Zoekresultaat 1 - 10 van 169 resultaten

  • Reclame aanbrengen aan pand

    Als u reclame aan uw pand wilt ophangen, dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Dit hangt met name af van de opvallendheid van de reclame, de locatie en de periode waarin u de reclame wilt plaatsen. Als u geen vergunning nodig heeft, dan meldt u de reclame wel bij de gemeente.

    Soms moet u over een reclameobject belasting betalen aan de gemeente. Dit is precariorecht: het recht om luifels en balkons met reclame te hebben boven openbare grond, zoals de stoep.

  • Bibob-onderzoek

    Met een Bibob-onderzoek controleert de gemeente de betrouwbaarheid van uw bedrijf en van de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn. De gemeente kan een onderzoek doen als u een vergunning of subsidie aanvraagt. Of als u meedoet aan een aanbesteding. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat een vergunning, subsidie of aanbesteding misbruikt wordt voor criminele activiteiten.

    De gemeente kan het Landelijk Bureau Bibob om hulp vragen. Dit bureau adviseert de gemeente en doet extra onderzoek. Bijvoorbeeld als de gemeente zelf te weinig informatie heeft. Of als de officier van justitie hierom vraagt. Een negatief Bibob-advies blijft 5 jaar geldig.

    De gemeente kan het onderzoek ook op een later moment uitvoeren. Dus ook als u de vergunning of subsidie al heeft ontvangen. Of als u de aanbesteding al gewonnen heeft.

    Blijkt dat er zwart geld of crimineel verdiend geld in uw bedrijf omgaat? Dan kan de gemeente de vergunning, subsidie of opdracht weigeren of intrekken.

  • Diensten verlenen op straat

    Als u diensten wilt verlenen op straat, vraagt u hiervoor toestemming aan de gemeente. Voorbeelden van diensten zijn: ramen wassen en auto’s schoonmaken.

  • Boom beplakken of betimmeren

    Het is verboden gemeentelijke bomen en struiken te beschadigen of te beplakken. U heeft een omgevingsvergunning nodig als u een spandoek aan een boom wilt vastmaken. Of als u er iets anders in of aan wilt hangen.

  • Ontheffing verbranden snoeihout, stookontheffing

    U mag geen vuur stoken in de openlucht. Het verbod geldt niet voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, kaarsen en barbeque's, zo lang het niet gevaarlijk is voor de omgeving.  

    Ontheffing verbranden snoeihout in het buitengebied

    Voor het verbranden van snoeihout van landschapsonderhoud in het buitengebied, zoals hagen en knotwilgen, kunt u een ontheffing aanvragen. De ontheffing wordt voor de duur van 3 jaar verleend. Kijk hieronder bij Aanpak hoe u een ontheffing moet aanvragen.

    --------------------------------------------------

    Snipperroute

    U kunt snoeihout ook laten ophalen in de 'snipperroute'. Zie hiervoor www.voorst.nl/snipperroute

  • Gokautomaat plaatsen

    U moet een vergunning aanvragen wanneer u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning.
    Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.

    De gemeente maakt een verschil tussen 'hoogdrempelige' en 'laagdrempelige’ inrichtingen.

    • Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen twee speelautomaten hebben, zowel kansspel- als  behendigheidsautomaten.
    • Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars, kantines en restaurants. Deze bedrijven mogen twee behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).

  • Informatie over aanbestedingen

    Als de gemeente een bedrijf wil inhuren voor een grote opdracht, moet dit met een aanbesteding. Dan kunnen alle bedrijven zich inschrijven voor de opdracht. Iedereen moet gelijke kansen hebben.

    Ook kleine bedrijven en zelfstandigen zonder personeel moeten een kans maken op het krijgen van de opdracht. Daarom moeten de eisen die de overheid aan een ondernemer stelt in verhouding staan tot de opdracht. Bijvoorbeeld: een kleine ondernemer mag niet alle risico’s van een bouwproject dragen als hij zich niet kan verzekeren tegen al deze risico’s.

  • Loterij organiseren

    Bij een loterij kopen deelnemers loten. Ieder lot heeft een unieke cijfer- of lettercombinatie. Bij de trekking kunnen deelnemers prijzen winnen. De organisatie bepaalt willekeurig welke prijs op welk lot valt.

    Voor het organiseren van een loterij heeft u een vergunning nodig.

    Hou er rekening mee dat u misschien kansspelbelasting moet betalen.

    Dit is op grond van artikel 3 lid 1 van de Wet op de kansspelen.

  • Uitkeringsfraude melden

    De gemeente controleert of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering. Als u verkeerde informatie doorgeeft of belangrijke informatie niet doorgeeft, heet dat uitkeringsfraude.

    Voorbeelden van uitkeringsfraude zijn als iemand met een bijstandsuitkering:

    • een verandering in het inkomen of bezit niet doorgeeft (zoals zwart werken of een dure auto hebben)
    • trouwen of scheiden niet doorgeeft
    • doet alsof hij gescheiden is
    • samenwoont, maar doet alsof hij alleen woont
    • niet doorgeeft dat hij in de gevangenis zit
    • een vals adres opgeeft

    Kent u iemand die een bijstandsuitkering krijgt en denkt u dat die persoon fraude pleegt? Meld het bij de gemeente. Denkt de gemeente ook dat iemand fraude pleegt? Dan start de gemeente een onderzoek. De gemeente kan bijvoorbeeld op huisbezoek gaan.

    Blijkt uit het onderzoek dat de persoon fraude pleegt? Dan moet die persoon al het geld terugbetalen dat hij te veel heeft ontvangen. Hij moet ook een boete betalen.

  • Participatiewet

    U kunt een bijstandsuitkering krijgen als u geen werk heeft of te weinig inkomen heeft om van te leven. Om een bijstandsuitkering te krijgen moeten uw inkomen en eigen vermogen onder de bijstandsgrens liggen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld uw huis, auto en spaargeld. Een bijstandsuitkering ontvangt u totdat u weer genoeg inkomen heeft.