Zoekresultaat 1 - 10 van 108 resultaten

  • Adresonderzoek starten

    Staan er mensen op uw adres ingeschreven, die niet (meer) bij u wonen? Of heeft iemand een briefadres bij u, maar kunt u die persoon niet meer bereiken? Dan kunt u de gemeente vragen om een adresonderzoek te starten. U bent daarbij verplicht om zoveel mogelijk gegevens bij de gemeente door te geven (mobiel telefoonnummer, andere telefoonnummers, mogelijke nieuwe adres enzovoorts) De gemeente start een adresonderzoek als er twijfel bestaat over adresgegevens van personen die zijn opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP). De gemeente doet onderzoek naar het nieuwe adres van deze persoon. Een onderzoek adres duurt gemiddeld 8 weken. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen om een onderzoek te starten. Maak een afspraak 

  • Nederlander worden

    Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen. Lees allereerst de brochure Hoe kunt u Nederlander worden om te zien of u in aanmerking komt voor het Nederlanderschap.

  • Kamerverhuur (onzelfstandige huisvesting)

    Als u kamers verhuurt of wilt verhuren aan 3 of 4 personen, heeft u altijd een exploitatievergunning nodig. Soms heeft u ook een omgevingsvergunning nodig.

  • Parkeren centrumgebied

    In het centrumgebied van Papendrecht is een blauwe zone van kracht waarin met een parkeerschijf maximaal 1 uur mag worden geparkeerd. Als u in dit gebied woont of werkt, kunt u een parkeerontheffing/vergunning aanvragen. Blauwe zone De blauwe zone is van kracht van: maandag t/m donderdag: 9.00 – 19.00 uur vrijdag: 9.00 – 21.00 uur zaterdag: 9.00 – 19.00 uur Buiten deze tijden is het niet nodig om een blauwe parkeerschijf achter de voorruit te leggen. Een parkeerschijf moet u zo instellen dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. Het tijdstip van aankomst mag u naar boven afronden op het eerstvolgende hele of halve uur. U moet het tijdstip van aankomst op de parkeerschijf handmatig instellen. Een parkeerschijf met een mechanisme dat het tijdstip van aankomst automatisch verschuift, mag u niet gebruiken. Door dit verbod wordt voorkomen dat een parkeerplaats te lang door hetzelfde voertuig wordt bezet. U moet de parkeerschijf achter de voorruit van de auto plaatsen. De parkeerschijf moet van buiten af goed zichtbaar zijn. Motorfiets parkeren U mag uw motorfiets parkeren in de blauwe zone. Dit moet wel gebeuren op een parkeerplaats die voorzien is van een blauwe streep of op een plaats die wordt aangeduid als parkeerplaats. Een parkeerplaats staat aangegeven met een verkeersbord of teken op de weg. Het gebruik van een parkeerschijf is in dit geval voor motorfietsen niet verplicht. Gehandicaptenparkeerplaats Op een gehandicaptenparkeerplaats hoeft u geen parkeerschijf neer te leggen, tenzij het een gehandicaptenparkeerplaats is waar met een bord een maximale parkeerduur is aangegeven, dan moet u ook een parkeerschijf gebruiken. Zo wordt tegengegaan dat hetzelfde voertuig te lang op een gehandicaptenparkeerplaats staat. Gehandicaptenparkeerplaatsen met een maximale parkeerduur hoeven niet voorzien te zijn van een blauwe streep. Verder mag u met een gehandicaptenparkeerkaart overal bij de blauwe belijning parkeren zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van een parkeerschijf. Waar geen blauwe lijn is aangebracht mag u, mits niet hinderlijk of gevaarlijk, met een parkeerschijf 3 uur parkeren.

  • Oplaadpunten voor elektrische auto’s

    In de gemeente Papendrecht is een vrije marktwerking voor openbare oplaadpunten. Gaat u elektrisch rijden? Dan kunt u bij marktpartijen die de beleidsregels van de gemeente voor het plaatsen van oplaadpunten hebben aanvaard een aanvraag indienen voor een oplaadpunt. Een oplaadpunt op eigen terrein Als u op eigen terrein een oplaadpunt wilt realiseren, dan is dit mogelijk zonder vergunning. De gemeente financiert deze particuliere oplaadpunten echter niet en verstrekt hiervoor geen subsidie. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen niet op deze plek mogen parkeren. Vaste voorzieningen vanuit de huisaansluiting over of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

  • Gehandicaptenparkeerplaats

    Ligging en markering van de parkeerplaats Bij deze parkeerplaats staat het kenteken van uw voertuig vermeld, zodat duidelijk is dat de plaats alleen voor u bestemd is. De eigen of gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats komt in principe op een bestaande parkeerplaats, die zo dicht mogelijk bij uw woning of werk ligt. Kosten Een gehandicaptenparkeerplaats kost in het jaar 2024 éénmalig € 287,64.

  • Plaagdierbestrijding

    Het gaat om dieren met eigenschappen die voor mensen ongewenst of schadelijk kunnen zijn. Zoals ratten, eikenprocessierupsen, kakkerlakken, faraomieren en ovenvisjes. De gemeente bestrijdt geen bijen of wespen in de openbare ruimte. De eikenprocessierups Wat is een eikenprocessierups? Op de eikenbomen kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen. Eikenprocessierupsen zitten alleen op de eikenbomen. Ze zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken met dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Hoe voorkomt u ongemak? Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Uw ogen kunt u enigszins beschermen door het dragen van een hoofddeksel en (zonne)bril. Raak de rupsen en nesten niet aan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Wat doet de gemeente aan bestrijding? Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, probeert de gemeente op een milieuvriendelijke manier de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Dit kan door middel van vroegtijdige bespuiting met biologische middelen of het wegzuigen van nesten. In sommige gebieden zal de gemeente alleen waarschuwen of tijdelijk het terrein afsluiten. Eikenprocessierups gesignaleerd. Meld het! U kunt de gemeente helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Als u de rups ontdekt, geef dit dan door via het Meldpunt tel. 14 078. Of vul het meldingsformulier in. Indien u op uw eigen perceel te maken hebt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar informeer bij de gemeente of huur een deskundig bedrijf in. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt u relevante informatie en links over de eikenprocessierups samengevoegd.

  • Jeugdsportsubsidie

       

  • Gemeentelijke verordeningen, beleid en regelgeving

    Gemeenten mogen zelf regels maken over bepaalde onderwerpen: verordeningen en beleidsregels. Onderstaande vindt u alle verordeningen en de meeste beleidsregels. Wij werken eraan om de overige beleidsregels zo snel mogelijk te plaatsen. Overzicht gemeentelijke verordeningen en andere regelgeving Regionale regels zijn te vinden op de website van de Drechtsteden.

  • Garantstelling (en/of logiesverstrekking)

    Komt iemand uit een visumplichtig land korter dan 3 maanden naar Nederland, dan moet deze persoon een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' hebben bij de aanvraag voor het visum. Dit bewijs geeft aan dat iemand in Nederland garant staat voor eventuele kosten of schulden die gemaakt gaan worden door de persoon die op bezoek komt. Aanvraag U vraagt garantstelling of particuliere logiesverstrekking aan in de gemeente waar u staat ingeschreven. Afhankelijk van de aanvraag die u doet is het noodzakelijk om 1 of 2 handtekeningen te laten legaliseren. De kosten daarvoor bedragen per handtekening € 9,80 (2023). Bij het aanvragen volgt u de volgende stappen: U gebruikt het onderstaande formulier. Het ingevulde formulier levert u persoonlijk in bij de balie in het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U plaatst de te legaliseren handtekening op het formulier in het bijzijn van de ambtenaar aan de balie. De ambtenaar verifieert en legaliseert de handtekening. U stuurt het bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking naar de persoon die naar Nederland wil komen. De uit te nodigen persoon gaat ermee naar de Nederlands ambassade / consulaat in het land waar deze woonachtig is. De Nederlandse ambassade / consulaat beslist over de aanvraag. In het geval dat sprake is van garantstelling dient ook de handtekening van uw partner gelegaliseerd worden. Uw huwelijkspartner/geregistreerde partner dient dan ook persoonlijk mee te komen naar het gemeentehuis om toestemming te verlenen. Een schriftelijke machtiging is niet mogelijk. De garantsteller en eventueel de huwelijkspartner/geregistreerde partner moeten beide in persoon aan de balie van het gemeentehuis verschijnen. Formulier Garantstelling Meenemen Bij de aanvraag neemt u een geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee, de naam en adresgegevens van de genodigde en het ingevulde aanvraagformulier. Wetgeving De volgende wetgeving is van toepassing: Vreemdelingencirculaire 2000