Zoekresultaat 1 - 10 van 10 resultaten

  • Monument slopen

    Als u een gemeentelijk monument wilt slopen, moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt ook als in het bestemmingsplan staat dat u een omgevingsvergunning nodig heeft.

    Voor het slopen van niet-monumentale panden moet u een melding doen bij de gemeente.

  • Omgevingsvergunning beperkte milieutoets aanvragen

    Voor de meeste bedrijven geldt dat deze voor milieu onder het Activiteitenbesluit vallen. Soms hebben bedrijven een omgevingsvergunning voor de activiteit milieu nodig. Voor enkele bedrijven geldt de zogenaamde Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM). Om na te gaan welke milieuregels gelden, moet de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) worden doorlopen. Dit kan via www.aimonline.nl.

    Op de OBM wordt hieronder nader ingegaan.

    Sommige activiteiten van bedrijven beïnvloeden het milieu. Hiervoor doet u een melding. Soms heeft u daarnaast ook een eenvoudige omgevingsvergunning zonder voorschriften nodig. Dit is de omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM).

    Meld het altijd vooraf als uw bedrijf activiteiten wil doen op het gebied van:

    • afvalstoffen (zoals het slopen van autowrakken en het opslaan van asbestafval van eigen werkzaamheden)
    • het houden van landbouwhuisdieren
    • voedingsmiddelen (zoals bierbrouwerijen en zuivelfabrieken)
    • materiaalbewerking (zoals betonfabrieken en textielveredelingsbedrijven)
    • installaties en overige activiteiten (zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties en gesloten bodemenergiesystemen)

    Met een milieutoets bekijkt de gemeente hoe erg uw bedrijf het milieu belast. Zijn de activiteiten niet erg belastend voor het milieu? Dan kunt u een OBM krijgen.

    Blijkt uit de milieutoets dat uw bedrijf het milieu zwaar belast? Of gaat uw bedrijf het milieu zwaar belasten? Dan heeft u een omgevingsvergunning voor het milieu nodig.

    Vaak moet u naast de OBM ook een Activiteitenbesluit-melding doen. De milieumelding Activiteitenbesluit moet u digitaal doen via www.aimonline.nl.

  • WOZ-beschikking (Wet waardering onroerende zaken) / Taxatie

    Voor alle onroerende zaken in de gemeente wordt elk jaar een nieuwe WOZ-waarde vastgesteld door de gemeente. Daarvoor wordt de hulp ingeschakeld van een gespecialiseerd taxatiebureau. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor verschillende belastingen, zoals de onroerende-zaakbelastingen, het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting, de erfbelasting en de watersysteemheffing van het waterschap.

    In sommige gevallen komt de beschikking iets later
    De meeste aanslagen gemeentelijke belastingen, waarop ook de WOZ-beschikking staat, versturen wij in de tweede helft van februari, zowel op papier of digitaal via de berichtenbox van MijnOverheid.nl.
    Soms lukt  het ons taxatiebureau niet om alle taxaties op tijd aan te leveren. Dat is een landelijk probleem. De Waarderingskamer (een organisatie die toezicht houdt op de gemeenten voor wat betreft de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken) heeft daar normen voor opgesteld. Die luiden als volgt:

    norm 1 (95% van de beschikkngen moet zijn verstuurd voor 1 maart van het belastingjaar)
    norm 2 (97% van de beschikkngen moet zijn verstuurd voor 1 april van het belastingjaar)
    norm 3 (99% van de beschikkngen moet zijn verstuurd voor 1 mei van het belastingjaar)
    norm 4 (99,9% van de beschikkngen moet zijn verstuurd voor 1 juni van het belastingjaar)

    Het later ontvangen van de WOZ-beschikking/gecombineerde aanslag heeft geen gevolgen voor het aantal betalingstermijnen.

  • Brandveilig gebruik van gebouwen

    Er zijn landelijke richtlijnen voor het brandveilig gebruiken van gebouwen. Wilt u een gebouw gaan gebruiken? Soms moet u dit melden.

    Er zijn extra eisen aan de brandveiligheid van basisscholen, dagverblijven en verzorgingstehuizen. Voor deze gebouwen vraagt u een omgevingsvergunning aan. U mag het gebouw niet gebruiken voordat u de vergunning heeft.

    Heeft u een brandveiligheidsinstallatie, zoals een sprinklerinstallatie? Zorg dat u kunt laten zien dat de installatie aan de gestelde eisen voldoet.

    Kijk voor meer informatie op de Helpdesk bouwregelgeving en brandveilig gebruik

  • Bijstandsuitkering aanvragen

    U kunt een bijstandsuitkering krijgen als u geen werk heeft of te weinig inkomen heeft om van te leven. Om een bijstandsuitkering te krijgen moeten uw inkomen en eigen vermogen onder de bijstandsgrens liggen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld uw huis, auto en spaargeld. Een bijstandsuitkering ontvangt u totdat u weer genoeg inkomen heeft.

  • Woonwagen of woonwagenstandplaats huren

    In de gemeente kunt u op bepaalde plaatsen in een woonwagen wonen. U kunt hiervoor een woonwagenstandplaats of een woonwagen huren. Op een woonwagenstandplaats kunt u een eigen woonwagen neerzetten. U heeft dan een omgevingsvergunning nodig.

  • Bijstand voor jongeren aanvragen

    De bijstand voor jongeren is voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar zonder werk of opleiding. U moet eerst zelf 4 weken op zoek naar een baan of opleiding. Pas als dat niet lukt, kunt u een bijstandsuitkering krijgen. De gemeente controleert of u voldoende uw best heeft gedaan.

    Kreeg u op jonge leeftijd een ziekte of handicap? En kunt u daardoor niet werken? Dan krijgt u misschien een Wajong-uitkering. Deze uitkering krijgt u van UWV.

  • Reclame aanbrengen aan pand

    Wilt u reclame aan uw pand ophangen, dan moet u daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een reclamebord of lichtreclame.

    U moet een vergunning aanvragen, omdat anders iedereen zomaar een reclamebord op kan hangen. Ook voorkomt de vergunning dat mensen last hebben van de reclame of dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.

    De gemeente heeft ook een reclamebeleid. Hierin staat aan welke eisen de reclame moet voldoen.

  • Woning splitsen in aparte zelfstandige woningen

    In het bestemmingsplan dat voor de woning geldt, is aangegeven of het mogelijk is om van één woning, twee woningen te maken. 
    In de meeste situaties is dit in de bebouwde kom niet (zomaar) mogelijk en moet het bestemmingsplan daarvoor worden aangepast. Of de gemeente daaraan meewerkt, hangt af van de situatie. De gemeente heeft daarbij ook te maken met het maximum aantal woningen dat ze mogen bouwen.

    In het buitengebied is er in het bestemmingsplan een regeling opgenomen waardoor eenvoudiger medewerking kan worden verleend. Bijvoorbeeld als het gaat om een voormalige boerderij.

    U moet een vergunning aanvragen om een woning of pand te splitsen. Bijvoorbeeld als u er meerdere appartementen van wilt maken. De gegevens van de splitsing worden ook in het Kadaster geregistreerd.

  • Afwijken van het bestemmingsplan

    Een gemeente maakt voor gebieden een bestemmingsplan. Hierin staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie.

    Gaat u:

    • bouwen, verbouwen of slopen?
    • een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker?
    • een gebouw op een andere manier gebruiken?

    Dan moeten uw plannen passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan. Voor het bouwen of verbouwen zelf heeft u vaak ook andere omgevingsvergunningen nodig.

    Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt onder andere voor:

    De uitgebreide procedure geldt voor een buitenplanse afwijking. Dat is een afwijking die niet in het bestemmingsplan staat, maar wel in bijlage II artikel 4 van het Besluit Omgevingsrecht.

    Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen.