Zoekresultaat 11 - 20 van 233 resultaten

  • Participatie bij aanvraag omgevingsvergunning

    Wat is participatie Participatie houdt in dat u meningen verzamelt over het plan of initiatief. En in dit geval over de aanvraag om de vergunning. Bij het uitvoeren van plannen is het betrekken van de omgeving van groot belang. Zo komt u er achter wat anderen van uw plannen vinden. En kunt u de plannen ook nog aanpassen als dat nodig is. Het geeft draagvlak en begrip bij anderen en het voorkomt vaak dat later bezwaar wordt gemaakt. De gemeente raadt u aan om aan participatie te doen. Wie betrekken? Bij kleinere plannen gaat het meestal om de directe omwonenden, zoals de buren of de mensen in uw straat. Maar als het om grotere, ingrijpende plannen gaat, dan vraagt de aanvrager om meningen van meer partijen zoals bedrijven, maatschappelijke organisaties en instanties. Met al deze meningen en feedback kunt u als aanvrager nog uw plannen aanpassen. Om zo meer draagvlak voor de uitvoering van die plannen te krijgen. De gemeente betrekt de uitkomsten van de participatie bij de het besluit om de vergunning te verlenen. Regels over participatie Participatie is in de meeste gevallen niet verplicht. U geeft bij het maken van de aanvraag met ja of nee aan of u participatie heeft gedaan en dat u anderen bij uw plannen heeft betrokken. Als u wel aan participatie heeft gedaan en de omgeving bij uw plannen heeft betrokken, dan moet u de gemeente vertellen hoe de mensen en organisaties zijn betrokken en wat de resultaten daarvan zijn. De uitkomst hoeft niet te zijn dat iedereen uw plan goedkeurt. Het gaat om het verzamelen van meningen! Voor een aantal gevallen heeft de gemeenteraad bepaald dat het wel verplicht is om aan participatie te doen. Het gaat daarbij om plannen waarbij van de regels van het gemeentelijke omgevingsplan moet worden afgeweken. Voor meer informatie over welke soort activiteiten het daarbij gaat, kunt u klikken op de tegel Bouwen, wonen en omgeving en dan op Participatie. Handleiding en meer informatie De gemeente heeft een handige handleiding gemaakt voor het organiseren van participatie. Die kunt gebruiken om te bepalen op welke manier u het beste aan participatie kunt doen. Voor meer informatie kunt u op onze website terecht op https://www.noardeast-fryslan.nl/participatie-hoe-werkt-dat.

  • Reclame maken

    Wilt u een reclamebord ergens aan ophangen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig.

  • Verhuizen naar gemeente Noardeast-Fryslan

    Verhuist u naar onze gemeente vanuit een andere gemeente? Of verhuist u binnen de gemeente? Geef uw verhuizing op tijd aan ons door. Dat kan vanaf 4 weken vóór de verhuisdatum tot 5 dagen erna. De aangiftedatum wordt als verhuisdatum opgeslagen.

  • Verkoop gemeentelijke groenstroken

    In bepaalde gevallen is het mogelijk gemeentelijke groenstroken te kopen.

  • Streekarchief

    Het Streekarchief is onderdeel van de gemeente Noardeast-Fryslân en werkt van daaruit voor de voormalige gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en de gemeente Dantumadiel. Op grond van een serviceovereenkomst werkt de archivaris ook voor de gemeenten Ameland en Schiermonnikoog. Het Streekarchief beheert de archiefbewaarplaatsen van alle gemeenten. Archieven ouder dan 20 jaar zijn openbaar en voor een ieder toegankelijk.

  • Containers

    De gemeente maakt gebruik van rolcontainers voor de laagbouw voor het inzamelen van het huishoudelijk afval.

  • Dode of gewonde dieren en vogelgriep

    Dode dieren of gewonde dieren

  • Ontheffing sluitingstijden horeca

    Voor de horecabedrijven wordt er onderscheid gemaakt in openingstijden tussen commerciële horeca en paracommerciële horeca.

  • Klachten

    Vindt u dat u niet goed behandeld bent door de gemeente? Omdat een medewerker of bestuurder onbeleefd is? U kunt dan een klacht indienen.

  • Naamgebruik

    Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de naam van de partner. Klik op de online afspraakbutton voor het maken van een afspraak