Zoekresultaten 1 - 50 van 198 resultaten

  • Externe link: Vliegveld Teuge

    Vliegveld Teuge is de grootste luchthaven in Gelderland en ligt aan de noordzijde van het dorp Teuge in de gemeente Voorst. De luchthaven wordt ingezet voor lesvluchten, parachutespringen en zweefvliegen. Ervaart u overlast van vliegverkeer vanaf Teuge airport? Dan kunt u hier een melding doen.

  • Externe link: Gevaar door een kapotte lantaarnpaal

    Beschadigingen aan een lantaarnpaal kunnen ook gevaarlijk zijn. In dat geval kunt u de situatie direct melden via 14 055. Spoedgevallen lossen we zo snel mogelijk op.

  • Externe link: Huishoudelijk afval

    Elk huishouden produceert afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), plastic en restafval. Dit heet huishoudelijk afval. In de gemeente Apeldoorn zamelt Circulus dit afval gescheiden in.

  • Externe link: Lening toekomstbestendig wonen voor particulieren

    Heeft u plannen om uw huis duurzamer, klaar voor de toekomst, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Dan kunt u een aantrekkelijke lening afsluiten bij de gemeente.

  • Externe link: Archeologisch onderzoek

    Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met archeologie. Dat kan van belang zijn bij alle graafwerkzaamheden; als u gaat bouwen maar ook bij het slopen van funderingen of bij natuuraanleg. Door graafwerkzaamheden kunt u archeologische resten vernietigen. Om dat te voorkomen bepaalt het omgevingsplan wanneer archeologisch onderzoek verplicht is voor een omgevingsvergunning. We beschermen zo informatie over ons verleden in de bodem.

  • Externe link: Begeleiding en advies over (passend) onderwijs

    Met een diploma op zak is een jongere beter voorbereid op de toekomst. Elk kind heeft recht op onderwijs. Kinderen gaan vaak vanaf 4 jaar naar school. Tussen de 5 en 18 jaar zijn jongeren verplicht om onderwijs te volgen, totdat ze een startkwalificatie hebben (Havo, vwo of mbo2 diploma). Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit leerplicht, voor jongeren tussen 16 en 18 jaar kwalificatieplicht. Een leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op de naleving van de leerplichtwet. Kunt u ondersteuning gebruiken bij problemen met schoolinschrijving, schoolgang, passend onderwijs of jeugdzorg? De leerplichtambtenaar helpt u bij het zoeken naar oplossingen in het recht op onderwijs.

  • Externe link: Apeldoorn rein

    Samen maken en houden we Apeldoorn schoon. Of het nu is door afval in de afvalbak te gooien, de hond uit te laten op een hondenuitlaatplaats of een opruimactie in de buurt te organiseren: iedereen kan Rein zijn.

  • Externe link: Sportvisserij

    Vissen is voor veel inwoners en bezoekers van Apeldoorn een ontspannen bezigheid. Het is voor de gemeente Apeldoorn dan ook belangrijk dat inwoners en bezoekers de mogelijkheid krijgen om te kunnen vissen.

  • Externe link: Bodem

    Werkt u of gaat u werken met bodem of grond? Bijvoorbeeld het bouwen of verbouwen van uw woning of bedrijfspand? Dan moet u rekening houden met regels over bodem en grond. Het kan zijn dat grond vervuild is en dat u daarom maatregelen moet nemen. Ook bij het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met regels over bodemgebruik.

  • Externe link: Bezoekersregeling: parkeren voor bezoek

    Woont u in een gebied met betaald parkeren of parkeervergunningen en ontvangt u bezoek? Vraag dan de bezoekersregeling aan. Daarmee kunt u uw bezoek makkelijk (online) aan- en afmelden.

  • Externe link: Archeologiefonds

    Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met archeologie. Als de geplande werkzaamheden een bedreiging vormen voor het archeologisch bodemarchief, kan archeologisch onderzoek noodzakelijk zijn.

  • Externe link: Naamskeuze

    Ouders van Nederlandse kinderen kunnen voor hun 1e kind kiezen tussen de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder. Vanaf 1 januari 2024 kan uw eerste kind ook een dubbele achternaam krijgen. De volgorde maakt niet uit. Als u later meer kinderen krijgt, krijgen die dezelfde achternaam. De naamskeuze moet u vóór de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte aan de gemeente doorgeven.

  • Externe link: Kinderopvang starten of wijzigen

    Voor het starten van een kinderopvang moet u toestemming vragen aan de gemeente. Dat geldt ook voor gastouderbureaus (GOB) en voorzieningen voor Gastouderopvang (VGO). Voldoet u aan de wettelijke eisen en regels om te worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)? Dan registreert de gemeente uw kinderopvangorganisatie in het LRK en mag u starten. Ook als uw gegevens veranderen, moet u dit doorgeven aan de gemeente.

  • Externe link: Jeugdlintje: De jonge helden van Apeldoorn

    Onze jonge helden zijn inwoners van gemeente Apeldoorn, maximaal 20 jaar oud, die iets bijzonders hebben gedaan of zich belangeloos en uitzonderlijk hebben ingezet. Kent u zo'n jonge held? Die kunt u dan aanmelden voor een jeugdlintje.

  • Externe link: Preventieadvies veilig wonen

    Uw woning en woonomgeving kunnen (bijna) altijd veiliger. En u kunt het inbrekers ongetwijfeld moeilijker maken. Voor advies over een veilige woningomgeving kunt u terecht bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

  • Externe link: Geslachtswijziging aanvragen

    Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen? Dan kunt u hiervoor een verzoek doen in de gemeente waar u geboren bent. Hiervoor heeft u wel een deskundigenverklaring nodig. Bij de geslachtswijziging kunt u ook uw voorna(a)m(en) wijzigen.

  • Externe link: Verblijf of vakantie in het buitenland doorgeven

    Met een bijstandsuitkering mag u per kalenderjaar 4 weken in het buitenland verblijven. Het maakt niet uit of u de dagen gebruikt voor bijvoorbeeld familiebezoek, mantelzorg bij ziekte of een vakantie. Geef in ieder geval 4 weken voor vertrek door wanneer u naar het buitenland gaat en hoe lang u weggaat. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw trajectregisseur of Lucrato. Als u niet tijdig meldt kan dit mogelijk leiden tot een tijdelijke verlaging van uw bijstand.

  • Externe link: Kapotte lantaarnpaal

    Een defecte lantaarnpaal kunt u doorgeven via een storingenkaart. Aan een schadesticker van aannemer Spie op de lantaarnpaal kunt u zien of de schade al gemeld is. We proberen de storing binnen 7 werkdagen te verhelpen.

  • Externe link: Huurwoning

    Als u een huurwoning zoekt kunt u zich bij Woonkeus Stedendriehoek inschrijven.

  • Externe link: Beslagvrije voet aanpassen

    Een beslagvrije voet is het deel van uw inkomen dat u nodig heeft om van te leven. Dat is het deel waarmee u de vaste lasten en andere noodzakelijke kosten betaalt. De beslagvrije voet is wettelijk bepaald. U heeft recht op het juiste bedrag per maand. De hoogte van het bedrag hangt af van uw situatie.

  • Externe link: Ontmoetingsplekken

    Gezellig met anderen een kop koffie drinken of deel nemen aan een activiteit. In de ontmoetingsplekken is van alles te doen. En iedereen is welkom, ook als u een beperking heeft. Op 19 ontmoetingsplekken in Apeldoorn kunt u ook terecht voor persoonlijke informatie en ondersteuning door professionals in de zorg.

  • Externe link: Opstapregeling wonen

    Zorginstellingen die cliënten willen begeleiden naar zelfstandig wonen kunnen hun cliënten aanmelden voor de Opstapregeling.

  • Externe link: Dode dieren in het water

    Dode dieren in het water kunt u direct melden via het Meldpunt Ons Water.

  • Externe link: Nederlander worden

    Woont u in Nederland en wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kan dat op twee manieren: via een optieverklaring of via een verzoek tot naturalisatie. Voor beide aanvragen komt u persoonlijk naar het stadhuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande knop.

  • Externe link: Subsidieregeling tegemoetkoming prijsstijgingen maatschappelijke voorzieningen 2023

    Vanaf 15 februari 2023 tot en met 1 april 2023 was het mogelijk om subsidie aan te vragen voor een tegemoetkoming prijsstijgingen maatschappelijke voorzieningen 2023. Met deze regeling konden buurt- en dorpshuizen, culturele organisaties en scouting- en sportverenigingen subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de gestegen prijzen. De aanvraagperiode is inmiddels gesloten.

  • Externe link: Meldpunt Toeslagenaffaire Kinderopvang

    Bent u vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst in de problemen gekomen? Dan kunt u rekenen op hulp van de gemeente.

  • Externe link: Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

    De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is een basisregistratie, waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen zijn verzameld. De gegevens in de BAG zijn openbaar en te benaderen via een website (zie Melden). Het is belangrijk dat deze gegevens kloppen want onder anderen onze hulpdiensten maken gebruik van de BAG.

  • Externe link: Geluidsoverlast door verkeer

    Als u geluidsoverlast ervaart door het verkeer, dan kunt u dit melden.

  • Externe link: Bekostiging leerlingenvervoer

    Bij kinderen die naar school gaan, gaat de gemeente ervan uit dat u in principe zelf zorgt dat uw kind veilig op school komt. Maar soms is het vervoer een probleem, bijvoorbeeld als uw kind naar een school moet die wat verder weg is. In dat geval komt u mogelijk in aanmerking voor een vorm van leerlingenvervoer.

  • Externe link: Briefadres

    Als u geen vaste woonplek hebt of als u in een instelling woont kunt u een briefadres aanvragen. Dit is het woonadres van een familielid, vriend of kennis met wie u afspreekt dat diegene uw post ontvangt. Deze persoon zorgt ervoor dat u uw post persoonlijk krijgt. U vraagt het briefadres aan in de gemeente waar de briefadresgever staat ingeschreven.

  • Externe link: Rioolaansluiting

    De gemeente maakt een huisaansluiting vanaf het hoofdriool tot 0,5 meter over uw erfgrens. Het is uw verantwoordelijkheid uw riolering aan te sluiten op de huisaansluiting. Gemeente Apeldoorn zamelt water in en transporteert afval- en hemelwater op het gemeentelijk grondgebied. De gemeente zorgt voor aanleg, onderhoud en beheer van het hoofdrioolstelsel (inclusief gemalen, pompen enzovoort).

  • Externe link: Hulp bij geldzorgen of schulden

    Het is heel vervelend om je zorgen te maken over geld. Gemeente Apeldoorn werkt samen met partners onder de naam Samen055. Of uw geldzorgen nu groot of klein zijn: Samen055 staat voor u klaar. We helpen om uw geldzaken weer op orde te krijgen als u schulden heeft, óf helpen deze schulden juist te voorkomen. Schaamte is niet nodig. Kom bij ons langs, we helpen u graag! Op tijd hulp zoeken geeft rust. Hulp van Samen055 is altijd gratis en vrijblijvend.

  • Externe link: Joodse Gedenkstenen

    Op sommige plekken in Apeldoorn liggen gedenkstenen. Deze stenen worden neergelegd ter nagedachtenis aan Joden die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Elk individu wordt herdacht op de plek waar hij of zij gewoond heeft. De gemeente steunt dit initiatief en stelt de openbare ruimte hiervoor beschikbaar.

  • Externe link: Gras en groen maaien

    De gemeente werkt met een planning voor het maaien van het openbaar groen. Op de ene plek maaien we meer dan op de andere plek. Als er sprake is van een onveilige situatie door een ongemaaide bloemberm, kunt u dit melden.

  • Externe link: Onjuiste inschrijving melden (adresonderzoek)

    Als u post krijgt van een overheidsinstantie voor iemand die niet (meer) op uw adres woont, kunt u dat doorgeven aan de gemeente. De gemeente bekijkt uw melding en start misschien een adresonderzoek.

  • Externe link: Subsidieregeling pilots jeugd Specialistische GGZ

    Op deze pagina vindt u informatie over de subsidieregeling pilots jeugd SGGZ.

  • Externe link: Vergoeding voor zwemdiploma A en B

    Als u gebruik maakt van de RegelRecht regeling en u kinderen heeft, dan kunt u een vergoeding krijgen voor de kosten van de zwemlessen.

  • Externe link: Studietoeslag

    Heeft u een beperking waardoor u niet kunt werken naast uw studie? Een bijbaantje om geld te verdienen lukt dus niet. Dan kunnen wij u een steuntje in de rug bieden in de vorm van een studietoeslag. Deze toeslag biedt een financiële aanvulling.

  • Externe link: Jeugdverkeersexamen

    Het jeugdverkeersexamen is een praktisch verkeersexamen voor basisschoolleerlingen in groep 7. Zij leggen op de fiets een route af, waarbij ze met verschillende verkeerssituaties te maken krijgen. Met het VVN praktisch Verkeersexamen toetsen we of de leerlingen de opgedane verkeerskennis goed kunnen toepassen in het echte verkeer. Veilig Verkeer Nederland (VVN) verzorgt de organisatie en uitvoering van het verkeersexamen.

  • Externe link: Uitstroompremie

    Had u voorafgaand aan de werkaanvaarding gedurende een aangesloten periode van tenminste 36 maanden recht op een bijstandsuitkering of heeft u in de afgelopen 12 maanden de individuele inkomenstoeslag ontvangen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de uitstroompremie. De uitstroompremie kunt u aanvragen via onderstaand aanvraagformulier.

  • Externe link: Kind erkennen

    Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u duomoeder? Dan kunt u uw kind erkennen. U hoeft niet de biologische ouder te zijn. U kunt een kind erkennen vóór de geboorte, bij aangifte van de geboorte of na de geboorte. De opties hebben verschillende gevolgen.

  • Externe link: Eikenprocessierups

    Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen gele stip? Dan kunt u dit melden, geef de locatie zo duidelijk mogelijk weer. Bomen met een gele stip hoeft u niet te melden.

  • Externe link: Fietswrakken

    Overlast door fietswrakken? Dat kunt u melden bij de gemeente.

  • Externe link: Overlast in de buurt

    Heeft u last van mensen door lawaai, vreemd gedrag of andere overlast in uw buurt? Ga eerst in gesprek met elkaar. Als u er samen niet uitkomt, kunt u dit melden.

  • Externe link: Eigen bijdrage Wmo

    Als gemeente willen wij ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. We bieden ondersteuning door middel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als u ondersteuning of een hulpmiddel van de Wmo gebruikt, betaalt u bijna altijd een eigen bijdrage Wmo. Het maakt niet uit of u deze ondersteuning of het hulpmiddel in natura ontvangt, of in de vorm van een persoonsgebonden budget.

  • Externe link: Struiken snoeien

    Struiken worden alleen gesnoeid als het écht nodig is, afhankelijk van het soort overlast dat de struik geeft. Kijk in twee stappen of en hoe u de overlast kunt melden.

  • Externe link: Parkeeroverlast

    Parkeeroverlast in het centrum van Apeldoorn en in vergunning-houderszones meldt u bij de gemeente. Parkeeroverlast in de rest van de gemeente meldt u bij de politie. Geef zo mogelijk ook het kenteken van het voertuig door.

  • Externe link: Standplaatsvergunning

    Voor markt- of straathandel in de openbare ruimte buiten de markt heeft u een standplaatsvergunning van de gemeente nodig. Ook voor locaties op particuliere terreinen heeft u in veel gevallen een vergunning nodig.

  • Externe link: Inschrijven voor woonwagenstandplaats of werkplek

    In de toekomst verwachten we dat er koopplekken voor woonwagens en werkplekken voor kermisexploitanten beschikbaar komen. Omdat de belangstelling groot is, starten we met een register om vooraf in te schrijven. Met de inschrijving in het register geeft u aan dat u mogelijk interesse heeft in toekomstig beschikbare plekken. Als er een koopplek beschikbaar is, dan ontvangt u hier bericht over. Daarna kunt u uw interesse kenbaar maken. De koopplekken verloten we via de notaris.

  • Externe link: Kunstgrasfonds

    Uit het kunstgrasfonds verleent de gemeente renteloze leningen voor de aanleg van kunstgrasvelden. De regeling is er voor voetbalverenigingen en hockeyverenigingen