Zoekresultaten 1 - 50 van 225 resultaten

  • Externe link: Urn plaatsen of as verstrooien op begraafplaats

    Op begraafplaats Vredehof kunt u een urn plaatsen in de urnentuin of urnenmuur. U kunt de as ook uitstrooien.

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart voor zorginstelling

    Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor het vervoer van bewoners met een handicap. Op deze manier kunnen de instellingen de bewoners samen vervoeren. Zo hoeven ze niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

  • Externe link: Kabels en leidingen leggen, vergunning

    Wie de straat, berm of plantsoen wil openbreken voor het werken aan kabels en leidingen, moet dit melden via het Meldpunt Opbrekingen Openbare Ruimte (MOOR).

  • Externe link: Ondernemersplatform

    Het Ondernemersplatform is een brede vertegenwoordiging van het Ridderkerkse bedrijfsleven. Het platform inspireert, informeert en adviseert de gemeente op het terrein van werk en ondernemerschap.

  • Externe link: Kinderopvang starten

    Er zijn diverse soorten kinderopvang. Enkele voorbeelden zijn kinderdagverblijf (KDV), buitenschoolse opvang (BSO), gastouderopvang via een gastouderbureau.

  • Externe link: Voorwerp plaatsen op of aan de weg

    Voor het plaatsen van bijvoorbeeld een container of steiger op de openbare weg heeft u een ontheffing nodig van de gemeente.

  • Externe link: Particuliere monumentale bomen

    Heeft u een monumentale boom? Lees dan op deze pagina wat u van de gemeente kunt verwachten en wat u zelf kunt doen.

  • Externe link: Uitlaatplaatsen en losloopgebieden

    In Ridderkerk kan uw hond op een aantal plekken loslopen. In heel Ridderkerk geldt de opruimplicht voor hondenpoep.

  • Externe link: Geluidsbelastingkaarten

    Een geluidsbelastingkaart is een soort landkaart. Op de kaart staan gebouwen en plaatsen. Dit noemen we ‘geluidsgevoelige bestemmingen’. Het college van burgemeester en wethouders stelt de geluidsbelastingkaart vast. De geluidsbelastingkaart wordt elke 5 jaar vernieuwd. Dit moest volgens de Wet milieubeheer (Titel 11.2). In 2022 was het de vierde keer dat we de kaarten gemaakt hebben. Bekijk de kaart

  • Externe link: Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

    Is uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk melden. Dit is nodig om misbruik van uw oude document tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw document. Het melden van een vermissing is gratis.

  • Externe link: Hulp bij het huishouden

    U zoekt hulp bij het huishouden. Het lukt u niet meer om sommige klusjes te doen. Bijvoorbeeld opruimen, koken, boodschappen doen, schoonmaken of de was doen.

  • Externe link: Bodeminformatie bekijken

    Als u een stuk grond koopt of of graafwerkzaamheden gaat uitvoeren is het raadzaam te controleren of er onderzoek is gedaan naar bodemvervuiling.

  • Externe link: Verhuizen vanuit het buitenland

    Als u vanuit het buitenland naar Ridderkerk verhuist of het komende half jaar langer dan 4 maanden hier komt wonen, dan moet u zich inschrijven bij de gemeente.

  • Externe link: Leningen en subsidies duurzaam ondernemen

    Er zijn vele subsidies en leningen beschikbaar voor verduurzaming van uw onderneming. Lees hieronder meer over de verschillende subsidies en leningen.

  • Externe link: De gemeente aansprakelijk stellen

    Denkt u dat u schade heeft aan uw eigendom(men) of heeft u een ongeval gehad door schuld van de gemeente? Dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen. In dat geval kunt u de gemeente vragen om een vergoeding van de door u geleden schade.

  • Externe link: Natuurlijk groen

    De gemeente wil de komende jaren zorgen voor meer diervriendelijk groen door minder te gaan maaien en op verschillende plekken bloembollenmengsels aan te planten.

  • Externe link: Buurtbemiddeling

    Samen leven in een buurt verloopt meestal goed. Maar soms niet: er ontstaat onenigheid of een ruzie met de buren. Bijvoorbeeld over geluid, rommel, overhangend groen, gedrag van kinderen of huisdieren. Het is natuurlijk het prettigste om er samen uit te komen. Maar dat lukt niet altijd. Buurtbemiddeling Ridderkerk kan dan helpen.

  • Externe link: Bezoekersinformatie begraafplaatsen

    In Ridderkerk zijn 2 gemeentelijke begraafplaatsen: begraafplaats Rusthof (Lagendijk 50) en begraafplaats Vredehof (Lagendijk 112 - 114).

  • Externe link: Omgevingsplannen bekijken

    De gemeente stelt haar omgevingsplannen digitaal beschikbaar. Dit doen wij door deze te publiceren op de website omgevingswet.overheid.nl/orienteren. Zoek op uw adres naar de plannen bij u in de buurt.

  • Externe link: Nederlander worden

    Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.

  • Externe link: Start- of gereedmelding (ver)bouwen

    U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd en toestemming gekregen om te (ver)bouwen. U moet het bij ons melden als u hiermee start. Ook als u klaar bent, geeft u dat door.

  • Externe link: Klacht sociaal domein

    Bent u niet tevreden over maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, participatie, schuldhulp, inkomen, leerplicht, begeleiding naar werk of lokale minimaregelingen? Dan kunt u een klacht indienen.

  • Externe link: Soorten graven op begraafplaats

    Op de begraafplaatsen in Ridderkerk zijn algemene graven, particulieren graven, kindergraven en grafkelders.

  • Externe link: Geboorte, aangifte

    Geef de geboorte van uw kind binnen 3 dagen aan ons door. We noemen dit aangifte van geboorte doen.

  • Externe link: Meldpunt goed verhuurderschap

    Als een verhuurder zich niet aan de regels houdt, kunt u dit melden bij het meldpunt Goed Verhuurderschap van de gemeente.

  • Externe link: Bromfietsrijbewijs aanvragen

    Als je 16 jaar of ouder bent, kun je je bromfietsrijbewijs halen bij het CBR. Met dit rijbewijs mag je rijden op een bromfiets, scooter, brommer, snorfiets, brommobiel of quad (met typekeuring als bromfiets).

  • Externe link: Vergunning tijdelijke verhuur woningen

    Een leegstaand pand mag u tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld omdat het gebouw gesloopt gaat worden of u de woning wilt verkopen. U vraagt hiervoor een vergunning aan bij de gemeente. De vergunning is tijdelijk.

  • Externe link: Bijzondere bijstand voor woonkosten (woonkostentoeslag)

    Is uw inkomen onverwachts gedaald? Heeft u geen recht op huurtoeslag of andere voorzieningen? Dan kan het zijn dat u hierdoor uw huur of hypotheek niet meer kunt betalen. Misschien komt u dan in aanmerking voor woonkostentoeslag. Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, die u niet hoeft terug te betalen. Vraag bij de gemeente naar de mogelijkheden.

  • Externe link: Subsidie aanvragen

    Bewoners en organisaties kunnen online subsidie aanvragen bij de gemeente. Dit kan voor verschillende activiteiten met betrekking tot onderwijs, sport, welzijn, jeugd, zorg, cultuur of maatschappelijk werk. De activiteiten moeten meehelpen de beleidsdoelen voor de gemeente te halen.

  • Externe link: Trouwen in het buitenland

    Als u in het buitenland wilt trouwen, dan heeft u in sommige landen verschillende documenten nodig. Informeer in het land zelf wat u precies nodig heeft om daar te kunnen trouwen. Hieronder leest u hoe u verschillende documenten kunt aanvragen.

  • Externe link: Bijzondere bijstand voor eigen risico zorgverzekering

    U kunt bijzondere bijstand aanvragen voor een deel van de kosten van het wettelijk eigen risico zorgverzekering. De hoogte van de tegemoetkoming is het in rekening gebrachte eigen risico, met een maximum van € 200,00.

  • Externe link: Luchtruim gebruiken

    Wilt u een luchtvaartuig starten en landen buiten een luchthaven? Bijvoorbeeld een helikopter of paramotor. Dan heeft u een ontheffing voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik (TUG) nodig. Deze ontheffing vraagt u aan bij de DCMR Milieudienst Rijnmond.

  • Externe link: Inburgeren in Ridderkerk

    Was u een vluchteling en heeft u een verblijfsvergunning? Dan bent u een statushouder. Inburgeren is belangrijk. Hierdoor kunt u straks meedoen, werken, naar school gaan of vrijwilligerswerk doen. Inburgeren houdt in dat u de taal gaat leren en leert hoe we in Nederland wonen, werken en samenleven. De meeste statushouders zijn verplicht om in te burgeren. Bent u geen vluchteling, maar komt u naar Nederland om u bij een partner te voegen of bent u een geestelijke bedienaar, dan bent u een gezinsmigrant. Voor de meeste gezinsmigranten is inburgeren verplicht, ook als u een baan hebt of een opleiding in Nederland gaat doen.

  • Externe link: Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Voor een aanvraag identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar en voor een paspoort voor kinderen tot 18 jaar zijn extra regels van toepassing.

  • Externe link: Parkeren in de blauwe zone

    In een blauwe zone mag u niet lang parkeren. Als u wilt parkeren in een blauwe zone, bent u verplicht om een parkeerschijf te gebruiken. Met een parkeerschijf mag u parkeren in de blauwe zone. Let u op de borden in die blauwe zone waarop staat hoe lang u daar mag parkeren.

  • Externe link: Ontheffing inrijverbod centrum

    Om schade aan monumentale panden te voorkomen, geldt in de Sint Jorisstraat en Havenstraat een inrijverbod voor bussen en vrachtwagens. Alleen met een ontheffing heeft u toestemming deze straten in te rijden. De ontheffing is geldig tot het einde van het kalenderjaar, ongeacht wanneer u deze aanvraagt.  De papieren ontheffingen zijn per 31 december 2022 komen te vervallen. Had u…

  • Externe link: Bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand

    Als u een juridisch probleem heeft dat u niet zelf kunt oplossen en waarbij u hulp van een mediator of advocaat niet kunt betalen, dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • Externe link: Hulp bij vervoer

    U heeft een hulp bij vervoer nodig omdat u niet goed kunt lopen. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Maar als uw situatie niet snel meer beter wordt, heeft u misschien hulp bij uw vervoer nodig.

  • Externe link: Starterslening

    Als je voor de eerste keer een woning wilt kopen en de financiering niet rond krijgt vanwege de hoogte van de hypotheek, dan kun je in aanmerking komen voor een starterslening. De starterslening is een aanvullende lening op je hypotheek.

  • Externe link: Jaarlijkse cultuursubsidie

    Met een aantal cultuurpartners hebben wij een terugkomende subsidierelatie. Zo maken wij cultuureducatie (onder schooltijd) en cultuurparticipatie (na schooltijd) mogelijk. Met een cultuursubsidie ondersteunen wij ideeën met een financiële bijdrage. De aanvraag en vaststelling van de jaarlijkse cultuursubsidies regelt u online. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Vraagt u aan namens een organisatie of vereniging dan logt u in met…

  • Externe link: Rijbewijs, gezondheidsverklaring aanvragen

    In sommige situaties moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs aanvraagt of verlengt. U heeft hiervoor een gezondheidsverklaring nodig. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Dit doet u via het CBR.

  • Externe link: Melding (wijziging) leidinggevende / beheerder

    Wanneer de leidinggevende of beheerder in uw inrichting wijzigt, meldt u dit bij de gemeente.

  • Externe link: Verzekering voor vrijwilligers

    Als u vrijwilligerswerk doet, bent u niet altijd goed verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Als vrijwilliger bent u automatisch verzekerd bij deze verzekering. Dit betekent dat u verzekerd bent als u een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt.

  • Externe link: Demonstratie of stille tocht houden

    Als u een demonstratie (betoging) of stille tocht wilt organiseren, dan maakt u daar minimaal 48 uur voor de start van een melding van.

  • Externe link: Ondersteuning bij werken met een beperking

    Als u een beperking heeft, dan kunt u ondersteuning krijgen in uw werk. U kunt bijvoorbeeld werken in een aangepaste baan, een Garantiebaan of Beschut werk.

  • Externe link: Woning zoeken met urgentie

    Als u snel een (andere) woning nodig heeft, kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Hiervoor gelden strenge regels. Met een urgentieverklaring kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning.

  • Externe link: Vervoer naar school (leerlingenvervoer)

    Als uw kind niet zelfstandig naar school kan, is er voor uw kind leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Soms kan uw kind hier ook gebruik van maken omdat de school ver weg is. U vraagt het leerlingenvervoer bij ons aan. Voor elk schooljaar moet u een nieuwe aanvraag doen.

  • Externe link: Gebruik achternaam veranderen

    Als u getrouwd bent, getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap heeft of heeft gehad, is het mogelijk het gebruik van uw achternaam te laten veranderen bij de gemeente.

  • Externe link: Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken

    U kunt plannen en tekeningen van bestaande en nieuwe bouwwerken opvragen en bekijken.

  • Externe link: Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

    Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Uit een VOG blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar is voor een baan, visum, emigratie of werkvergunning. U kunt alleen een VOG aanvragen bij ons als u inwoner bent van de gemeente Ridderkerk. Er zijn 3 manieren om een VOG aan te vragen.