Zoekresultaat 11 - 20 van 40 resultaten

  • Melding dringende psychische hulp (Wet Verplichte GGZ)

    Melding dringende psychische hulp (Wet Verplichte GGZ)

    Maakt u zich zorgen over iemand? Denkt u dat deze persoon dringend psychische hulp nodig heeft? U kunt dan een melding doen in het kader van de Wet verplichte GGZ (Wvggz). Bel dan naar het meldpunt crisiszorg, tel. 0800-5099. Het nummer is dag en nacht bereikbaar.

     Het kan zijn dat mensen zichzelf of anderen iets dreigen aan te doen door een psychiatrische aandoening. Dan is hulp nodig. Als de betrokkene geen hulp wil, kan verplichte geestelijke gezondheidszorg worden ingezet.

    Onderzoek

    Wij onderzoeken of en welke hulp nodig is. Als de gemeente vindt dat het noodzakelijk is verplichte hulp in te zetten, dan vraagt de gemeente aan de officier van justitie een zorgmachtiging bij de rechter aan te vragen. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet. Deze gang van zaken is geregeld in Wvggz.

    Wat gebeurt er met uw melding?

    Een psychiatrisch geschoolde medewerker maakt een afweging of de betrokkene zichzelf of anderen ernstig nadeel kan toe brengen, en of een psychiatrische stoornis daarbij een rol speelt. De medewerker schat ook in of verplichte zorg noodzakelijk is. Waar nodig overlegt hij met andere hulpverleners. Verplichte zorg is zeer ingrijpend voor de betrokkene. Het wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan. Verplichte zorg wil niet zeggen dat de betrokkene altijd wordt opgenomen; het kan ook zijn dat zorg thuis wordt ingezet.

    Wat gebeurt er als acuut gevaar dreigt?

    In geval van een crisis, kan onmiddellijk verplichte psychische zorg worden ingezet. De burgemeester moet daarna binnen 18 uur crisismaatregel nemen. Dit gebeurt op basis van een medische verklaring van een psychiater.

    Krijgt u als melder informatie over het verkennend onderzoek?

    Bent u een naast familielid en nauw verbonden met de betrokkene? Dan verneemt u binnen 14 dagen de uitkomst van een eventueel verkennend onderzoek. Als u het niet eens bent met de uitkomst, hebt u het wettelijk recht om te eisen dat de officier van justitie de zaak onderzoekt. Als u geen naast familielid bent van de betrokkene, dan kunnen wij u volgens de AVG (privacywet) niet over de uitkomst informeren.

    Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon

    In deze situatie nemen anderen besluiten over de betrokkene. Deze heeft het recht zijn of haar wensen te laten horen. De betrokkene heeft ook recht op hulp van een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP), iemand die in dienst is van de onafhankelijke Stichting PVP (tel. 0900-4448888 of helpdesk@pvp.nl).

     

     

     

  • Radicalisering melden

    Personen die radicaliseren, keren zich af van de maatschappij. Zij kunnen afwijkend en extreem gedrag laten zien. Hiermee willen ze een bepaald doel bereiken. Deze personen kunnen bijvoorbeeld:

    • extreme islamitische ideeën plaatsen op sociale media
    • plannen maken om naar strijdgebieden zoals Syrië af te reizen
    • geweld gebruiken

    Merkt u dat iemand in uw omgeving radicaliseert? Of heeft u overlast van deze persoon? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. U kunt de gemeente ook om advies vragen.

  • Rolstoelpool

    De rolstoelpool is een collectief depot waaruit een rolstoel snel beschikbaar is voor incidenteel en kortdurend gebruik.

  • Voornaam wijzigen

    Wilt u uw voornaam wijzigen? Dan moet u een aanvraag indienen bij de rechtbank. Hiervoor kunt u dus niet terecht bij de gemeente. U moet voor het wijzigen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Ook mag de nieuwe naam niet onbehoorlijk zijn.

    Als de rechtbank de wijziging van uw naam goedkeurt, verwerkt de gemeente deze beslissing in de registers van de burgerlijke stand. Zowel de registers van de gemeente waar u bent geboren als van de gemeente waar u woont, worden gewijzigd.

    Wijst de rechtbank uw verzoek af? In dat geval kunt u in beroep gaan bij het gerechtshof. Als ook dit beroep wordt afgewezen, kunt u nog in cassatie bij de Hoge Raad. Zowel voor het aanvragen van een voornaamwijziging als voor het in beroep gaan, hebt u een advocaat nodig.

    Voor meer informatie over het wijzigen van uw voornaam kijkt u hier. Wilt u informatie over het wijzigen van uw achternaam? Kijk dan bij het product achternaam wijzigen .

  • Valys

    Reizen met Valys is voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

    Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem. Maar als u verder van huis wilt, dan is er Valys. U kunt Valys gebruiken als u meer reist dan 25 kilometer vanaf uw woonadres, bijvoorbeeld voor een bezoek aan familie of vrienden of fijn een dagje op stap met de kleinkinderen.

    Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.

    Als reiziger van Valys is het toegestaan om een begeleider, een reisgenoot, hulpmiddelen en bagage mee te nemen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Valys.

    Op deze website vindt u ook informatie over het boeken van een reis, de reistijden, het meenemen van huisdieren en de kosten van een rit.

  • Buurthuis / activiteitencentrum

    Activiteitencentrum De Bunthoef
    Bloemenhof 2, 4904 CA Oosterhout

    Activiteitencentrum de Slotjes
    Slotjesveld 15, 4902 ZP Oosterhout

    Activiteitencentrum Dommelbergen
    Arkendonk 90, 4907 XP Oosterhout

    Dorpshuis De Klip
    Pastoor den Rondestraat 5, 4849 BG Dorst

    Oostquartier Oosteind
    Provincialeweg 96, 4909 AL Oosteind

    Pannehoef
    Wilhelminalaan 57-59, 4905 AT Oosterhout
    Tel: 0162-454591

    Dorpshuis Den Brink
    Houtse Heuvel 24a, 4911 AW Den Hout
    Tel: 0162-422971

     

     

  • Rolstoel

    Als u zich als gevolg van lichamelijke beperkingen / ongemakken zittend moet verplaatsen in èn om de woning, dan kan een rolstoel voor u handig zijn.

  • Parkeervergunning bedrijven, kentekenwijziging

    Bent u in het bezit van een parkeervergunning voor bedrijven? 
    Wanneer u de auto vervangt en het kenteken wijzigt, moet ook de parkeervergunning worden vervangen.

  • Wet dwangsom in de bezwaarfase

    De 'Wet dwangsom' heeft als doel dat de overheid zich beter aan beslistermijnen houdt. Hierdoor krijgt u tijdig een besluit op een aanvraag. Als de overheid niet op tijd reageert, kunt u een vergoeding (dwangsom) eisen.

  • Leerwerkadviseur

    Heeft u vragen over studiemogelijkheden in relatie tot de arbeidsmarkt?
    Dan heeft de leerwerkadviseur antwoord.