Zoekresultaat 1 - 10 van 94 resultaten

  • Subsidie voor volwasseneneducatie aanvragen

    Onderwijsinstellingen kunnen subsidie krijgen van de gemeente voor het inkopen van opleidingen en trainingen. U krijgt de subsidie voor volwassenenonderwijs.

  • Gasloos (aardgasvrij) bouwen

    Een woning aansluiten op het gasnet was tot dusver een verplichting, Dat verandert dit jaar. Per 1 juli 2018 treedt de wet VET (voortgang energietransitie) in werking. Het kabinet heeft hiermee besloten dat vanaf 1 juli 2018 nieuw te bouwen woningen niet meer op het aardgasnetwerk aangesloten mogen worden.

    Gevolgen

    Dit heeft als gevolg dat aanvragen voor een omgevingsvergunning, die na 30 juni 2018 worden ingediend, hieraan moeten voldoen. Bij de aanvraag omgevingsvergunning voor een nieuw te bouwen gebouw moet een EPC-berekening aangeleverd worden. Wanneer in de EPC-berekening wordt uitgegaan van een gasgestookte ruimteverwarming zal de aanvraag omgevingsvergunning moeten worden geweigerd. Er kan immers geen aansluiting op het gasnet gerealiseerd worden. Bij het ontwerp van de woning en uiteindelijk vertaald in de EPC-berekening dient hier al rekening mee gehouden te worden.

    Voor aanvragen die voor 1 juli 2018 worden ingediend, geldt een overgangsregeling. In die aanvragen waar uitgegaan wordt van een gasaansluiting wordt dit toegestaan onder de voorwaarde dat er in de nabijheid een gasnet aanwezig is.

    Waarom aardgasvrije nieuwbouw?

    Wereldwijd zijn er afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert. En dat de stijging van de temperatuur op aarde beperkt blijft. Het Rijk stelt als doel dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Dit is een grote verandering, die ons allemaal raakt. Immers, iedere woning die nu nog een aansluiting op het gas heeft, moet in de toekomst verbouwd worden. Dat is ook de reden dat de landelijke overheid het bijbouwen ervan nu niet meer wil toestaan.

     

    Heeft u nieuwbouwplannen?

    Houdt u er rekening mee dat deze wet geldt voor alle kleinverbruikersaansluitingen. Bent u bezig met nieuwbouwplannen? Dan adviseren wij u om u goed te laten voorlichten en met uw aannemer en installateur te kijken naar de mogelijkheden van aardgasloos bouwen.

     

    Bestaande bouw

    De wet VET bevat tot dusver nog geen wettelijke verplichting voor de bestaande bouw. Wel is de verwachting dat binnen 30 jaar 95% van de bestaande woningen niet meer aangesloten zullen zijn op het aardgasnet.

     

     

     

  • Fraude meldpunt

    Uitkeringen en ondersteuning vanuit de Wmo of jeugdhulp moeten terechtkomen bij mensen die daar recht op hebben. Heeft u een vermoeden van zorg- en/of bijstandsfraude? Dan kunt u dat melden bij de gemeente. Als u dit wilt, kunt u dit anoniem doen.

  • Graf (eigen)

    De gemeente Oosterhout heeft geen gemeentelijke begraafplaats. Gedenkpark Leijsenakkers is een bijzondere begraafplaats die fungeert als algemene begraafplaats voor de gemeente. Ook kent de stad enkele begraafplaatsen die in kerkelijk beheer zijn.

     

    Op sommige delen van gedenkpark Leijsenakkers bestaat de mogelijkheid om maximaal twee overledenen in één graf te begraven. De rechthebbende van het graf beslist wie hierin  worden bijgezet. Bij overlijden van de rechthebbende moet binnen één jaar het recht op het graf worden overgeschreven. Meestal is dat aan een erfgenaam of familielid.

     

    De begraafplaats kent twee soorten graven:
    - Een algemeen graf, dat wordt uitgegeven voor de duur van 10 jaar. Verlenging is niet mogelijk;
    - Een particulier graf, dat wordt uitgegeven voor een periode van 20 tot 100 jaar en na afloop van deze periode kan worden verlengd. Meer info over de mogelijkheden op www. leijsenakkers.nl.

    Maakt u geen gebruik van de mogelijkheid van verlenging, dan kan het graf na afloop van de afgesproken periode worden geruimd. Het ruimen van een graf geschiedt op last van de houder van de begraafplaats. Dit gebeurt niet eerder dan tien jaar nadat in het graf het laatste lijk is geplaatst en indien het een particulier graf betreft met toestemming van de rechthebbende op het graf. Ruiming van een graf kan eveneens geschieden op eigen verzoek.

     

    Het recht op een particulier graf vervalt, als het niet tijdig wordt verlengd of als wordt verzuimd het graf over te schrijven op naam van een nieuwe rechthebbende. De rechthebbende kan ook vrijwillig afstand doen van het recht op een particulier graf.

     

    Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Gedenkpark Leijsenakkers, die gevestigd is aan de Veerseweg 42, 4901 ZE Oosterhout. Telefoon 0162-455117.

  • Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen

    Het kan gebeuren dat uw paspoort of identiteitskaart gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Vanaf 1 maart 2013 doet u geen aangifte van vermissing/diefstal van uw reisdocument meer bij de politie maar direct bij de gemeente. Dit kan ook digitaal. Er wordt dan een verklaring van vermissing/diefstal opgemaakt.

    Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U dient hiervoor zelf contact op te nemen met de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven van vertrek.

    Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Daarop reist u terug naar Nederland. Bij terugkomst in Nederland wordt er bij de aanvraag van een nieuw reisdocument bij de gemeente een verklaring van vermissing/diefstal opgemaakt.

    Let op:
    Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

  • Containerslot aanvragen

    Er is een mogelijkheid om tegen betaling een speciaal slot op uw rest container(s) te monteren. Dit is een slot dat op de bovenkant van de container komt. 

    Dit slot gaat bij het ledigen automatisch open. U mag niet zelf een hangslot op de container bevestigen, omdat de vuilniswagen uw container dan niet kan legen. 

    Aanvragen containerslot

    U kunt het slot digitaal aanvragen en afrekenen via het aanvraagformulier containerslot onderaan deze pagina. U heeft hiervoor DigiD nodig.

    Als het slot kapot is, kunt u contact opnemen met de Helpdesk Afval 0800 333 66 99 (gratis). Er wordt een afspraak gemaakt om het slot te repareren.

     

  • Naschoolse activiteiten

    Voor kinderen zijn de leukste, sportiefste en leerzaamste naschoolse activiteiten te vinden in de buurt waar ze wonen.
    Met deze naschoolse activiteiten en projecten, ontwikkelen kinderen spelenderwijs hun talenten.
    Vindt u het belangrijk dat uw kind aan deze naschoolse activiteiten deelneemt?
    De beschikbare activiteiten en projecten zijn te vinden op de website https://www.inoosterhout.nl
     
     
    Hulp nodig?
     
    Hebt u moeite met het digitaal inschrijven voor activiteiten of wilt u meer uitleg over wat https://www.inoosterhout.nl  uw kind kan bieden? MOOVE helpt u graag verder. U kunt contact opnemen via telefoonnummer 14 0162 of via e-mail adres nienke@mooveoosterhout.nl. Daarnaast ondersteunt de sportcoach van MOOVE op een aantal scholen u met de inschrijving van uw kind(eren).
     

  • Ceremonie bij naturalisatie

    Gemeenten zijn verplicht een ceremonie voor nieuwe Nederlanders te organiseren. Deze naturalisatieceremonie wordt in ieder geval elk jaar op 15 december landelijk gehouden: de Koninkrijksdag. De ceremonie wordt ook verplicht gehouden in de Nederlandse Antillen en Aruba. Tevens worden in de Gemeente Oosterhout de genomen besluiten het hele jaar door uitgereikt. 

    Vreemdelingen die Nederlander willen worden zijn verplicht te verschijnen op de ceremonie. Betrokkene wordt hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Verschijnt de betrokkene niet, dan wordt hij geen Nederlander.

    Sinds 1 maart 2009 moeten vreemdelingen vanaf 16 jaar bereid zijn om een verklaring van verbondenheid met Nederland af te leggen. Met deze verklaring belooft u de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.

    Waarom is ceremonie verplicht voor u als nieuwe Nederlander?
    Het naturalisatiebesluit of het optiebesluit moet worden uitreikt op een ceremonie. Pas nadat het besluit op de ceremonie is uitgereikt, treden de gevolgen van het besluit met terugwerkende kracht in werking. Vanaf de datum van ondertekening van het besluit bent u Nederlander geworden. Verschijnt u niet op de ceremonie, dan wordt u geen Nederlander.

    Binnen welke termijn moet het besluit tot verkrijging van het Nederlanderschap worden uitgereikt?
    Bij optie: Dit moet gebeuren binnen 9 weken na ondertekening van de bevestiging van de verkrijging van het Nederlanderschap.
    Bij naturalisatie: De termijnen voor de uitreiking zijn hiervoor ingewikkelder geregeld. Bepaald is dat binnen zes weken na ondertekening door Hare Majesteit een uitnodiging moet worden verzonden en dat binnen zes weken na die uitnodiging het besluit moet worden uitgereikt.

  • Rolstoelpool

    De rolstoelpool is een collectief depot waaruit een rolstoel snel beschikbaar is voor incidenteel en kortdurend gebruik.

  • Inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen

    De IOAW is een wet die inkomsten aanvult tot aan bijstandsniveau.

    Deze wet bestaat voor personen die vóór 1 januari 1965 geboren zijn. Personen die na deze datum geboren zijn en gebruik moeten maken van een inkomensvoorziening, kunnen in aanmerking komen voor een IOW