Zoekresultaten 1 - 37 van 37 resultaten

  • Externe link: Verloren of gevonden voorwerpen

    Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden?

    Het zoeken van verloren voorwerpen en het melden van gevonden voorwerpen kunt u doen op de website Externe link: verlorenofgevonden.nl

    Heeft u een dier gevonden? Of is er juist een dier weggelopen? Schakel dan de dierenambulance in.

  • Externe link: Vluchtelingenpaspoort

    Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, en hebt u een verblijfsvergunning type III of IV? Dan hebt u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U maakt daarvoor een afspraak.

  • Externe link: Tweede paspoort

    Reist u veel, ook naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of kunt u tijdelijk niet over uw paspoort beschikken in verband met een visumaanvraag? U kunt dan een tweede paspoort aanvragen.

  • Externe link: Begraven of cremeren

    Als een naaste van u overlijdt, kunt u hem of haar laten begraven op een gemeentelijke begraafplaats of laten cremeren waarna de urn op de begraafplaats wordt bijgezet.

    Om een plek op een gemeentelijke begraafplaats te mogen gebruiken, moet u een graf kopen of huren. Meestal doet de uitvaartverzorger dit voor u.

  • Externe link: Aangifte van geboorte

    Als u een kind heeft gekregen, moet u aangifte van geboorte doen. Dat moet in de gemeente waar uw kind is geboren.

    U moet uw kind binnen 3 dagen na de geboorte aangeven op het stadhuis. De dag van geboorte telt niet mee voor de termijn.

    Externe link: Aangifte van geboorte doen via DigiD

  • Externe link: Verhuizing doorgeven

    Verhuist u naar of binnen Gorinchem? Dan moet u dat melden bij de gemeente Gorinchem. Dit moet in ieder geval binnen vijf dagen na de verhuisdatum. U mag ook ruim voor de verhuisdatum de verhuizing doorgeven.

  • Externe link: Zaken doen met de gemeente

    Als u als ondernemer zaken wil doen met de gemeente Gorinchem krijgt u te maken met het gemeentelijke aanbestedingsbeleid

  • Externe link: Aansprakelijk stellen van de gemeente

    Heeft u schade opgelopen in de openbare ruimte door bijvoorbeeld een
    slecht wegdek, dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.
     

    Externe link: Een schade melden (DigiD of eHerkenning)

  • Externe link: Verklaring omtrent gedrag

    Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag geen probleem is voor uw baan. U kunt een VOG online en aan de balie aanvragen.

  • Externe link: Briefadres aanvragen

    Heeft u geen woonadres? Bijvoorbeeld omdat u in een zorginstelling of gevangenis verblijft? Dan kunt u zich inschrijven op een briefadres. Dit kan geen postbus zijn.

  • Externe link: Achternaam kiezen voor uw kind

    Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner of beide. Als u dit vóór de geboorte wilt regelen, maakt u een afspraak. En anders kiest u bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind.

  • Externe link: Bingo of klein kansspel organiseren

    Wilt u een ‘klein kansspel’ zoals een rad van fortuin of een bingo organiseren? Dan heeft u geen vergunning nodig. U moet dit wel melden bij de gemeente.

    Externe link: Melden klein kansspel (DigiD)

  • Externe link: Aangifte van overlijden

    Als iemand overleden is, moet dat worden aangegeven bij de gemeente. De aangifte van overlijden doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal regelt de uitvaartverzorger dit, maar u kunt ook zelf aangifte van overlijden doen. De overlijdensaangifte moet binnen 6 dagen na het overlijden worden gedaan.

    Aangifte doen door uitvaartverzorger:

    • Aangifte door uitvaartverzorger: geef bij voorkeur een overlijden digitaal door. Hiervoor heeft u E-herkenning nodig.

    Externe link: Aangifte van overlijden doen via E-herkenning

    Zelf aangifte doen

    Doet u zelf aangifte, maak dan een afspraak op het stadhuis via telefoonnummer 140183.

  • Externe link: Automatische incasso

    U kunt uw aanslagen gemeentelijke belastingen via automatische incasso in termijnen betalen.

  • Externe link: Identiteitskaart

    U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak. Normaal gesproken kunt u na 6 werkdagen uw identiteitskaart afhalen.

  • Externe link: Afschrift burgerlijke stand

    De gemeente legt belangrijke gebeurtenissen in uw leven vast in een officieel document; een akte. Elke akte blijft in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

    U kunt van een geboorteakte, huwelijksakte, akte van geregistreerd partnerschap en overlijdensakte een kopie (ook wel: afschrift) bestellen.

  • Externe link: Zakenpaspoort

    Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een gewoon paspoort. Het is alleen dikker, namelijk 66 pagina's in plaats van 34 pagina's. U maakt hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Bezwaar maken tegen de beschikking WOZ

    Bent u het niet eens met uw WOZ waarde? Dan kunt u digitaal of schriftelijk bezwaar maken.

  • Externe link: Echtscheiding melden

    Wilt u uw huwelijk beëindigen? Dan kunt u dit laten ontbinden door een echtscheiding. Meestal regelt uw advocaat dit voor u. De echtscheiding moet binnen 6 maanden na de uitspraak worden doorgegeven aan de gemeente waar u trouwde. Na de inschrijving in de registers van de burgerlijke stand is uw echtscheiding pas definitief.

  • Externe link: Opnemen levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen

    Ouders kunnen een verzoek indienen om hun levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) op te nemen.

    Met deze registratie worden deze kinderen zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. Daarnaast heeft alleen de ambtenaar van de Burgerlijke Stand inzage in deze registratie. Andere overheidsinstanties ontvangen geen gegevens over een levenloos geboren kind.

    Meer informatie over deze registratie vindt u op de website van de Externe link: Rijksoverheid

  • Externe link: Bewijs van Nederlanderschap

    Wilt u voor een bepaald beroep in aanmerking komen? Dan hebt u soms een bewijs van Nederlanderschap nodig. Dit is een verklaring van de gemeente dat u de Nederlandse nationaliteit hebt. Staat u bij ons ingeschreven? Vraag dit bewijs dan bij ons aan.

  • Externe link: Erkennen van een kind

    Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moet u het kind erkennen. Dit kan voor of na de geboorte van het kind. Maak hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Uitschrijvingen uit Nederland

    Is iemand verhuisd uit de gemeente Gorinchem? Maar is die verhuizing niet aan ons doorgegeven? Dan kan het college van burgemeester en wethouders besluiten de gegevens van deze personen op te nemen als een vertrek naar een onbekend land. Dit betekent dat we van plan zijn deze personen uit te schrijven uit Nederland.

    In de wet staat dat elke inwoner in Nederland binnen vijf dagen na verhuizing hiervan aangifte moet doen bij de gemeente waar diegene zijn/haar adres heeft.

  • Externe link: Adresonderzoek

    We willen de kwaliteit van de gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) zo hoog mogelijk houden en adresfraude voorkomen. Daarom doen we adresonderzoeken. We onderzoeken adressen waarbij we twijfelen of de inschrijvingen kloppen. Soms doen we een onaangekondigd huisbezoek.

    Door het onderzoek kunnen we onjuiste gegevens in de BRP aanpassen. Bijvoorbeeld als iemand bij een verhuizing vergat zijn nieuwe adres door te geven.
     

  • Externe link: Adresonderzoek aanvragen

    Staat iemand op uw adres ingeschreven die er niet woont? Of heeft iemand een briefadres op uw adres en kunt u die persoon niet meer bereiken? Dan kunt u de gemeente vragen een adresonderzoek te starten. De gemeente probeert dan te achterhalen waar deze persoon woont.

    Externe link: Aanvragen adresonderzoek

  • Externe link: Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

    Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dat kan bij de gemeente waar u of uw partner staat ingeschreven. U maakt hiervoor een afspraak. Let op: een omzetting is in het buitenland vaak niet geldig.

    Voor een omzetting maakt u telefonisch een afspraak.

  • Externe link: Klachten

    • Hebt u een klacht over bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal, zwerfvuil of  onveilige verkeerssituatie? Deze klachten meldt u bij Melding over uw buurt.
    • Is uw container niet geleegd? Neem contact op met Externe link: reinigingsdienst Waardlanden
    • Vindt u dat u niet goed behandeld bent door de gemeente? Bijvoorbeeld omdat u geen antwoord krijgt op een brief. Of omdat een medewerker of bestuurder onbeleefd is? U kunt dan een klacht indienen.
    • Hebt u een klacht over een besluit dat door de gemeente is genomen? Dan kunt u geen klacht indienen. Wel kunt u bezwaar maken of beroep instellen.

  • Externe link: Wijziging geslachtsregistratie

    Op uw geboorteakte en in de basisregistratie personen (BRP) staat uw geslacht vermeld: man of vrouw. Als u transgender bent dan kunt u vanaf uw 16e jaar de geslachtsregistratie gratis laten wijzigen. U kunt dan ook uw voornamen wijzigen als u dat wilt.

  • Externe link: Naamgebruik

    Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners.

    Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de naam van de partner

  • Externe link: Eerste inschrijving in Nederland

    Woont u in het buitenland en wilt u in Nederland gaan wonen? Dan schrijft u zich in bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak.

  • Externe link: Vreemdelingenpaspoort

    Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning type I of II in Nederland? Dan hebt u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U maakt daarvoor een afspraak.

  • Externe link: Buitenlandse documenten registreren

    Heeft u een document van een gebeurtenis dat in het buitenland heeft plaatsgevonden? Zoals een huwelijk, overlijden, geboorte, echtscheiding, erkenning of adoptie? Dan moet u dat document bij ons laten registreren. De gemeente verwerkt de gegevens van de gebeurtenis daarna in de Basisregistratie Personen (BRP). 

  • Externe link: Paspoort

    U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort afhalen.

  • Externe link: Bewijs van in leven zijn

    Een bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) is een schriftelijke verklaring dat u in leven bent. Pensioenfondsen of andere uitkerende instanties kunnen daar om vragen. Staat u in Gorinchem ingeschreven? Vraag dit bewijs dan persoonlijk aan de balie bij ons aan.

  • Externe link: Reizen met kinderen

    Reist u alleen met uw kinderen naar het buitenland? U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt.

    Meer informatie bij de Externe link: Rijksoverheid.

  • Externe link: Legaliseren handtekening

    Met het legaliseren van uw handtekening bewijst u dat een handtekening op een document echt van u is. U maakt hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Compensatie huurtarieven

    Externe link: Aanvragen