Zoekresultaten 1 - 41 van 41 resultaten
- Externe link: Verkopen van gebouwen en grond met voorkeursrecht, melding
Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. U moet uw huis of grond dan aan de gemeente aanbieden. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen. De gemeente krijgt voorkeursrecht op gebouwen en grond waarvoor een nieuwe bestemming is vastgelegd.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2023-04-18
- Recht
- Externe link: Een kind erkennen en naam kiezen
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. U kunt een kind al voor de geboorte erkennen.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-04-04
- Recht
- Externe link: Naamgebruik, verzoek aanduiding
Bij de gemeente kunt u aangeven dat u met een andere achternaam wil worden aangeschreven. Dit kan met een verzoek aanduiding naamgebruik.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-12-19
- Recht
- Externe link: Uittreksel of afschrift burgerlijke stand
Een uittreksel of afschrift uit de Burgerlijke Stand is een overzicht van belangrijke feiten in het leven. Bijvoorbeeld geboorte, overlijden, huwelijk, echtscheiding of partnerschapsregistratie. U kunt een uittreksel of afschrift alleen aanvragen bij de gemeente waar deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Culturele en welzijnsinstellingen, gebruik accommodatie
De gemeente verhuurt gebouwen aan culturele instellingen en welzijnsinstellingen. Als u een evenement of een tentoonstelling organiseren in het gebouw moet u ons eerst om toestemming vragen. U krijgt ook te horen of er speciale maatregelen nodig zijn.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2020-03-03
- Recht
- Externe link: Beroepschrift indienen
De gemeente beslist over uw bezwaar tegen een gemeentelijk besluit. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over uw bezwaar, dan kunt u in beroep gaan. In de brief van de gemeente met de beslissing op uw bezwaarschrift staat vermeld bij wie u in beroep kunt gaan.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2022-01-14
- Recht
- Externe link: Bezwaarschrift indienen
De gemeente kan een beslissing nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld omdat de gemeente uw aanvraag voor een subsidie afwijst. Of omdat u het niet eens bent met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken tegen het besluit van de burgemeester, het besluit van het college van burgemeester en wethouders of het besluit van een heffingsambtenaar.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-09-10
- Recht, Financiën
- Externe link: Achternaam, wijziging
Wanneer u uw achternaam wilt wijzigen, kunt u dit aanvragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Gebruik hiervoor het speciale aanvraagformulier.Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt uw nieuwe naam opgenomen in de basisregistratie personen (BRP).
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2022-03-22
- Recht
- Externe link: Vreemdelingenpaspoort
Als u de Nederlandse nationaliteit niet heeft, maar wel in Nederland woont en verblijft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Dit kan alleen als u kunt aantonen dat u geen paspoort kunt krijgen in het land waar u vandaan komt. Met het vreemdelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen geldig, behalve in het land waar u vandaan komt. Vaak heeft u daarnaast een visum nodig.De geldigheid van het paspoort hangt af van het soort paspoort dat u krijgt. Het is maximaal 5 jaar geldig.In het paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan kunt u geen vreemdelingenpaspoort aanvragen. Vraag een vluchtelingenpaspoort aan.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-03-10
- Recht
- Externe link: Woonwagen en woonwagenstandplaats, toewijzing
In de gemeente kunt u op bepaalde plaatsen in een woonwagen wonen. Zo kunt u een woonwagenstandplaats huren. Op deze plek kunt u een eigen woonwagen neerzetten. Voor het neerzetten van een woonwagen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook is het mogelijk om een woonwagen te huren.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-08-27
- Recht
- Externe link: Kleine kansspelactiviteiten organiseren
Als u een klein kansspel wilt organiseren moet u dit minimaal 2 weken vooraf melden. Bijvoorbeeld bingo of kienen. Voor een loterij heeft u een loterijvergunningnodig.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Geboorte, aangifte
De geboorteaangifte doet u bij de gemeente waarin het kind is geboren. Dit moet gebeuren binnen 3 (werk)dagen na de geboorte. Als de derde dag dus een zaterdag, zondag of feestdag is, dan kunt u de aangifte ook nog doen op de eerste werkdag daarna.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-06
- Recht
- Externe link: Persoonsgegevens, verklaring onder ede of belofte
Officiële gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in het buitenland, zoals geboorte, huwelijk of overlijden moet u doorgeven bij de gemeente. U bent ook verplicht de officiële documenten van deze gebeurtenissen af te (laten) geven.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2021-09-16
- Recht
- Externe link: Adoptie, buitenlandse kinderen
De meeste adoptiekinderen komen uit het buitenland. U kunt alleen of als paar een kind uit het buitenland adopteren.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-05-23
- Recht
- Externe link: Landbouwgrond, pacht, huur, koop
De gemeente verhuurt en verpacht soms (landbouw)grond. Wilt u grond van de gemeente gebruiken? Dien dan een verzoek in bij de gemeente.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-10-28
- Recht
- Externe link: Voornaam, wijziging
Als u uw voornaam wilt wijzigen, moet u naar de rechtbank. U moet voor het wijzigen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw naam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-10-18
- Recht
- Externe link: Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont
Ook als u niet in Nederland woont, kunt u hier trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Dit geldt ook als u een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Woont 1 van u in Nederland? Dan meldt u uw trouwplannen in de gemeente waar u wilt trouwen.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2023-09-01
- Recht
- Externe link: Geregistreerd partnerschap aangaan
Als u een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, moet u minimaal 2 weken en maximaal een jaar van tevoren uw plannen kenbaar maken bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. De gemeente controleert of u met een partnerschap mag sluiten.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-01-16
- Recht
- Externe link: Verklaring Omtrent het Gedrag
Werkgevers en andere organisaties kunnen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd die van belang zijn.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-12-20
- Recht
- Externe link: Handtekening, legalisatie
Met een gelegaliseerde handtekening bewijst u dat uw handtekening echt is. Een bedrijf of organisatie kan er om vragen. De legalisatie bewijst alleen dat uw handtekening echt is. Onderteken het document pas tijdens uw afspraak bij het GemeenteLoket.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Paspoort, tweede
In sommige gevallen kunt u een tweede paspoort nodig hebben wanneer u vaak naar het buitenland gaat, namelijk: Als u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben, dan kan het gebeuren dat u problemen krijgt met de verschillende stempels in uw paspoort; Als u vaak naar landen reist waar u een visum voor nodig heeft, dan kan het voorkomen dat u door de visumaanvraag uw paspoort niet op tijd terug heeft van de ambassade.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-03-10
- Recht
- Externe link: Vluchtelingenpaspoort
Vluchtelingen die in Nederland wonen en verblijven, kunnen een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Hiermee kunt u naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Vaak heeft u ook een visum nodig.U heeft een vluchtelingenstatus als u een verblijfsvergunning asiel heeft voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dit is document type III of IV. U krijgt de vluchtelingenstatus wanneer de Verenigde Naties u als vluchteling erkennen.De geldigheid van het paspoort hangt af van het soort paspoort dat u krijgt. De maximale geldigheid is 5 jaar.In het paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.Heeft u niet de vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-03-10
- Recht
- Externe link: Omzetting partnerschap in huwelijk
Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk. U moet persoonlijk naar de gemeente gaan en in elkaars bijzijn de akte van omzetting tekenen. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-06
- Recht
- Externe link: Vaststelling van het ouderschap
De rechtbank stelt vast wie de biologische ouder van een kind is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de biologische ouder het kind niet wil erkennen. Of als de ouder overleden is voordat hij of zij het kind kon erkennen.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2021-06-03
- Recht
- Externe link: Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita
Een uitkeringsinstantie of het pensioenfonds kan u vragen om een bewijs van in leven zijn. U kunt zo'n bewijs (ook wel attestatie de vita genoemd) online aanvragen of bij het GemeenteLoket. Maak dan wel eerst een afspraak.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-09-10
- Recht
- Externe link: Volkstuin, huren
De gemeente Maastricht verhuurt grond die u mag gebruiken als volkstuin. Er zijn diverse volkstuincomplexen verspreid over de stad. Een vereniging of een stichting beheert deze volkstuincomplexen. U kunt een volkstuin huren door lid te worden van zo'n vereniging of stichting.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-11-05
- Recht
- Externe link: Huwelijkspakketten
Gefeliciteerd! U hebt besloten om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In Maastricht bieden we veel mogelijkheden, uitgewerkt in 4 huwelijkspakketten.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-09
- Recht
- Externe link: Paspoort of identiteitskaart aanvragen
Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren. Het zijn ook reisdocumenten waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u aanvullend een visum nodig.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-04-03
- Recht
- Externe link: Loterij organiseren
Bij een loterij verkoopt u loten en maken deelnemers kans op prijzen. U mag alleen een loterij organiseren als u een vergunning heeft. U vraagt de vergunning aan bij de gemeente.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Zakenpaspoort
U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-03-10
- Recht
- Externe link: Aangifte overlijden
Is een naaste overleden, dan komt er veel op je af. Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger weet wat er allemaal geregeld moet worden. Hij of zij verzorgt meestal ook de overlijdensaangifte. Maar u kunt dit ook zelf regelen. U moet hiervoor een afspraak maken bij het GemeenteLoket.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-02-24
- Recht
- Externe link: Trouwen in het buitenland, verklaring
U kunt als Nederlander in het buitenland trouwen. Het land waar u wilt trouwen, kan om toestemming van uw gemeente vragen. De gemeente kan daarom een 'verklaring van huwelijksbevoegdheid' of een 'ongehuwdverklaring' voor u maken. Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig. Hoelang een ongehuwdverklaring geldig is, verschilt per land.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Adoptie, Nederlandse kinderen
Als u een kind adopteert, ontstaat er een wettelijke familieband tussen u (en eventueel uw partner) en het kind. Deze nieuwe familieband verbreekt de familieband tussen het kind en de biologische ouders. Bij adoptie van Nederlandse kinderen gaat het in de meeste gevallen om stiefouderadoptie.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2021-09-21
- Recht
- Externe link: Hulpdiensten voor dieren
Dieren kunnen gewond raken of dood gaan. Soms worden dieren ook verwaarloosd of mishandeld. Er zijn verschillende hulpdiensten speciaal voor dieren.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2023-09-27
- Recht
- Externe link: Adresonderzoek
Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een administratief onderzoek starten.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-09-24
- Recht
- Externe link: Echtscheiding melden
en scheiding moet u aanvragen bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De scheiding is pas officieel als hij is verwerkt in bij de Burgerlijke Stand.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-07-26
- Recht
- Externe link: Automatische incasso gemeentelijke belastingen
De gemeentelijke belastingen betaalt u aan de BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen). Bij automatische incasso geeft u de BsGW toestemming om het bedrag in termijnen van uw rekening af te schrijven.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2024-05-23
- Recht
- Externe link: Gokautomaten, vergunning
Als u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen, moet u een vergunning aanvragen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Openbare orde en veiligheid, Recht
- Externe link: Trouwen in het buitenland, registratie huwelijk
Nadat u getrouwd bent in het buitenland, moet u uw huwelijk registreren in Nederland. Dit doet u bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Niet elk huwelijk is geldig in Nederland. Beide partners moeten bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn op het moment van registreren.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2021-11-23
- Recht
- Externe link: Naamskeuze kinderen
U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind. Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- Externe link: Geslacht op geboorteakte, wijzigen
Op uw geboorteakte staat uw geslacht vermeld. Transgenders kunnen het geslacht op hun geboorteakte laten veranderen bij de gemeente waarin ze geboren zijn.
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-01-01
- Recht
- 1