Filters
Geselecteerde filters (2)
Zoekresultaten 1 - 33 van 33 resultaten
Externe link: Onafhankelijke cliëntondersteuner
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-05-30 | Thema:
Heeft u hulp, zorg of ondersteuning nodig? Weet u niet goed hoe u dit moet regelen of loopt u hierin vast? Dan kunt u terecht bij de Onafhankelijke Cliëntondersteuning. De onafhankelijke cliëntondersteuner is er voor u en zet uw behoefte centraal. Of u nu voor het eerst hulp nodig heeft, of als u iets in uw hulp wilt of moet veranderen. De ondersteuning is onafhankelijk en gratis voor alle inwoners van de gemeente Pekela. “Het enige belang in de ondersteuning is die van jou!” Wilt u contact met een onafhankelijke cliëntondersteuner? Dat kan via welzijnsorganisatie De Badde, telefonisch via 0597 645000 of via een e-mailbericht naar oco@debadde.nl. Meer informatie is te vinden op www.debadde.nl/oco
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Achternaam veranderen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2023-12-20 | Thema: Recht
Wilt u uw achternaam veranderen? Hier zijn regels voor. Meestal gaat het om hoe u de achternaam gebruikt. Omdat u gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of omdat u gaat scheiden. U houdt altijd uw achternaam die u bij uw geboorte heeft gekregen. Bij trouwen en een geregistreerd partnerschap kunt u kiezen voor: alleen uw eigen achternaam uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner alleen de achternaam van uw partner de achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam Heeft u een kind? Dan kunt bij uw huwelijk of partnerschap eenmalig de achternaam van uw kind veranderen. Neem hiervoor van te voren contact op met de gemeente. In sommige situaties kunt u uw achternaam wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u een gekke naam heeft. Of omdat u de achternaam van de andere ouder wilt. Dit regelt u via Dienst Justis, daar vind u ook de voorwaarden en regels voor een naamswijziging.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Geboorteaangifte
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2023-01-23 | Thema: Recht
U heeft een kindje gekregen, gefeliciteerd. Het is belangrijk dat u binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doet. We nemen het kindje op in de BRP. Dan krijgt uw kind meteen een BSN. Ook maken we een geboorteakte. Hierin staan: voornaam en achternaam van uw kind de namen van de ouders de geboortedatum en tijd de geboorteplaats. De vader of moeder doet aangifte van de geboorte. Is dit niet mogelijk? Dan mag ook iemand anders de aangifte doen: iemand die bij de geboorte aanwezig was, zoals een familielid, arts, verloskundige of kraamhulp. de bewoner van het huis waar het kindje geboren is. het hoofd van het ziekenhuis, de inrichting of de gevangenis waar het kindje geboren is. de burgemeester van de plaats waar het kindje geboren is. Woont u niet in de gemeente waar het kindje geboren is? Dan geeft de gemeente de geboorte door aan de gemeente waar u woont. Daar wordt het kindje opgenomen in de basisregistratie personen en krijgt het een BSN.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bijzondere bijstand
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-06-30 | Thema:
Soms moet u geld uitgeven voor iets wat u niet verwacht heeft. Bijvoorbeeld omdat u onverwachts een advocaat nodig heeft. Of omdat u geld moet uitgeven aan een maaltijdservice of voor reiskosten naar het ziekenhuis. Als u een laag inkomen heeft en weinig vermogen, kunt u misschien bijzondere bijstand aanvragen. Dit is extra geld voor speciale kosten die u dringend moet maken, maar niet vergoed krijgt. U kunt de kosten dus niet uitstellen. Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u een laag salaris of pensioen heeft, kunt u het aanvragen. We kijken naar uw inkomen en beslissen dan hoe hoog het bedrag wordt. Bijzondere bijstand is een geldlening of een gift. Vraag de bijzondere bijstand op tijd aan. U kunt dit niet meer doen als u de rekening al heeft gekregen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Individuele inkomenstoeslag
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2023-03-06 | Thema: Sociale zekerheid
U bent 21 jaar of ouder en nog te jong voor het pensioen? Heeft u al langere tijd een erg laag inkomen en bijna geen vermogen? En verwacht u dat dit niet beter wordt? Misschien kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is extra geld om u te helpen. U vraagt het voor 1 jaar aan. Het bedrag krijgt u in 1 keer uitbetaald. We kijken wel eerst of u genoeg heeft gedaan om uw inkomen te verbeteren. U kunt individuele inkomenstoeslag aanvragen als u een laag salaris heeft. We kijken naar uw inkomen voor de hoogte van het bedrag.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Grafbedekking wijzigen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-17 | Thema:
U wilt een wijziging doen aan een grafmonument of graftuin waarvoor u verantwoordelijk bent? Laat het ons weten. Dat kan via het meldingsformulier. Als we uw melding hebben ontvangen, kijken we naar de laatste regels voor grafbedekking. Daarna laten we u weten of we akkoord zijn. U kunt de actuele regels rondom grafbedekking zelf inzien via de nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Pekela. Belangrijk: u mag de wijziging(en) pas aanbrengen als de gemeente akkoord heeft gegeven op deze melding. U krijgt hierover nog een brief of e-mail van ons.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Inkomen oudere werknemers
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-10-29 | Thema: Sociale zekerheid
Bent u 50 jaar of ouder en werkeloos? Heeft u nog geen recht op een AOW-uitkering? Het kan zijn dat u te weinig inkomen heeft, bijvoorbeeld omdat u geen WW meer krijgt. Dan kunt u misschien IOAW aanvragen. Dit is een uitkering. U en uw partner krijgen dan een inkomen op in ieder geval het bijstandsniveau. Als u inkomen heeft, vult de uitkering het aan.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Inkomen oudere zelfstandigen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-23 | Thema: Sociale zekerheid
Bent u 55 jaar of ouder en zelfstandig ondernemer? Als u te weinig inkomen krijgt uit uw bedrijf, wilt u misschien stoppen met uw bedrijf. Misschien kunt u IOAZ aanvragen. Dit is een uitkering. U en uw partner krijgen dan een inkomen op in ieder geval het bijstandsniveau. Als u inkomen heeft, vult de uitkering het aan.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Melding mobiele puinbreker
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-23 | Thema:
Bij het bouwen en slopen komt afval vrij. Een mobiele puinbreker kan het afval in stukken breken op de plek waar u aan het werk bent. Dat scheelt tijd. Puinbrekers worden ingezet om de steenachtige fractie van bouw-en sloopafval te breken tot puingranulaat. Dit puingranulaat kan worden toegepast als bouwstof in het beton of in de wegenbouw. Door de (milieu)technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het mogelijk geworden om met een mobiele installatie op locatie te werken. Gaat u een mobiele puinbreker gebruiken? Meld dit dan op tijd. Dit doet u via een schriftelijke kennisgeving. Er gelden namelijk regels om overlast (trillingen, geluid en stof) voor andere mensen te voorkomen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Klacht over de gemeente
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-17 | Thema: Recht
Vindt u dat iemand van de gemeente u niet goed behandeld heeft? Bijvoorbeeld een ambtenaar of bestuurder? U kunt dan een klacht bij ons indienen. De klacht kan gaan over: hoe u behandeld bent dat u verkeerde of te weinig informatie heeft gekregen dat onze medewerkers niet op uw vragen reageren
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Uw kind aanmelden voor een basisschool
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-08-13 | Thema:
Als uw kind 4 jaar is, mag het naar school. U moet zelf op tijd een basisschool kiezen voor uw kind. De meeste ouders melden hun kind aan bij een school voordat het 4 jaar wordt. Lijst basisscholen in de gemeente Pekela U kunt de scholen bij u in de buurt ook opzoeken via de website Scholen op de kaart
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Vergunning plaatsen grafmonument
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-17 | Thema:
De rechthebbende of de leverancier (namens de rechthebbende) kan een vergunning aanvragen tot het plaatsen van een grafmonument op de gemeentelijke begraafplaatsen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bezoek uit het buitenland
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-11-08 | Thema: Migratie en integratie
Krijgt u iemand op bezoek uit het buitenland? Soms hebben mensen een visum nodig om naar Nederland te mogen komen. Als ze een visum aanvragen, moeten ze dan een garantstelling of logiesverstrekking laten zien. Of allebei. Dit is een formulier. U haalt het formulier bij de IND. In het formulier beschrijft u waarom u uw gast heeft uitgenodigd. Daarna komt u bij ons langs om uw handtekening te legaliseren. Dit betekent dat wij kijken of uw handtekening en de handtekening op het formulier hetzelfde zijn. Uw gast kan hiermee laten zien dat u zult helpen. Bijvoorbeeld met de betaling van kosten in Nederland, bij het bezoek aan een arts en met de terugkeer naar het eigen land.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bedrijf beginnen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-29 | Thema:
Wilt u een bedrijf beginnen? Er komt dan veel op u af. Wij kunnen u helpen. We kunnen u bijvoorbeeld vertellen of uw plannen in het bestemmingsplan passen. En of er subsidies zijn die u kunt aanvragen. Misschien wilt u het bedrijfspand wel verbouwen. Dan heeft u bijvoorbeeld een vergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket online en u weet meteen wat u moet doen. Startende ondernemers kunnen goed terecht bij de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar schrijft u zich ook in. Of op de website Ondernemersplein.nl waar u informatie vindt over bijvoorbeeld geldzaken, personeel en belastingen. En natuurlijk de website van de Belastingdienst. Heeft u erg weinig geld? Heeft u een uitkering? Kijk dan of de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) iets voor u is. Of neem contact op met UWV. Voor sommige bedrijven geldt: Wilt u meer dan 50 mensen tegelijk in uw bedrijf binnenlaten? Doe dan een melding over de brandveiligheid. De gemeente kan ook een Bibob-onderzoek doen. U krijgt daar bericht van. Voor een horecabedrijf gelden strengere regels. Kijk daarvoor bij Horecabedrijf beginnen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Echtscheiding melden
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-21 | Thema: Recht
Een scheiding of ontbinding van het partnerschap regelt u via de rechter. Meestal met een advocaat. U meldt de scheiding binnen 6 maanden. Dit doet u bij de gemeente waar u getrouwd bent of uw geregistreerd partnerschap aangegaan bent. Vaak regelt uw advocaat dit voor u. Wij zetten de scheiding in het register. U mag een geregistreerd partnerschap zonder rechter beëindigen (dit gebeurt door het opmaken van een overeenkomst bij een notaris), als u geen minderjarige kinderen heeft. Om uw huwelijk te beëindigen moet u altijd naar de rechter.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Verhuizen naar het buitenland
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-06-27 | Thema:
Verhuist u naar het buitenland? Geef de verhuizing voor u vertrekt bij ons door. Doe dit binnen 5 dagen vóórdat u verhuist naar het buitenland. U hoeft de verhuizing alleen door te geven als u 8 maanden of langer binnen 1 jaar in het buitenland bent. Is dit korter? Dan hoeft u dit niet te melden.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Trouwen in het buitenland
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-06-30 | Thema: Recht
Plannen om in het buitenland te gaan trouwen? Of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Daarvoor zullen jullie een aantal zaken van te voren moeten uitzoeken. Bijvoorbeeld: Mogen jullie wel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het land waar jullie dat willen? Welke documenten hebben jullie daarvoor nodig? Moeten jullie documenten legaliseren, voordat jullie weer naar huis gaan? En denk ook aan het registreren van jullie huwelijk in Nederland. Sommige landen zullen dan om toestemming van uw gemeente vragen. Dit is een Verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring. Kijk voor meer informatie bij het product Verklaring trouwen in het buitenland.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Participatiefonds
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-11-26 | Thema:
Wanneer u op of net boven bijstandsniveau uitkomt, dan kan ieder gezinslid uit de gemeente Pekela tot € 50 vergoeding krijgen voor sociaal-culturele activiteiten. De maximale vergoeding die u krijgt is € 50 plus € 50 per gezinslid. Een gezin van vier personen krijgt dus maximaal tot € 250 vergoed. U heeft geen recht op deze vergoeding als u al recht heeft op een individuele inkomenstoeslag.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bijstandsuitkering
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-16 | Thema: Sociale zekerheid
Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Heeft u ook geen uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering. Deze uitkering vult uw inkomen aan. Ondertussen laat u zien dat u alles doet om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. We kijken bij uw aanvraag niet alleen naar het inkomen en vermogen. Ook het aantal personen in uw huishouden telt mee voor de hoogte van de uitkering. Woont u met meer volwassenen in huis? Dan kunt u kosten delen en krijgt u daarom een lagere uitkering. Dit geldt niet voor kinderen tot 21 jaar die bij u wonen of bijvoorbeeld studenten en huurders. Dit heet de kostendelersnorm.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Pekela geeft gas!
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-11-03 | Thema:
In juni 2018 heeft de gemeente, op initiatief van actieve inwoners uit Boven Pekela, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidie aangevraagd voor een proeftuin aardgasvrij. Op 1 oktober 2018 hebben we te horen gekregen dat de subsidie van ruim 4 miljoen euro is toegekend! Wat houdt het project in? Het project om Boven Pekela en Doorsnee tot aan de Ommelanderklap aardgasvrij te maken bestaat uit twee delen: gasbesparing en groengas opwek. Gasbesparing Het eerste deel bestaat uit het terugdringen van het gasverbruik. Dit gebeurt door het uitvoeren van (combinaties van) verschillende besparingsmaatregelen, zoals de installatie van een (hybride) warmtepomp of isolatie. Om het extra verbruik van de besparingsinstallaties te compenseren, kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Ook worden grote winsten geboekt door het dichten van de ergste kieren in de woning. Hiermee kan gemiddeld 50% bespaard worden op het gasverbruik in de woningen. Groengas opwek Het tweede deel bestaat uit het produceren van groen gas, om het resterende aardgas te vervangen. Momenteel is het vervolg van de uitvoering van dit deelproject onzeker. Hierover leest u meer op de website van het project. Stand van zaken De nieuwe getallen voor de stand van zaken zijn: 200 aanmeldingen, ca. 150 maatwerkadviezen en 24 geïnstalleerde maatregelen. Meedoen? Wilt u als proeftuinbewoner graag weten wat de voordelen en subsidiemogelijkheden voor uw woning zijn? Meld u zich dan aan voor het project en ontvang een gratis energiescan. Bovendien krijgt u een vrijblijvend adviesgesprek met adviesbureau Invent. Door een energiescan weet u precies hoe u gas en geld kunt besparen in uw woning! Wanneer u zelf weet welke maatregelen geschikt zijn voor uw woning, kunt u ook de energiescan achterwege laten en meteen offertes gaan opvragen. Hiermee bespaart u tijd in het verduurzamingsproces. Ik meld mij vrijblijvend aan voor het project en ontvang een gratis energiescan.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Tapontheffing
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2023-02-22 | Thema: Zorg en gezondheid
Wilt u drank zoals bier en wijn verkopen tijdens een evenement of feest? Bijvoorbeeld tijdens een braderie, muziekfeest of kermis? Dan heeft u een ontheffing nodig. De ontheffing geldt voor drank met minder dan 15% alcohol (zwak-alcoholische drank). U kunt de ontheffing voor een speciaal evenement aanvragen. Het evenement duurt niet langer dan 12 dagen achter elkaar. Iedere eigenaar en leidinggevende staat op de vergunning genoemd.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bijstand voor zelfstandigen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2023-10-25 | Thema: Sociale zekerheid
De Bbz is bedoeld voor mensen met een eigen bedrijf die niet voldoende inkomen hebben. U vraagt de Bbz aan bij de gemeente. De Bbz kan een krediet of een aanvulling op uw inkomen zijn. Wij beslissen wat voor soort Bbz u krijgt.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Grafrechten wijzigen
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-08-13 | Thema: Financiën
Grafrechten geven recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Bij een gemeentelijke begraafplaats betaalt u grafrechten aan de gemeente. Bij een bijzondere begraafplaats betaalt u grafrechten aan de houder van die begraafplaats, bijvoorbeeld een kerkgenootschap.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Verhuizen vanuit het buitenland
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2024-04-09 | Thema:
Verhuist u vanuit het buitenland naar Nederland dan moet u dit vaak melden bij de gemeente via een aangifte eerste inschrijving. Deze aangifte geldt voor: inwoners die zich vanuit het buitenland voor het eerst in Nederland vestigen; inwoners die al eerder ingeschreven hebben gestaan maar uitgeschreven zijn voor 1 oktober 1994; De aangifte eerste inschrijving geldt ook voor kinderen die in Nederland zijn geboren en aan de verblijfscriteria voldoen, maar waarvan geen van de ouders ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP).
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gladheid
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-11-08 | Thema: Verkeer
In de winterperiode zet de gemeente in op sneeuw- en gladheidbestrijding. Tijdens ijzel, sneeuwval of vorst worden er maatregelen getroffen. Zowel actief als preventief om de weggebruiker op een zo veilig mogelijke manier gebruik te laten maken van de weg. Echter: bij extreme weersomstandigheden blijft het risico van het deelnemen aan het verkeer primair voor de weggebruiker. Strooien De gemeente Pekela probeert zoveel mogelijk het opvriezen van natte weggedeelten te voorkomen. Dit door te strooien voordat het gaat sneeuwen en ijzelen. Als het glad wordt of kan worden de hoofdwegen, busroutes, de wijkontsluitende wegen, fietspaden, bruggen en het centrumgebied gestrooid. Het uitgangspunt daarbij is dat iedereen binnen een redelijke afstand een bestrooide weg kan bereiken. Strooiroutes Een overzicht van de strooiroutes in de gemeente Pekela: Strooiroutes 2021 - 2022 Geen gladheidsbestrijding in woonstraten In principe wordt niet aan gladheidbestrijding in de woonstraten gedaan. Dit vanwege: Het bestrijden van de gladheid op de wegen is alleen effectief bij intensief weggebruik. Daarom wordt er in de woonstraten spaarzaam omgegaan met het strooien. De weggebruiker dient daar dus altijd rekening te houden met mogelijk gladde weggedeelten en het rijgedrag daarop aan te passen. Geparkeerde auto's maken het haast onmogelijk om te strooien en/of sneeuw te ruimen. Het strooizout brengt schade toe aan het milieu; de gemeente wil deze schadelijke invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken Inzet personeel en voertuigen Voor de gladheidbestrijding heeft de gemeente 24 uur per dag, zeven dagen per week mensen en auto's klaar staan. Zij rukken uit als er gladheid wordt verwacht. Voor haar strooiacties zet de gemeente een drietal strooi-eenheden in, waarop of waaraan een sneeuwploeg en zoutstrooier zijn bevestigd. Als er veel sneeuw geruimd moet worden, wordt nog eens een extra voertuigen ingezet. Wij verzoeken u in smalle straten waar normaal gesproken gestrooid wordt om in geval van sneeuwval uw auto zo te parkeren dat er ruimte ontstaat voor ons materieel.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Eikenprocessierups
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-01-13 | Thema:
Mensen en dieren kunnen veel last hebben van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld jeuk, rode huiduitslag en last van de ogen en bij het ademhalen. Dit komt door de brandhaartjes van de rupsen. De klachten kunnen 2 weken duren. De rups komt in mei, juni en juli voor. Ze leven in groepen op bomen. Zo’n groep ziet eruit als een processie of optocht. De eikenprocessierups is grijsblauw met een wat lichtere zijkant. De brandhaartjes zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De haren die u kunt zien geven geen irritaties.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Bijstandsuitkering voor jongeren
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-07-27 | Thema:
Wil je een bijstandsuitkering aanvragen en ben je jonger dan 27 jaar? Dan ben je verplicht om eerst te kijken of je een opleiding kunt volgen of werk kunt vinden. Daarvoor krijg je 4 weken de tijd. Na die zoekperiode kun je de aanvraag voor de bijstandsuitkering officieel indienen. De gemeente beslist op de aanvraag.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Hulp voor mantelzorgers
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-04-12 | Thema: Zorg en gezondheid
Zorgt u lange tijd voor een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte, handicap of ouderdom? En krijgt u daar niet voor betaald? Dan bent u mantelzorger. Misschien kunnen we u helpen met begeleiding en hulp. Als u een tijdje geen mantelzorg kunt bieden, is het mogelijk dat iemand de zorg van u overneemt. Bijvoorbeeld omdat u zelf langere tijd ziek bent of op vakantie gaat. Het ondersteunen van mantelzorgers is een onderdeel van de Wmo. De gemeente zorgt binnen de Wmo voor vervangende zorg, zodat u de mantelzorg even kunt overdragen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Schadeclaim gemeente
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-17 | Thema:
Heeft u schade door iets wat de gemeente heeft gedaan? Of juist door achterstallig onderhoud? In bepaalde situaties is de gemeente voor de schade aansprakelijk en kunt u de gemeente om een schadevergoeding vragen. Het moet duidelijk zijn dat het onze schuld is. Soms hebben we na uw aanvraag meer informatie nodig. We vragen u dan om dit aan ons te geven. We sturen u een brief met onze beslissing.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Uitkeringsfraude
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-16 | Thema: Sociale zekerheid
Denkt u dat iemand onterecht een uitkering krijgt? Dan is dat fraude. Laat het ons weten. Dit kan anoniem. Vertel ons om wie het gaat en waarom u het denkt. Wij starten dan een onderzoek. Heeft u zelf een uitkering? Geef een verandering dan altijd op tijd door. Doet u dit niet? En merken wij dit bij een controle? Dan is dat ook fraude. Ook als het per ongeluk is. Komt uit het onderzoek dat u fraudeert? U moet het geld dat u teveel heeft gehad, terugbetalen. En u krijgt een boete. De boete kan even hoog zijn als het bedrag dat u terug moet betalen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Verhuizing doorgeven
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-08-13 | Thema: Recht
Gaat u verhuizen? Laat het ons dan weten. Verhuist u naar een andere gemeente dan waar u nu woont? Dan geeft u het door bij de gemeente waar u gaat wonen. De nieuwe gemeente regelt dat u wordt uitgeschreven bij de oude gemeente. De verhuizing doorgeven kan al vanaf 4 weken voor de verhuisdatum tot 5 dagen erna. Doet u het later? Dan gaat de verhuizing in op de dag waarop u de verhuizing doorgeeft. Let op! U kunt misschien een boete krijgen, als u de verhuizing te laat bekend doorgeeft.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Tijdelijke hulp voor zelfstandig ondernemers (Tozo)
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2022-02-09 | Thema: Economie
Tozo stopt per 1 oktober 2021 De Tozo is een tijdelijke steunmaatregel. Nu de contactbeperkende maatregelen steeds meer worden opgeheven, wordt de economie steeds verder heropend. Voor u als ondernemer wordt het hierdoor gemakkelijker om de bedrijfsactiviteiten weer te hervatten. Daarom wordt de Tozo niet opnieuw verlengd. Dit betekent dat er vanaf 1 oktober 2021 geen Tozo meer aangevraagd kan worden. Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) Bent u ondernemer maar lukt het u vanaf 1 oktober 2021 nog niet om in uw inkomen te voorzien? Mogelijk komt u dan in aanmerking voor Bbz. Voor meer informatie zie Bijstand voor zelfstandigen. Controleren van uw gegevens bij de Tozo Heeft u als ondernemer gebruik gemaakt van de Tozo? Dan kunnen wij uw gegevens controleren. U krijgt dan van ons een brief waarin we u vragen om gegevens in te leveren. Zo controleren we of u aan de voorwaarden voldoet en of u het juiste bedrag heeft ontvangen. Lever de gevraagde gegevens op tijd in. Lukt dit niet? Laat ons dit dan meteen weten. Daarmee kunnen we problemen zoals het mogelijk terugvorderen van de Tozo voorkomen. Doorgeven van inkomen en andere wijzigingen Heeft u als ondernemer een Tozo-uitkering ontvangen? Als er iets wijzigt dan moet u dit meteen aan ons doorgeven. Dit geldt ook voor inkomsten uit onderneming. Op uw aanvraag heeft u namelijk een schatting gemaakt van de door u te verwachten inkomsten. De daadwerkelijke inkomsten moet u binnen 6 weken aan ons doorgeven via het wijzigingsformulier Tozo. Meer informatie op de pagina Doorgeven wijzigingen Tozo. Waar moet u op letten bij belastingaangifte en toeslagen? De uitkering telt mee als inkomen voor het jaar 2021. U moet dit inkomen dus opgeven bij de belastingaangifte over het jaar 2021. U ontvangt in het 1e kwartaal van 2022 een jaaropgave van de uitkering. Heeft u een partner? Dan ontvangt ook die volgend jaar een jaaropgave. De Tozo-uitkering is namelijk een aanvulling op uw gezamenlijke inkomen, de helft van de uitkering is voor uw partner. Over de Tozo-uitkering dragen we loonbelasting af. Heeft u een partner met inkomsten uit werk of een uitkering? Dan is het mogelijk dat er te weinig belasting wordt afgedragen. In dat geval krijgen u en/of uw partner een hogere belastingaanslag over het inkomen van 2021. U krijgt dan minder geld terug of u moet belasting nabetalen. De Tozo-uitkering kan ook van invloed zijn op de hoogte van de huur-, zorg- en andere toeslagen van de Belastingdienst. Terugbetalen Tozo-bedrijfskrediet vanaf 1 januari 2022 Heeft u vanuit de Tozo een bedrijfskrediet ontvangen? Dan begint u vanaf 1 januari 2022 met het terugbetalen hiervan. In juli 2021 heeft u hierover een informerende brief ontvangen. In het najaar van 2021 ontvangt u van ons een brief met de aflossingsbedragen en termijnen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Wijziging doorgeven bijstandsuitkering
Bron: Pekela (gemeente) | Datum: 2021-12-16 | Thema: Sociale zekerheid
Krijgt u een bijstandsuitkering? En is er iets veranderd in uw situatie? Dan heeft dit waarschijnlijk invloed op uw uitkering. Geef wijzigingen daarom direct aan ons door. Waarom moet ik wijzigingen doorgeven? In de wet staat dat u wijzigingen moet doorgeven. Dit heet de inlichtingenplicht. U moet alles doorgeven wat van invloed kan zijn op de hoogte of uw recht op een uitkering. Geeft u een wijziging niet of te laat door? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. U moet dan bijvoorbeeld geld aan ons terugbetalen. Of misschien krijgt u een boete. De wet waar dit in staat, is de participatiewet. Hoe snel moet ik de wijziging doorgeven? Geef uw wijziging binnen 5 werkdagen door. Dit zijn 5 dagen vanaf het moment dat de wijziging ingaat. Uw inkomsten geeft u maandelijks voor de 28e van de lopende maand aan ons door.
Externe link: Ga naar website
- 1