Zoekresultaat 1 - 10 van 12 resultaten

 • Openbaar groen kopen

  Openbaar groen of snippergroen is grond waarvan de gemeente eigenaar is. Als inwoner kunt u onder bepaalde voorwaarden een strook openbaar groen kopen. Van een aantal wijken is een kaart gemaakt. Op die kaart ziet u welke stroken verkocht mogen worden. Is er in uw wijk geen kaart, maar heeft u wel interesse: neem dan contact op.

 • Vluchtelingenpaspoort

  U woont in Nederland en heeft een vluchtelingenstatus. U heeft een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort maakt u een afspraak. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

 • Meerjarige subsidie cultuur groot

  Deze subsidie voor 4 jaar is bedoeld voor culturele instellingen in de gemeente Enschede. De culturele instelling heeft de groeipotentie en ambitie om zich (inter)nationaal te profileren.

 • Openbare verlichting

  Is er een probleem met straatverlichting, doe dan een melding. Het gaat hierbij alleen om lantaarnpalen van de gemeente op openbaar terrein. En niet om lantaarnpalen in parken en langs achterpaden van (voormalige) woningbouwverenigingen. Die problemen kunt u melden bij de parkcommissie of woningbouwvereniging.

 • Toestemming geluid bij bouw of sloop

  Voor het maken van meer geluid bij bouwen, slopen of andere werkzaamheden is soms toestemming nodig. Dit noemen we een ontheffing. Een ontheffing is nodig als u meer geluid maakt dan normaal gesproken is toegestaan. Een ontheffing is ook nodig als u ’s ochtends vroeg, ’s avonds of in het weekend lawaai maakt.

 • Afstand doen van Nederlandse nationaliteit

  Wilt u afstand doen van de Nederlandse nationaliteit, dan moet u een verklaring van afstand afleggen. Dit kan alleen als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft. En het kan alleen als u 18 jaar of ouder bent.

 • Paspoort

  Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak in het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen in het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

 • Identiteitskaart

  Een identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen kan alleen op afspraak in het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 6 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen in het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

 • Leerlingenvervoer

  Uw kind kan niet zelfstandig naar school reizen omdat het een beperking, ziekte of gedragsproblemen heeft en de school ver weg is. U kunt dan leerlingenvervoer aanvragen. Dan krijgt de leerling vervoer of een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten.

 • Subsidie beeldbepalende evenementen

  U kunt een subsidie voor 4 jaar (2025-2028) aanvragen voor beeldbepalende evenementen.