Zoekresultaat 1 - 6 van 6 resultaten

  • Bijzonder verlof van school aanvragen

    Kinderen tussen de 5 en 16 jaar zijn leerplichtig. Ze moeten dus onderwijs volgen. Jongeren van 16 en 17 moeten naar school als ze nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebben. U mag bijzonder verlof aanvragen voor uw kind. Redenen voor bijzonder verlof zijn bijvoorbeeld:

    • verhuizing
    • huwelijk of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten
    • viering van ambtsjubileum van vader of moeder
    • religieuze feestdag
    • de ouders kunnen vanwege hun beroep alleen buiten de schoolvakanties op vakantie

  • Studietoeslag aanvragen

    Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te kunnen betalen. Als student met een beperking kun je dit niet altijd. Misschien kom je in aanmerking voor een studietoeslag. Kijk op Rijksoverheid.nl hoe hoog de studietoeslag is. De bedragen worden elk halfjaar (januari en juli) aangepast, omdat ze gebaseerd zijn op het wettelijk minimumloon.

  • Volledige leerplicht en kwalificatieplicht

    Volledige leerplicht:

    - Alle kinderen in Nederland van 5 tot en met 16 jaar oud zijn leerplichtig. Zij moeten dan verplicht naar school. Dit heet volledige leerplicht.

    - De leerplicht begint op de eerste dag van de maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Is uw kind dus bijvoorbeeld op 15 februari jarig, dan moet het op 1 maart naar school. De volledige leerplicht stopt aan het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt.

    - Een kind kan al naar school gaan als het 4 jaar oud is. Het is dan nog niet leerplichtig. U mag uw kind tot 5 jaar thuishouden. Is uw kind 4 jaar en gaat het al wel naar school? Dan moet u afwezigheid melden aan school.

    Kwalificatieplicht:

    Na de volledige leerplicht begint de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht verlengt de leerplicht:

    • totdat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of
    • tot de dag dat hij of zij 18 jaar wordt.

    Een startkwalificatie is een diploma op minimaal hbo-2 niveau of havo-niveau. Door de kwalificatieplicht moet een jongere onderwijs blijven volgen na de leerplicht. Het is mogelijk naast het leren te werken, zoals bij de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.

  • Begeleiding voor schoolverlater aanvragen

    Heb je moeite met het vinden of behouden van een baan? Ben je tussen de 18 en 23 jaar? En heb je nog geen startkwalificatie? Dan word je aangemeld bij de RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten) subregio Almelo. Een trajectbegeleider van de RMC kan je helpen bij het vinden van een opleiding of werk. 

    Een startkwalificatie heb je als je minimaal op mbo-2 of havo-niveau een diploma hebt gehaald.

    De trajectbegeleider van de RMC werkt samen met ROC van Twente, Jarabee en het Jongerenpunt.

  • Stoffelijk overschot naar een ander land vervoeren

    U mag een overledene vanuit het buitenland naar Nederland vervoeren. Ook mag u een overledene vanuit Nederland naar het buitenland vervoeren. U heeft daarvoor een aantal documenten nodig. Bij binnenkomst in Nederland moet u deze documenten aan de douane laten zien.

    Vanwege het coronavirus kan een overledene niet altijd naar het buitenland vervoerd worden. De overledene kan begraven of gecremeerd worden in Nederland. Of u vraagt toestemming aan de gemeente om het begraven of cremeren uit te stellen. Het lichaam wordt dan gebalsemd en gekoeld totdat het naar het buitenland kan.

  • Vrijstelling van leerplicht aanvragen

    Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen, zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. 
    De gemeente mag voor uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat het niet naar school hoeft. Dit kan bijvoorbeeld als uw kind door psychische of lichamelijke klachten geen onderwijs kan volgen. Of als uw kind naar een buitenlandse school gaat.

    Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Misschien kan uw kind in dat jaar een afwijkend programma volgen. Dit is de vervangende leerplicht.

    Het programma van de vervangende leerplicht bestaat uit algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs. Daarnaast bevat het praktijktijd. Dit is licht werk.

    Als uw kind dit traject ingaat, schrijft u het in bij een instelling waar het dit aangepaste onderwijs kan volgen.