Zoekresultaat 13741 - 13750 van 14484 resultaten

  • Echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap

    Als u niet meer samen wilt zijn met uw partner, vraagt u een echtscheiding aan of een beëindiging van uw geregistreerd partnerschap.

  • Nederlandse nationaliteit opgeven

    Als u uw Nederlandse nationaliteit wilt opgeven, legt u een verklaring af bij de gemeente. Deze verklaring kan ook gevolgen hebben voor uw minderjarige kinderen.

  • Traplift

    Als u een beperking hebt door ziekte, handicap of ouderdom kan het zijn dat u moeite hebt met traplopen. Met een traplift kunt u op een veilige manier op de eerste verdieping van uw woning komen. Een traplift is een rail langs de trap. Op deze rail is een stoel bevestigd die over de rail beweegt. U...

  • Verhuizen naar Nederland

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond.

  • Buitenlandse documenten legaliseren en verifiëren

    Buitenlandse documenten moeten echt en betrouwbaar zijn. Dit kan bevestigd worden door legalisatie of verificatie.

  • Bewijs van Nederlanderschap

    Een bewijs van Nederlanderschap is een schriftelijke verklaring van de gemeente. Hierin staat dat u de Nederlandse nationaliteit hebt.

  • Koninklijke Onderscheiding

    Op deze pagina leest u hoe u een persoon kan voordragen voor een lintje.

  • Herbegraven of alsnog cremeren

    Het is na tien jaar mogelijk om een overledene te laten opgraven voor herbegraving op een andere begraafplaats. Ook is het dan mogelijk om de overledene alsnog te laten cremeren. U heeft daarvoor toestemming nodig van de burgemeester. Een opgraving binnen tien jaar na de begrafenis kan alleen als daar...

  • Andere achternaam gebruiken

    Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Bij vrouwen heet deze naam ook wel de meisjesnaam. Deze naam verandert niet als u gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt bij de gemeente aangeven dat u met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken wilt worden. Dat doet u met een verzoek aanduiding naamgebruik. De gemeente verandert dan uw aanschrijfnaam, maar niet uw geboortenaam. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs). Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven: J. Jansen J. de Wit J. de Wit-Jansen J. Jansen-de Wit

  • Leegstaand pand tijdelijk verhuren

    Als u een leegstaand pand tijdelijk wilt verhuren, heeft u een vergunning nodig. U kunt deze leegstandsvergunning digitaal aanvragen via de gemeente.