Zoekresultaten 1 - 50 van 186 resultaten

  • Externe link: Melden ongewenst verhuurgedrag

    Sinds 1 juli 2023 is er de Wet Goed Verhuurderschap. Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. Deze wetten zijn er om ongewenst gedrag van verhuurders en verhuurbemiddelaars te voorkomen. Zoals te hoge borg of huur vragen, oneerlijke servicekosten rekenen, discrimineren en intimideren. Ongewenst gedrag kunt u hier melden.

  • Externe link: Woningsplitsing

    In sommige gevallen is het mogelijk om van één woning, twee aparte woningen te maken. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. Voordat u een vergunning aanvraagt, kunt u uw plan met ons bespreken. Samen kijken we naar de mogelijkheden.

  • Externe link: Tegemoetkoming zorgkosten

    Heeft u een laag inkomen? En is het eigen risico van uw zorgverzekering op? Misschien krijgt u een tegemoetkoming in uw zorgkosten. Aanvragen kan tot 1 juli van het volgende kalenderjaar.

  • Externe link: Zwembad Moekesgat

    Openluchtbad Moekesgat is een openbaar verwarmd zwembad in Ter Apel. Het zwembad is open van zaterdag 26 april tot en met zaterdag 6 september 2025.

  • Externe link: Overleg over uw bouwplannen

    Voordat u een vergunning aanvraagt, kunt u uw plan door ons laten toetsen. Zo kijken we of het aan de regels voldoet. Dit heet een vooroverleg.

  • Externe link: Voorverkoop zwemabonnement

    Zwembad Moekesgat en zwembad de Barkhoorn gaan op zaterdag 26 april open en sluiten op zaterdag 6 september 2025. Het voorverkoop tarief is geldig tot en met 11 mei 2025, vanaf 12 mei 2025 betaalt u het normaal tarief.

  • Externe link: Tijdelijk plaatsen van een container op de openbare weg

    Gaat u verbouwen, de tuin veranderen of begint u aan een grote klus? Soms wilt u dan een (puin)container gebruiken voor het afval. Plaatst u deze container op de openbare weg, de stoep of de openbare parkeerplaats? Dan meldt u dit bij ons.

  • Externe link: Standplaatsvergunning

    U heeft een standplaatsvergunning nodig als u iets wilt verkopen, aanbieden of aanprijzen op een andere plek dan de weekmarkt. U kunt daarbij bijvoorbeeld gebruik maken van een kraam, tafel of een voertuig. Er zijn 2 soorten standplaatsen. Een vaste standplaats of een standplaats voor een korte periode.

  • Externe link: Adresonderzoek

    Staat er iemand op uw adres ingeschreven die er niet meer woont? Dan kunt u een adresonderzoek aanvragen. Wij zoeken dan uit waar deze persoon is gebleven.

  • Externe link: Verhuizing doorgeven

    Als u verhuist naar of binnen de gemeente Westerwolde, geeft u uw adres aan ons door. Verhuist u van de gemeente Westerwolde naar een andere gemeente? Geef dan uw verhuizing door in uw nieuwe gemeente.

  • Externe link: Plaatsen tijdelijke reclame-uitingen

    Wilt u tijdelijk reclame plaatsen? Doe dit minimaal 2 weken van tevoren. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, nemen wij binnen 8 werkdagen contact met u op.

  • Externe link: Fonds Leefbaar Westerwolde

    Heeft u een goed idee voor het verbeteren van uw buurt? Als er te weinig geld voor is kunt u in aanmerking komen voor het Fonds Leefbaar Westerwolde. Bijvoorbeeld voor onderhoud van een dorpshuis, aanleg van een park of speelvoorziening in uw buurt.

  • Externe link: Zwembad de Barlage

    Zwembad De Barlage in Vlagtwedde is zeven dagen per week open. Abonnementen voor het zwembad De Barkhoorn in Sellingen en Moekesgat in Ter Apel zijn niet hier geldig.

  • Externe link: Tegemoetkoming huiswerkbegeleiding

    Heeft uw kind extra huiswerkbegeleiding nodig? Als u een laag inkomen heeft kunt u een tegemoetkoming in de kosten aanvragen. Dit is maximaal € 300 per kind per schooljaar.

  • Externe link: Garantstelling visum kort verblijf

    Komt iemand uit het buitenland logeren en heeft deze persoon een visum voor Nederland nodig? Dan heeft u een garantstelling of logiesverstrekking nodig met een gelegaliseerde handtekening. U staat dan financieel garant voor deze persoon. U maakt hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Klussendienst

    De klussendienst is een project vanuit het werklab van Afeer. Heeft u moeite met bepaalde klussen? Bekijk de voorwaarden om hulp te krijgen.

  • Externe link: Bijstandsuitkering aanvragen

    Heeft u geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. U schrijft zich eerst in als werkzoekende op werk.nl.

  • Externe link: Erkennen kind

    Krijgt u samen een kind? En bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft het kind één ouder: de biologische moeder. Door erkenning wordt u wettelijke ouder van het kind. U maakt hiervoor een afspraak.

  • Externe link: Begraven en begraafplaatsen

    Wij begrijpen dat het regelen van een begrafenis een verdrietige en moeilijke tijd kan zijn. Daarom willen wij u zo goed mogelijk helpen met informatie. Een begrafenisondernemer regelt vaak de begrafenis in overleg met ons.

  • Externe link: Strooiroutes en gladheid

    Van november tot april strooien wij, als het glad wordt, de belangrijkste wegen. Dit zijn de doorgaande wegen, bus routes, fietspaden en de wegen naar scholen en verzorgingshuizen.

  • Externe link: Vermiste of dode dieren

    Ziet u een dood dier zoals een kat of een ree langs de gemeentelijke weg? Bel dan met ons. Wij zorgen dat het dier wordt weggehaald.

  • Externe link: Subsidie voor woningisolatie

    Heeft uw huis energielabel D, E, F of G? Of heeft uw woning twee of meer slecht geïsoleerde bouwdelen? Misschien komt u in aanmerking voor de subsidie GOUD Isoleert!. Aanvragen kan met terugwerkende kracht tot en met 19 december 2023.

  • Externe link: Hulp bij regelen zorg en ondersteuning

    Heeft u zorg nodig, maar weet u niet welke zorg u kunt aanvragen of hoe dat werkt? Of heeft u hulp nodig om bezwaar te maken tegen een besluit? Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan u helpen.

  • Externe link: Zwerfafval of illegale stort

    Zwerfafval is slecht voor het milieu en dus ook voor mensen en dieren. Ligt er ergens veel zwerfafval? Dan geeft u dit door.

  • Externe link: Subsidie voor jongerenorganisaties

    De gemeente Westerwolde moedigt verenigingen en stichtingen aan om leerzame, creatieve of recreatieve activiteiten voor jongeren tot 18 jaar te organiseren. Als uw organisatie dit doet, kunt u mogelijk subsidie voor jongerenorganisaties aanvragen. U kunt één keer per jaar een aanvraag doen. Voor 2026 doet u dat voor 1 juli 2025. Lukt het niet, vraag dan vóór die datum schriftelijk uitstel aan.

  • Externe link: Declareren Westerwoldse bonnen of complimenten

    Soms geeft de gemeente Westerwoldse een cadeaubon of compliment uit. Mensen kunnen de bon uitgeven bij ondernemers in de gemeente Westerwolde. Als ondernemer declareert u de bon zo spoedig mogelijk bij de gemeente. U krijgt het geld dan terug.

  • Externe link: Samenstelling college

    Ons college bestaat uit één burgemeester en vijf wethouders

  • Externe link: Trouwlocaties

    Trouwen kan in de trouwzaal van ons gemeentehuis in Sellingen. Wilt u liever op een andere locatie trouwen? Dat kan! Laat ons minstens zes weken van tevoren weten waar u wilt trouwen

  • Externe link: Achternaam kiezen voor uw kind

    U kunt voor uw eerste kind de achternaam van de moeder of die van de partner kiezen. U gaat hiervoor met uw partner naar het gemeentehuis. Er zijn geen kosten verbonden aan het kiezen van een achternaam voor uw kind.

  • Externe link: Studietoeslag voor mensen met een medische beperking

    Je bent student en hebt een blijvende medische beperking. Dan is het voor jou misschien moeilijk om naast je studie geld bij te verdienen. Je kunt dan studietoeslag aanvragen.

  • Externe link: Bibob-onderzoek

    Vraagt u een subsidie of vergunning aan? Of doet u mee aan een aanbesteding? Wij kunnen dan een Bibob-onderzoek doen. Zo willen we voorkomen dat een vergunning, subsidie of aanbesteding misbruikt wordt voor criminele activiteiten.

  • Externe link: Paspoort

    Een paspoort vraagt u aan op het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. U betaalt bij aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

  • Externe link: Aansprakelijkheid bij schade

    Heeft u schade en denkt u dat wij hiervoor verantwoordelijk zijn? Bijvoorbeeld schade die is ontstaan door onderhoud aan wegen, pleinen of openbaar groen.

  • Externe link: Asbest wegbrengen

    Asbest is gevaarlijk voor uw gezondheid. U levert het asbest gratis in bij de milieustraat in Vriescheloo of Ter Apel. Minimaal 5 werkdagen voordat u het asbest verwijdert en wegbrengt, doet u een melding. U krijgt van ons bericht als uw melding is geaccepteerd. Dit bericht neemt u samen met uw milieupas mee naar de milieustraat. Het asbest verpakt u in stevig plastic.

  • Externe link: Zonnepanelen

    Wilt u zonnepanelen plaatsen? Soms heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit kunt u controleren in het Omgevingsloket.

  • Externe link: Milieupas

    Wilt u afval inleveren bij de milieustraat of maakt u gebruik van een ondergrondse container? Dat kan alleen met een milieupas. Voor de milieustraat neemt u ook uw pinpas mee. Als u bewoner bent van een vakantiepark kunt u geen milieupas aanvragen.

  • Externe link: Individuele inkomenstoeslag

    Heeft u al langer een laag inkomen en komt hierin geen verbetering in? Misschien kunt u een aanvulling op uw inkomen krijgen.

  • Externe link: Koninklijke Onderscheiding

    Kent u iemand uit de gemeente Westerwolde die een Koninklijke onderscheiding verdient? U kunt hem of haar voordragen via de gemeente.

  • Externe link: Toeristenbelasting

    U betaalt toeristenbelasting altijd op de plek waar u overnacht. Bijvoorbeeld een camping of hotel. De toeristenbelasting is € 1,40 per persoon per nacht.

  • Externe link: Gezondheidsverklaring CBR

    Wilt u uw rijbewijs verlengen en bent u een gezondheidsverklaring nodig? Als u 75 jaar of ouder bent kunt u deze op afspraak in het gemeentehuis kopen of digitaal aanvragen. Vraagt u om een andere reden een gezondheidsverklaring aan, dan kan dit alleen digitaal bij het CBR.

  • Externe link: Overlast in uw woonomgeving

    Overlast in uw omgeving kunt u melden. Wij geven advies wat u kunt doen.

  • Externe link: Hulp bij opgroeien

    Als opgroeien of opvoeden (even) niet goed gaat kunt u als ouder, verzorger of jij als kind, informatie en advies krijgen bij het Centrum Jeugd, Gezin en Veiligheid (CJGV).

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

    Soms kunt u bij uw woonadres een eigen parkeerplaats krijgen. Dit kan alleen als u een gehandicaptenparkeerkaart bestuurder heeft en een geldig rijbewijs.

  • Externe link: Subsidie Gebroeders Hesse Fonds

    De Stichting Gebroeders Hesse Fonds geeft subsidie voor culturele activiteiten in het gebied Ter Apel, Sellingen en Vlagtwedde.

  • Externe link: Loterij, prijsvraag of bingo organiseren

    Als vereniging of niet-commerciële instelling kunt u een kansspel zoals een loterij of prijsvraag organiseren. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Meld een bingo minimaal 14 dagen van tevoren.

  • Externe link: Verklaring omtrent gedrag (VOG)

    Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen.

  • Externe link: Online rijbewijs verlengen

    Een rijbewijs verlengen kan online op de website van de RDW

  • Externe link: Contact met energiecoach of bespaarteam

    Vragen over subsidies, duurzame projecten of persoonlijk contact met de energiecoach of het bespaarteam

  • Externe link: Openbare laadpaal aanvragen

    Woont u in Westerwolde en heeft u een elektrische auto, maar nog geen laadpaal in de directe omgeving? Vraag dan een laadpaal aan.

  • Externe link: Boom kappen

    Als u een boom wilt kappen dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig.