Zoekresultaten 1 - 50 van 75 resultaten

  • Externe link: Eikenprocessierups

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-10 | Thema:

    Mensen en dieren kunnen veel last hebben van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld jeuk, rode huiduitslag en last van de ogen en bij het ademhalen. Dit komt door de brandhaartjes van de rupsen. De klachten kunnen 2 weken duren. Ziet u eikenprocessierupsen? Laat het ons weten. Meld eikenprocessierupsen Let op: Zit er een nest op uw eigen terrein? U bent zelf verantwoordelijk voor het laten verwijderen van het nest. Probeer een nest van processierupsen niet zelf te bestrijden of te verwijderen. Regel zelf dat er iemand komt om de nesten te bestrijden. Zitten het nest op gemeentegrond? Wij huren dan een gespecialiseerd bedrijf in. Deze bedrijven halen de nesten weg, ook oude nesten. Als een plek bekend is doen we een rood-wit lint om de boom. Of de rupsen worden weggehaald is afhankelijk van de locatie waar de boom staat. U kunt ons ook bellen om een melding te doen. Bekijk de eikenprocessierups bomenkaart Op de kaart kunt u met behulp van kleuren zien wat er gebeurd als er de eikenprocessierups ontdekt wordt. Kleur (prioriteit) Actie Rood (prioriteit 1) De boom staat in een omgeving waar sprake is van veel beweging. Bijvoorbeeld bij scholen, speel- en sportvoorzieningen en intensief fiets- en/of voetgangersverkeer. In deze gebieden wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De rups wordt weggezogen. Deze gebieden zijn rood gemaakt op de kaart. Oranje (prioriteit 2) De boom staat in een omgeving waar sprake is van minder beweging. Bijvoorbeeld woonwijken, seniorenvoorzieningen en de aanwezigheid van bebouwing. ER wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De bestrijding heeft een minder hoge prioriteit dan in een “rood” gebied. De rups wordt wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan. Geel (prioriteit 3) De boom staat in een gebied waar sprake is van minder beweging en de bestrijding een lagere prioriteit heeft dat in een “rood of oranje” gebied. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding.  Wordt de eikenprocessierups aangetroffen dan wordt deze wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan. Groen (prioriteit 4) De boom staat in een omgeving waar sprake is van zeer geringe beweging. Hierbij valt te denken aan de buitengebieden. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding en er sprake is van bewoning in de directe omgeving van het nest.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Horecabedrijf beginnen of overnemen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-03 | Thema: Openbare orde en veiligheid

    Begint u een horecabedrijf? Vraag dan een exploitatievergunning aan. Alleen de eigenaar kan dit doen. Wilt u een horecabedrijf van iemand overnemen? Dan moet u de vergunning ook aanvragen. U kunt de vergunning niet overnemen van de vorige eigenaar. Heeft u al een vergunning maar begint u een nieuw horecabedrijf? Vraag ook dan een nieuwe vergunning aan. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een restaurant, café, hotel, sportkantine of snackbar. U verkoopt er eten en drinken, tabak of slaapplaatsen per nacht. Uw bezoekers eten en drinken bij u in het bedrijf. Let op, u heeft misschien nog andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld: Wilt u ook alcohol verkopen? Dan heeft u ook een drank- en horecavergunning nodig. Voor een terras en een gokautomaat heeft u ook een aparte vergunning nodig. Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid. De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van. Heeft u vragen aan ons? U kunt ook van te voren contact opnemen met de gemeente.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Nederlander worden

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-27 | Thema: Migratie en integratie

    Iemand kan Nederlander worden door: geboorte of erkenning door naturalisatie of optie U kunt bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente de Nederlandse nationaliteit aanvragen. U moet hiervoor eerst telefonisch een afspraak maken voor een intakegesprek: 0598 652222.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Groenstrook kopen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-18 | Thema: Recht

    Als naast uw woning, tuin of land een stuk gemeentegrond ligt (snippergroen), kunt u deze openbare groenstrook aan uw eigen grond toevoegen. Voor het kopen van gemeentegrond moet u betalen.  Wilt u grond van de gemeente kopen? Doe dan een verzoek bij ons. We stellen een aantal voorwaarden aan de verkoop van groenstroken/snippergroen. We controleren bij elk verzoek tot aankoop of het aan deze voorwaarden voldoet.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Burgerinitiatief

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-02-25 | Thema: Bestuur

    De gemeenteraad en het college vinden het erg belangrijk dat inwoners van de gemeente meedoen aan de maatschappij om zo de leefbaarheid te bevorderen. Bewoners die een goed idee hebben kunnen (financiële) steun aanvragen voor een burgerinitiatief. Wie kan het aanvragen? U bent:  inwoner of organisatie zonder winstoogmerk actief in Veendam Dan kunt u een aanvraag doen voor subsidie uit het fonds Burgerinitiatieven. Er zijn nog meer regelingen voor subsidie. Het fonds Burgerinitiatieven vult deze regelingen aan. Het fonds Burgerinitiatieven is in 2016 ingesteld door de gemeenteraad. Het is bedoeld voor particulieren of organisaties zonder winstoogmerk. Een initiatief moet erop gericht zijn om bewoners uit verschillende buurten, wijken en dorpen met elkaar in contact te brengen. Zo vergroten we samen de onderlinge betrokkenheid. Bewoners participatie start bij initiatieven van inwoner Elk plan dat een bijdrage levert aan de leefbaarheid en de (ver)binding onderling kan worden ingediend. Een plan kan betrekking hebben op een buurt of wijk, maar kan ook heel goed geschikt zijn voor alle inwoners van Veendam. Na afloop van ieder kwartaal beoordelen we de ingediende initiatieven. Deze toetsen we en leggen we met een advies voor aan het college. U kunt hele jaar door initiatieven insturen. Een initiatief mag in principe niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Tegemoetkoming alleenverdieners

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-25 | Thema:

    Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op toeslagen. Denk aan huur- en zorgtoeslag. Door regels die niet goed op elkaar aansluiten, ontvangen sommige huishoudens te weinig toeslagen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Melding milieu

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-18 | Thema: Natuur en milieu

    De meeste bedrijven, die nadelige gevolgen voor het milieu kunnen veroorzaken, vallen onder de werking van het Besluit activiteiten leefomgeving (hierna BAL). Het BAL kent een onderverdeling in milieubelastende activiteiten (MBA’s) Nadelige gevolgen voor het milieu kunnen bijvoorbeeld zijn: geluid, geur, luchtemissie en bodemverontreiniging. Sinds de komst van de Omgevingswet doet u geen melding meer per bedrijf, maar per activiteit een melding. Bij het doen van een melding in het Omgevingsloket kunt u kiezen uit tal van activiteiten, die u kunt selecteren. Tip: vink in de eerste stap zoveel mogelijk activiteiten aan die voor u van toepassing zijn. Let wel: per activiteit wordt u om soms dezelfde gegevens gevraagd. Verder is het melden door de vele vragen een langdurig proces. Plan er dus voldoende tijd voor.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Inkomen oudere zelfstandigen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Sociale zekerheid

    Bent u 55 jaar of ouder en zelfstandig ondernemer? Als u te weinig inkomen krijgt uit uw bedrijf, wilt u misschien stoppen met uw bedrijf. Misschien kunt u IOAZ aanvragen. Dit is een uitkering. U en uw partner krijgen dan een inkomen op in ieder geval het bijstandsniveau. Als u inkomen heeft, vult de uitkering het aan.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Uittreksel basisregistratie personen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-27 | Thema: Recht

    Een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) is een schriftelijk bewijs waarin staat dat u in deze gemeente staat ingeschreven.  Er bestaan verschillende soorten uittreksels uit de Basisregistratie personen. Zo kunnen er uittreksels worden afgegeven met daarop bijvoorbeeld: uw nationaliteit  sinds wanneer u op uw adres woont burgerlijke staat gezinssamenstelling Wat erop staat, hangt af van de situatie waarvoor het uittreksel nodig is. Zorg daarom dat u van tevoren goed weet wat erop moet komen te staan.  Op een uittreksel uit de basisregistratie staat in ieder geval: uw volledige geslachts- en voorna(a)m(en)  uw geboortedatum en -plaats  uw huidige adres  de datum van afgifte  Een uittreksel uit de basisregistratie is niet nodig voor inschrijving leerlingen bij scholen. Het uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) wordt vaak verward met een uittreksel Burgerlijke stand, waarin persoonsgegevens uit een akte staan. Bijvoorbeeld de geboorteakte. Het uittreksel uit de Burgerlijke stand kan ook afgegeven worden op een speciaal formulier, dat in meerdere talen is opgesteld. Dit doen we als u het nodig heeft voor internationaal gebruik. Vroeger heette de BRP gemeentelijke basisadministratie (GBA). Een uittreksel GBA is dus hetzelfde als een uittreksel BRP. 

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bezwaar en beroep

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-02-10 | Thema: Recht

    Als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente, kunt u bezwaar maken. Daar hoeft u niet voor te betalen. Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. U betaalt dan griffiekosten en soms moet u rechtsbijstand inschakelen en/ of de proceskosten van de tegenpartij vergoeden. U leest hier meer over op www.rechtspraak.nl. Wilt u bezwaar maken tegen gemeentelijke belastingen of uw WOZ-beschikking kijk dan op de pagina: Bezwaar tegen belasting gemeente. Ook deze bezwaarprocedure kost niets.   Hoe dient u bezwaar in? U kunt met DigiD online bezwaar maken: Online bezwaar maken Heeft u geen DigiD of wilt u het bezwaarschrift liever schriftelijk indienen? Schrijft u dan een brief met de datum, uw naam en adres, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u het er niet mee eens bent. Vergeet uw handtekening niet. Het bezwaarschrift stuurt u naar: Ge-meente Veendam, Postbus 20004, 9640 AW Veendam. Uw bezwaarschrift wordt geregistreerd en u krijgt een ontvangstbevestiging. U kunt het be-zwaarschrift ook afgeven aan de balie van het gemeentehuis. U krijgt dan direct een ont-vangstbevestiging mee. De behandeling van uw bezwaar Ook als u bezwaar maakt, blijft de beslissing gelden. Naar aanleiding van uw bezwaarschrift wordt eerst door een van de juristen van de gemeente gekeken of er een fout is gemaakt of dat er sprake is van een misverstand. Er wordt ook nagegaan of er een oplossing voor het bezwaar mogelijk is. Dit wordt dan met u besproken. Kan het bezwaar niet op deze manier worden opgelost, dan kunt u tijdens een hoorzitting nog eens uitleggen waarom u bezwaar heeft gemaakt en kunt u vragen stellen. Een hoorzitting mag, maar hoeft niet. Daarna wordt er een beslissing op uw bezwaar genomen. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Voorlopige voorziening bij de rechtbank De beslissing blijft gewoon gelden terwijl uw bezwaarschrift wordt behandeld. Het heeft geen ‘schorsende werking’. Wilt u dit niet, dan kunt u bij de bestuursrechter vragen om een voorlopige voorziening. De rechter kijkt dan of het besluit wel of niet moet worden opgeheven tot er een beslissing op uw bezwaar is genomen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de rechtbank: www.rechtspraak.nl.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Onroerendezaakbelasting

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Financiën

    De OZB bestaat uit een eigenaren- en gebruikersbelasting. De gebruikersbelasting wordt niet geheven voor woningen. Soms bestaat een object uit een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. Zoals een winkelpand met een woongedeelte. In de Wet WOZ is bepaald dat er sprake is van een niet-woning als de waarde van het woongedeelte minder is dan 70% van de WOZ-waarde. Eigenarenbelasting De eigenarenbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een onroerende zaak in eigendom heeft, of daar een ander zakelijk recht op heeft gevestigd, zoals erfpacht of vruchtgebruik. Gebruikersbelasting De gebruikersbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een niet-woning in gebruik heeft. Bent u op 1 januari eigenaar en gebruiker van een niet-woning? Dan krijgt  u zowel voor de OZB-eigenarenbelasting als de OZB-gebruikersbelasting een belastingaanslag. Geen ontheffing Bij de verkoop van een onroerende zaak of verhuizing in de loop van het jaar krijgt u geen ontheffing. Als u op 1 januari van het huidige jaar eigenaar van een pand was of gebruiker van een niet-woning, dan betaalt u voor het hele jaar de OZB. In het geval van verkoop van een onroerende zaak in de loop van het belastingjaar kunt u bij de notaris regelen dat de nieuwe eigenaar de onroerendezaakbelasting betaalt, u neemt hierover zelf contact op met de gemeente. De gemeente doet dit niet. Beëindiging van het gebruik van een onroerende zaak heeft geen invloed op de hoogte van de aanslag voor de gebruikersbelasting.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Carbidschieten

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-21 | Thema: Openbare orde en veiligheid

    Carbidschieten is een traditie in onze regio. Om ervoor te zorgen dat de situatie veilig blijft en er geen overlast ontstaat, gelden er regels waar iedereen zich tijdens het carbidschieten aan moet houden. Deze regels zijn vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Carbidschieten mag alleen als er voor 11 december 2024 een ontheffing is aangevraagd bij de gemeente. 

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Exploitatievergunning voor seksbedrijf

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Openbare orde en veiligheid

    Bent u van plan een bedrijf te beginnen waarin u seksuele diensten aanbiedt? Bijvoorbeeld een seksbioscoop, parenclub of erotische massagesalon? Dit mag alleen met een exploitatievergunning seksinrichting of escortbedrijf. De vergunning is persoonlijk. Hij staat dus op uw naam. U kunt hem niet aan een ander overdragen. Neemt u een bedrijf over? Dan zult u een nieuwe vergunning moeten aanvragen. U krijgt ook te maken met een Bibob-onderzoek. Hiermee controleren we of u of uw onderneming met iets strafbaars te maken hebben (gehad).

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-01-07 | Thema: Verkeer

    Soorten kaarten en voorwaarden Er zijn 3 soorten kaarten 1. Gehandicaptenparkeerkaart bestuurder U kunt een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder aanvragen als u een geldig rijbewijs hebt en u bestuurder bent van een motorvoertuig op meer dan twee wielen (bijvoorbeeld een auto, brommobiel of Canta). Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden: U kunt ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok, krukken of een rollator; U zit blijvend in een rolstoel; U heeft een ernstige beperking. 2. Gehandicaptenparkeerkaart passagier U kunt een gehandicaptenparkeerkaart voor een passagier aanvragen als u altijd hulp nodig hebt van de bestuurder om van deur tot deur te komen. U kunt bijvoorbeeld niet alleen blijven wachten tot de bestuurder de auto heeft weggezet. Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden: U kunt ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok, krukken of een rollator; U zit blijvend in een rolstoel; U heeft een ernstige beperking. Als u afhankelijk bent en blijft van een rolstoel, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart.   3. Instellingenkaart  Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Kenmerken De kaart staat op uw naam; U kunt de kaart ook in een andere auto gebruiken; De kaart is maximaal 5 jaar geldig; De kaart is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: BIZ-bijdrage

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-11 | Thema: Financiën

    Door en voor ondernemers is een bedrijveninvesteringszone (BIZ) ingesteld. Ligt uw bedrijf binnen een BIZ? Dan kunt u een aanslag krijgen van de BIZ-bijdrage. De BIZ-bijdrage is bedoeld om de kosten te betalen van allerlei activiteiten in de openbare ruimte en op internet, voor betere leefbaarheid, de veiligheid in de bedrijveninvesteringszone, de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de bedrijveninvesteringszone. Om dit te bevorderen wordt in een bepaald gebied binnen de gemeente Veendam de BIZ-bijdrage geheven. Door het innen van deze belasting ontstaat er een budget dat wordt gebruikt voor evenementen en activiteiten in het centrum ter bevordering van een bruisend Veendam.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Tapontheffing

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Zorg en gezondheid

    Wilt u drank zoals bier en wijn verkopen tijdens een evenement of feest? Bijvoorbeeld tijdens een braderie, muziekfeest of kermis? Dan heeft u een ontheffing nodig. De ontheffing geldt voor drank met minder dan 15% alcohol (zwak-alcoholische drank). U kunt de ontheffing voor een speciaal evenement aanvragen. Het evenement duurt niet langer dan 12 dagen achter elkaar. Iedere eigenaar en leidinggevende staat op de vergunning genoemd.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Melding kapotte straatlantaarn

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Bestuur

    Ziet u een lantaarnpaal die niet brandt of kapot is? Meld dit dan bij de gemeente. Geef ook het nummer van de lichtmast door. Deze vindt u op de sticker op de straatlantaarn. Melden kapotte straatlantaarn Geef aan welke lamp niet werkt door op de kaart te klikken of een adres in te geven. U ziet direct of iemand anders de lantaarnpaal al heeft gemeld. Dan hoeft u niet nog een melding te doen. Op veel lichtmasten is een nummer vermeld. Het zou fijn zijn als u dat nummer ook kunt doorgeven. Deze staan ook op de digitale kaart. De melding gaat door naar het bedrijf die de lamp gaat repareren. Melding aangereden lantaarnpaal Is er een lantaarnpaal aangereden? En staat de lantaarnpaal erg scheef of liggen er losse draden? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente: 0598 652222. Wij zullen met spoed een monteur sturen, deze zal de mast binnen 24 uur zeker stellen om verdere ongelukken te voorkomen. U kunt ook een WhatsApp bericht sturen naar: 0612214519. Foto's van de situatie zijn altijd welkom. Spoedmeldingen buiten kantoortijden Bel bij gevaarlijke situaties of spoedgevallen buiten kantooruren met 0598 652222.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Afvalinzameling

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Natuur en milieu

    De gemeente haalt uw afval gescheiden op. Doe het afval daarom in verschillende bakken of zakken. Kijk op Mijn AfvalWijzer voor: de afvalkalender: op welke dag het afval bij u in de buurt wordt opgehaald. U ziet de datum en het soort afval dat we op die dag ophalen. informatie over afval scheiden: wat moet in welke container en waar kunt u textielafval, glasafval, klein chemisch afval en (frituur)vet en olie kwijt? het afvalbrengstation: informatie over het wegbrengen van (grof) afval in gemeente Veendam.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Speelautomaten toestemming

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Openbare orde en veiligheid

    Heeft u een horecabedrijf, zoals een café? En wilt u een gokautomaat plaatsen? Of heeft u een speelautomatenhal? Voor een gok- of kansspelautomaat heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Een kansspelautomaat of gokautomaat is bijvoorbeeld een fruitautomaat, een automaat waarmee iemand geld kan winnen. Voor een behendigheidsautomaat zoals een flipperkast heeft u geen vergunning nodig. De vergunning is persoonlijk. Hij staat dus op uw naam. U kunt hem niet aan een ander overdragen. De eigenaar van een gokautomaat moet ook een exploitatievergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Team jeugd

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-07-15 | Thema: Zorg en gezondheid

    In Veendam hebben we alle ambulante jeugdhulp zo geregeld dat deze zonder indicatie geboden kan worden. Wilt u meer weten? Kijk dan verder bij JEP  Soms kunnen er complexe situaties ontstaan en is er meer nodig dan alleen begeleiding vanuit JEP.  Het gaat dan om bijvoorbeeld ondersteuning voor ernstige dyslexie, systeemtherapie of complexe gezinssituaties door bijvoorbeeld trauma. Maar ook ambulante jeugdhulp voor specifieke doelgroepen, dagbesteding, dagbehandeling, logeerzorg, kortdurend verblijf, pleegzorg, gezinsvervangend verblijf en vervoer van en naar de locatie waar de jeugdhulp wordt geboden. Voor deze vormen van jeugdhulp kunt u terecht bij Team Jeugd van de gemeente Veendam. Zij onderzoeken samen met u wat passend is bij uw hulpvraag. Openingstijden  We zijn maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op 0800-22 22 211 of mail via de mail jeugdhulp@veendam.nl. Is het geen crisis en wilt u dat wij u terugbellen? Dan kunt u ook het contactformulier Contactformulier Jeugd invullen. Na 12.30 uur zijn wij alleen bereikbaar voor crisissituaties, vragen die niet tot de volgende dag kunnen wachten. Op woensdag zijn wij de hele dag geopend.  Maandag:    8.30 - 12.30 uur  Dinsdag:      8.30 - 12.30 uur Woensdag:  8.30 - 17.00 uur Donderdag: 8.30 - 12.30 uur Vrijdag:        8.30 - 12.30 uur PGB Soms kan je zorg inkopen voor je kind, dit noemen we een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hier gelden wel voorwaarden voor. Zo moet de PGB-beheerder PGB vaardig zijn en uw kind jonger dan 18 jaar. Kijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor meer informatie over het persoonsgebonden budget (PGB) Bezoekadres alleen op afspraak Jan Salwaweg 1 9641 LL Veendam.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Grafrechten

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-01-15 | Thema: Financiën

    Bij een gemeentelijke begraafplaats betaalt u grafrechten aan de gemeente. Grafrechten geven recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Als deze tijd voorbij is, kunt u de rechten verlengen. De rechthebbende van een graf beslist wat er met het graf gebeurt en zorgt voor het onderhoud van het monument of beplanting op het graf. Verlengen grafrechten Bij een particulier graf bestaat de mogelijkheid om het grafrecht te verlengen. Ruim voordat het grafrecht afloopt, ontvangt de rechthebbende een brief met de vraag of verlenging gewenst is. U kunt dan ook aangeven niet te willen verlengen, het grafrecht vervalt dan op de einddatum aan de gemeente. Afstand doen van grafrechten Is de termijn nog niet afgelopen, maar wilt u wel afstand doen van het graf? Hiervoor moet u een afstandsverklaring indienen bij de gemeente. De rechten vervallen dan op de door u gekozen datum. Dit is eerder dan de oorspronkelijke einddatum. Overschrijven grafrechten Het grafrecht kan overgeschreven worden op naam van een andere persoon. Dat kan in twee situaties: Als de rechthebbende is overleden Op verzoek van de huidige rechthebbende Als de rechthebbende overlijdt, moet het grafrecht binnen 12 maanden overgeschreven worden op naam van echtgenoot, levenspartner, of bloed- of aanverwant tot en met de derde graad. Daarmee wordt voorkomen dat de grafrechten komen te vervallen. Een rechthebbende van een graf kan ook tijdens leven een verzoek indienen om de rechten te laten overschrijven op een nieuwe rechthebbende. Deze nieuwe rechthebbende moet hiermee akkoord gaan. Als de rechthebbende is overleden en wordt begraven of bijgezet op een gemeentelijke begraafplaats van gemeente Veendam, dan kan de nieuwe rechthebbende zijn of haar gegevens doorgeven bij aanmelding voor deze begrafenis of bijzetting. Het is in dat geval niet nodig om een apart verzoek in te dienen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Verhuizing doorgeven

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-07-07 | Thema: Recht

    Gaat u verhuizen? Laat het ons dan weten. Verhuist u naar een andere gemeente dan waar u nu woont? Dan geeft u het door bij de gemeente waar u gaat wonen. De nieuwe gemeente regelt dat u wordt uitgeschreven bij de oude gemeente. De verhuizing doorgeven kan al vanaf 4 weken voor de verhuisdatum tot 5 dagen erna. Doet u het later? Dan gaat de verhuizing in op de dag waarop u de verhuizing doorgeeft. Let op! U kunt ook een boete krijgen, omdat de verhuizing dan te laat bekend is. 

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Meldpunt Overlast en Veiligheid

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema:

    Ook in de gemeente Veendam is er sprake van overlast en onveiligheid. Waar mogelijk kan de gemeente helpen om overlast tegen te gaan en te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving. Ervaart u overlast in uw woon- en leefomgeving? En is het u niet gelukt om dit zelf op te lossen? Dan kunt u een melding doen bij het Meldpunt Overlast en Veiligheid. Wat kan ik melden bij het Meldpunt Overlast en Veiligheid? Er zijn veel verschillende vormen van overlast. Denk hierbij aan: Dieren (risico’s, geluid, vervuiling) U kunt ook gevaarlijk gedrag van honden in uw omgeving melden. Ook bijtincidenten kunt u via dit meldpunt melden. Geluid buiten (voertuigen, muziek, geluidsinstallaties) Verdovende middelen, lachgas Vandalisme, vernieling, schade in de openbare ruimte Plakken, graffiti Hinderlijk gedrag, schelden, beledigen in de openbare ruimte Vervuiling, verwaarlozing woning of erf Parkeren In de Algemene Plaatselijke Verordening staan regels en bepalingen waarbij de gemeente en/of politie kan optreden. U kunt een melding doen als er sprake is van bijvoorbeeld: Woonoverlast Jeugd- en jongerenoverlast Drugs- en of alcoholoverlast Dieren: verwaarlozing of gevaar voor omgeving Wat kunt u zelf doen Bij overlast: heeft u zelf degene, de veroorzaker of eigenaar aangesproken? Heeft u geprobeerd tot afspraken te komen met de eigenaar, bezitter of overlastgever? Bent u huurder? Heeft u al melding gedaan bij de verhuurder? Heeft de verhuurder met u naar oplossingen gekeken? Heeft de verhuurder maatregelen getroffen? Hebben die niet geleid tot een oplossing van het probleem?

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Terras voor uw zaak

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Openbare orde en veiligheid

    Wilt u een terras bij uw café of restaurant? Vraag dan toestemming. Vraag de toestemming ook bij ons aan als het terras op uw eigen grond staat.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Geheimhouden persoonsgegevens

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-27 | Thema: Recht

    U kunt geheimhouding van uw persoonsgegevens aanvragen. Dit geldt dan voor alle persoonsgegevens in de basisregistratie personen (BRP). U hoeft bij het verzoek niet te vertellen waarom u geheimhouding aanvraagt. Geheimhouding niet altijd mogelijk Soms kunnen uw persoonsgegevens niet geheim blijven. Ook al heeft u ons hierom gevraagd. Wij zijn verplicht om uw gegevens door te geven als overheidsinstellingen of andere instellingen met een publiekrechtelijke taak om uw gegevens vragen. Het gaat bijvoorbeeld om de Sociale Verzekeringsbank of de Belastingdienst. Het kan ook voorkomen dat een advocaat bij de gemeente om uw gegevens vraagt. Dit kan als er een gerechtelijke procedure wordt gestart waarbij u betrokken bent. In dat geval mag u eerst uw mening geven, voordat wij uw gegevens doorgeven.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bewijs van in leven zijn of Attestatie de vita

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-27 | Thema: Recht

    Het bewijs van in leven zijn is een schriftelijk bewijs van de gemeente dat een inwoner in leven is. U kunt dit bewijs nodig hebben voor uw pensioenfonds of een andere uitkerende instantie. U kunt het halen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Heeft u het bewijs nodig binnen Nederland? Vraag dan een bewijs van in leven zijn aan. Heeft u het nodig voor in het buitenland? Dan vraagt u om een Attestatie de Vita.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Verhuizen naar het buitenland

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-05-12 | Thema:

    Verhuist u naar het buitenland? Geef de verhuizing voor u vertrekt bij ons door. Dit kan vanaf 5 dagen voordat u verhuist. We schrijven u dan meteen uit. Dus niet op de dag waarop u verhuist, maar op de datum waarop u de verhuizing doorgeeft. U hoeft de verhuizing alleen door te geven als u 8 maanden of langer binnen 1 jaar in het buitenland bent. Is dit korter? Dan hoeft u dit niet te melden. U kunt uw verhuizing naar het buitenland online of persoonlijk doorgeven op het gemeentehuis. Emigratie online doorgeven Emigratie online doorgeven (met DigiD) Emigratie persoonlijk doorgeven Maak telefonisch een afspraak: 0598 652222 Neem het volgende mee naar het gemeentehuis: geldig identiteitsbewijs van uzelf en eventueel uw partner en kinderen zo volledig mogelijke nieuwe adresgegevens in het buitenland U moet de aangifte persoonlijk doen. Dit geldt voor alle gezinsleden, dus ook minderjarige kinderen. Wie kan de verhuizing doorgeven? Iedereen vanaf 16 jaar voor zichzelf. Ouders of gezaghouders voor kinderen tot 16 jaar die meeverhuizen. Ouders voor hun inwonende meerderjarige kinderen die meeverhuizen. Samenwonende echtgenoten of geregistreerde partners voor elkaar. Meerderjarige kinderen voor hun inwonende ouders die meeverhuizen. Een curator voor een persoon die onder curatele is gesteld.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Wet verplichte GGZ (WvGGZ)

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-01-06 | Thema:

    Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat het erger wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. Het kan zijn dat mensen zichzelf of anderen iets dreigen aan te doen door een psychiatrische aandoening. Dan is hulp nodig. Als de persoon om wie het gaat geen hulp wil, kan verplichte geestelijke gezondheidszorg worden ingezet. De Wet verplichte GGZ (WvGGZ) maakt het mogelijk om verplichte zorg ambulant uit te voeren. Gedwongen opname blijft ook mogelijk. De Wet verplichte GGZ is er alleen voor als het echt niet anders kan. Het is voor mensen met psychische problemen beter om verplichte behandeling te voorkomen. In de wet is ook geregeld dat de betrokkene en de familie inspraak hebben in de behandeling, en in de zorg en ondersteuning daarna. Wat als er accuut gevaar dreigt? Is er sprake van een accuut onveilige situatie (een crisissituatie)? Neem dan direct contact op met 112. In het geval van een crisis kan direct verplichte psychische zorg worden ingezet. Dit gebeurt op basis van een medische verklaring van een psychiater. De burgemeester moet binnen 18 uur na het inzetten van de verplichte zorg een crisismaatregel nemen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Ontheffing schenktijden vereniging of stichting

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema:

    Per (sport)vereniging, stichting, buurthuis of overige paracommerciële instelling zijn er vaste schenktijden voorgeschreven. Wilt u alcohol schenken buiten de voorgeschreven schenktijden? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Omgevingsplan

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-02-25 | Thema: Ruimte en infrastructuur

    In het omgevingsplan bepaalt de gemeenteraad welke regels er gelden voor de fysieke leefomgeving. Het plan beschrijft wat er op verschillende plekken in een gemeente mag gebeuren. Hoe mogen bedrijven en inwoners de grond gebruiken? En wat mag je op de grond bouwen of doen? Denk hierbij aan woningen, bedrijven, winkels, horeca, landbouw, industrie, recreatie en sportvoorzieningen. Het omgevingsplan is op 1 januari 2024 ontstaan als bundeling van alle geldende bestemmingsplannen van de gemeente, aangevuld met een aantal regels die eerder onder verantwoordelijkheid van het Rijk vielen. Dit is het tijdelijke omgevingsplan. Omgevingsplan veranderen Het wijzigen van het omgevingsplan is een complex proces. Dit proces is veranderd met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Vaststelling van een wijziging van het omgevingsplan gebeurt door de gemeenteraad. Maar voor sommige gevallen heeft de raad dit overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders: zie voor een overzicht van deze gevallen: Delegatie wijzigen omgevingsplan aan burgermeester en wethouders gemeente Veendam Voor lopende procedures geldt overgangsrecht. Als het ontwerp bestemmingsplan voor 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, wordt het  nog op de oude manier vastgesteld en maakt daarna onderdeel uit van het tijdelijke omgevingsplan. Het tijdelijke omgevingsplan moet omgezet worden naar het volwaardige omgevingsplan dat voldoet aan alle regels van de Omgevingswet. Hiervoor heeft de gemeente de tijd tot 1 januari 2032. De gemeenteraad van Veendam heeft al besloten dat de omzetting niet in één keer zal plaatsvinden. De omzetting gaat gefaseerd voor verschillende delen van de gemeente: een voorlopige planning hiervoor vindt u hier Omgevingsplan inzien Wilt u een omgevingsplan inzien? Dat kan online. Online De eenvoudigste manier om het omgevingsplan te raadplegen is online, via het Omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl, onder Regels op de kaart. Voer in Regels op de kaart een adres in en u ziet dan direct welke regels daar gelden. U kunt ook op een plek in de kaart klikken om te bekijken wat daar geldt. Als u het ID-nummer kent van het voormalige bestemmingsplan dat onderdeel is van het omgevingsplan, kunt u ook dat bestemmingsplan als geheel bekijken Voor bestemmingsplannen die op 1 januari 2024 nog in procedure zijn, kunt u ook zoeken via de pagina Actuele bestemmingsplannen. Voor deze plannen vindt u dan een directe link naar het digitale plan op de website van Ruimtelijkeplannen.nl. Komt u er niet uit? Vindt u het lastig om digitaal alle informatie te vinden. Maak dan een afspraak met een medewerker om u daarbij te helpen.. Inzien tijdens een lopende procedure Wanneer een nieuwe wijziging van het omgevingsplan wordt voorbereid en vastgesteld, wordt het een aantal keren ter inzage gelegd. In een bekendmaking in het Elektronisch Gemeenteblad wordt dat vooraf bekend gemaakt. Daar kunt u ook lezen hoe en wanneer u op het plan kunt reageren..

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Toestemming kabels en leidingen leggen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Economie, Verkeer

    U wilt kabels en leidingen in grond van de gemeente aanleggen? Dan heeft u onze toestemming nodig. Voor grotere werkzaamheden heeft u een vergunning nodig.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Gezondheidsverklaring rijbewijs

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-04-23 | Thema: Verkeer

    Als u een rijbewijs aanvraagt, moet u soms een gezondheidsverklaring invullen. Vroeger heette dit de 'Eigen verklaring'. Hiermee kan het CBR zien of u geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer. Het kan zijn dat u zich medisch moet laten keuren. Bijvoorbeeld in 1 van de volgende gevallen: U bent 75 jaar of ouder. U heeft klachten of aandoeningen die uw rijvaardigheid beïnvloeden. U vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE).

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Woo-verzoek doen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-08-07 | Thema: Bestuur

    Informatie van de overheid is zoveel mogelijk openbaar. Zoekt u informatie over wat wij doen? Maar kunt u deze niet vinden? Vraag deze informatie dan bij ons op. Dit heet een Woo-verzoek. Iedereen mag deze informatie opvragen. Vertel er duidelijk bij welke informatie u zoekt.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Legalisatie handtekening

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-27 | Thema: Recht

    Een handtekening legaliseren betekent dat u bewijst dat uw handtekening echt is. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig als u belangrijke documenten naar het buitenland moet sturen. Of als u bezoek krijgt uit een land waarvoor u een garantstelling moet geven. U moet daarvoor uw handtekening op het document komen zetten bij de gemeente.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bezwaar maken

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-02-03 | Thema: Financiën, Natuur en milieu

    Ieder jaar betaalt u belastingen aan de gemeente. Dit zijn verschillende soorten belastingen. Aan het begin van het jaar krijgt u de belastingaanslag in de brievenbus. Dit is een brief waarin staat hoeveel u moet betalen en waarom. U krijgt een aanslag voor: de OZB. Lees meer hierover bij de informatie over de Onroerendezaakbelasting. de afvalstoffenheffing de rioolheffing Bezwaar Wanneer u uw belastingaanslag heeft ontvangen is het belangrijk dat u deze controleert. Bent u van mening dat er iets niet klopt? bijvoorbeeld;  U was op 1 januari geen eigenaar of gebruiker meer van het pand waarvoor u OZB moet betalen Er is onterecht een niet-woning tarief gebruikt U bent van mening dat uw WOZ-waarde te hoog is Dan kunt u binnen 6 weken na het ontvangen van de belastingaanslag bezwaar maken tegen de gemeentelijke belastingen en/of uw WOZ-waarde. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen informeel bezwaar en formeel bezwaar. Informeel bezwaar Bij informeel bezwaar neemt een medewerker van team Belastingen samen met u uw vragen en opmerkingen door. Wanneer er iets niet klopt wordt dit gelijk aangepast. U ontvangt binnen 14 dagen per post een bevestiging van de wijziging.  Wilt u informeel bezwaar maken? Neem dan binnen 6 weken na het ontvangen van uw belastingaanslag telefonisch contact op met de gemeente via 0598 652222. Formeel bezwaar Bij formeel bezwaar moet u binnen 6 weken na het ontvangen van uw belastingaanslag bezwaar maken. Dit kan alleen via het formulier op de website, per mail of per brief. Hierbij is het geven van een toelichting op uw bezwaar een vereiste. De gemeente heeft tot het einde van het jaar om uw bezwaar af te handelen. Uiteraard is het streven van de gemeente om uw bezwaar eerder af te handelen, maar een formeel bezwaar neemt meer tijd in beslag dan een informeel bezwaar. Bij een formeel bezwaar moet u dus langer wachten op een uitspraak. De link voor het indienen van formeel bezwaar vindt u onderaan deze pagina. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.  Bezwaar maken via een No Cure No Pay bureau Verschillende bedrijven bieden hulp aan bij het indienen van een bezwaar tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Deze bedrijven geven aan dit ‘kosteloos’ (via No Cure No Pay) te doen. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente een vergoeding moet betalen aan deze bedrijven als het bezwaar is toegekend. Deze vergoeding wordt uitbetaald op uw rekening, maar is niet voor u. U moet deze vergoeding doorbetalen aan het No Cure No Pay bureau. Omdat de gemeente deze vergoeding moet betalen kost dit de gemeente veel geld. Onderaan de tekst vindt u een rekenvoorbeeld. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor het onderhouden van de parken in Veendam, het zwembad en het voetbalveld. Daarnaast zit u als woningeigenaar soms aan een abonnement van deze bureaus vast, waardoor u jaarlijks standaard bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning of pand zonder dat u het weet.  Bekijk het volgende filmpje voor een duidelijke uitleg over het bezwaar maken via een No Cure No Pay bureau: Beroep Wanneer u bezwaar heeft ingediend en u het niet eens bent met de uitspraak kunt u bij de rechtbank in beroep gaan tegen deze uitspraak. 

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bibob-formulier invullen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-23 | Thema: Recht

    Bij aanbestedingen, vergunningen, subsidies en ontheffingen kunnen we uw achtergrond en die van uw bedrijf onderzoeken. Om te weten of het bedrijf betrouwbaar is. En of de mensen die er werken betrouwbaar zijn. We kunnen het onderzoek in verschillende gevallen starten. Een vergunning of subsidie mag namelijk niet gebruikt worden voor criminele activiteiten. Dit onderzoek heet een Bibob-onderzoek. Een paar voorbeelden zijn: U wilt een café of een coffeeshop beginnen. U schrijft in op een bouwopdracht van de gemeente. U verkoopt of verhuurt een pand aan de gemeente. We onderzoeken verschillende dingen zoals: wie u bent. of u een strafblad heeft. waar het geld voor het bedrijf vandaan komt. met wie u samenwerkt of zaken doet. We mogen het Bibob-onderzoek ook uitvoeren bij een bestaand bedrijf. Dus als u de vergunning of subsidie al heeft. Als het onderzoek aantoont dat de eigenaar of de mensen met wie hij werkt niet integer zijn, kunnen we de vergunning(en) stopzetten.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bedrijf beginnen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-18 | Thema:

    Wilt u een bedrijf beginnen? Er komt dan veel op u af. Wij kunnen u helpen. We kunnen u bijvoorbeeld vertellen of uw plannen in het bestemmingsplan passen. En of er subsidies zijn die u kunt aanvragen. Misschien wilt u het bedrijfspand wel verbouwen. Dan heeft u bijvoorbeeld een vergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket en u weet meteen wat u moet doen. Startende ondernemers kunnen goed terecht bij de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar schrijft u zich ook in. Of op de website Ondernemersplein.nl waar u informatie vindt over bijvoorbeeld geldzaken, personeel en belastingen. En natuurlijk de website van de Belastingdienst. Heeft u erg weinig geld? Heeft u een uitkering? Kijk dan of de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) iets voor u is. Of neem contact op met UWV. Voor sommige bedrijven geldt: Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid. De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van. Voor een horecabedrijf gelden strengere regels. Kijk daarvoor bij Horecabedrijf beginnen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Precariobelasting

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-17 | Thema: Financiën

    Voor een terras in de openbare ruimte, het plaatsen van (driehoeks)reclameborden en het innemen van een standplaats betaalt u belasting.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-12 | Thema: Zorg en gezondheid

    De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor inwoners die problemen hebben in hun dagelijks leven. Veel ondersteuning vanuit de Wmo wordt in de gemeente Veendam uitgevoerd door deBasis Veendam. Dit doen zij samen met diverse andere partijen, zoals Coöperatie Dichtbij.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Een gebouw brandveilig gebruiken

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-18 | Thema: Huisvesting

    Heeft u een gebouw en wilt u daar meerdere mensen in binnenlaten? Dan is het belangrijk dat u zorgt dat het gebouw brandveilig is. Hier zijn verschillende regels voor. Soms moet u een melding of omgevingsvergunning aanvragen. Melding: U heeft een gebouw waar meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn, zoals een café, restaurant of zalencentrum. U wilt kamers verhuren in 1 gebouw, minimaal 5 kamers, zoals een studentenhuis of woongroep. Uw bedrijf kan niet precies aan de regels van het besluit bouwwerken leefomgeving voldoen, maar u heeft wel een ander voorstel dat op die regels lijkt. Doet u een melding? Dan kan het zijn dat extra regels nodig zijn. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen tegelijkertijd in het gebouw mogen zijn. Dat vertellen we u zo snel mogelijk. Omgevingsvergunning: Er slapen meer dan 10 personen bij u in het gebouw, bijvoorbeeld een hotel, kampeerboerderij, ziekenhuis, verpleeghuis of gevangenis. Er zijn er meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar in het gebouw, bijvoorbeeld een basisschool of kinderdagverblijf. Er zijn meer dan 10 gehandicapte personen (lichamelijk of verstandelijk), bijvoorbeeld door dagopvang. Verandert u iets aan het gebouw? En verandert er hierdoor ook iets in de brandveiligheid? Geef de verandering ook door. Een medewerker van de gemeente of brandweer kan langskomen om te controleren. Als u een evenement in een bouwwerk houdt, is de informatie op deze pagina van toepassing. Als u een evenement in een bouwsel (zoals een tent) organiseert, moet u mogelijk hiervoor een gebruiksmelding doen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Nieuwe container aanvragen

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-01-09 | Thema: Natuur en milieu

    Is uw afvalcontainer kwijt of kapot? Of wilt u een extra container? Vraag online een nieuwe of extra container aan.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Mijn container is niet geleegd

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-10 | Thema:

    Is uw container niet geleegd? Meld het online. Op de kaart ziet u welke meldingen wij hebben ontvangen. Staat uw melding er niet bij? Dan kunt u een nieuwe melding aanmaken.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Alcohol schenken

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-03 | Thema: Zorg en gezondheid

    U bent ondernemer en u wilt alcohol verkopen? Dan heeft u een drank- en horecavergunning nodig. Horecaondernemers met bijvoorbeeld een restaurant, café of een slijterij kunnen de vergunning aanvragen. Maar ook verenigingen en stichtingen (paracommerciële bedrijven) mogen dat. Denk aan een kantine in een sporthal, een dorpshuis of een theaterfoyer. De vergunning is persoonlijk. Hij staat dus op uw naam. U kunt hem niet aan een ander overdragen. De naam van iedere eigenaar en leidinggevende staat op de vergunning. En voor iedere vestiging van uw bedrijf heeft u een aparte vergunning nodig. Verandert er iets aan uw bedrijf? Geef dit meteen aan ons door. Soms moet u dan een nieuwe vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als er een nieuwe eigenaar is of de rechtsvorm van uw bedrijf verandert. Dit betekent namelijk een aanpassing van uw vergunning. Ook andere veranderingen moet u melden, zoals wanneer u iets verandert aan het pand of u neemt een nieuwe leidinggevende in dienst. U krijgt ook te maken met een Bibob-onderzoek. Hiermee controleren we of u of uw onderneming met iets strafbaars te maken hebben (gehad). Organiseert u een feest of evenement en wilt u daar drank voor gebruik ter plaatse verkopen? U kunt daarvoor tijdelijk een ontheffing aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Tapontheffing.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Taxatieverslag WOZ

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Financiën

    De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB). De gemeente stelt deze WOZ-waarde vast.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Evenement organiseren

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Openbare orde en veiligheid, Verkeer

    U wilt een evenement organiseren. Van een klein evenement doet u melding bij de gemeente. Voor een groter evenement vraagt u een evenementenvergunning aan. Een klein evenement is een kleine activiteit in de openbare ruimte die niet langer duurt dan 1 dag en er komen (naar verwachting) niet meer dan 100 personen. Dit kan bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue zijn. U doet een melding van een klein evenement. Organiseert u een groter evenement? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan. U kunt voor uw evenement al vroeg een datum en locatie reserveren op de evenementenkalender. Deze reservering is een vooraankondiging. Dit betekent niet dat u de vergunning al krijgt. U moet uw evenementenvergunning nog wel aanvragen. Heeft u vragen of weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft? Vraag ons dan eerst voor meer informatie.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Melding mobiele puinbreker

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-12-18 | Thema:

    Bij het bouwen en slopen komt afval vrij. Een mobiele puinbreker kan het afval in stukken breken op de plek waar u aan het werk bent. Dat scheelt tijd. Puinbrekers worden ingezet om de steenachtige fractie van bouw-en sloopafval te breken tot puingranulaat. Dit puingranulaat kan worden toegepast als bouwstof in het beton of in de wegenbouw. Door de (milieu)technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren  is het mogelijk geworden om met een mobiele installatie op locatie te werken. Gaat u een mobiele puinbreker gebruiken? Meld dit dan op tijd. Dit doet u via een schriftelijke kennisgeving. Er gelden namelijk regels om overlast (trillingen, geluid en stof) voor andere mensen te voorkomen.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Inkomen oudere werknemers

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema: Sociale zekerheid

    Bent u 50 jaar of ouder en werkeloos? Heeft u nog geen recht op een AOW-uitkering? Het kan zijn dat u te weinig inkomen heeft, bijvoorbeeld omdat u geen WW meer krijgt. Dan kunt u misschien IOAW aanvragen. Dit is een uitkering. U en uw partner krijgen dan een inkomen op in ieder geval het bijstandsniveau. Als u inkomen heeft, vult de uitkering het aan.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-23 | Thema: Huisvesting

    Heeft u plannen om te bouwen of verbouwen? Bijvoorbeeld een dakkapel, een aanbouw of een inrit voor uw huis? Of wilt u een boom kappen? Hier zijn verschillende regels voor. En meestal wilt u meer dan 1 ding tegelijk regelen. Bijvoorbeeld omdat u ook gaat slopen. Vaak moet u dan een melding doen of een omgevingsvergunning aanvragen. Voor alle verschillende activiteiten kunt u dat in 1 keer doen. Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor u een vergunning nodig heeft of melding moet doen: Bouwen, verbouwen en slopen Brandveiligheid Monument verbouwen of slopen Kappen van bomen Reclame plaatsen U heeft niet altijd een vergunning nodig. Bijvoorbeeld bij gewoon onderhoud aan uw woning of een dakkapel aan de achterkant van uw huis. Controleer dit op de site van Omgevingsloket Eenvoudige omgevingsvergunningen kunnen soms met een flitsvergunning binnen 5 werkdagen worden verleend. De doorlooptijd wordt voor deze vergunningen daardoor veel korter en sneller. Verandert er iets? Dit kan invloed hebben op de vergunning. Geef de verandering ook door. Een medewerker van de gemeente of brandweer kan langskomen om te controleren.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Sluitingsuren horeca

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2025-06-04 | Thema:

    De gemeente heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) regels opgesteld over de tijden waarop inrichtingen als horecabedrijven niet voor klanten geopend mogen zijn. Door de week horen de horecabedrijven om 1.00 uur in de nacht te zijn gesloten en geen bezoekers meer aanwezig te hebben. In de weekendnachten is het tijdstip 2.00 uur. U kunt bij de gemeente een tijdelijke of permanente ontheffing aanvragen waarin met betrekking tot uw bedrijf een ander sluitingsuur wordt vastgesteld.

    Externe link: Ga naar website
  • Externe link: Bijzondere bijstand

    Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-11-05 | Thema:

    Soms moet u geld uitgeven voor iets wat u niet verwacht heeft. Bijvoorbeeld omdat u onverwachts een advocaat nodig heeft. Of omdat u geld moet uitgeven aan een maaltijdservice of voor reiskosten naar het ziekenhuis. Als u een laag inkomen heeft en weinig vermogen, kunt u misschien bijzondere bijstand aanvragen. Dit is extra geld voor speciale kosten die u dringend moet maken, maar niet vergoed krijgt. U kunt de kosten dus niet uitstellen. Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u een laag salaris of pensioen heeft, kunt u het aanvragen. We kijken naar uw inkomen en beslissen dan hoe hoog het bedrag wordt. Bijzondere bijstand is een geldlening of een gift. Vraag de bijzondere bijstand op tijd aan. U kunt dit niet meer doen als u de rekening al heeft gekregen.

    Externe link: Ga naar website