Zoekresultaten 1 - 32 van 32 resultaten

  • Externe link: Aziatische hoornaar

    De Aziatische hoornaar is een grote wesp uit Azië. Dit insect is schadelijk voor de bijenhouderij en de natuur. Ze eten namelijk grote aantallen honingbijen en andere insecten. Daarom wordt de Aziatische hoornaar in Europa bestreden.

  • Externe link: Brandveilig gebruik van gebouwen

    Deze regels gelden voor het gebruik van alle gebouwen. Voor bepaalde vormen van gebruik is een omgevingsvergunning of een melding voor brandveilig gebruik nodig.

  • Externe link: Omgevingsplan

    Elke gemeente maakt plannen met regels over wat er in een bepaald gebied mag en wat niet. Deze regels staan in het omgevingsplan. Tot 1 januari 2024 stonden alle regels in bestemmingsplannen, verordeningen en beleidsregels. In een omgevingsplan staan nu alle regels bij elkaar. Iedereen die iets wil...

  • Externe link: Bodeminformatie

    In het bodeminformatiesysteem staan allerlei plekken waar de bodem verontreinigd kan zijn. Bijvoorbeeld omdat er bedrijven zitten die gevaarlijke stoffen opslaan in tanks. Of omdat zulke bedrijven er vroeger zaten. De gemeente doet zelf ook veel onderzoek naar de bodemkwaliteit. De resultaten...

  • Externe link: Bouwen en handhaven

    Als u bouwt in strijd met de regels, bent u in overtreding. De gemeente mag dan maatregelen nemen om een einde te maken aan de illegale situatie.

  • Externe link: Woning huren

    Wilt u een woning huren in Hengelo? Dan hebt u verschillende mogelijkheden. U kunt een woning huren via woningbouwcorporatie Welbions of Twinta Wonen. Of u kunt zoeken naar een huurwoning via een makelaar of particulier. De verschillende aanbieders geven u graag meer informatie. Bijvoorbeeld over...

  • Externe link: Omgevingsplan, afwijking

    Heeft u bouwplannen? Of wilt u een gebouw of perceel anders gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor kamerverhuur? En zijn deze activiteiten in strijd met het omgevingsplan? Dan kunt u de gemeente vragen om toch medewerking te verlenen aan uw plannen. Er is dan een buitenplanse omgevingsplanactiviteit nodig....

  • Externe link: Omgevingswet

    Onze leefomgeving is de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. De Omgevingswet vervangt 26 bestaande wetten. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven en gaat over bijvoorbeeld bouwen, verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed.

  • Externe link: Rattenoverlast

    Net als in andere gemeenten in ons land, is het aantal meldingen ook in Hengelo toegenomen. Dat komt vooral omdat gemeenten geen gif meer mogen gebruiken om ratten en muizen te bestrijden.

  • Externe link: Splitsingsvergunning

    Een gebouw kan worden opgedeeld in meerdere woningen. Dat noemen we woningsplitsing. Er zijn 2 manieren om een gebouw te splitsen: bouwkundig of kadastraal. Voor bouwkundig splitsen is een omgevingsvergunning nodig, voor kadastraal splitsen soms een splitsingsvergunning.

  • Externe link: Omgevingsvergunning voor aanlegactiviteit

    Dan hebt u in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit nodig. In het omgevingsplan staat of voor een bepaald gebied een vergunning voor een aanlegactiviteit verplicht is.

  • Externe link: Bouwen en het omgevingsplan

    Als u wilt bouwen of verbouwen heeft u daarvoor meestal een omgevingsvergunning nodig. Voordat de gemeente een vergunning verstrekt, kijkt zij onder andere of uw bouwplan in strijd is met het omgevingsplan. In een omgevingsplan staan regels voor wat er op een bepaald terrein mag gebeuren. Bijvoorbeeld...

  • Externe link: Start- en gereedmelding van bouw- en sloopwerkzaamheden

    U moet de start en de beëindiging van uw bouw- en sloopwerkzaamheden tenminste drie werkdagen van te voren melden bij de gemeente. Dat kan heel gemakkelijk digitaal. Voor burgers Formulier Start- en gereedmelding van bouw- en sloopwerkzaamheden Voor bedrijven Formulier Start- en...

  • Externe link: Vestiging vanuit het buitenland

    Dit moet u binnen 5 dagen na aankomst persoonlijk doen aan de balie in het stadhuis. Het gaat om een eerste inschrijving in Nederland als u hier nog nooit hebt gewoond of als u voor 1 oktober 1994 bent geëmigreerd. Als u ook uw gezinsleden wilt inschrijven, dan moeten zij ook meekomen.

  • Externe link: Tijdelijke verhuur van woonruimte

    Heeft u een woning te koop staan die leegstaat? Of een woning die bestemd is voor renovatie of sloop? Dan is het mogelijk om een vergunning voor tijdelijke verhuur aan te vragen. Als u zo'n vergunning opneemt in het verhuurcontract, geldt een beperkte huurbescherming voor de huurder.

  • Externe link: Asbest

    Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Dat is niet altijd het geval, maar wel als u het asbest op een of andere manier kapot maakt. Dan kunnen er kleine vezeltjes losraken en als u die inademt kunt u er ongeneeslijk ziek van worden. Materialen waar asbest in zit mag u daarom niet zomaar verwijderen....

  • Externe link: Omgevingsvergunning voor bouwactiviteit

    Bent u van plan om een woning, bedrijfspand, garage of schuur te bouwen of verbouwen? Dan hebt u hiervoor meestal een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit nodig. Dat geldt vaak ook voor minder voor de hand liggende werkzaamheden zoals: het plaatsen van een tuinmuur, hoge schutting of pergola,...

  • Externe link: Onkruidbestrijding

    We pakken onkruid op verschillende manieren aan. Dat doen we zo milieuvriendelijk mogelijk. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken we bijna niet meer.

  • Externe link: Alle Hengelose regelingen voor een laag inkomen

    Heeft u een laag inkomen? De gemeente en de overheid hebben regelingen die u kunnen helpen. Denk aan steun voor school, zorg, huur of andere kosten. Kijk wat bij u past en maak er gebruik van.

  • Externe link: Starterslening

    Gaat u, alleen of samen met uw partner, voor het eerst een woning kopen? Maar krijgt u net niet genoeg hypotheek? Dan heeft u misschien recht op een starterslening.

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Wilt u bouwen, verbouwen of op een andere manier iets aan uw omgeving veranderen? Dan kan het zijn dat u daarvoor een vergunning nodig heeft. Met de invoering van de Omgevingswet (OW) zijn veel verschillende wetten gebundeld. De omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken.

  • Externe link: Sloopmelding voor particulieren

    Voor het slopen van een (gedeelte van een) bouwwerk is een sloopmelding verplicht als: u asbest verwijdert, sloopt of demonteert tijdens de werkzaamheden; de hoeveelheid vrijkomend bouw- en sloopafval meer is dan 10 m 3 . In bepaalde gevallen is een sloopmelding niet voldoende en moet u een...

  • Externe link: Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (WKPB)

    Dan hoeft u daarvoor niet bij allerlei verschillende instanties te zijn. De Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (WKPB) zorgt ervoor dat u bij het kadaster alle informatie kunt krijgen. Zo weet u snel wat u wel of niet mag met een huis of een stuk grond.

  • Externe link: Afspraak maken, wijzigen of afzeggen

    U kunt heel gemakkelijk een afspraak maken via het digitale formulier. Afspraak maken Lukt het niet om digitaal een afspraak in te plannen? Bel dan met 14 074.

  • Externe link: Urgentieverklaring woningzoekende

    Uw zoektocht naar een huurwoning kan sneller verlopen als u een urgentieverklaring hebt. Daarmee krijgt u voorrang op andere woningzoekenden. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring? Kijk dan op de website van Welbions .

  • Externe link: Eikenprocessierups

    Vooral van mei tot en met oktober kunnen deze rupsen voor overlast zorgen. De gemeente Hengelo bestrijdt ze met een biologisch bestrijdingsmiddel. Voor eikenprocessierupsen op uw eigen terrein komt de gemeente niet.

  • Externe link: Sloopmelding voor bedrijven

    Het kan zijn dat u dan een sloopmelding moet doen. Een sloopmelding is verplicht als: u asbest verwijdert, sloopt of demonteert tijdens de werkzaamheden; de hoeveelheid vrijkomend bouw- en sloopafval meer is dan 10 m 3 . Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. In bepaalde gevallen is een...

  • Externe link: Woonwagenstandplaats

    Woningcorporatie Welbions heeft een aantal woonwagenstandplaatsen in eigendom en beheer. Wilt u in aanmerking komen voor zo'n plaats? Dan moet u rekening houden met de regels die ook gelden voor andere woningzoekenden. En de woonwagen die u wilt plaatsen, moet goedgekeurd zijn.

  • Externe link: Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

    De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zorgt voor een splitsing tussen de ruimtelijke regels (Omgevingswet) en technische regels (Wkb). Als u wilt gaan (ver)bouwen kan het zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft voor de ruimtelijke regels en een bouwmelding moet doen voor de technische regels...

  • Externe link: Bodemonderzoek

    Een bodemonderzoek maakt duidelijk waarvoor de grond wel of niet gebruikt kan worden. Als de bodem vervuild is, bepaalt de gemeente of er op gebouwd mag worden.

  • Externe link: Gebruik landbouwgrond

    De gemeente Hengelo biedt agrarische bedrijven de mogelijkheid om via inscharingsovereenkomsten percelen grond met een agrarische bestemming (tijdelijk) te mogen gebruiken. U kunt hiervoor een verzoek indienen bij de gemeente.

  • Externe link: Ongediertebestrijding

    Voor overlast van ongedierte in uw eigen woning of op eigen terrein bent u meestal zelf verantwoordelijk. Wel kunt u ratten- en muizenoverlast altijd melden bij de gemeente. Dat geldt ook voor overlast van wespen in de openbare ruimte.