Zoekresultaat 11 - 20 van 249 resultaten

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    U kunt een paspoort of identiteitskaart aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij de aanvraag moet de betrokkene persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen. Na 5 dagen kunt u het reisdocument persoonlijk afhalen.

    U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

    Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

    Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

    Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor personen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

    Voor minderjarigen die reizen zonder ouders of met 1 ouder adviseren wij om een toestemmingsformulier van de niet mee-reizende ouder(s) mee te nemen. Bij dit formulier hoort ook een uittreksel waaruit blijkt wie de ouders zijn. Dit kan een geboorteakte zijn, maar ook een uittreksel met vermelding van de namen van de ouders.

  • Toeristenbelasting betalen (ondernemers)

    Als u een plek heeft waar toeristen kunnen overnachten, zoals een camping of hotel, dan moet u toeristenbelasting betalen. U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen registreren. U vermeldt de toeristenbelasting apart op de factuur aan uw gast.

  • Op zondag een evenement organiseren

    Als u op zondag of een feestdag een evenement organiseert vóór 13.00 uur, moet u een ontheffing aanvragen. Dit is een ontheffing van de Zondagswet.

    U heeft een ontheffing nodig:

    • als u een wandeltocht met muziek erbij organiseert
    • als u een evenement organiseert dat niet speciaal voor godsdienst of levensovertuiging is
    • als u geluid maakt dat 200 meter verderop nog te horen is

    U heeft een evenementenvergunning nodig als u van plan bent om een evenement te organiseren.

    Tenzij het een vergunningvrij of meldingsplichtig evenement betreft.

  • Meldpunt minder regels

    Soms zijn gemeenteregels onhandig of lastig. Regels over ingewikkelde procedures of formulieren bijvoorbeeld.

  • Subsidie muziekverenigingen gemeente Hellendoorn

    Momenteel geen abstract beschikbaar

  • Uitkeringsfraude melden

    Iemand die een bijstandsuitkering krijgt, moet veranderingen op tijd doorgeven. De gemeente controleert actief of iemand recht heeft op een uitkering. Denkt u dat iemand fraudeert? Meld dit bij de gemeente.

    Heeft u zelf een uitkering? Geef veranderingen dan op tijd door. Zo voorkomt u dat u per ongeluk fraudeert.

    Als er twijfel is over het recht op de uitkering, start de gemeente een fraudeonderzoek. Blijkt uit het onderzoek dat u fraudeert? U moet al het geld dat u teveel heeft gehad, terugbetalen. Daarnaast krijgt u een boete die even hoog is als het bedrag dat u terug moet betalen. Fraudeert u binnen 5 jaar opnieuw? Dan wordt de boete nog hoger.

    Voorbeelden van uitkeringsfraude zijn:

    • niet doorgeven van een verandering in uw inkomen of vermogen, bijvoorbeeld dat u zwart werkt of een dure auto heeft
    • niet doorgeven dat u gevangen zit
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling verandert of dat u getrouwd of gescheiden bent, of u doet alsof u gescheiden bent (schijnverlating)
    • een vals adres opgeven

    Een fraudeonderzoek werkt zo:

    • De gemeente verzamelt informatie en nodigt u uit voor een gesprek.
    • De gemeente kan op huisbezoek komen.
    • De gemeente start een onderzoek. Tijdens dit onderzoek kijkt de gemeente onder andere op uw adres of de informatie klopt.
    • Denkt de gemeente dat u al lange tijd fraudeert? En meer dan een bepaald bedrag (€ 50.000) teveel heeft gekregen? Dan doet de sociale recherche een strafrechtelijk onderzoek.

  • Geluidswagen gebruiken

    Het is verboden om met een geluidswagen muziek of reclameboodschappen in het openbaar te laten horen. Als u dit toch wilt doen, heeft u toestemming nodig van de gemeente.

  • Loonkostensubsidie aanvragen

    Als werkgever kunt u loonkostensubsidie aanvragen als u iemand met een bijstandsuitkering in dienst neemt. Het gaat om werknemers met een arbeidsbeperking die niet volledig inzetbaar zijn.

    Werkt er een jongere in uw bedrijf die door een beperking niet het minimumloon kan verdienen? Ook voor die werknemer kunt u loonkostensubsidie aanvragen.

    De hoogte van de subsidie hangt af van de loonwaarde van de werknemer. De gemeente bepaalt de loonwaarde.

  • Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

    Als u een beperking heeft, kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Dit is een parkeerplaats vlak bij uw huis.

    Heeft u al een gehandicaptenparkeerplaats? Neem contact op met de gemeente als:

    • de lijnen om de parkeerplaats niet meer goed te zien zijn
    • het bord met kenteken niet meer klopt omdat u een andere auto heeft

    Gaat u verhuizen, dan doet u opnieuw een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats op uw nieuwe adres. Gebruik hiervoor het formulier 'aanvraag gehandicaptenparkeerkaart'. Vermeld hierbij dat het gaat om een verhuizing.

  • Klacht over de gemeente indienen

    Het kan zijn dat u ontevreden bent over hoe u bent behandeld door een medewerker of bestuurder van de gemeente. U kunt dan een klacht bij de gemeente indienen. Bijvoorbeeld bij een klachtencoördinator.

    De gemeente kan u vragen om meer uitleg. Dit kan ook mondeling. U legt dan precies uit wat er gebeurd is. De gemeente stuurt u de beslissing.