Zoekresultaten 1 - 50 van 295 resultaten

  • Externe link: Reclame

    Wilt u bekendheid geven aan een bijzondere gebeurtenis of een evenement? Dan wilt u natuurlijk reclame maken. Inwoners, verenigingen of bedrijven mogen niet zomaar een bord, spandoek, poster of vlag plaatsen in de openbare ruimte (bijvoorbeeld een wegberm). Dit geldt voor bijna alle vormen van aankondigingen. Hierop gelden een paar uitzonderingen, waaronder aankondigingsborden voor de kermis en circussen. De firma…

  • Externe link: Wateroverlast

    Na hevige regenval kan er water op straat blijven staan. Meestal komt dit door verzakte bestrating of door verstopte kolken. De gemeente onderhoudt de bestrating en de straatkolken door ze periodiek te reinigen.

  • Externe link: Levenloos geboren kind registreren

    Ouders die dat wensen, kunnen hun levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie personen (BRP).

  • Externe link: Algemene plaatselijke verordening

    In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan regels van de gemeente over de openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente. Uit de regels van de APV blijkt of u een vergunning nodig heeft.

  • Externe link: Melding ongewenst gedrag verhuurder

    Zoekt of huurt u een woning van een verhuurder? En vindt u dat de verhuurder discrimineert of intimideert? Rekent uw verhuurder een te hoge borg of oneerlijke servicekosten? Houdt uw verhuurder zich niet aan het woningwaarderingsstelsel (WWS) of wordt uw huur meer verhoogt dan de wettelijke toegestane huurverhoging? Dan kunt u ongewenst gedrag van verhuurders melden. Lees hier meer over…

  • Externe link: Collectevergunning aanvragen

    U heeft een collectevergunning nodig als u:geld of goederen inzamelt voor een goed doel (bijvoorbeeld via een huis-aan-huiscollecte of kledinginzameling);goederen verkoopt zoals ansichtkaarten of stroopwafels ofdiensten aanbiedt zoals auto’s wassen / klusjes doen als de opbrengst geheel of ten dele voor een liefdadig of ideëel doel is bestemd.

  • Externe link: Contact met de GGD Flevoland

    De GGD Dronten is gevestigd aan:Installatieweg 348251 KP Dronten U kunt de GGD ook bellen. Zij zijn bereikbaar via 0320 276 211 GGD Flevoland heeft kantoren in Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. All informatie over de GGD is te vinden via hun website. 

  • Externe link: Heldenpenning

    Er zijn diverse soorten heldenpenningen. Denk bijvoorbeeld aan het Carnegie Helden Fonds of Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Wilt u een heldenpenning aanvragen voor iemand die dit verdient? U doet dit door contact op te nemen met Kabinetszaken via telefoonnummer  (010) 800 40 00.

  • Externe link: Kinderopvang, VVE en SMI kinderopvang

    Alle kinderen vanaf 2 jaar mogen twee ochtenden in de week naar de kinderopvang. Meestal op vaste dagdelen maar dit kan per organisatie en locatie verschillen. Op de kinderopvang leren ze spelen, tekenen, zingen, ontdekken en omgaan met andere kinderen. Luisteren en praten zijn daarbij erg belangrijk. Leren door te spelenOp de kinderopvang leren kinderen door te spelen met leeftijdgenootjes…

  • Externe link: Alcoholwetvergunning

    Wilt u alcohol schenken in een commerciële horeca-inrichting? Dan heeft u een drank- en horecavergunning nodig. In een dergelijke horeca-inrichting mag u zowel zwak-alcoholhoudende dranken als sterke dranken verkopen voor gebruik ter plaatse.

  • Externe link: Sloopmelding

    U maakt een melding als u een bouwwerk of een deel hiervan wilt slopen.Een sloopmelding doet u via Omgevingsloket online.

  • Externe link: Zwerfdieren en dode dieren

    Ziet u een dood dier liggen? Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) zijn er verschillende organisaties verantwoordelijk. Dit is afhankelijk van de vindplaats.

  • Externe link: Bouwdossier of omgevingsvergunning opvragen

    U kunt uit het bouwarchief het volgende inzien of opvragen: aangevraagde bouwvergunningen, bouwtekeningen, constructieberekeningen.

  • Externe link: Regionale Energie Strategie 1.0 Flevoland

    Het doel van iedere Regionale Energie Strategie 1.0 Flevoland (RES) is een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking, warmte(rest)bronnen en bijbehorende infrastructuur. Van alle 30 RES regio’s gezamenlijk wordt verwacht dat in 2030 voor 35 TWh aan grootschalige duurzame elektriciteitsopwek plaatsvindt. In het bod dat de RES regio Flevoland aan Nederland doet in de Regionale Energiestrategie 1.0  Flevoland (RES 1.0)…

  • Externe link: Dronter Koers

    Door inzet van de Dronter Koers werkt de gemeente met haar partners integraal, vraag- en resultaatgericht. Dit moet zorgen voor kwalitatief betere zorg en ondersteuning voor inwoners die effectief op elkaar is afgestemd. Wat verwachten we van elkaar? Wij willen u ondersteunen en oplossingen bieden. Daarom willen we in begrijpelijke taal uitleggen wat u van ons kunt verwachten en wat…

  • Externe link: Kwijtschelding gemeentelijke belasting

    Kunt u de lokale belastingen niet betalen? Misschien komt u in aanmerking voor kwijtschelding van een aantal gemeentelijke heffingen. U hoeft deze belasting dan niet te betalen. Dit geldt voor de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerend zaakbelasting.

  • Externe link: Activiteitensubsidie

    Een activiteitensubsidie is een subsidie voor activiteiten die een subsidieontvanger uitvoert. Met de activiteit wordt een prestatie, product of dienst geleverd. De subsidie kan bij de gemeente worden aangevraagd. Hiervoor moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Een activiteitensubsidie is op twee manieren mogelijk: activiteitensubsidie voor een activiteit op één moment in een kalenderjaar (eenmalige activiteit). Deze subsidie moet minimaal twaalf weken…

  • Externe link: Koopzondagen en winkeltijden, ontheffing

    Winkels mogen op alle zon- en feestdagen (waaronder 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag) van 12.00 tot 19.00 uur geopend zijn. Voor de doordeweekse (werk)dagen zijn de openingstijden vastgesteld in de Winkeltijdenwet.

  • Externe link: Geschiedenis van Dronten

    De kernen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant zijn halverwege de vorige eeuw ontstaan na de drooglegging van de IJsselmeerpolders. De gemeente Dronten bestaat sinds 1972. Het is dus een jonge gemeente. Toch is de korte geschiedenis bijzonder. Denk maar aan de werkkampen, de polderpioniers en De Meerpaal. Cultureel erfgoed Het cultureel erfgoed van Dronten bestaat uit de planmatige aanleg, de ruimtelijke…

  • Externe link: Predicaat Hofleverancier

    Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van tenminste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, continuïteit en solidariteit. U vraagt een predicaat Hofleverancier aan door contact op te nemen met het kabinet…

  • Externe link: Werkloos na uw vijftigste

    Bent u ouder dan 50 en werkloos? Dan heeft u mogelijk recht op een IOAW-uitkering. IOAW staat voor Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers. Bent u ouder dan 60 en werkloos? Dan heeft u mogelijk recht op een IOW-uitkering. IOW staat voor Wet Inkomensvoorziening voor oudere werklozen. Meer informatie over de IOAW vindt u op de website van…

  • Externe link: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

    Iedereen heeft weleens hulp of ondersteuning nodig. Vaak kunt u daarvoor terecht bij familie, vrienden of buren. Maar soms is professionele ondersteuning nodig. Zulke ondersteuning kunt u bij de gemeente aanvragen. De wet die we hiervoor gebruiken is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven meedoen in onze samenleving.…

  • Externe link: Veiligheid in de gemeente Dronten

    Het is belangrijk dat u zich veilig voelt in onze gemeente. Hoe wij werken aan de veiligheid hebben we opgeschreven in het Integraal veiligheidsbeleid Dronten, Noordoostpolder, Urk 2024-2027. Dit veiligheidsbeleid hebben we geschreven samen de gemeente Noordoostpolder en gemeente Urk. Door samen te werken, kunnen we namelijk meer bereiken. Daarnaast hebben de politie, inwoners en ondernemers meegeschreven aan ons beleid.…

  • Externe link: Rioolaansluiting bedrijf aanvragen

    Wilt u met uw bedrijf afvalwater lozen op het gemeentelijk rioleringsstelsel, dan heeft u één of meerdere vergunningen van de gemeente nodig. De verwachte omvang en/of kwaliteit van de lozing bepaalt of de gemeente hierover advies vraagt aan het waterschap in de betrokken regio. Als het waterschap niet of te laat adviseert, kan de gemeente zelf een besluit nemen. Het waterschap blijft wel bevoegd om toezicht uit te oefenen op deze lozingen.

  • Externe link: Straatmuzikant

    Het is in de gemeente Dronten toegestaan om als straatartiest, straatfotograaf, tekenaar, gids of filmoperateur op openbare plaatsen op te treden. Hiervoor heeft u wel een ontheffing nodig.

  • Externe link: Tuinuitbreiding

    In sommige gevallen is het mogelijk een stukje gemeentegrond aan te kopen ter uitbreiding van uw tuin. U kunt daarvoor een aanvraag bij ons indienen. Uw aanvraag wordt dan op een aantal criteria beoordeeld. Als aankoop mogelijk is, gelden er wel enkele voorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan er een bouwwerk op te zetten en er kunnen ook voorwaarden gesteld…

  • Externe link: Wat doen wij zelf aan duurzaamheid?

    Wij houden ons met allerlei duurzame projecten bezig. Want, als wij van u duurzame stappen verwachten, moeten we natuurlijk zelf óók aan het werk. Hieronder leest u een paar voorbeelden van wat wij als gemeente aan duurzame projecten gedaan hebben én nog op de planning hebben staan.

  • Externe link: Bijna 18

    Gefeliciteerd! Je bent bijna achttien en je wilt graag weten wat jou te wachten staat. Wij helpen je hierbij op weg.

  • Externe link: Nieuwsbrief Participatie & Inkomen

    De nieuwsbrief Participatie & Inkomen verschijnt minimaal vier keer per jaar en is een uitgave van het vakgebied Sociaal Domein. De nieuwsbrief wordt verspreid onder inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW/Z en aan betrokken instanties. Aan de inhoud van de nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Hieronder staat de laatste editie. Nieuwsbrief lente 2025Downloaden

  • Externe link: Vrijwilligerswerk

    Matchpoint vrijwilligerswerk ondersteunt inwoners en organisaties in de gemeente Dronten bij alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft.

  • Externe link: Jeugdhulp

    Iedereen heeft weleens een vraag over zorg, werk, opvoeden of opgroeien waar niet meteen een antwoord op te vinden is. Vaak kunnen familie, vrienden of buren helpen met het vinden van een oplossing.

  • Externe link: Dwangsom en beroep bij te laat beslissen

    Beslist de gemeente niet op tijd op uw aanvraag of bezwaar? U kunt de gemeente dan in gebreke stellen. U vraagt dan de gemeente binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Beslist de gemeente daarna nog niet, dan hebt u recht op een vergoeding (dwangsom). Ook kunt u beroep instellen bij de rechter.

  • Externe link: Betaaldatum uitkering of studietoeslag

    In het uitkeringsschema ziet u op welke datum uw uitkering wordt uitbetaald.

  • Externe link: Aanbieders Wmo

    Wij hebben contracten afgesloten met diverse zorgaanbieders. In deze contracten hebben we afspraken gemaakt over kwaliteit, levering en tarieven. U mag uit een van deze aanbieders een keuze maken. Wanneer u zelf ondersteuning wilt regelen bij een andere aanbieder dan kan dat via een persoonsgebonden budget (pgb).

  • Externe link: Grond van de gemeente kopen, pachten of huren

    Soms heeft de gemeente grond beschikbaar waarop gebouwd mag worden. U kunt dan misschien een bouwkavel kopen voor de bouw van een eigen woning.

  • Externe link: Milieuklacht

    De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) verzorgt namens de gemeente Dronten milieutaken. Dit is op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Zij zijn te bereiken op 0320-265400.

  • Externe link: Legesverordening (kosten)

    Aan het aanvragen van een vergunning en ontheffing bij de gemeente Dronten zitten kosten verbonden. Deze kosten noemen we leges en worden vastgesteld in onze legesverordening. De legesverordening worden jaarlijks opnieuw vastgesteld voor het daaropvolgende jaar. Klik hier voor de actuele legesverordening.

  • Externe link: Adresonderzoek

    Staat er iemand ingeschreven op uw adres die er niet meer woont? Dan kunt u de gemeente vragen om een adresonderzoek te doen.

  • Externe link: Grof huishoudelijk afval

    Grofvuil is het huishoudelijk afval dat niet in uw minicontainer of verzamelcontainer past. Denk aan banken, kasten of matrassen.

  • Externe link: HackShield

    Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, dat merken we ook in gemeente Dronten. Daarom doet de gemeente Dronten mee aan HackShield. Samen met politie Dronten roepen we zoveel mogelijk kinderen van 8 tot en met 12 jaar op om de game HackShield te spelen. Met het spelen van de game kunnen kinderen Cyber Agents worden die online gevaar herkennen en kunnen…

  • Externe link: Inwonersparticipatie

    We willen van Dronten een betrokken en mooiere gemeente maken door nieuwe verbindingen aan te gaan met onze inwoners, (maatschappelijke) organisaties en ondernemers.  Heeft u vragen over inwonersparticipatie? Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Nicolette Broekhof (participatie-adviseur) via het KCC van de gemeente Dronten: 14 0321. https://youtu.be/qeiX63bUHRU

  • Externe link: Parkeren in de gemeente Dronten

    In de gemeenten Dronten geldt een aantal regels rondom het parkeren van verschillende voertuigen zoals auto's, (brom)fietsen, caravans en grote voertuigen.

  • Externe link: Aangifte overlijden

    De begrafenisonderneming regelt de aangifte van overlijden. Ook regelt de begrafenisondernemer het verlof tot begraven of cremeren.

  • Externe link: Kadastrale informatie

    Het kadaster houdt de openbare registers bij. Daarin staat het eigendom van onroerende goederen geregistreerd, zoals huizen en fabrieken. Maar het kadaster registreert ook het eigendom van registergoederen. Bijvoorbeeld schepen en vliegtuigen. Daarnaast houdt het kadaster cartografische gegevens bij.

  • Externe link: Afvalstoffenheffing

    Wij halen iedere week uw afval op. Dit kost geld. Daarom betaalt u hiervoor ieder jaar een bedrag aan de gemeente. Dit bedrag noemen we de afvalstoffenheffing. De eigenaar en de gebruiker van elke woning betalen afvalstoffenheffing.

  • Externe link: Groenbeleidsplan

    ​​​​​​​Door de gemeenteraad is op 1 juni 2017 een nieuw groenbeleidsplan vastgesteld. Het groenbeleidsplan is voor de groene waarden in de kernen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Het oude groenbeleidsplan stamde uit 2006 en was aan een vernieuwde versie toe. Verschillende ontwikkelingen in wetgeving, het vakgebied en de openbare ruimte van Dronten vroegen om een nieuw groenbeleidsplan. Naast het groenbeleidsplan had de gemeente ook…

  • Externe link: Rioolaansluiting woning aanvragen

    Als u een nieuwe woning bouwt, moet het worden aangesloten op de riolering. De gemeente is verplicht uw afvalwater te ontvangen. Daarom verzorgen wij de rioolaansluiting van uw woning vanaf uw perceelgrens tot op het openbare rioolstelsel.

  • Externe link: Huwelijk of geregistreerd partnerschap regelen

    Van harte gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor de invulling van uw dag heeft u veel zaken te regelen. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt u in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt laten registreren.

  • Externe link: Beschermd wonen

    Heeft u ondersteuning nodig bij het wonen? Wij kunnen u dat geven. We noemen dit ‘beschermd wonen’. U woont dan in een instelling met toezicht en begeleiding. Er zijn dus mensen die opletten of u wel goed voor uzelf zorgt. En die u helpen waar u het nodig hebt. Bijvoorbeeld om te leren goed met geld om te gaan.

  • Externe link: Marktplaatsvergunning

    Wilt u op de markt staan, dan heeft u een marktplaatsvergunning nodig.