Filters
Geselecteerde filters (2)
Zoekresultaten 1 - 50 van 57 resultaten
Externe link: Bingo of loterij organiseren
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-17 | Thema: Recht
Wilt u een bingo of loterij organiseren voor uw vereniging? Hiervoor heeft u toestemming nodig. Laat het ons op tijd weten. Vraag voor een loterij een vergunning bij ons aan. Een klein kansspel zoals een bingo of prijsvraag hoeft u alleen maar te melden. Bij een kansspel gaat het geld naar een goed doel. Bijvoorbeeld een nieuw clubhuis, instrumenten voor de muziekvereniging of renovatie van de kerk.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Registratie in Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema: Sociale zekerheid
Bent u van plan een bedrijf te starten in de kinderopvang? Bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderbureau. Of wilt u gastouder worden? Dan moet u uw bedrijf registeren in het Landelijk Register Kinderopvang en (LRK). Veranderingen aan uw bedrijf moet u ook doorgeven. Staat uw onderneming ingeschreven in het landelijk register? Dan kunnen de ouders van het kind dat er naartoe gaat, kinderopvangtoeslag aanvragen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Informatieschermen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-05-15 | Thema:
We hebben in de gemeente Veendam 6 informatieschermen (led-schermen). 4 aan de invalswegen van de gemeente en 2 in het centrum van Veendam. De schermen zijn bedoeld voor de promotie van evenementen die in Veendam plaatsvinden. Daarnaast plaatsen wij zelf belangrijke mededelingen op de informatieschermen. We geven stichtingen, ondernemers en verenigingen de mogelijkheid om door hun georganiseerde evenementen via de informatieschermen te promoten.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Nadeelcompensatie
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-06-14 | Thema:
In de Omgevingswet is in de wet (artikel 15.1) vastgelegd bij welke besluiten recht op nadeelcompensatie kan ontstaan. Nadeelcompensatie is van toepassing op besluiten die onder de Omgevingswet vallen. Schade kan een gevolg zijn van een regel in het omgevingsplan, een verleende omgevingsvergunning (of weigering daarvan), een projectbesluit, een maatwerkvoorschrift of een programma als bedoeld in de Omgevingswet. Wanneer de schade voor vergoeding in aanmerking komt spreken we van nadeelcompensatie.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Wijziging doorgeven bijstandsuitkering
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-29 | Thema: Sociale zekerheid
Krijgt u een bijstandsuitkering? En is er iets veranderd in uw situatie? Dan heeft dit waarschijnlijk invloed op uw uitkering. Geef wijzigingen daarom direct aan ons door. Waarom moet ik wijzigingen doorgeven? In de wet staat dat u wijzigingen moet doorgeven. Dit heet de inlichtingenplicht. U moet alles doorgeven wat van invloed kan zijn op de hoogte of uw recht op een uitkering. Geeft u een wijziging niet of te laat door? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. U moet dan bijvoorbeeld geld aan ons terugbetalen. Of misschien krijgt u een boete. De wet waar dit in staat, is de participatiewet. Hoe snel moet ik de wijziging doorgeven? Geef uw wijziging binnen 5 werkdagen door. Dit zijn 5 dagen vanaf het moment dat de wijziging ingaat. Uw inkomsten geeft u maandelijks voor de 28e van de lopende maand aan ons door.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Betalingsregeling gemeentebelastingen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema: Financiën
Heeft u een aanslag (brief) gekregen over de gemeentelijke belastingen? En heeft u op dit moment te weinig geld om deze te betalen? Of staat er nog een bedrag open van eerdere jaren? Met een betalingsregeling hoeft u het bedrag niet in 1 keer te betalen. U betaalt dan iedere maand een stukje van het bedrag.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gehandicaptenparkeerplaats
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-02 | Thema: Verkeer
Bent u gehandicapt en kunt u uw auto niet bij uw huis in de buurt parkeren? U kunt misschien een gehandicaptenparkeerplaats krijgen. Dit is een parkeerplaats met een bord waarop uw kenteken staat. U moet wel een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders hebben. Andere bewoners mogen bezwaar maken tegen de gehandicaptenparkeerplaats. Heeft u een nieuwe auto? En heeft u al een gehandicaptenparkeerplaats? Vergeet dit dan niet aan ons door te geven.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Parkeren in het centrum
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema:
U heeft in het centrumgebied een parkeerschijf nodig om uw auto te parkeren. Bewoners van het centrumgebied kunnen een permanente ontheffing aanvragen bij de gemeente. Houders van een gehandicaptenparkeerkaart en vergunninghouders kunnen op de daarvoor aangewezen parkeerplek parkeren zonder parkeerschijf.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Onderhoud aan bermen en vergroten biodiversiteit
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-02-26 | Thema:
In onze gemeente worden de bermen langs de wegen extensief onderhouden. Momenteel wordt het overgrote deel nog geklepeld (maaien en laten liggen) deze manier van onderhoud is niet bevorderlijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Een gedeelte van de bermen in het buitengebied van Wildervank worden in het najaar gefaseerd gemaaid. De ene kant van de weg wordt in de even jaren gemaaid en de andere kant van de weg de wordt in de oneven jaren gemaaid. Het gemaaide gras en planten blijven nog enkele dagen liggen voordat het wordt opgeruimd. Zo kunnen bloemzaden eraf vallen en de zaden weer uitgroeien tot volwaardige planten en bloemen. Deze manier van onderhoud aan de bermen zorgt voor een grotere diversiteit aan bloemen en planten. Hierdoor wordt ook het insectenrijkdom vergroot en dat bevordert de biodiversiteit. Vergroten biodiversiteit De variatie in soorten planten en dieren is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Die variatie wordt ook wel biodiversiteit genoemd. ‘Bio’ betekent ‘leven’ en ‘diversiteit’ betekent ‘afwisseling, verschil, verscheidenheid’. De wereld kan niet zonder biodiversiteit. We zijn van deze ecosystemen en levende wezens afhankelijk voor bijvoorbeeld de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Zo heeft het vergroten van de biodiversiteit een positieve bijdrage aan het terug dringen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Dat komt doordat het leefgebied van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups vergoot wordt.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Oudejaarsvuren
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-12-06 | Thema:
Een vuurtje op straat op oudejaarsavond? Het lijkt misschien gezellig, maar de gevolgen zijn groter dan u denkt. Daarom zijn oudejaarsvuren niet toegestaan.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Evenementenverkeersregelaar aanstellen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema: Verkeer
Om verkeersregelaars aan het werk te zetten, heeft u toestemming nodig. De gemeente waar het evenement plaats vindt, stelt een verkeersregelaar aan. Dit gaat via de organisatie van het evenement. De organisator van een evenement meldt de verkeersregelaars aan bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Daar kunnen ze ook de instructie volgen. Ze krijgen een aanstelling voor 12 maanden. Dit kan dus voor meer dan 1 evenement zijn. Is een evenementenverkeersregelaar jonger dan 18 jaar? Dan mag hij of zij alleen werken op wegen waar niet harder dan 50 km per uur wordt gereden. En alleen als er bij duisternis of slecht zicht voldoende openbare straatverlichting is.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Omzettingsvergunning kamerverhuur
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema:
Wilt u in een woning losse kamers gaan verhuren aan bijvoorbeeld studenten? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Omgevingsvergunning aanvragen
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Parkeervergunning voor bewoners
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-12-21 | Thema: Financiën
Heeft u een auto en woont u in het centrum? Dan kunt u een parkeerontheffing aanvragen. U hoeft dan niet iedere keer een parkeerschijf te gebruiken. U kunt alleen een ontheffing krijgen voor de parkeerschijfzone waar u aan woont.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Beschermd wonen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-07-10 | Thema:
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die 24 uur per dag een beroep moeten kunnen doen op ondersteuning of toezicht nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer iemand psychische problemen heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden voor beschermd wonen: aan huis, in uw eigen woning; in woonruimte of een woongroep van een instelling van beschermd wonen. Beschermd wonen is een tijdelijke voorziening.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Naamskeuze bij geboorte en erkenning kind
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-12-21 | Thema:
Voor uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo) moeder of de achternaam van de vader krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders, dus een dubbele achternaam. Bij de geboorte van uw kind krijgt het automatisch de achternaam van de vader of moeder, afhankelijk van uw situatie. Als dit niet de naam is die u kiest, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Vanaf 2024 is het ook mogelijk om te opteren voor een dubbele achternaam. De geselecteerde achternaam voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Na het vastleggen van de achternaam is het doorgaans niet meer mogelijk om deze te wijzigen. Meer informatie over de regels voor het kiezen van de achternaam voor uw kind is beschikbaar op rijksoverheid.nl.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Mijnbouw
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-08-29 | Thema:
Melden Inwoners die schade hebben aan hun woning en van mening zijn dat dit het gevolg is van mijnbouwactiviteiten kunnen dit melden bij de daarvoor verantwoordelijke instanties. Deze meldingen worden niet openbaar gemaakt of gedeeld met andere instanties zoals de gemeente. De gemeente Veendam weet daarom niet hoeveel schademeldingen er zijn. Ook is niet duidelijk welk type schades gemeld worden. Registreren Om de belangen van haar inwoners zo goed mogelijk te behartigen, wil de gemeente een beeld krijgen van het aantal en type schademeldingen. Op basis van die informatie is de gemeente beter in staat om de problematiek aan de orde te stellen bij de verantwoordelijke instanties. Daarom bieden wij de mogelijkheid om uw schademelding te registreren. De gemeente registreert de meldingen, maar is geen partij in de afhandeling. De gemeente kan en mag de meldingen niet doorzetten naar andere instanties. Doe dus ook een melding bij de daarvoor verantwoordelijke instanties. We maken meldingen niet openbaar. Uw schademelding registreren
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Geboorteaangifte
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-03-26 | Thema: Recht
U heeft een kindje gekregen, gefeliciteerd. Het is belangrijk dat u binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doet. We nemen het kindje op in de BRP. Dan krijgt uw kind meteen een BSN. Ook maken we een geboorteakte. Hierin staan: voornaam en achternaam van uw kind de namen van de ouders de geboortedatum en tijd de geboorteplaats. De vader of moeder doet aangifte van de geboorte. Is dit niet mogelijk? Dan mag ook iemand anders de aangifte doen: iemand die bij de geboorte aanwezig was, zoals een familielid, arts, verloskundige of kraamhulp. de bewoner van het huis waar het kindje geboren is. het hoofd van het ziekenhuis, de inrichting of de gevangenis waar het kindje geboren is. de burgemeester van de plaats waar het kindje geboren is. Woont u niet in de gemeente waar het kindje geboren is? Dan geeft de gemeente de geboorte door aan de gemeente waar u woont. Daar wordt het kindje opgenomen in de basisregistratie personen en krijgt het een BSN.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Klachtenprocedure aanbestedingen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2021-11-24 | Thema:
Doet u zaken met de gemeente en bent u van mening dat een aanbesteding niet volgens de regels is verlopen, dan kunt u hierover een klacht indienen. De gemeente maakt in het kader van meer transparantie en professionalisering van haar inkoop bij het inkoopbeleid, de (EU) openbare opdrachten kenbaar aan leveranciers van diensten, producten en werken.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Overlijdensaangifte
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-10 | Thema: Recht
Meestal regelt de begrafenisondernemer de overlijdensaangifte. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen. Doe de aangifte binnen 5 dagen na het overlijden bij de gemeente waar de persoon overleden is. Wij maken dan een overlijdensakte op. Deze akte kunt u nodig hebben om het overlijden door te geven aan een bedrijf of organisatie. Geef ons de volgende informatie over de overledene door: namen en geslacht plaats en dag waarop hij of zij geboren is plaats, dag en als dat bekend is tijdstip van overlijden burgerlijke staat adres en woonplaats De begrafenis of crematie mag niet eerder plaatsvinden dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Wilt u de overledene eerder begraven? Vraag dan om toestemming van de officier van justitie en toestemming van ons. Wilt u de begrafenis of crematie later laten plaatsvinden? Vraag dan om onze toestemming. Woont de overledene niet in de gemeente waar hij of zij gestorven is? Dan geeft die gemeente het overlijden door aan de gemeente waar de overledene woonde. De gemeente waar hij of zij woonde, past de basisregistratie personen aan. Heeft de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld? Vraag ons dan om “verlof tot ontleding”.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Verhuizen vanuit het buitenland
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-02 | Thema:
Verhuist u vanuit het buitenland naar Nederland dan moet u dit vaak melden bij de gemeente. Dit heet een aangifte eerste inschrijving. Deze aangifte geldt voor: inwoners die zich vanuit het buitenland voor het eerst in Nederland vestigen inwoners die al eerder ingeschreven hebben gestaan maar uitgeschreven zijn voor 1 oktober 1994 De aangifte eerste inschrijving geldt ook voor kinderen die in Nederland zijn geboren en aan de verblijfscriteria voldoen, maar waarvan geen van de ouders ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP).
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Nachtregister bijhouden
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema:
U heeft een hotel, bed & breakfast of een ander bedrijf waar u gasten laat overnachten? Hou dan een nachtregister bij. Hierin staat: naam en woonplaats van uw gast of gasten wanneer ze bij u overnachten welk identiteitsbewijs ze bij zich hebben Soms moet u de gegevens uit het nachtregister laten zien aan 1 van onze medewerkers. Ook hulpdiensten, zoals de politie of brandweer kunnen ernaar vragen. Houdt u geen nachtregister bij? Dan kunt u een boete krijgen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bijstand voor zelfstandigen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-29 | Thema: Sociale zekerheid
De Bbz is bedoeld voor mensen met een eigen bedrijf die niet voldoende inkomen hebben. U vraagt de Bbz aan bij de gemeente. De Bbz kan een krediet of een aanvulling op uw inkomen zijn. Wij beslissen wat voor soort Bbz u krijgt.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Erkenning van een kind
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-10 | Thema: Recht
U krijgt samen een kind? Gefeliciteerd! Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap met elkaar hebben, kan de vader of duomoeder zijn of haar kind erkennen. De duomoeder is de moeder waar het kind niet uit is geboren. Erkenning kan voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of daarna. Als u het kind erkent, kunt u ook aangeven dat het uw achternaam krijgt. De moeder moet het daarmee eens zijn. Zij komt samen met u langs voor de erkenning. U kiest de achternaam bij het eerste kind. Elk volgende kind krijgt dezelfde achternaam. Is het kind 16 jaar of ouder? Dan mag het kind zelf kiezen welke achternaam het krijgt. Let op! Door erkenning krijgt u niet vanzelf het ouderlijk gezag. Dit regelt u bij de rechtbank. Pas dan mag u ook beslissingen nemen over het kind. Erkenning voor de geboorte heet “erkenning van de ongeboren vrucht”. Het voordeel is dat het kind meteen bij de geboorte een wettelijke vader of duomoeder heeft.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Automatische incasso of bankrekeningnummer wijzigen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema: Recht
U kunt de gemeentebelastingen in 1 keer betalen of in meerdere keren (gespreid). Wilt u gespreid betalen? Dan kunt u ons toestemming geven het bedrag van uw rekening af te schrijven door een automatische incasso. Dit doet u met een machtiging. Maakt u gebruik van de automatische incasso? Dan schrijven we het aanslagbedrag in 10 maandelijkse termijnen af van uw bankrekening. Dit zal gebeuren rond de vervaldatum die op het aanslagbiljet staat.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Klacht over de gemeente
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-08 | Thema: Recht
Vindt u dat iemand van de gemeente u niet goed behandeld heeft? Bijvoorbeeld een ambtenaar of bestuurder? U kunt dan een klacht bij ons indienen. De klacht kan gaan over: hoe u behandeld bent dat u verkeerde of te weinig informatie heeft gekregen dat onze medewerkers niet op uw vragen reageren
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bouwtekening uit het archief inzien
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-09 | Thema:
U kunt bij de gemeente bouwtekeningen en tekeningen van verbouwingen opvragen. Deze tekeningen zijn afkomstig uit het archief van de gemeente. Er zijn verschillende redenen om inzage te krijgen in deze stukken. Bijvoorbeeld wanneer u een aanvraag wilt indienen voor de verbouwing van een woning.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bouwplannen bekijken
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-05-27 | Thema: Huisvesting
Wilt u weten of er bouwplannen bij u in de buurt zijn? Als iemand een omgevingsvergunning voor bouwen aanvraagt, moet hij of zij een bouwplan meesturen. Hierin staat precies uitgelegd wat gaat gebeuren. Er zit meestal ook een tekening of plattegrond bij. Alle bouwplannen worden bekend gemaakt via Officiële bekendmakingen. Daar kunt u zien welke aanvragen er zijn. Wilt u de aanvraag inhoudelijk zien? Maak dan een afspraak.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Driehoeksreclameborden
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema:
Voor het tijdelijk maken van reclame kan gebruik gemaakt worden van driehoeksreclameborden. De gemeente Veendam heeft aan aantal routes met vaste plaatsen waar borden geplaatst kunnen worden. Hiervoor dient een melding worden gedaan bij de gemeente. Per route kunnen er 10 borden worden geplaats voor een periode van 10 dagen. Van de aangewezen route en plaatsen mag met het oog op de verkeersveiligheid niet worden afgeweken. De locaties zijn zo gekozen dat deze zich bevinden langs de doorgaande routes door Veendam. Voorwaarden
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Zienswijze indienen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2022-09-08 | Thema:
Wanneer u een reactie wilt geven op een ruimtelijk plan, zoals een ontwerpbouwvergunning. bestemmingsplan, of een wijzigingsplan, dan kunt u een zienswijze indienen. Ook wanneer inspraak op een ander gemeentelijk plan of project is opengesteld, kunt u een vaak zienswijze indienen. Zienswijzen kunnen worden ingediend tijdens de periode dat het ontwerpbesluit ter inzage ligt. Over het algemeen is hier een periode van 6 weken voor. Met een zienswijze die te laat wordt ingediend hoeft de gemeente geen rekening te houden.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Spandoek of bord ophangen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema:
U mag niet zonder toestemming een bord of spandoek ophangen boven de weg. Deze toestemming vraagt u bij ons. Ook de eigenaar van het gebouw of object waar u het bord of spandoek aan wilt vastmaken, moet toestemming geven. Let op! Soms heeft u ook een omgevingsvergunning nodig of u moet een melding doen. Ook mag u niet overal een spandoek ophangen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Achternaam veranderen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-12-21 | Thema: Recht
Wilt u uw achternaam veranderen? Hier zijn regels voor. Meestal gaat het om hoe u de achternaam gebruikt. Omdat u gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of omdat u gaat scheiden. U houdt altijd uw achternaam die u bij uw geboorte heeft gekregen. Bij trouwen en een geregistreerd partnerschap kunt u kiezen voor: alleen uw eigen achternaam uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner alleen de achternaam van uw partner de achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam Heeft u een kind? Dan kunt u bij uw huwelijk of partnerschap eenmalig de achternaam van uw kind veranderen. Neem hiervoor van te voren contact op met de gemeente. In sommige situaties kunt u uw achternaam wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u een gekke naam heeft. Of omdat u de achternaam van de andere ouder wilt. Dit regelt u via Dienst Justis. Daar vind u ook de voorwaarden en regels voor een naamswijziging.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gevonden en verloren voorwerpen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2022-03-03 | Thema: Recht
Verloren Bent u iets verloren? Kijk op de lijst gevonden voorwerpen. Ziet u het ertussen staan? Dan kunt u het terugvragen. We mogen u extra vragen stellen om zeker te weten dat het voorwerp van u is. Gaat het om een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Doe dan eerst aangifte van vermissing. Dit kan gewoon bij de gemeente. Het betekent dat u komt melden dat u het document kwijt bent. Dit soort documenten komen niet voor op de lijst van gevonden voorwerpen. Als een gevonden identiteitskaart of paspoort wordt binnengebracht bij de gemeente dan houdt de gemeente deze in en moet u een nieuwe aanvragen. Gaat het om een huisdier? Neem dan contact op met de Stichting Amivedi. Gevonden Heeft u iets gevonden? U mag zelf kiezen wat u doet. Breng het voorwerp naar ons toe of registreer het bij ons en bewaar het thuis. Is het voorwerp minder waard dan 450 euro? De gemeente bewaart het 3 maanden. Is het voorwerp meer dan 450 euro waard? De gemeente bewaart het dan 1 jaar. Komt de eigenaar het niet ophalen? Dan bent u na die tijd de nieuwe eigenaar van het voorwerp. Haal het dan binnen 1 maand weer op. Wilt u het gevonden voorwerp zelf bewaren? Dat kan. Registreer het voorwerp wel de website Verloren en Gevonden of aan de balie van het gemeentehuis. Een jaar (na datum melding) wordt de vinder eigenaar als het voorwerp niet wordt opgehaald. Als u een voorwerp met een waarde onder de € 450 afgeeft aan de gemeente doet u afstand van rechten op het voorwerp.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Straatartiest toestemming
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-06-15 | Thema:
Het is in de gemeente Veendam niet toegestaan om op straat op te treden als artiest. De gemeente Veendam kan u ontheffing verlenen om toch op te mogen treden. Een straatartiest kan bijvoorbeeld een mime-speler, goochelaar, theaterartiest, muzikant, fotograaf, tekenaar of filmer zijn.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Uitkeringsfraude
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema:
Denkt u dat iemand onterecht een uitkering krijgt? Dan is dat fraude. Laat het ons weten. Dit kan anoniem. Vertel ons om wie het gaat en waarom u het denkt. Wij starten dan een onderzoek. Heeft u zelf een uitkering? Geef een verandering dan altijd op tijd door. Doet u dit niet? En merken wij dit bij een controle? Dan is dat ook fraude. Ook als het per ongeluk is. Komt uit het onderzoek dat u fraudeert? U moet het geld dat u teveel heeft gehad, terugbetalen. En u krijgt een boete. De boete kan even hoog zijn als het bedrag dat u terug moet betalen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Splitsingsvergunning woonruimte
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-22 | Thema: Huisvesting
Wilt u in uw pand losse appartementen verhuren? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig van de gemeente waar het pand staat. Omgevingsvergunning aanvragen
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Afspraak maken
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-12-21 | Thema: Bestuur
U wilt een afspraak met ons maken. Dit kan hier op de website of telefonisch. Bijvoorbeeld omdat u iets wilt regelen of bespreken zoals: een aanvraag voor een paspoort de erkenning van een kind of een geboorteakte een aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag u wilt iets vragen over vergunningen op het gebied van bouwen Afspraak maken U kunt een afspraak altijd later aanpassen of afzeggen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bezoek uit het buitenland
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2022-04-25 | Thema: Migratie en integratie
Krijgt u iemand op bezoek uit het buitenland? Soms hebben mensen een visum nodig om naar Nederland te mogen komen. Als ze een visum aanvragen, moeten ze dan een garantstelling of logiesverstrekking laten zien. Of allebei. Dit is een formulier. U haalt het formulier bij de IND. In het formulier beschrijft u waarom u uw gast heeft uitgenodigd. Daarna komt u bij ons langs om uw handtekening te legaliseren. Dit betekent dat wij kijken of uw handtekening en de handtekening op het formulier hetzelfde zijn. Uw gast kan hiermee laten zien dat u zult helpen. Bijvoorbeeld met de betaling van kosten in Nederland, bij het bezoek aan een arts en met de terugkeer naar het eigen land.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Maandverklaring bijstandsuitkering
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-29 | Thema:
Met de maandverklaring moet u iedere maand aangeven of er iets of niets is veranderd wat van belang kan zijn voor het recht op uw uitkering of de hoogte van de uitkering. U ontvangt deze maandverklaring rond de 20ste van iedere maand. Op de maandverklaring staat de datum waarop het formulier weer ingeleverd moet worden, dit zal rond de laatste dag van de maand zijn.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Levenloos geboren kind aangeven
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-10 | Thema: Recht
Is uw kindje levenloos geboren? Dan doet u aangifte daarvan bij de gemeente. We nemen het kindje op in het overlijdensregister. De gemeente maakt dan een akte van geboorte (levenloos) op. Als het kindje kort geleefd heeft, maken we eerst een geboorteakte op. Daarna de overlijdensakte. De vader of moeder mag de aangifte doen. Maar ook iemand die bij de bevalling is geweest, een medewerker van het ziekenhuis of iemand van de uitvaartonderneming. Is het uw eerste kindje? U mag een achternaam kiezen. Bij een volgende zwangerschap mag u opnieuw de achternaam kiezen. Wilt u uw kindje ook laten inschrijven in de BRP? Dit kan. Zorg dat u de akte bij u heeft waarin staat dat uw kindje levenloos geboren is. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid. Op de gemeentelijke begraafsplaats Buitenwoelhof in Veendam bestaat de mogelijkheid uw levenloos geboren kindje te begraven. Hiervoor kunt u contact opnemen met begraafplaatsbeheer Veendam. Geen akte aanwezig? Als uw kindje is geboren in de eerste 24 weken van de zwangerschap, dan kan het zijn dat er geen aangifte is gedaan en dat er dus geen akte is opgemaakt. Omdat er een akte nodig is voor de registratie van uw kindje in de BRP, moet u eerst een verzoek indienen bij de geboortegemeente om alsnog een akte op te laten maken. U moet ook een bewijsstuk meenemen, bijvoorbeeld een verklaring van de (huis)arts, verloskundige of het ziekenhuis. Was u tijdens de geboorte van uw kindje getrouwd of was uw kindje al erkend tijdens de zwangerschap? Dan dient u een gezamenlijk schriftelijk verzoek in. Dit geldt ook als u inmiddels gescheiden bent. Was u tijdens de geboorte van uw kindje niet getrouwd en was uw kindje niet erkend? Dan kan de moeder alleen een schriftelijk verzoek indienen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Getuigen aanmelden
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-08-28 | Thema:
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft u getuigen nodig. Meld uw getuigen uiterlijk 6 weken voor uw huwelijk of partnerschap bij ons aan. Dit kunt u online regelen als u uw huwelijk of partnerschap bij ons meldt. U kunt ook een afspraak maken bij de gemeente. Waarom heeft u getuigen nodig? De getuigen zetten hun handtekening op de trouwakte en verklaren hiermee dat u elkaar werkelijk het ja-woord heeft gegeven. Het is vooral een eervolle functie. Getuigen zijn vaak familie of uw beste vrienden. Hoeveel getuigen Per bruidspaar heeft u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig van 18 jaar of ouder. Als u trouwt onder bijzondere omstandigheden heeft u mogelijk 6 getuigen nodig. Bijvoorbeeld bij een huwelijk in een ziekenhuis of gevangenis. Omzetten partnerschap Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk? Dan heeft u geen getuigen nodig.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Collectevergunning aanvragen
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema: Openbare orde en veiligheid
Wilt u voor een goed doel geld of spullen inzamelen? Vraag dan een collectevergunning bij ons aan. Landelijke organisaties collecteren over het algemeen volgens een vast rooster. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maakt dit rooster ieder jaar. Er zijn vrije periodes in het collecterooster. In die vrije periodes krijgen andere organisaties de mogelijkheid om te collecteren. Deze organisaties moeten een vergunning aanvragen om te mogen collecteren in deze vrije periodes.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Leegstand melden
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema:
De gemeente houdt een lijst bij van gebouwen die leeg staan. Als eigenaar van een leegstaand bedrijfspand of winkelpand moet u leegstand melden bij de gemeente. Bent u eigenaar van een bedrijfs-, winkel- of kantoorpand dat zes maanden of langer leeg staat? Dan moet u dit melden bij de gemeente. Dit kunt u online regelen. De gemeente gaat dan met u overleggen over de mogelijkheden van het gebouw en de gezamenlijke aanpak van de leegstand. De gemeente kan eventueel gebruikers voordragen en u verplichten het gebouw geschikt te maken voor gebruik.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Hulp bij schulden
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-29 | Thema: Sociale zekerheid
Als u schulden heeft, kan het moeilijk zijn dit zelf op te lossen. Misschien kan de gemeente u helpen. Dit doen wij niet zelf. De Volkskredietbank doet dit namens de gemeente. Deze professionele organisatie is specialist in het helpen en ondersteunen van mensen met schulden. Kijk voor meer informatie op de website van de Volkskredietbank. Zijn de problemen nog niet zo groot? Kijk dan ook eens op zelfjeschuldenregelen.nibud.nl/introductie van het NIBUD.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gratis trouwen en partnerschap
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-02-13 | Thema: Recht
Gratis trouwen of gratis een partnerschap aangaan kan alleen op maandagochtend om 8.30 uur en 9.00 uur.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Flyeren (reclamemateriaal verspreiden)
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema:
Als u in de openbare ruimte reclame- of strooibiljetten uitdeelt aan het publiek, noemen we dit flyeren. Dit mag in Veendam zonder vergunning. We kunnen wel voorwaarden stellen aan de manier waarop u dit wilt doen. Meld uw plannen daarom vooraf bij de gemeente.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Schadeclaim gemeente
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-04-19 | Thema:
Heeft u schade door iets wat de gemeente heeft gedaan? Of juist door achterstallig onderhoud? In bepaalde situaties is de gemeente voor de schade aansprakelijk en kunt u de gemeente om een schadevergoeding vragen. Het moet duidelijk zijn dat het onze schuld is. Soms hebben we na uw aanvraag meer informatie nodig. We vragen u dan om dit aan ons te geven. We sturen u een brief met onze beslissing.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Ventvergunning
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-29 | Thema: Openbare orde en veiligheid
Verkoopt u spullen langs de weg of aan huis? Dit noemen we venten. Voor venten heeft u geen vergunning nodig. U moet wel een melding doen. De ventvergunning is bedoeld voor mensen die steeds op een andere plek hun spullen verkopen. De ventvergunning is niet bedoeld voor bedrijven die hun spullen aan huis bezorgen. Als u een stalletje heeft en klanten naar u toe moeten komen, heeft u een standplaatsvergunning nodig.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Marktvergunning
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-03-28 | Thema: Economie
Wilt u goederen of eten verkopen op de markt? Voor een vaste plek op de markt heeft u een vergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. Wilt u een plaats voor 1 dag? Regel dit met de marktmeester. Dit kan op de dag zelf. Een dagplaats is bijvoorbeeld een plek die niet gebruikt wordt, omdat de marktkoopman op vakantie is. De plekken op de markt zijn zo verdeeld dat er kramen met verschillende soorten producten zijn. Als u iets uit een kraam of kar wilt verkopen op een andere plek, heeft u een standplaatsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u langs de weg of op een plein wilt staan. De weekmarkt staat op het Museumplein in het centrum van Veendam: Maandagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur Donderdag van 10.00 tot 17.00 uur
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Grafbedekking
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2023-04-19 | Thema:
Voor het plaatsen van een monument of aanbrengen van grafbeplanting is altijd een vergunning nodig. Een wijziging dient te worden gemeld. Wijzigingen mogen pas uitgevoerd worden na akkoord van de gemeente. Aan grafbedekking zijn bepaalde voorwaarden en regels verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van afmetingen, materiaalgebruik en wijze van aanbrengen. Meer informatie hierover is te vinden in de nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Veendam. De rechthebbende van het graf is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het grafmonument of de grafbeplanting en voor eventuele herstelwerkzaamheden. Vergunning plaatsen grafbedekking Voor het plaatsen van een grafmonument (grafsteen, afsluitplaat) of grafbeplanting is een vergunning vereist. Een vergunning wordt meestal aangevraagd door de steenhouwer waar u het monument laat maken, maar u kunt ook zelf een vergunningsaanvraag bij ons indienen. Daarbij dient altijd een werktekening gevoegd te worden, zodat wij kunnen beoordelen of het monument voldoet aan de voorwaarden. Er zijn eenmalig kosten verbonden aan het aanvragen van een vergunning. Belangrijk: u mag de grafbedekking pas (laten) aanbrengen als de gemeente akkoord heeft gegeven op de aanvraag. Grafbedekking wijzigen U wilt een wijziging doen aan een grafmonument of graftuin waarvoor u verantwoordelijk bent? Laat het ons weten. Dat kan via het meldingsformulier. Als we uw melding hebben ontvangen, kijken we naar de laatste regels voor grafbedekking. Daarna laten we u weten of we akkoord zijn. U kunt de actuele regels rondom grafbedekking zelf inzien via de nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Veendam.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Uw kind aanmelden voor een basisschool
Bron: Veendam (gemeente) | Datum: 2024-01-29 | Thema:
Als uw kind 4 jaar is, mag het naar school. U moet zelf op tijd een basisschool kiezen voor uw kind. De meeste ouders melden hun kind aan bij een school voordat het 4 jaar wordt. Lijst basisscholen in de gemeente Veendam U kunt de scholen bij u in de buurt ook opzoeken via de website Scholen op de kaart
Externe link: Ga naar website