Zoekresultaat 1 - 10 van 23 resultaten

 • Openbaar groen kopen

  Openbaar groen of snippergroen is grond waarvan de gemeente eigenaar is. Als inwoner kunt u onder bepaalde voorwaarden een strook openbaar groen kopen. Van een aantal wijken is een kaart gemaakt. Op die kaart ziet u welke stroken verkocht mogen worden. Is er in uw wijk geen kaart, maar heeft u wel interesse: neem dan contact op.

 • Groente, fruit en etensresten (Gfe)

  U woont in een flat, appartement of bovenwoning. U kunt groente, fruit en etensresten (Gfe) gescheiden inleveren in een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt. Zo heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Het gebruik van de Gfe-afvalcontainer is gratis. Gfe is ook beter voor het milieu. Van Gfe-afval maken we compost. Compost is goed voor de bodem waardoor planten en bloemen beter kunnen groeien.

 • Handhaving

  De gemeente controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Het doel hiervan is om Enschede veilig en leefbaar te houden. Ervaart u overlast in uw omgeving, meld dit dan bij ons. Meld het ons ook als u ziet dat een gebouw illegaal in gebruik wordt genomen of illegaal wordt verbouwd.

 • Vluchtelingenpaspoort

  U woont in Nederland en heeft een vluchtelingenstatus. U heeft een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort maakt u een afspraak. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

 • Grondwateroverlast

  Woningeigenaren moeten zelf maatregelen nemen om grondwateroverlast in en rond de eigen woning te verhelpen. Soms zorgt hoog grondwater in huis voor risico’s voor de gezondheid. Bijvoorbeeld als er schimmel op de muren ontstaat of de vloer gaat rotten. Als dit bij u vaak gebeurt, kunt u een melding doen bij de gemeente. Ook als er regelmatig sprake is van grondwateroverlast rond meerdere woningen, kunt u een melding doen.

 • Vreemdelingenpaspoort

  U woont in Nederland en u heeft niet de Nederlandse nationaliteit. U heeft wel een Nederlandse verblijfsvergunning type I of II. U kunt dan een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Een vreemdelingenpaspoort is een reisdocument dat u kunt gebruiken als identiteitsbewijs.

 • Tegelwippen

  Enschede doet mee aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Vervang tegels rond uw huis door bloemen, planten of bomen. En bezorg Enschede de overwinning: elke tegel telt! U kunt uw tegels tot 31 oktober 2024 gratis laten ophalen door de Tegelservice.

 • Openbare verlichting

  Is er een probleem met straatverlichting, doe dan een melding. Het gaat hierbij alleen om lantaarnpalen van de gemeente op openbaar terrein. En niet om lantaarnpalen in parken en langs achterpaden van (voormalige) woningbouwverenigingen. Die problemen kunt u melden bij de parkcommissie of woningbouwvereniging.

 • Toestemming geluid bij bouw of sloop

  Voor het maken van meer geluid bij bouwen, slopen of andere werkzaamheden is soms toestemming nodig. Dit noemen we een ontheffing. Een ontheffing is nodig als u meer geluid maakt dan normaal gesproken is toegestaan. Een ontheffing is ook nodig als u ’s ochtends vroeg, ’s avonds of in het weekend lawaai maakt.

 • Paspoort

  Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak in het Stadskantoor. U kunt een afspraak maken en de kosten direct betalen via iDeal. Tijdens de afspraak hebben wij alleen nog uw vingerafdruk en handtekening nodig. Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen in het Stadskantoor. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.