Zoekresultaat 1 - 8 van 8 resultaten

  • Identificeren bij verkiezingen

    Om in Nederland te kunnen stemmen moet u zich kunnen identificeren. Identificeren betekent dat u bewijst wie u bent. Stemmen doet u in uw eigen gemeente met een stempas die u van de gemeente ontvangt. Bij sommige verkiezingen kunt u ook stemmen in een andere gemeente. Daar heeft u een kiezerspas voor nodig.

  • Kiezerspas

    Wilt u stemmen in een andere gemeente in Nederland? Dan heeft u hiervoor een kiezerspas nodig. Deze vraagt u digitaal, schriftelijk of persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

  • Planschade

    De gemeente kan een bestemmingsplan vaststellen, aanpassen of een omgevingsvergunning afgeven voor afwijking van het bestemmingsplan. U kunt daardoor schade lijden. Dit wordt planschade genoemd. De schade kan bestaan uit waardevermindering van uw woning of verlies van inkomsten. Misschien heeft u recht op een vergoeding. Een onafhankelijk adviseur doet onderzoek. Hij adviseert de gemeente of u wel of geen recht heeft op een schadevergoeding. De gemeente beslist over uw aanvraag. Aanvraag tegemoetkoming in planschade (pdf, 131kb)

  • Iemand machtigen om voor u te stemmen

    Bent u niet in staat om zelf uw stem uit te brengen? Dan kunt u iemand hiervoor machtigen. U geeft dan iemand anders toestemming om namens u te stemmen. Dit kan op 3 manieren. U machtigt iemand door overdracht van de stempas. De gemachtigde gebruikt uw stempas. Dit kan alleen als deze persoon in dezelfde gemeente staat ingeschreven als u en in deze gemeente uw stem uitbrengt. Dit noemen we een onderhandse volmacht. U vult dan de gegevens van de gemachtigde in op de achterzijde van uw stempas. U kunt iemand schriftelijk machtigen. Dan krijgt degene die namens u gaat stemmen een volmachtbewijs toegestuurd. U kunt iemand digitaal machtigen met DigiD.

  • Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

    Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte komt na de omzetting in het register van huwelijken. U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. U moet hiervoor wel betalen. Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

  • Nadeelcompensatie

    Lijdt u financiële of economische schade door rechtmatige werkzaamheden, besluiten of andere handelingen van de gemeente? Kijk dan hier onder welke voorwaarden u als particulier of ondernemer daarvoor compensatie krijgt. Is de schade ontstaan vóór 1 januari 2024? Dan is er nog sprake van planschade en geldt de oude procedure voor planschade. Is de schade veroorzaakt ná 1 januari 2024, dan valt deze onder nadeelcompensatie en geldt de nieuwe procedure.

  • Herdenken en begraven levenloos geboren kind

    Is uw kindje geboren na een zwangerschap korter dan 24 weken? Dan is het mogelijk uw kindje te begraven op de begraafplaatsen Bovenweg in ’t Harde, Oostelijke Rondweg in Elburg en de begraafplaats Zuiderzeestraatweg-West in Doornspijk. Ook is er een herdenkingsplek met monument om uw kindje te herdenken.  Begrafenis regelen Op de begraafplaatsen Bovenweg, Oostelijke Rondweg en Zuiderzeestraatweg-West is het mogelijk om uw kindje laten begraven als het geboren is na een zwangerschap korter dan 24 weken. Was de zwangerschap langer dan 24 weken? Dan kunt u uw kindje begraven in een kindergraf.    Geen klassiek graf De grafjes zijn niet klassiek in te richten. Dat betekent dat er geen steen of markering van de plek is. De begrafenis kost u daarom niets. Wel kunt u een naamplaatje plaatsen op het herdenkingsmonument. Wilt u wel een traditioneel graf met grafsteen, dan kunt u gebruik maken van een kindergraf. Hier zijn wel kosten aan verbonden.    Geboorteaangifte levenloos geboren kind U mag aangifte doen van een levenloos geboren kind. Dan wordt er een ‘akte van geboorte (levenloos)’ opgemaakt. Dit is niet verplicht als de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Heeft u vragen? Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u ons bellen op 0525 -688 688. Wij helpen u graag met uw vragen. Ook kunt u direct met ons een afspraak maken voor de begrafenis.

  • Aangifte doen van overlijden

    Als iemand is overleden, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Meestal doet de uitvaartondernemer aangifte van overlijden. Als nabestaanden kunt u dit ook zelf doen. De gemeente maakt een overlijdensakte op en registreert het overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat aangifte is gedaan, krijgt u toestemming voor het begraven of cremeren van de overledene.