Zoekresultaat 151 - 160 van 193 resultaten

  • Burgerservicenummer

    Iedereen heeft een uniek persoonsnummer: het burgerservicenummer (BSN). U hoeft het nummer niet aan te vragen. Als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente krijgt u het automatisch.

    Met het burgerservicenummer kunt u bij elk loket van de overheid terecht, zoals de gemeente. Ook zorgaanbieders en zorgverzekeraars maken gebruik van het burgerservicenummer.

    Woont u niet in Nederland? U kunt zich laten inschrijven als niet-ingezetene bij een RNI-loket. U krijgt dan een burgerservicenummer.

  • Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont

    Ook als u niet in Nederland woont, kunt u hier trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. U kunt zelf kiezen in welke gemeente u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

  • Individuele inkomenstoeslag aanvragen

    Hebt u 36 maanden achter elkaar een laag inkomen en bent u jonger dan de AOW-leeftijd?

    Als u een laag inkomen heeft moet u proberen om uw inkomen te verhogen. Heeft u er alles aan gedaan om uw inkomen te verbeteren? En toch heeft u geen uitzicht op een hoger inkomen? Dan kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen. Vraag hiervoor een aanvraagformulier op bij de gemeente. De contactgegevens staan onderaan deze pagina. 

    De individuele inkomenstoeslag wordt jaarlijks uitbetaald. Als uw situatie niet verandert, kunt u de toeslag het jaar daarna opnieuw aanvragen. U kunt de toeslag niet met terugwerkende kracht krijgen.

  • Softdrugs kopen

    Een coffeeshop moet zich aan strenge regels houden. Als u softdrugs wilt kopen in een coffeeshop, controleert de coffeeshophouder of u meerderjarig bent en in Nederland woont.

    In de gemeente Hellendoorn is geen coffeeshop aanwezig, omdat dat hier niet is toegestaan (nulbeleid). Ook eventuele andere manieren van verkoop van softdrugs zijn niet toegestaan.

  • Briefadres aanvragen

    Een briefadres is het adres van een bekende, een bedrijf of een instelling. Overheidsinstellingen sturen uw post naar dit adres. De ontvanger zorgt ervoor dat de post bij u terechtkomt. U kunt een briefadres gebruiken als u geen woonadres heeft of verblijft in een instelling.

    Kunt u niet zelf aan een briefadres komen? Dan helpt de gemeente u hierbij.

  • Eikenprocessierups

    Preventieve behandeling

    Eikenbomen bij scholen en op plekken waar vorig jaar een groot nest zat, worden preventief ingespoten; nog voordat de rupsen hun brandharen krijgen, worden ze bestreden. Daar waar de eikenprocessierups alsnog voor overlast zorgt, kan het nest weggezogen worden. Kortom; minder preventief inspuiten, wat vriendelijker is voor de natuur, maar wel actie wanneer het nodig is. De firma Grootgroener begint vanaf eind april met preventieve behandeling van de betreffende eikenbomen.

    Minder eikenprocessierupsen?

    Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat er minder eikenprocessierupsen zijn. Zo zijn er in de laatste jaren meer vleermuizen- en vogelkasten opgehangen. De vogels herkennen de rupsen en beginnen ze te eten. Grasvelden en bermen worden bovendien op een andere manier gemaaid, waardoor er ruimte is voor biodiversiteit. Hierdoor zijn er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipvlieg en het lieveheersbeestje. Daarnaast kan verandering van het weer een rol spelen.

    Overlast? Maak een melding

    Bij overlast door de eikenprocessierups kan een melding worden gemaakt. Dan kan het nest eventueel weggezogen worden. Deze meldingen helpen ook bij het monitoren en evalueren van deze aanpak.

    Welke eiken worden bestreden?

    Niet elke eik komt in aanmerking voor preventieve bestrijding of voor het opzuigen van een nest. Dit wordt bepaald aan de hand van een landelijke leidraad voor de beheersing van de eikenprocessierups. Op plekken waar veel beschermde soorten vlinders leven, mag niet preventief ingespoten worden. Daar worden de nesten opgezogen als dat in lijn is met de landelijke leidraad. Nesten op plekken waar veel mensen passeren of verblijven komen in aanmerking voor het opzuigen.

    Wilt u weten of de eik bij u in de buurt voor bestrijding in aanmerking komt. Zie hiervoor de kaarten van Hellendoorn en Nijverdal en van Haarle, Daarle, Daarlerveen en het buitengebied.

    Meer informatie

    Meer informatie over eikenprocessierupsen, de bestrijding ervan en hoe te handelen bij klachten:

  • Mantelzorg

    Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Hier kan veel tijd en energie in gaan zitten. Wordt de zorg te zwaar? Als mantelzorger kunt u dan (tijdelijk) ondersteuning van de gemeente krijgen. De gemeente gaat met u in gesprek en onderzoekt wat mogelijk is. Wat kunt u zelf doen? Waar kunnen mensen uit uw omgeving u bij helpen?

    Komt uit het onderzoek naar voren dat u het probleem niet kunt oplossen met mensen in uw omgeving of algemene voorzieningen? Dan kunt u bij de gemeente een maatwerkvoorziening aanvragen. Dit is bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de mantelzorgontvanger.

    De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. U geeft daarin aan welke hulp u nodig denkt te hebben.

  • Ontheffing aanvragen voor exceptioneel transport

    Er zijn regels opgesteld over goederenvervoer. Bijvoorbeeld over hoe lang en breed de lading mag zijn die u vervoert. Als u grotere goederen wilt vervoeren, heeft u een ontheffing nodig. Er zijn verschillende soorten ontheffingen:

    • incidentele ontheffing
    • jaarontheffing
    • LZV-ontheffing
    • landbouwontheffing

  • Bouwplannen en bouwtekeningen inzien

    Plannen en tekeningen van de aanvragen voor een omgevingsvergunning kunt u bij de publieksbalie inzien. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als u interesse heeft in een planontwikkeling of als u het niet eens bent met een plan en u van plan bent om hiertegen bezwaar te maken. Daarnaast kunt u ook plannen en tekeningen van bestaande bouwwerken inzien.

    In het bouwdossier zijn o.a. de volgende gegevens beschikbaar:

    • informatie over aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen (vroeger bouwvergunning)

    • bouwtekeningen (de tekeningen die horen bij aanvragen voor omgevingsvergunningen)

    • constructieberekeningen en -tekeningen

    • bouwbesluitgegevens

    • de situering van het bouwwerk

    • informatie over de bouwwerkzaamheden

  • Reclame aanbrengen aan pand

    Wilt u reclame aan uw pand ophangen, dan moet u daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een reclamebord of lichtreclame.

    U moet een vergunning aanvragen, omdat anders iedereen zomaar een reclamebord op kan hangen. Ook voorkomt de vergunning dat mensen last hebben van de reclame of dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.

    De gemeente heeft ook een reclamebeleid. Hierin staat aan welke eisen de reclame moet voldoen.