Zoekresultaat 11 - 20 van 182 resultaten

  • Meldpunt minder regels

    Soms zijn gemeenteregels onhandig of lastig. Regels over ingewikkelde procedures of formulieren bijvoorbeeld.

  • Uitkeringsfraude melden

    Iemand die een bijstandsuitkering krijgt, moet veranderingen op tijd doorgeven. De gemeente controleert actief of iemand recht heeft op een uitkering. Denkt u dat iemand fraudeert? Meld dit bij de gemeente.

    Heeft u zelf een uitkering? Geef veranderingen dan op tijd door. Zo voorkomt u dat u per ongeluk fraudeert.

    Als er twijfel is over het recht op de uitkering, start de gemeente een fraudeonderzoek. Blijkt uit het onderzoek dat u fraudeert? U moet al het geld dat u teveel heeft gehad, terugbetalen. Daarnaast krijgt u een boete die even hoog is als het bedrag dat u terug moet betalen. Fraudeert u binnen 5 jaar opnieuw? Dan wordt de boete nog hoger.

    Voorbeelden van uitkeringsfraude zijn:

    • niet doorgeven van een verandering in uw inkomen of vermogen, bijvoorbeeld dat u zwart werkt of een dure auto heeft
    • niet doorgeven dat u gevangen zit
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling verandert of dat u getrouwd of gescheiden bent, of u doet alsof u gescheiden bent (schijnverlating)
    • een vals adres opgeven

    Een fraudeonderzoek werkt zo:

    • De gemeente verzamelt informatie en nodigt u uit voor een gesprek.
    • De gemeente kan op huisbezoek komen.
    • De gemeente start een onderzoek. Tijdens dit onderzoek kijkt de gemeente onder andere op uw adres of de informatie klopt.
    • Denkt de gemeente dat u al lange tijd fraudeert? En meer dan een bepaald bedrag (€ 50.000) teveel heeft gekregen? Dan doet de sociale recherche een strafrechtelijk onderzoek.

  • Geluidswagen gebruiken

    Het is verboden om met een geluidswagen muziek of reclameboodschappen in het openbaar te laten horen. Als u dit toch wilt doen, heeft u toestemming nodig van de gemeente.

  • Loonkostensubsidie aanvragen

    Als werkgever kunt u loonkostensubsidie aanvragen als u iemand met een bijstandsuitkering in dienst neemt. Het gaat om werknemers met een arbeidsbeperking die niet volledig inzetbaar zijn.

    Werkt er een jongere in uw bedrijf die door een beperking niet het minimumloon kan verdienen? Ook voor die werknemer kunt u loonkostensubsidie aanvragen.

    De hoogte van de subsidie hangt af van de loonwaarde van de werknemer. De gemeente bepaalt de loonwaarde.

  • Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

    Als u een beperking heeft, kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Dit is een parkeerplaats vlak bij uw huis.

    Heeft u al een gehandicaptenparkeerplaats? Neem contact op met de gemeente als:

    • de lijnen om de parkeerplaats niet meer goed te zien zijn
    • het bord met kenteken niet meer klopt omdat u een andere auto heeft

    Gaat u verhuizen, dan doet u opnieuw een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats op uw nieuwe adres. Gebruik hiervoor het formulier 'aanvraag gehandicaptenparkeerkaart'. Vermeld hierbij dat het gaat om een verhuizing.

  • Klacht over de gemeente indienen

    Het kan zijn dat u ontevreden bent over hoe u bent behandeld door een medewerker of bestuurder van de gemeente. U kunt dan een klacht bij de gemeente indienen. Bijvoorbeeld bij een klachtencoördinator.

    De gemeente kan u vragen om meer uitleg. Dit kan ook mondeling. U legt dan precies uit wat er gebeurd is. De gemeente stuurt u de beslissing. 

  • Kinderopvang starten

    Ondernemers die kinderopvang willen verzorgen, moeten een aanvraag indienen bij de gemeente. De gemeente regelt uw inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

    U moet een aanvraag doen als u de volgende onderneming start:

    • buitenschoolse opvang
    • gastouderbureau
    • kinderdagverblijf

    De opvang van kinderen moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. De GGD beoordeelt of u aan deze eisen voldoet. Bij een positief oordeel schrijft de gemeente u in. U krijgt hiervan bericht.

    Heeft u gastouders die voor u werken? De gastouders moeten ook in het LRK geregistreerd staan. Hiervoor moet het gastouderbureau zorgen.

    U moet zich ook inschrijven in het personenregister kinderopvang. Dit geldt voor iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen. Meer informatie leest u op de website van DUO.

  • Vondeling gevonden

    Het is in Nederland verboden een kind te vondeling te leggen. De politie start meteen een onderzoek om de ouders te vinden. Ook worden de Raad voor de Kinderbescherming en andere hulpverleners ingeschakeld. De burgemeester doet aangifte van de geboorte bij de eigen gemeente. De ambtenaar die de aangifte behandelt, geeft de baby een naam.

  • Bodemverontreiniging melden

    Bij bouwplannen voor huizen, kantoren en fabrieken is een bodemtoets nodig voor de vergunning. Een bodemtoets is een onderzoek naar vervuiling in de grond. Als uit het onderzoek blijkt dat de bodem vervuild is, kan de gemeente eisen dat sanering moet plaatsvinden. Dit hangt af van de ernst van de verontreiniging.
    Bij een niet-ernstig geval van bodemverontreiniging kan de gemeente besluiten dat bouwen mag. Bij een ernstige bodemvervuiling kan de gemeente saneringsmaatregelen verplichten. Dit betekent dat de vervuilde grond moet worden afgevoerd. Sanering kan bijvoorbeeld nodig zijn bij de verwijdering van een ondergrondse huisbrandolietank.

  • Bomen kappen

    Wilt u een boom kappen, dan kan het zijn dat u hiervoor een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dit is verplicht als:

    • de boom binnen de bebouwde kom staat en vermeld is op de waardevollebomenkaart. Let op: het betreft hier de komgrens op grond van de Wet natuurbescherming. Deze wijkt af van de komgrens op grond van de Wegenverkeerswet. Raadpleeg daarom altijd eerst de waardevollebomenkaart of waardevollebomenlijst om vast te stellen of de boom binnen of buiten de kom staat;
    • de boom binnen de bebouwde kom staat in de Zeeheldenwijk of Noetsele staat en een omtrek heeft van 90 cm en meer gemeten op 1,30 meter hoogte;
    • de boom buiten de bebouwde kom staat en een omtrek heeft van 90 cm of meer gemeten op 1,30 meter hoogte;
    • de boom geplant is in het kader van de herplantplicht.

    Let op: het knotten of kandelaberen van de boom of het snoeien waarbij meer dan 30% van de kroon verwijderd wordt, staat gelijk aan kappen. Hiervoor is een omgevingsvergunning voor kap verplicht wanneer één van bovenstaande punten van toepassing is. 

    In alle andere gevallen kunt u de boom zonder vergunning of melding kappen. U kunt dit ook eenvoudig zien via het stroomschema kap.

    Wilt u een bos van 10 are of meer of een bomenrij van meer dan 20 bomen kappen, dan is een melding in het kader van de Wet natuurbescherming verplicht. Deze melding doet u bij de provincie Overijssel

    Voor bomen in eigendom van de gemeente geldt een vergunningsplicht voor alle bomen met een omtrek van 90 cm of meer.

    Meer informatie kunt u vinden in de Kapverordening.

     

    Waardevollebomenkaart

    De waardevollebomenkaart is een dynamische kaart die regelmatig tussentijds aangepast wordt. Op de kaart of lijst kunt u zien of uw boom of een andere boom binnen de bebouwde kom vermeld staat.  

    U kunt één of meerdere bomen aandragen voor de waardevollebomenkaart. U kunt hiervoor contact opnemen met de publieksbalie van de gemeente Hellendoorn. Deze zal vervolgens getoetst worden aan de beoordelingscriteria en wanneer deze voldoet aan tenminste drie van de vijf criteria wordt de boom toegevoegd aan de kaart. 

    Bomen in eigendom van de gemeente Hellendoorn staan overigens niet op de waardevollebomenkaart. Voor deze bomen geldt dat er een vergunning voor kap verplicht is bij een doorsnede van 30 cm of meer gemeten op 1,30 meter hoogte.