Zoekresultaten 1 - 50 van 185 resultaten

  • Externe link: Echtscheiding

    Wilt u uw huwelijk beëindigen? Dan kunt u dit laten ontbinden door een echtscheiding. Meestal regelt uw advocaat dit voor u. De echtscheiding moet binnen 6 maanden na de uitspraak worden doorgegeven aan de gemeente waar u trouwde. Na de inschrijving in de registers van de burgerlijke stand is uw echtscheiding pas definitief.

  • Externe link: Leerplicht

    Als ouder of verzorger moet u uw kind inschrijven op een school en u moet ervoor zorgen dat uw kind ook echt naar school gaat. Totdat uw kind twaalf jaar is, bent u als ouders of verzorgers verantwoordelijk voor het naar school gaan van uw kind. Daarna zijn de kinderen dat zelf ook.

  • Externe link: Wanneer omgevingsvergunning nodig?

    U mag niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In veel gevallen moet u eerst toestemming vragen van de gemeente of moet u melden wat u gaat doen.

  • Externe link: Inburgeren

    Komt u als vreemdeling in Nederland wonen? Dan moet u de Nederlandse taal leren spreken, lezen en schrijven. Ook bent u op de hoogte van hoe wij in Nederland leven. Dit heet inburgeren. Bent u al aan het inburgeren? Dan kunt u bij de gemeente terecht voor vragen en informatie. Hiervoor maakt u een afspraak.

  • Externe link: Overleg over initiatief, plan of idee1

    Een activiteit waarvoor u mogelijk toestemming nodig heeft van de gemeente. Misschien weet u al precies wat u wilt gaan doen. Of misschien is het nog maar een idee. Het kan zijn dat u al een heel plan heeft uitgedacht en gemaakt. Het gaat daarbij om activiteiten die u wilt doen in de “fysieke leefomgeving”. U wilt bijvoorbeeld een woning bouwen of uitbreiden, een hok slopen, een windmolen plaatsen, van een kantoorpand appartementen maken of een bedrijf uitbreiden. Dit zijn activiteiten waar de Omgevingswet regels voor heeft gesteld.

  • Externe link: Hervestiging vanuit het buitenland

    Komt u uit het buitenland en wilt u opnieuw in Nederland gaan wonen? Dan doet u binnen vijf dagen na aankomst persoonlijk aangifte bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak. U kunt bellen naar (0511) 71 70 00 voor meer informatie.

  • Externe link: Jaarwisseling

    Gaat u dit jaar ook weer carbidschieten of een feestje organiseren tijdens de jaarwisseling? Op deze pagina vindt u alle informatie over de jaarwisseling.

  • Externe link: Legeskosten behandelen vergunningaanvraag

    Een aanvraag indienen kost geld. Wanneer u een aanvraag indient voor een omgevingsvergunning dan brengt de gemeente u de kosten van het behandelen van de aanvraag in rekening. Dat doet de gemeente in de vorm van leges.

  • Externe link: Duurzaam Bouwloket

    Meer weten over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparen, subsidies en leningen? Dan kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

  • Externe link: Respijtzorg

    De gemeente helpt mantelzorgers van mensen zonder Wlz-indicatie (Wet Langdurige Zorg). Een belangrijke manier van hulp is respijtzorg. Dit is zorg die ervoor zorgt dat de mantelzorger even kan ontspannen. Een voorbeeld van respijtzorg is kortdurend verblijf.

  • Externe link: Toeristenbelasting

    De gemeente heft toeristenbelasting wanneer tegen betaling gelegenheid tot overnachten aan personen (die niet in de gemeente woonachtig zijn) wordt geboden.

  • Externe link: Rijbewijs

    U vraagt het rijbewijs aan bij de gemeente waar u woont. Hiervoor maakt u een afspraak en komt u persoonlijk langs. Een rijbewijs verlengen kan ook digitaal via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit gaat sneller. Na 2 werkdagen haalt u uw rijbewijs op bij het gemeentehuis.

  • Externe link: Verklaring omtrent gedrag

    Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen erom vragen. U kunt de VOG online of aan de balie van het gemeentehuis aanvragen. Vraag uw werkgever welke optie u moet kiezen. Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.

  • Externe link: Materiaal lenen en voorzieningen voor eigen rekening

    Organisatoren doen vaak een beroep op de gemeente als het gaat om drang- en afzethekken, borden voor omleiding van verkeer, afvalcontainers en zoals eerder vermeld: het gebruik van stroom en water.

  • Externe link: Handige websites

    Hier vindt u websites waar u nuttige informatie kunt vinden.

  • Externe link: Vooroverleg / principeverzoek

    Hebt u een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan? Of wilt u zeker weten of uw plan wel haalbaar is? Of dat u alle stukken compleet hebt om een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan kunt u uw bouwplan eerst laten toetsen voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit heet 'vooroverleg', of ook wel 'principeverzoek'. Aan een vooroverleg zijn kosten verbonden.

  • Externe link: Trillingsschade, de gemeente aansprakelijk stellen

    Als u schade hebt aan bijvoorbeeld uw woning en u wijt dat aan de gemeente, dan kunt u in sommige gevallen de gemeente aansprakelijk stellen. U doet dat door een schadeclaim in te dienen bij de gemeente.

  • Externe link: Bezwaar maken tegen uw WOZ beschikking en belastingaanslag

    Als u het niet eens bent met de WOZ-beschikking of één of meer aanslagen, dan moet u binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet een bezwaarschrift indienen.

  • Externe link: Milieustraat

    Wilt u grof afval kwijt en is het niet geschikt voor de kringloopwinkel, dan kunt u terecht bij de Milieustraat in Damwâld.

  • Externe link: Nederlander worden door optie of naturalisatie

    U kunt op twee manieren Nederlander worden: door optie of door naturalisatie. U vraagt het aan bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak. U kunt bellen naar (0511) 71 70 00 voor meer informatie

  • Externe link: Starterslening

    Bent u van plan voor het eerst een eigen woning te kopen in de gemeente Dantumadiel, maar krijgt u de financiering niet helemaal rond? Dan kan de starterslening mogelijk iets voor u betekenen.

  • Externe link: Naamskeuze kind

    Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. U kiest vóór de geboorte, bij de geboorteaangifte, bij de erkenning of bij adoptie.

  • Externe link: Hervestiging vanuit het buitenland

    Komt u uit het buitenland en wilt u opnieuw in Nederland gaan wonen? Dan doet u binnen vijf dagen na aankomst persoonlijk aangifte bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak. U kunt bellen naar (0511) 71 70 00 voor meer informatie

  • Externe link: Onafhankelijke cliëntondersteuning

    Krijgt u hulp of zorg? Of wilt u dit gaan aanvragen? Dan heeft u recht op gratis cliëntondersteuning. De cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en kan praktische zaken voor u regelen. Bij de gemeente en bij andere instanties. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en komt op voor uw belang.

  • Externe link: Kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen

    Als u een laag inkomen heeft, kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. U hoeft de belasting dan niet of niet volledig te betalen. We toetsen uw inkomen en vermogen om te bepalen of u in aanmerking komt voor deze kwijtschelding.

  • Externe link: Werk

    Lees hier waar u ondersteuning kunt krijgen bij werk als u ziek bent of een beperking heeft.

  • Externe link: Contact

    Contact met de gemeente Dantumadiel.

  • Externe link: Aansprakelijkheid bij schade

    Hebt u schade opgelopen? En is dat verwijtbaar aan de gemeente?

  • Externe link: Vreemdelingenpaspoort

    Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning type I of II in Nederland? U maakt hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Volwassenenfonds Sport en Cultuur

    Wilt u graag sporten? Bijvoorbeeld voetballen, fitnessen of volleyballen? Of wilt u op muziek- of schilderles? Maar lukt het niet om het lesgeld of contributie te betalen door een laag inkomen? Dan kan het Volwassenenfonds Sport & Cultuur u mogelijk helpen.

  • Externe link: Vergoeding ID-bewijs

    Heeft u of uw kind een nieuw Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig en heeft u een laag inkomen en te weinig vermogen? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding.

  • Externe link: Afvalstoffenheffing

    Afvalstoffenheffing wordt geheven van iedereen die gebruiker is van een perceel (woning) waar de gemeente een verplichting heeft tot het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen.

  • Externe link: Thuis blijven wonen

    Het is fijn dat u zo lang mogelijk in uw eigen huis kunt blijven wonen.

  • Externe link: Rioolverstopping

    Als het afvalwater niet meer goed wegloopt, kan er sprake zijn van een rioolverstopping.

  • Externe link: Bezwaar maken tegen het besluit

    Bezwaar maken Tegen het besluit op uw vergunningaanvraag kunt u bezwaar maken. Dat mag binnen zes weken nadat het besluit genomen is. Andere mensen mogen ook bezwaar maken. We raden u daarom aan om pas na deze zes weken te beginnen met uw werkzaamheden. Bezwaar maken tegen een beslissing U ontvangt van de gemeente een besluit op uw vergunningaanvraag. Dat kan zijn de gevraagde vergunning met de daarbij bepaalde voorschriften. Het kan ook zijn dat de gemeente de vergunning weigert. Besluit de gemeente dat u geen vergunning krijgt? Dan kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. U kunt ook bezwaar maken tegen de inhoud van de vergunning en de voorschriften. Als u het namelijk niet eens bent met de uitkomst van uw aanvraag, kunt u bezwaar indienen bij de overheidsorganisatie die het besluit heeft genomen. Let op: dit moet binnen 6 weken nadat het besluit is genomen. Hoe en waar u het bezwaar in moet dienen, kunt u lezen in de bijlage die de gemeente bij het besluit doet. Nadat u het bezwaar heeft ingediend, heeft de gemeente 6 weken om te vertellen wat ze van uw bezwaar vindt. En zegt de gemeente of ze het besluit al of niet aanpast. Beroep aantekenen op bezwaar Heeft u bezwaar gemaakt tegen de uitkomst van uw vergunningaanvraag? En bent u het ook niet eens met het besluit op dat bezwaar, kunt u nog in beroep gaan. In een beroepsprocedure geeft de rechter een oordeel over een besluit van de overheidsorganisatie. Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de site van de Rechtspraak: https://www.rechtspraak.nl Anderen zijn het niet eens met uw omgevingsvergunning Ook andere belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen een besluit en dus tegen uw vergunning. Een belanghebbende is iemand die direct belang heeft bij de beslissing, bijvoorbeeld de buren of een belangenvereniging. Ook zij hebben 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen bij de overheidsorganisatie die het besluit heeft genomen. En ook dan heeft (in dit geval) de gemeente 6 weken om te zeggen wat ze van dat bezwaar vindt en of het besluit wel of niet wordt aangepast. Anderen hebben daarna ook de mogelijkheid om in beroep te gaan. We raden u daarom aan om pas na de bezwarentermijn van 6 weken te beginnen met uw werkzaamheden.

  • Externe link: Subsidie isolatiemaatregelen

    Ontvang maximaal 2.500 euro voor het isoleren van de muur, dak, vloer of ramen

  • Externe link: Vlooienmarkt, rommelmarkt of snuffelmarkt

    Organiseert u op niet-commerciële basis een vlooienmarkt, rommelmarkt of snuffelmarkt? U hoeft dan geen vergunning aan te vragen. Wel moet u het evenement ten minste zes weken van te voren melden bij de gemeente.

  • Externe link: Collectieve zorgverzekering

    Mogelijk kunt u een korting krijgen op uw zorgverzekering. In samenwerking met de Friesland Zorgverzekeraar bieden wij twee collectieve verzekeringen aan. In beide gevallen heeft u een betere dekking met extra vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en tandarts.

  • Externe link: Begraven of cremeren

    De gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Dantumadiel zijn per 1 juli 2016 overgegaan naar de 'Stichting Begraafplaatsen Dantumadiel'.

  • Externe link: Dode of gewonde dieren en vogelgriep

    Hier vindt u meer informatie over wie u kunt bellen wanneer u dode of gewonde dieren langs de weg ziet.

  • Externe link: Eenmalige subsidie aanvragen

    Organiseert u een eenmalige activiteit of project voor mensen uit uw dorp, wijk of de hele gemeente? En is er niet genoeg geld om die activiteit te bekostigen? Dan kunt u subsidie bij de gemeente aanvragen.

  • Externe link: Groenafval en bladbakken

    Elk huishouden heeft een groene container van 240L gekregen. Gebruik deze container zoveel mogelijk voor uw groente-, fruit en tuinafval.

  • Externe link: Forensenbelasting

    Beschikt u meer dan 90 dagen per jaar over een gemeubileerde woning in de gemeente Dantumadiel?

  • Externe link: Schuldhulpverlening

    De schuldhulpverlener van de gemeente zet samen met u al uw schulden op een rijtje. Er wordt gekeken naar de beste oplossing om zo snel mogelijk van uw schulden af te komen.

  • Externe link: Algemene informatie omgevingsvergunning

    Hoe kunt u een omgevingsvergunning aanvragen? Wat zijn de kosten? Waar moet u om denken? Wat is de procedure? En hulp en instructies bij het gebruiken van het Omgevingsloket.

  • Externe link: Gladheidsbestrijding

    Tijdens de wintermaanden dalen de temperaturen en bestaat er weer de kans op gladheid. Om ongelukken te voorkomen strooien we zout en schuiven we sneeuw van de wegen. Meer informatie over hoe de gladheidsbestrijding is geregeld leest u hier.

  • Externe link: Subsidie tot en met € 5.000,-

    Een aanvraag voor de Subsidieregeling Versnellingsagenda voor een eenmalige subsidie tot en met € 5.000,- kan het gehele jaar door ingediend worden.

  • Externe link: Automatische incasso

    U kunt uw diverse aanslagen gemeentelijke heffingen, zoals o.a. de onroerende zaakbelasting en rioolheffing, in tien gelijke maandelijkse termijnen betalen.

  • Externe link: Gras- en bladbakken

    In april plaatst de gemeente op verschillende locaties speciale grasbakken voor het gescheiden inzamelen van gras. In het najaar worden deze bakken als bladbakken gebruikt.

  • Externe link: Hulp bij het maken en indienen vergunningaanvraag

    In het Helpcentrum vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het Omgevingsloket. U vindt een overzichtspagina met help-onderwerpen. De gemeente biedt u handige instructies om te gebruiken in het Omgevingsloket.