Zoekresultaat 141 - 150 van 161 resultaten

  • Leegstaand pand tijdelijk verhuren

    U kunt, wat de gemeente betreft, uw woning altijd verhuren. De huurder geniet dan uiteraard de wettelijke huurbescherming. Voor het tijdelijk verhuren van een woning kan de huurbescherming grotendeels buiten werking worden gesteld. Daarvoor heeft u een vergunning op basis van de Leegstandwet nodig. U kunt deze vergunning aanvragen voor:

    • een huurwoning die gerenoveerd of gesloopt moet worden
    • een woning die te koop staat
    • gebouwen zonder woonbestemming die u als woonruimte wilt verhuren, bijvoorbeeld een kantoorgebouw of school

    Voor woningen die te koop staan, krijgt u een vergunning voor 5 jaar. Dit is de maximale duur van de vergunning.

    Voor andere situaties, zoals woningen die gesloopt moeten worden, gelden andere termijnen

    Gebouwen zonder woonbestemming mag u maximaal 10 jaar verhuren. Dan heeft u voor het gebruik als woonruimte, naast een leegstandwetvergunning, een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan nodig. De vergunning voor verhuur wordt afgegeven voor de duur van de ontheffing van het bestemmingsplan (met een maximum van 10 jaar).

  • Stoffelijk overschot naar een ander land vervoeren

    U mag een overledene vanuit het buitenland naar Nederland vervoeren. Ook mag u een overledene vanuit Nederland naar het buitenland vervoeren. U heeft daarvoor een aantal documenten nodig. Bij binnenkomst in Nederland moet u deze documenten aan de douane laten zien.

    Vanwege het coronavirus kan een overledene niet altijd naar het buitenland vervoerd worden. De overledene kan begraven of gecremeerd worden in Nederland. Of u vraagt toestemming aan de gemeente om het begraven of cremeren uit te stellen. Het lichaam wordt dan gebalsemd en gekoeld totdat het naar het buitenland kan.

  • Afwijken van het bestemmingsplan

    Een gemeente maakt voor gebieden een bestemmingsplan. Hierin staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie.

    Gaat u:

    • bouwen, verbouwen of slopen?
    • een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker?
    • een gebouw op een andere manier gebruiken?

    Dan moeten uw plannen passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan. Voor het bouwen of verbouwen zelf heeft u vaak ook andere omgevingsvergunningen nodig.

    Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt onder andere voor:

    De uitgebreide procedure geldt voor een buitenplanse afwijking. Dat is een afwijking die niet in het bestemmingsplan staat, maar wel in bijlage II artikel 4 van het Besluit Omgevingsrecht.

    Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen. 

  • Stamboomonderzoek

    Via een stamboomonderzoek ontdekt u de geschiedenis van uw familie. U heeft daar verschillende gegevens voor nodig. Veel informatie over bijvoorbeeld familiebanden, achternamen en verhuizingen kunt u vinden op internet. Bijvoorbeeld bij het Centraal Bureau voor Genealogie. In het gemeentearchief vindt u doop-, trouw-, begraafboeken en andere bronnen die u kunt raadplegen. Bent u op zoek naar deze gegevens? Maak een afspraak bij de gemeente. U kunt dan de openbare gegevens inzien.

  • Alcohol schenken en verkopen

    Een ondernemer moet een alcoholvergunning hebben om alcoholische dranken te mogen schenken. Er zijn 3 soorten alcoholvergunningen:

    • voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
    • voor slijterijen
    • voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines

    U moet een alcoholvergunning aanvragen als:

    • u een bedrijf start, verhuist of overneemt waar u alcohol wilt schenken of verkopen
    • de inrichting (bouwtechnisch) verandert
    • de ondernemingsvorm verandert (bijvoorbeeld uw eenmanszaak wordt een BV)

    Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

    • U een gokautomaat wilt plaatsen
    • U (binnen) gaat verbouwen

  • Coffeeshop openen

    In de gemeente Hellendoorn wordt een nul-beleid gehanteerd. Dit betekent dat er geen coffeeshops worden toegestaan.

  • Gevaarlijke stoffen vervoeren

    Gevaarlijke stoffen kunnen bijvoorbeeld ontploffen. Daarom mag u gevaarlijke stoffen alleen vervoeren op aangewezen wegen. Dit zijn wegen buiten bewoond gebied.

    Moet u toch gevaarlijke stoffen vervoeren over wegen waar dit niet mag? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.

  • Vrijstelling van leerplicht aanvragen

    Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen, zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. 
    De gemeente mag voor uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat het niet naar school hoeft. Dit kan bijvoorbeeld als uw kind door psychische of lichamelijke klachten geen onderwijs kan volgen. Of als uw kind naar een buitenlandse school gaat.

    Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Misschien kan uw kind in dat jaar een afwijkend programma volgen. Dit is de vervangende leerplicht.

    Het programma van de vervangende leerplicht bestaat uit algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs. Daarnaast bevat het praktijktijd. Dit is licht werk.

    Als uw kind dit traject ingaat, schrijft u het in bij een instelling waar het dit aangepaste onderwijs kan volgen.

  • Toestemming geven voor ontleding van een lichaam

    Bij wetenschappelijk onderzoek wordt gebruik gemaakt van lichamen van overledenen. De overledene heeft hier tijdens zijn leven toestemming voor gegeven. Bijvoorbeeld via een codicil of testament.

    Nabestaanden kunnen ook na overlijden het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek afstaan. U moet dan de burgemeester om toestemming vragen.

    Ook in dit geval is vooraf overleg met een Universitair Ziekenhuis vereist. 

  • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

    Als u kwijtschelding krijgt, hoeft u de belasting niet te betalen.
    Soms krijgt u alleen kwijtschelding voor een deel van de belasting. U betaalt dan minder belasting.
    De gemeente houdt rekening met uw inkomen, uitgaven en bezittingen.