang van uw aanvraag. U heeft uw voorkeur voor sms of e-mail bij uw aanvraag aangegeven. U bekijkt uw zaakdossier op onze website Via Opvragen status geeft u het zaaknummer in dat u bij de ontvangstbevestiging via een brief of e-mail van ons heeft ontvangen. U kunt dan de voortgang van uw aanvraag, vraag of melding zien. Wilt u meer informatie? Dan geeft u daarna uw pincode in. De pincode heeft u ook bij de ontvangstbevestiging ontvangen Opvragen status Verschillende statussen in uw zaak De zaken binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam hebben minimaal 4 statussen: Status 1: uw aanvraag is ontvangen Dit is de bevestiging dat de gemeente uw aanvraag, vraag of melding heeft ontvangen. Status 2: uw aanvraag is aan de behandelende afdeling toegewezen Dit betekent dat wij uw aanvraag naar de juiste afdeling hebben doorgestuurd. Status 3: uw aanvraag is in behandeling genomen Medewerkers van de gemeente zijn aan de slag met uw aanvraag. Zij beoordelen uw aanvraag, vraag of melding of zoeken naar een antwoord. Status 4: uw aanvraag is afgehandeld U krijgt antwoord van de gemeente (of heeft dit inmiddels al gekregen). Vaak vermeldt de gemeente in deze status ook het antwoord op uw aanvraag, vraag of melding. Sommige aanvragen hebben meer dan 4 statussen. Dat komt omdat er dan meer stappen in het afhandelproces zijn die wij met u willen delen. Zaak is 'opgeschort' Uw aanvraag schorten wij op als deze niet compleet is. U moet dus nog iets doen dat van belang is voor de afhandeling van uw aanvraag, vraag of melding. Via de e-mail of per brief sturen wij u bericht over de reden. U moet bijvoorbeeld nog iets aanleveren of nog betalen. De afhandeltijd stopt als wij uw zaak opschorten. Zodra uw aanvraag weer compleet is, gaat de afhandeltijd weer lopen. Zaak is 'verlengd' Soms hebben wij meer tijd nodig om uw aanvraag, vraag of melding af te handelen. Wij kunnen de afhandeltijd van uw zaak dan verlengen. Wij mogen dit alleen doen als dit bij uw zaak wettelijk is toegestaan. U krijgt van ons een brief met de reden en voor hoelang wij de afhandeltijd verlengen. Aanvraag, vraag of melding niet goed ingeboekt Als u denkt dat uw aanvraag verkeerd is ingeboekt, kunt u dit via uw zaakdossier aan ons doorgeven. Via 'Opvragen status' logt u in op uw zaakdossier. Hiervoor heeft u uw zaaknummer en pincode nodig die u bij de ontvangstbevestiging heeft ontvangen. Als wij uw aanvraag inderdaad verkeerd hebben ingeboekt, boeken wij uw zaak om. Dit kan betekenen dat er een andere afhandeltijd, andere kosten of andere voorwaarden van toepassing zijn op uw aanvraag, vraag of melding.  

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bouwgrond

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-15 | Thema:

    Bouwkavels zijn percelen grond waarop u een woning kunt laten bouwen. Binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam is er een verschil tussen bouwkavels voor particuliere woningbouw en bouwkavels voor projectontwikkelaars. De voorwaarden voor de koop van een particuliere (vrije) kavel zijn vastgelegd in de algemene voorwaarden voor woningbouw van de gemeente Hardinxveld-Giessendam en het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Aanvragen monumentensubsidie

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-08-14 | Thema:

    Als u eigenaar van een gemeentelijk monument bent in Hardinxveld-Giessendam, dan kunt u daarvoor een onderhoudssubsidie of een restauratiesubsidie aanvragen. Gebruik hierbij één van onderstaande formulieren. Aanvraagformulier onderhoudssubsidie gemeentelijke monumenten (pdf, 41 kB) Aanvraagformulier restauratiesubsidie gemeentelijke monumenten (pdf, 41 kB) Werkwijze     Print het formulier uit     Vul het formulier in     Onderteken het formulier     Stuur of breng het ingevulde en ondertekende formulier naar de gemeente Lees voordat u een aanvraag gaat doen ook de informatie die elders op deze website staat over monumentensubsidies.  

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Rioolheffing eigenaren en gebruikers

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2023-01-02 | Thema:

    U betaalt rioolheffing als vergoeding voor de kosten die de gemeente maakt voor het onderhoud aan de riolering en het treffen van maatregelen voor hemel- en grondwater. U krijgt een aanslag rioolheffing als u een woning of bedrijfspand hebt in de gemeente. Ook als uw woning of bedrijfspand niet aangesloten is op de riolering . U betaalt deze heffing jaarlijks via de aanslag gemeentelijke belastingen.    

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Aanpassing aan monument

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2023-01-02 | Thema:

    Voor veranderingen of onderhoud aan een monument hebt u vaak een vergunning nodig. U moet zich dan houden aan strenge regels. Normaal onderhoud kunt u doen zonder dat u een vergunning hebt. Of u een vergunning moet aanvragen en bij wie, hangt af van het soort monument. Meestal moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Klachten over de gemeente

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2020-08-11 | Thema:

    Als u vindt dat u niet netjes bent behandeld door een ambtenaar of bestuurder, dan kunt u een klacht indienen. Waarover kunt u een klacht bij ons indienen? de persoonlijke behandeling door medewerkers of bestuurders het krijgen van te weinig, onjuiste of misleidende informatie het niet reageren op vragen Schriftelijk of online klacht indienen U kunt uw klacht schriftelijk indienen. U schrijft een brief en stuurt deze naar: Gemeente Hardinxveld-Giessendam Postbus 175 3370 AD Hardinxveld-Giessendam In de brief vermeldt u uw naam en adres. Ook beschrijft u het gedrag waarover u een klacht heeft en de datum wanneer dit is gebeurd. U kunt uw klacht ook online indienen: Direct naar het webformulier Klacht Een klacht is géén bezwaarschrift Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit van de gemeente. Bijvoorbeeld: omdat u een vergunning hebt gevraagd, maar niet gekregen; of uw buren hebben een vergunning gekregen waar u het niet mee eens bent; of u bent het niet eens met een belastingaanslag van de gemeente. Vaak kunt u bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente. Dit doet u door een bezwaarschrift te sturen naar de gemeente. In uw bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met het besluit. De gemeente moet dan opnieuw beslissen. Bent u het ook niet eens met dit tweede besluit? Dan kunt u vaak beroep indienen bij de rechter. Klachten over andere organisaties Klachten over: Sociale Dienst Drechtsteden Gemeentebelastingen Drechtsteden Onderzoekcentrum Drechtsteden Service Centrum Drechtsteden Ingenieursbureau Drechtsteden bureau Drechtsteden dient u in bij: Openbaar lichaam Drechtsteden Postbus 619 3300 AP Dordrecht Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Klachten dient u in bij: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Postbus 550 3300 AN Dordrecht Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Klachten stuurt u per e-mail naar mail@vrzhz.nl of schriftelijk naar: Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid T.a.v. het dagelijks bestuur Postbus 350 3300 AJ Dordrecht Meer informatie vindt u op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.  

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Tips om wateroverlast tegen te gaan

    Bron: Hardinxveld-Giessendam (gemeente) | Datum: 2019-07-02 | Thema:

    Er is een boekje Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan (pdf, 453 kB). In dit boekje zijn maatregelen om wateroverlast op particulier terrein te voorkomen samengevat.

    Externe link: Ga naar website