Zoekresultaat 21 - 30 van 40 resultaten

  • Scootmobielpool

    De scootmobielen stonden gestald op de activiteitencentra verspreid over de gemeente. Deze voldeden niet aan de eisen, waardoor de stalling inmiddels op de gemeentewerf gerealiseerd is. Daarnaast werden de scootmobielen voorheen door vrijwilligers van Surplus een voor een naar op een afgesproken tijd naar de cliënten gebracht. Ook was er de optie om de scootmobiel zelf op te halen. Vanaf januari 2020 worden de scootmobielen door medewerkers van de gemeente Oosterhout aan huis gebracht en weer opgehaald. Dit gebeurt op maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur. De afspraken omtrent de scootmobielpool zijn verder ongewijzigd.

  • Rooilijnen

    Een rooilijn is de lijn waarop voorgevels uitgemeten zijn. De gemeente zet de rooilijnen uit voor nieuwbouw. Uitzetwerkzaamheden dienen tenminste een week voor de gewenste uitvoeringsdatum te worden aangevraagd.

  • Verklaring afleggen over uw persoonsgegevens

    Van een officiële gebeurtenis in het buitenland moet u de officiële documenten aanleveren bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u in het buitenland getrouwd bent of daar een kind heeft gekregen.

    Kunt u deze documenten niet aanleveren? Dan is het soms mogelijk om een verklaring onder ede of belofte af te leggen. Hierna zal de gemeente de gegevens alsnog opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP). Of u kiest voor de eed of de belofte, is afhankelijk van uw levensovertuiging. De gemeente controleert uw verklaring in andere registers als dit mogelijk is.

    Het is strafbaar om onder ede of belofte onjuiste informatie door te geven.

  • Geregistreerd partnerschap beĆ«indigen

    Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat u naar een notaris of advocaat. In sommige gevallen moet u met uw advocaat naar de rechter. Het geregistreerd partnerschap is pas beëindigd nadat het is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

    Een geregistreerd partnerschap eindigt ook als:

    • u het geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk
    • 1 van beiden komt te overlijden of langdurig wordt vermist

  • Gevonden voorwerp

    Gevonden voorwerp

    Wanneer u een voorwerp heeft gevonden in de gemeente Oosterhout dan kunt u dit laten weten door een melding te doen. Gaat u hiervoor naar de link die u vindt onder 'formulier'

    Bewaren

    U bewaart het gevonden voorwerp thuis. Wanneer de eigenaar zich meldt dan zal de gemeente uw mailadres en telefoonnummer verstrekken aan de eigenaar. Wanneer de eigenaar zich niet meldt binnen de wettelijke bewaartermijn dan wordt u automatisch eigenaar van het door u gevonden voorwerp.

    Geen eigenaar worden?

    Wilt u geen eigenaar worden dan kunt u het gevonden voorwerp niet thuis bewaren. Wij vragen om het gevonden voorwerp zo spoedig mogelijk op het stadhuis af te geven. Wij zullen het gevonden voorwerp dan voor u registreren.

    Meldt de eigenaar zich niet binnen de wettelijke bewaartermijn dan geeft de gemeente bruikbare voorwerpen door aan een goed doel. De rest wordt vernietigd.

    Verloren voorwerp

    Wanneer u een voorwerp heeft verloren dan adviseren wij u regelmatig te kijken op de landelijke website https://www.verlorenofgevonden.nl  De gemeente Oosterhout publiceert hier alle gevonden voorwerpen die bij de gemeente zijn gemeld.

  • Antireclamesticker ophalen

    Als u (tijdelijk) geen ongeadresseerde post wil ontvangen, kunt u de antireclamesticker NEE/NEE op de brievenbus plakken. Hiermee weert u de reclamefolders, maar ook de huis-aan-huisbladen. Plakt u de antireclamesticker NEE/JA op uw brievenbus, dan ontvangt u geen ongeadresseerde reclame zoals folders en brochures, maar wél de huis-aan-huisbladen.

  • Wet dwangsom in aanvraagfase

    De 'Wet dwangsom' heeft als doel dat de overheid zich beter aan beslistermijnen houdt. Hierdoor krijgt u tijdig een besluit op een aanvraag. Als de overheid niet op tijd reageert, kunt u een vergoeding (dwangsom) eisen.

     

  • Gasloos (aardgasvrij) bouwen

    Een woning aansluiten op het gasnet was tot dusver een verplichting, Dat verandert dit jaar. Per 1 juli 2018 treedt de wet VET (voortgang energietransitie) in werking. Het kabinet heeft hiermee besloten dat vanaf 1 juli 2018 nieuw te bouwen woningen niet meer op het aardgasnetwerk aangesloten mogen worden.

    Gevolgen

    Dit heeft als gevolg dat aanvragen voor een omgevingsvergunning, die na 30 juni 2018 worden ingediend, hieraan moeten voldoen. Bij de aanvraag omgevingsvergunning voor een nieuw te bouwen gebouw moet een EPC-berekening aangeleverd worden. Wanneer in de EPC-berekening wordt uitgegaan van een gasgestookte ruimteverwarming zal de aanvraag omgevingsvergunning moeten worden geweigerd. Er kan immers geen aansluiting op het gasnet gerealiseerd worden. Bij het ontwerp van de woning en uiteindelijk vertaald in de EPC-berekening dient hier al rekening mee gehouden te worden.

    Voor aanvragen die voor 1 juli 2018 worden ingediend, geldt een overgangsregeling. In die aanvragen waar uitgegaan wordt van een gasaansluiting wordt dit toegestaan onder de voorwaarde dat er in de nabijheid een gasnet aanwezig is.

    Waarom aardgasvrije nieuwbouw?

    Wereldwijd zijn er afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert. En dat de stijging van de temperatuur op aarde beperkt blijft. Het Rijk stelt als doel dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Dit is een grote verandering, die ons allemaal raakt. Immers, iedere woning die nu nog een aansluiting op het gas heeft, moet in de toekomst verbouwd worden. Dat is ook de reden dat de landelijke overheid het bijbouwen ervan nu niet meer wil toestaan.

     

    Heeft u nieuwbouwplannen?

    Houdt u er rekening mee dat deze wet geldt voor alle kleinverbruikersaansluitingen. Bent u bezig met nieuwbouwplannen? Dan adviseren wij u om u goed te laten voorlichten en met uw aannemer en installateur te kijken naar de mogelijkheden van aardgasloos bouwen.

     

    Bestaande bouw

    De wet VET bevat tot dusver nog geen wettelijke verplichting voor de bestaande bouw. Wel is de verwachting dat binnen 30 jaar 95% van de bestaande woningen niet meer aangesloten zullen zijn op het aardgasnet.

     

     

     

  • Een pand van de gemeente gebruiken

    De gemeente verhuurt gebouwen aan culturele instellingen en welzijnsinstellingen. U maakt met de gemeente afspraken over het gebruik van het pand.

    Het is ook mogelijk om een eenmalige activiteit zoals een evenement of een tentoonstelling te organiseren. U moet soms speciale maatregelen nemen of een vergunning aanvragen.

  • Verzorgingshuis

    Door veranderingen in uw lichamelijke of geestelijke gesteldheid, kan het zijn dat uw woning (in het geheel) niet meer voor u geschikt is om in te wonen. In zo'n geval is het echt niet altijd nodig om meteen te verhuizen naar een verzorgingshuis. 

    In veel gevallen kunt u door het krijgen van een woonvoorziening of het aanpassen van uw woning, zelfstandig blijven wonen bevorderd. In sommige gevallen kunt u verhuizen naar een andere (meer geschikte) woning.

    Als bovenstaande drie mogelijk voor u geen oplossing zijn, kunt u in een verzorgingshuis gaan wonen.

    Daarnaast bestaat er sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid om zorg te krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op de website van het CIZ en de website Informatie over langdurige zorg en ondersteuning.