Zoekresultaat 11 - 20 van 129 resultaten

  • Toeristische woningverhuur, melden

    Wie (een deel van) zijn woning wil verhuren aan toeristen, moet dat melden bij de gemeente.

  • Psychiatrisch ziekenhuis, gedwongen opname

    Iemand die gevaarlijk is voor zichzelf en anderen, en niet meewerkt aan een behandeling, kan gedwongen worden opgenomen. Meestal gaat het om een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Wilt u iemand gedwongen laten opnemen? Iedereen kan de procedure voor een rechterlijke machtiging in gang zetten.

  • Meldingen en klachten over woningen en bedrijfspanden

    Bij de bouw van een woning of bedrijfspand gelden regels. Ook bij een verbouwing zijn er regels. De gemeente controleert regelmatig of inwoners, bedrijven en instellingen zich aan deze regels houden. Denkt u dat een inwoner, bedrijf of instelling in Maastricht zich niet aan de bouwregels houdt? Meld dit bij de gemeente via het meldingsformulier.

  • Geveltuin aanleggen

    Als u geen voortuin heeft, mag u zonder vergunning een geveltuintje aanleggen. Dit betekent dat u voor uw huis de tegels weg mag halen. Het tuintje mag maximaal 45 cm breed zijn.

  • Bijzondere bijstand

    Bijzondere bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten die u niet zelf kunt betalen. Misschien maakt u kosten voor een advocaat (rechtsbijstand). Of heeft u door een ziekte extra hoge kosten die uw (aanvullende) zorgverzekering niet betaalt.

  • Bijstand voor zelfstandigen

    Als uw eigen bedrijf tijdelijke financiële problemen heeft, kunt u bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit heet een Bbz-uitkering. Er zijn 2 verschillende uitkeringen mogelijk: een rentedragende lening (bedrijfskapitaal) een uitkering op bijstandsniveau voor maximaal 12 maanden.

  • Bodemverontreiniging, sanering

    Voor de vergunning bij bouwplannen voor huizen, kantoren en fabrieken is een bodemtoets nodig. Als uit de bodemtoets komt dat de grond vervuild is, kan de gemeente saneringsmaatregelen eisen. Als de grond niet ernstig vervuild is, kan de gemeente besluiten dat er toch gebouwd mag worden.

  • Stempas, kiezerspas, iemand anders voor u laten stemmen

    U krijgt een stempas waarmee u in Maastricht kunt stemmen als in de gemeente Maastricht staat ingeschreven en recht heeft om te stemmen. Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente. U kunt ook iemand anders voor u laten stemmen (iemand machtigen). 

  • Klein chemisch afval

    De gemeente zamelt klein chemisch afval (KCA) apart in. Denk aan lege batterijen, accu's, olieproducten of verfpotten. Dit doet de gemeente omdat het milieuproblemen veroorzaakt als het in de afvalverbranding terecht komt.

  • Woonomgeving en vervoer, hulpvraag

    Kunt u niet meer zelfstandig het huis uit of bent u eenzaam en maakt u moeilijk nieuwe vrienden, dan kunt u een gesprek vragen met een medewerker van team Wmo. Hij/zij kijkt samen met u wat u zelf kunt doen of waar mensen uit u omgeving u mee kunnen helpen.