Zoekresultaat 1 - 9 van 9 resultaten

  • Wmo-melding

    De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen die moeite hebben met het zelfstandig blijven wonen en meedoen in de samenleving, ondersteuning kunnen krijgen van de gemeente. Het gaat om voorzieningen als:

    Via een Wmo-melding vraagt u een gesprek aan met een medewerker van de gemeente.

  • Zelfstandig wonen

    Door woonhulpmiddelen of aanpassingen in uw woning kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Voorbeelden zijn drempelhulp of een tillift. Woningaanpassingen zijn bijvoorbeeld een traplift, een douchestoel of een aangepaste keuken.

    Wmo melding doen

  • Vervoer en mobiel blijven

    Als u door ziekte of ouderdom minder mobiel bent, kunt u toch blijven deelnemen aan het dagelijks leven. In en om het huis kan dat bijvoorbeeld met een rolstoel of scootmobiel. En voor vervoer kunt u terecht bij de MolenHopper, Qbuzz en Valys.

  • Begeleiding vanuit Wmo

    Begeleiding in uw leven kun u helpen. Er zijn drie soorten begeleiding:

    1. Individuele begeleiding

    Deze begeleiding vindt meestal bij u thuis plaats. U krijgt dan bijvoorbeeld hulp om structuur in uw dag te brengen of om regie over uw eigen leven te houden.

    2. Dagbesteding

    Deze vorm van begeleiding vindt plaats op locatie bij een zorgaanbieder. Dagbesteding zorgt voor een zinvolle invulling van de dag, brengt structuur aan in de week en kan helpen om uw netwerk en mantelzorger(s) te ontlasten

    3. Kortdurend verblijf (logeeropvang)

    Kortdurend verblijf is logeeropvang van tenminste 24 uur aaneengesloten voor personen waar mantelzorgers voor zorgen. Het is ter ondersteuning van de mantelzorger om te voorkomen dat deze overbelast raakt. Het is ook bedoeld om de mantelzorger even vrijaf te geven of als vervanging van tijdelijke afwezigheid van een mantelzorger.

    Kijk eerst of huisgenoten, buren of familieleden u kunnen helpen bij deze vormen van begeleiding. Lukt dat niet, dan kunt u een Wmo-melding doen. 

  • Mantelzorg

    Zorgt u langere tijd en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorgers in Gorinchem hebben recht op hulp en ondersteuning. Het Mantelzorgsteunpunt is er voor u.

  • Ongedierte

    De gemeente beheert de openbare ruimte in Gorinchem en heeft daarmee ook de zorg van plaagdieren zoals ratten, muizen, kakkerlakken en de eikenprocessierups. Heeft u overlast van plaagdieren? Doe een melding.

    Ratten, muizen, wespen en kakkerlakken

    U kunt overlast van plaagdieren melden via Stichting Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD):

    Het KAD geeft de melding door aan de gemeente. De gemeente haalt bijvoorbeeld wespennesten weg die een gevaar opleveren bij speelplaatsen.

    Strengere regels gebruik ratten- en muizengif

    Sinds 1 januari 2023 kunt u als inwoner geen ratten- en muizengif op basis van de chemische stof anticoagulantia meer kopen. In verband met de ernstige risico’s die dit soort gif met zich meebrengt voor mens, dier en milieu is het noodzakelijk om het gebruik terug te dringen. Daarnaast is dit soort gif geen blijvende oplossing voor het overlastprobleem. Professionele plaagdierbeheersers werken al langer met de focus op niet-chemische bestrijdingsmethoden en het voorkomen en weren van (overlast door) muizen en ratten. Dit wordt dus ook van inwoners verwacht.

    Kijk voor meer informatie over deze wetswijziging op de website van het KAD. 

    Gebruik klemmen en vallen

    Het voorkomen van overlast is altijd een belangrijke stap, ook als muizen of ratten al aanwezig zijn. Bent u inwoner en is bestrijding toch nodig, gebruik dan eerst klemmen en vallen. Ratten- en muizengif is een laatste redmiddel.

    Steeds minder gif gebruiken

    De bedoeling van de strengere regels is dat inwoners in 2023 geleidelijk steeds minder ratten- en muizengif gebruiken. Eind 2023 is het gebruik van vrijwel al het ratten- en muizengif door inwoners verboden. Alleen gecertificeerde bedrijven en agrariërs die hiervoor zijn opgeleid mogen het gebruiken.   

    Professionele plaagdierbestrijders

    Professionele plaagdierbeheersers zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om de inzet van gif nauwkeurig te registreren en extra certificeringen te behalen om bevoegd te zijn om gif toe te passen. Kijk ook voor meer informatie op de website kpmb.

    De gemeente werkt samen met het KAD

    Inwoners van de gemeente Gorinchem kunnen met alle vragen over plaagdieren zoals ratten en muizen terecht bij het Kennis- en adviescentrum Dierplagen (KAD).

    Eikenprocessierups

    De eikenprocessierupsen, met name de brandharen ervan, zorgen voor gezondheidsrisico’s. Daarom brengt de gemeente locaties van nesten van deze rupsen zo snel en volledig mogelijk in kaart. Bij een grote uitbraak schakelt de gemeente gespecialiseerde bedrijven in om deze te verwijderen. Bij een kleine uitbraak verwijdert de gemeente de nesten zelf. Let op: op particulier terrein is de eigenaar hier zelf verantwoordelijk voor.

    Ziet u een locatie in Gorinchem waar zich één of meerdere nesten van de eikenprocessierups bevinden? Meld dit dan bij de gemeente via telefoonnummer 14 0183 of via melding openbare ruimte

    Op de kaart Verspreiding eikenprocessierups kunt u zien op welke plekken nesten zijn gemeld of al bestreden zijn. Deze kaart is actueel. De kaart werkt in alle browsers behalve Internet Explorer.

  • Verstopt riool

    Is uw riool verstopt? Dan moet u eerst vaststellen waar de verstopping zit.

  • Planschade

    Het kan zijn dat u schade hebt door ruimtelijke plannen en besluiten van de gemeente. Uw huis wordt bijvoorbeeld minder waard, uw woongenot vermindert of u loopt inkomen mis. U kunt dan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in planschade.

  • Koninklijke onderscheiding, lintje

    Kent u iemand uit Gorinchem die een Koninklijke onderscheiding verdient? U kunt u hem of haar daarvoor voordragen bij de gemeente.

    Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in verschillende orden. Welke orden dit zijn, leest u op www.lintjes.nl