Zoekresultaat 1 - 10 van 11 resultaten

 • Vluchtelingenpaspoort

  U woont in Nederland en heeft een vluchtelingenstatus. U heeft een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort maakt u een afspraak. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

 • Tegelwippen

  Enschede doet mee aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Vervang tegels rond uw huis door bloemen, planten of bomen. En bezorg Enschede de overwinning: elke tegel telt! U kunt uw tegels tot 31 oktober 2024 gratis laten ophalen door de Tegelservice.

 • Meerjarige subsidie cultuur groot

  Deze subsidie voor 4 jaar is bedoeld voor culturele instellingen in de gemeente Enschede. De culturele instelling heeft de groeipotentie en ambitie om zich (inter)nationaal te profileren.

 • Openbare verlichting

  Is er een probleem met straatverlichting, doe dan een melding. Het gaat hierbij alleen om lantaarnpalen van de gemeente op openbaar terrein. En niet om lantaarnpalen in parken en langs achterpaden van (voormalige) woningbouwverenigingen. Die problemen kunt u melden bij de parkcommissie of woningbouwvereniging.

 • Toestemming geluid bij bouw of sloop

  Voor het maken van meer geluid bij bouwen, slopen of andere werkzaamheden is soms toestemming nodig. Dit noemen we een ontheffing. Een ontheffing is nodig als u meer geluid maakt dan normaal gesproken is toegestaan. Een ontheffing is ook nodig als u ’s ochtends vroeg, ’s avonds of in het weekend lawaai maakt.

 • Leerlingenvervoer

  Uw kind kan niet zelfstandig naar school reizen omdat het een beperking, ziekte of gedragsproblemen heeft en de school ver weg is. U kunt dan leerlingenvervoer aanvragen. Dan krijgt de leerling vervoer of een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten.

 • Gebruik achternaam veranderen

  Uw achternaam verandert nooit bij trouwen of scheiden. U kunt wel veranderen met welke achternaam of achternamen u aangesproken wilt worden. Dit noemen we naamgebruik. De gemeente geeft uw keuze van naamgebruik door aan organisaties zoals de RDW. U kunt dit online regelen met uw DigiD.

 • Melding doen

  Als u in de openbare ruimte een onveilige situatie ziet, dan kunt u dit melden. Zoals een lantaarnpaal die niet brandt of een gat in de weg of stoep. Maar ook bijvoorbeeld onveilige speeltoestellen of afval dat gedumpt is. Geef in uw melding altijd duidelijk aan waarom iets onveilig is of onveilig kan worden.

 • Subsidie beeldbepalende evenementen

  U kunt een subsidie voor 4 jaar (2025-2028) aanvragen voor beeldbepalende evenementen.

 • Verklaring van huwelijksbevoegdheid

  Als u in het buitenland wilt trouwen, heeft u soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Daarin staat dat u niet getrouwd ben. En dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. U kunt de verklaring alleen in Enschede aanvragen als u in Enschede woont. Of als Enschede uw laatste woonplaats in Nederland was. Maak een afspraak als u een verklaring van huwelijksbevoegdheid wilt aanvragen.